Skriv ut  

Eurocontrol: Nu behövs fler flygledare

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 maj 2022
Ett spännande och utmanade yrke. Det är två av argumenten när Eurocontrol drar igång en kampanj som ska locka fler att bli flygledare och fylla de behov som finns idag och ökar de närmaste åren. I Sverige är dock tillgången på flygledare säkrad de kommande åren.

Flygtrafiken fortsätter att återhämta sig, olika starkt i olika sektorer men pilarna pekar generellt uppåt. Det menar bland andra Eurocontrol som räknar med att i sommar är nivåerna uppe i 90 procent av de volymer som gällde innan pandemin. Det motsvarar cirka 30 000 flighter per dag i Europa. 

Trafikökningen ställer i sin tur krav på återbemanningen inom flyget, egentligen på alla nivåer även om det är bristen på flygande personal och flygplan som det rapporterats om mest hittills. Men även flygledarna är på sina håll en bristvara. I Polen har förhandlingarna om nya avtal lett till stora avhopp vilket hotat flygtrafiken till och från landet. Fullt så dramatiskt är det inte i övrigt men pensionsavgångarna de kommande åren kommer att sätta press på tillgången på flygledare. Eurocontrol har därför dragit igång en informations- och värvningskampanj för att locka fler unga till en karriär som flygledare. 

- Det är ett utmärkt val för de som letar efter en utmaning. Yrket är utmanande, mentalt, intellektuellt och psykiskt. Om du vill spänna dig själv så kan vi presentera en rad olika utmaningar. Att bli flygledare är ett bra alternativ till att bli pilot, sa Nicolas de Koninck, ansvarig för rekryteringen inom Eurocontrol i samband med att kampanjen startade.

I Sverige arbetar närmare 700 personer som flygledare på olika positioner hos LFV, ACR och SDATS och även här väntar pensionsavgångar inom en inte alltför avlägsen framtid. De två stora arbetsgivarna LFV och ACR ser dock inte att situationen ska utvecklas till en kris likt den som var för 15 år sedan. För LFV’s vidkommande startar en utbildningsomgång i höst med 32 platser. ACR å sin sida har även de en utbildning igång med 11 elever som nästa år är färdiga och går ut i ett behörighetsskede. Av allt att döma följs den då avslutade utbildningen direkt av en ny med 15 platser.

- Vi gör vår del och med den takt som vi utbildar så håller vi jämna steg med behoven, säger Björn Eriksson, på ACR till Flygtorget. Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn