Skriv ut  

Airbus ser ljust på framtiden efter första kvartalet

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 maj 2022
Airbus ser ljust på framtiden och presenterar ökade produktionsplaner, trots kriget i Ukraina och problem med det nya långdistansflygplanet A321 XLR.

Under det första kvartalet levererade Airbus 142 flygplan, upp från 125 för ett år sedan. Intäkterna steg med 15 % från ett år tidigare till 12 miljarder euro.

Företaget stod fast vid sina mål att leverera 720 flygplan i år och göra en vinst på 5,5 miljarder euro även med stigande risker på grund av den "komplexa geopolitiska och ekonomiska miljön", sa Airbus vd Guillaume Faury i ett pressmeddelande.

Produktionen av den bästsäljande A320-familjen ska öka till 75 per månad till 2025. Det innebär byggandet av en ny slutmonteringslinje vid Airbus fabrik i Alabama.

- Vi har en mycket stark efterfrågan och därför har vi bestämt att fortsätta växa över 65, sa Guillaume Faury.

Den ökade A320-produktionen är en del av målet att bygga 65 A320 i månaden i mitten av 2023. Marknaden för narrowbody-plan som A320 och 737 är mycket starkare än efterfrågan på större widebody-plan eftersom flygbolagen har efterlyst de medelstora flygplanen för såväl inrikeslinjer som internationella resor. Boeing försöker också få ut fler 737 Max men producerar idag bara cirka 30 i månaden.

Medan det går framåt med ambitiösa produktionsplaner, drabbades Airbus av ett bakslag med sitt nya plan, A321 XLR. Airbus förväntar sig nu att planet ska börja flyga passagerare i början av 2024, inte sent 2023. Airbus har stött på problem med de certifieringskrav som ställts av Europas luftfartsmyndighet. Man har uttryckt oro över ökad brandrisk från en extra bränsletank. 

A321XLR är ett single aisle, narrowbody-plan som slår alla andra vad gäller räckvidd – upp till 8700 kilometer. A321neo har i jämförelse en räckvidd på knappt 6 000 kilometer och 737 MAX 8 når 6570 kilometer.

Airbus medger slutligen att förbudet mot rysk import har lett till störningar i leveranskedjan. Före sanktionerna använde företaget titan från Ryssland i sina flygplansdelar.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn