Skriv ut  

Norwegian säljer slots på Gatwick – men inte till Norse

Flygnyheter, Redaktionen, den 3 januari 2022
Norwegian sålde nyligen ett antal landningsrättigheter på Gatwick. Men det var inte Norse Atlantic, som just nu vill etablera sig där, som fick chansen. Istället var det Wizz Air som tog hem affären.

Norse Atlantic har tagit över inte mindre än 15 Dreamliners som tillhört Norwegian och som nu ska flyga hos det nya norska flygbolaget enligt principen ”power by the Hour”. Hittills har det dock varit problem med att tillgodose antalet slotar för de kommande transatlantiska flygningarna. Paris och Oslo är på gång men den stora marknaden i Storbritannien har visat sig vara svårare. Likt Norwegian vill Norse Atlantic ha Gatwick som bas för långlinjerna, bland annat för att easyjet har en stor hubb där och automatiskt kan mata in passagerare till de kommande USA-flygningarna. Dessutom är det på Gatwick som British Airways baserar sin nya lågkostnadssatsning. 

Hittills har dock Norse inte fått någon tilldelning av landningsrättigheter på den andra storflygplatsen i London. Istället är trafiken i nuläget hänvisad till Stansted. Det behöver inte vara en nackdel men fördelarna med Gatwick överväger.

Dagarna innan jul meddelade Norwegian att de sålt ett antal slots som flygbolaget haft på Gatwick. Det är i första hand just de landningsrättigheter som tidigare gällde interkont-ytafiken och inte de europeiska flygningarna till London från bland annat Stockholm, Oslo, Bergen och Köpenhamn.

Det var en affär som gick Nora Atlantic förbi. Istället var det Wizz Air som kammade hem de eftertraktade slottarna, helt i linje med de expansionsplaner som det ungerska flygbolaget har. Hur mycket som Wizz betalat är inte officiellt men rättigheter på en storflygplats av Gatwicks storlek är eftertraktade och har traditionellt ett högt värde. Norse får alltså fortsätta att jaga slottar på Gatwick medan Norwegian kunnat tillföra kassan en rejäl summa pengar.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Langvarig
Skrivet av Jon, 2022-01-07 22:10:29
Svar SAS Viking: disse sakene har ikke noe med hverandre å gjøre. Norse Atlantic er usedvanlig godt rustet til å starte opp longhaul. De har ikke tapt en krone på pandemien, som SAS gjør hver dag. 15 Dreamlinere, med power of the hour deal, står klare for business.
Anmäl inlägget
Kanske
Skrivet av The Viking, 2022-01-05 13:22:48
för att Norse Atlantic inte har råd att köpa slots på LGW till marknadspris.
Detta senaste norska ” äventyret” verkar inte ha möjlighet för att bli långvarigt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn