Skriv ut  

Swedavia fortsätter att upphandla bioflygbränsle

Flygnyheter, Redaktionen, den 23 juni 2021
Ett hundra ton biobränsle. Swedavia fortsätter upphandlingen av hållbart flygbränsle för att minska klimatpåverkan.

Sedan 2016 köper Swedavia årligen in bioflygbränsle som motsvarar bolagets egna tjänsteflygresor. Det minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 85 procent ur ett livscykelperspektiv jämfört med traditionellt flygbränsle. Med start förra året har även andra företag och organisationer bjudits in i upphandlingen. Så även i år då Göteborgs Hamn, SOS Alarm, länsstyrelsen i Västernorrland, länsstyrelsen i Hallands län, länsstyrelsen i Gotlands län och 2030-sekretariatet i upphandlingen deltar. 

Det är dubbelt så många samarbetspartners som förra året. Sammanlagt upphandlas cirka 100 ton bioflygbränsle vilket motsvarar 1100 flygresor tur och retur Stockholm-Amsterdam. Då covid-19-pandemin haft stora effekter på tjänsteresandet är årets volym ungefär hälften så stor som föregående år.

- Covid-19-pandemin har fått mycket dramatiska effekter för flygbranschen, men också för ekonomin i övrigt. Samhällets klimatomställning måste dock fortsätta. Det är därför mycket glädjande att antalet aktörer som ser värdet i att satsa på hållbara flygresor faktiskt ökar i år, pandemin till trots, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Syftet är att fler företag och organisationer ska minska de fossila koldioxidutsläppen från de egna tjänsteflygresorna och att främja en storskalig produktion av bioflygbränsle. Just tillgången på biobränsle är fortsatt svår och marknaden är ännu omogen och priset för bränslet är betydligt dyrare jämfört med konventionellt fossilt jetbränsle. En faktor som för närvarande driver ett högt pris är att efterfrågan är större än tillgången.

Bioflygbränslet är producerat av restavfall, till exempel använd frityrolja och slaktavfall. Air bp är bränsleleverantör. Bioflygbränslet kommer att blandas upp med vanligt flygbränsle upp till 50 procent och tankas på någon av Swedavias flygplatser under avtalstiden.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev