Skriv ut  

KLM tillbaka i Linköping

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 juni 2021
Tre flygningar i veckan till att börja med. Nu har KLM återvänt till Linköping, en av de regionala flygplatser som har direkttrafik till en stor hubb i Europa.

Sträckan Amsterdam – Linköping har vuxit starkt de senaste åren och är den mest framgångsrika linjen mellan en regional flygplats i Sverige och en europeisk hubb. Under de drygt 11 år som trafiken varit igång har den vuxit från en blygsam start till 19 avgångar i veckan. Hade inte Coronapandemin kommit i vägen fanns tydliga indikationer på att en fjärde rotation på vardagar var på gång. Även KLM’s partner Air France har visat stort intresse för Linköping och planerna på en linje från Paris är i det närmaste klara.

Men när pandemin lamslog flyget har KLM’s trafik på Linköping legat nere med undantag av några kortare serier. Fram till nu. Igår återvände det holländska flygbolaget med direktlinjen från Schipol.

- Det känns fantastiskt att åter välkomna KLM till Linköping City Airport. Vi har märkt den senaste månaden ett starkt ökat intresse för att komma ut och flyga igen, säger Camilla Lejon VD på Linköping City Airport.
Inledningsvis blir det tre avgångar i veckan från 10:e juni. Mellan den 11:e juli och 5:e augusti kommer landningsbanan vara stängd för underhåll och från 5:e augusti har KLM dagliga avgångar. KLM har satsat stort på återstarten av trafiken och har denna sommar ett större trafikprogram än sommaren 2019: Antalet destinationer är i år 96 runt om i världen mot 92 för två år sedan. 

Den minimala trafiken under pandemin har använts till att starta förlängningen av banan med ambitionen är att minska bullret kring flygplatsen som ligger centralt i Linköping. Det ska ge plats för fler bostäder och vara en del av kraven i det nya miljötillståndet. Det stora jobbet är att förlänga banan med 600 meter i östlig riktning. Den aktiva banan blir dock lika lång som tidigare, 2 130 meter medan den ”överblivna” delen ska användas som taxibana. Det är ett projekt som behöver arbete i ytterligare ett år innan invigningen nästa sommar, men redan nu har plattan vid terminalen förstärkts och delar av banan breddats till 45 meter, allt för att Linköping Airport ska uppnå 4C-standard.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

KLM
Skrivet av Kapten, 2021-06-13 22:33:01
Kam bli så att KLM på sikt kommer att starta även på Västerås flygplats. Förhandling tros pågå med kommunledningen.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn