Skriv ut  

Flyr sluter kollektivavtal med piloterna

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 juni 2021
En satsning på den norska modellen. Det menar ledningen för nya flygbolaget Flyr är viktigt och har därför slutit ett kollektivavtal med piloterna.

Det nya norska flygbolaget Flyr har till del presenterat sig som en lågkostnadsoperatör med biljettpriser i linje med de som Norwegian använder. Däremot handlar det inte om att sänka tröskeln ner mot de nivåer som Wizz Air låg på innan de drog sig ur den norska inrikestrafiken. Lågkostnadsprofilen gäller dock inte lönenivåerna för den flygande personalen.

- Vi vill vara något nytt och positivt i luftfarten och ska därför stödja den norska modellen. Det bidrar till att motverka den trend vi sett de senaste åren när ett ökande bruk av outsourcing, utflyttning av arbetsplatser till lågkostnadsländer, bemanningsföretag och driftlicenser från länder utanför Norge och Skandinavien har blivit det normala inom luftfarten, säger Flyrs vd Tonje, Wikström Frislid i ett uttalande.

Förhandlingarna om ett nytt avtal inleddes redan när planerna på att starta Flyr presenterades i höstas. Det nya avtalet gäller under tre år, fram till mars 2024 och är tecknat av de två parterna NHO Luftfart och den fackliga sidan Norsk Flygerförbund.
- Flyr har en uttalad ambition att stärka den norska arbetsmarknadsmodellen och driva innovationer som också fokuserar på mänskliga värden. Det gör dem till en frisk fläkt i branschen som vi värdesätter. Konkurrensen inom flygbranschen kommer fortsatt att vara knallhård och en balans mellan konkurrenskraft och sociala värden är alltid krävande, säger Yngve Carlsen, förbundsordförande i Norsk Flygerforbund.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Intressant
Skrivet av hallo, 2021-06-04 11:28:28
De låter ju bra men med tanke på vad de erbjöd i lön och avtal innan så undrar jag vad det är för ett kollektivavtal. Någon som känner till innehållet?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn