Skriv ut  

Uppgifter: Någon av dessa tre blir SAS nästa vd

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 april 2021
En internationell vd. Det mesta pekar på att SAS väljer en person utanför Skandinavien när efterträdaren till Rickard Gustafson ska rekryteras.

Ett namn har redan läckt ut när SAS nu letar efter en ny vd efter Rickard Gustafson: Alex Cruz, tidigare vd i British Airways. Av allt att döma närmar sig ett avgörande i frågan och då har ytterligare två namn börjat nämnas. Det är Alexis von Hoensbroech med erfarenheter från bland annat Lufthansa och som vd för Austrian Airlines. Den tredje kandidaten ska enligt vad norska dn.no rapporterar vara Anko van der Werff, holländare som varit ledare för Avianca Holding, ägare till flygbolaget Avianca.

Vem av de tre kandidaterna som än väljs, det kan komma ett besked redan denna vecka, är det första gången som SAS leds av en person som inte är från något av de tre skandinaviska länderna. Det är en utveckling som förvånar en del analytiker, men som andra ser som en naturlig följd av den kris som hela flygbranschen just nu lever i. Analyschefen i danska Sydbank, Jacob Pedersen ser kandidaterna som en tydligt beslut för framtiden.

- Jag tror att det kan vara rätt tidpunkt för ägarna att släppa SAS mera fri och sända en signal om att flygbolaget inte styrs av den danska och svenska staten. Att visa att det är ett bolag som nu vill välja den bästa kandidaten, säger han till dn.no.  

Han menar också att om det funnits en het kandidat till jobbet inom SAS hade det annonserats tätt inpå att Rickard Gustafson meddelade sin avgång. Istället har styrelsen valt att leta brett ute på marknaden. Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bästa VD'n
Skrivet av ChiLii Flygvärdinna, 2021-04-23 07:19:34
Vi flygande personal älskar Richard, han har sett till så vi har jobben kvar, i en tuff bransch.
Vi får jobba mer, och har som alla i bolaget fått nya villkor och fått se kollegor sluta, men glädjen att ha sitt jobb kvar är störst av allt.
Tack för ett bra jobb.
Anmäl inlägget
Kanske
Skrivet av @Vandraren, 2021-04-21 13:04:12
du tycker att RG verkar trevlig.
Inte många inom SAS flygande personal som tycker som du.
RG ville bli av med all flygande personal genom outsourcing.
Typiska bönräknare metoder.
Anmäl inlägget
Rickard Gustafson
Skrivet av Vandraren, 2021-04-21 11:14:33
Jag kommer sakna Rickard Gusafson, alltid trevlig mot media och kändes väldigt ödmjuk. Man får inte glömma att Rickard styrdes av ägarna som gav hon uppdraget att förändra, oavsett åt vilket håll.
Anmäl inlägget
Truly Scandinavian...
Skrivet av Goopen, 2021-04-21 07:25:26
Kanske någon som förstår sig på att vårda varumärket?
Anmäl inlägget
Glem SAS
Skrivet av Jonas, 2021-04-21 06:16:44
Sverige burde få ett eget flyg bolag, og glemme hele, gamla SAS
Anmäl inlägget
Ta hand om sin personal
Skrivet av Napoleon, 2021-04-20 16:12:57
Fler och fler bolag ute i världen inser värdet av att ha sin personal enad för att kunna vinna nya marknadsandelar i en nu omstartad marknad. Att titta på de alternativ som här tas upp är ju att förbereda SAS för konkurs. Ta tex Cruz, kan man på ett tydligare sätt göra sig mer hatad bland de anställda? Men styrelsen vill kanske låta någon fortsätta förstöra SAS på det sätt som Rickard har påbörjat.
Bra jobbat Carsten Dilling, hade högre förhoppningar om dig!
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Flygare, 2021-04-20 16:11:13
om det blir en av dessa 3. Det sista SAS behöver är ännu en svensk bönräknare som inte har koll på flygbranschen.
Anmäl inlägget
SAS framtid
Skrivet av thomas, 2021-04-20 15:28:47
Frågan om Wallenbergarna är kvar efter
nästa kapital behovsrunda.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Gullan Purser&VDExpert, 2021-04-20 13:03:58
Det skall bli verkligen roligt att få säga välkommen ombord till en ny VD, min första var Curt Nicolin, och nu nummer 12. Hoppas så att det blir en stark kvinna denna gången, det skulle göra underverk.
Härligt med en ny ledare som sätter sin prägel på bolaget, hoppas bara hen inte ändrar alltför mycket i vårt omtyckta serviceprogram och vårt goda kaffe.
Anmäl inlägget
Sågas
Skrivet av Lars, 2021-04-20 12:46:50
De tar in en icke skandinav enbart av en anledning. Det ska sågas i alla led. Kostnaderna ska ner på ett sätt ingen VD med skandinavisk anknytning skulle vara kapabel att göra. Därefter blir det försäljning. Vår rödgröna röra till regering vill bli av med detta bolag fortare är första miljarden plöjts ner i tågets värld.
Anmäl inlägget
Bra ha en VD som inte kan Svenska
Skrivet av Härligt, 2021-04-20 10:31:23
Styrelsen kan tala något av de Nordiska språken när de inte vill att VD:en skall förstå
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn