Skriv ut  

Flyget 2021: Både Oslo och Stockholm står och stampar

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 januari 2022
Under året ökade antalet passagerare på Arlanda och Gardermoen sakta men säkert och under hösten såg det lovande ut. Men den nya vågen av pandemin har bromsat utvecklingen och båda flygplatserna är långt från normala siffror. Arlanda är nere på 1980 års nivå.

Kastrup i Köpenhamn har ännu inte presenterat sina passagerarsiffror för december och helåret 2021.  Däremot finns nu Arlanda och Gardermoens resultat för förra året klart och det visar att båda flygplatserna står och stampar.

Passagerare 2021:
Oslo: 9,4 miljoner, att jämföras med 9 miljoner för år 2020.
Arlanda: 7,5 miljoner, att jämföra med 6,5 miljoner för år 2020

För båda flygplatserna är det långt från normala nivåer. I jämförelse med 2019 ligger Arlanda fortsatt 70 procent lägre när det gäller antalet passagerare medan Oslo inte fallit lika långt utan ligger 59 procent lägre.

- Utvecklingen under avslutningen på 2021 var den starkaste vi sett sedan pandemins utbrott, även om återhämtningen avtog något i december på grund av pandemiläget och nya restriktioner i Sverige och omvärlden. Trots höstens starka återhämtning och många ljuspunkter med viktiga satsningar och nyetableringar av våra kunder på framför allt Arlanda, blev 2021 ännu ett år med kraftig påverkan på flygresandet som ligger kvar på nivåer från tidigt 1980-tal, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Liknande tongångar hörs från Oslo där Abraham Foss är koncernchef:
- Det är fortfarande mycket krävande tider för luftfarten och stor osäkerhet om hur pandemin ska utveckla sig. Även om vi ser en uppgång i antalet passagerare och flygrörelser visar 2021 en kraftig nedgång både i trafikintäkter och kommersiella intäkter, säger han. 
På Arlanda är det utrikestrafiken som varit i fokus under 2021. Av de 7,5 miljoner som passerade flygplatsen under förra året flög 5,8 miljoner utrikes medan närmare 1,7 reste inom landet. 

Tre i topp när det gäller utrikesdestinationerna var Köpenhamn, Amsterdam och Frankfurt. Det är tre utpräglade hubbar vilket kan tyda på att resenärerna flugit vidare därifrån till andra destinationer. Samma sak gäller Göteborg där Amsterdam och Frankfurt var de största utrikesdestinationerna.  Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn