Skriv ut  

Köpenhamns flygplats högt värderad

Flygnyheter, Redaktionen, den 23 juli 2022
Kastrup är juvelen i det danska näringslivet och landets största arbetsplats. Det har också ett mycket högt börsvärde, aktien kostar fyrsiffriga belopp.

SAS-aktien har åkt berg och dalbana under de senaste veckornas kris. När strejken bröt ut rasade ner till rekordlåga nivåer men har sedan dess klättrat och kanat för att i dagsläget ligga på just över 60 öre. En aktie som också fått ta en del smällar av strejken är Köpenhamns flygplats, men från helt andra nivåer. Att verksamheten på flygplatsen påverkas av hur SAS mår är självklart, flygbolaget står för 32-34 procent av trafiken i Köpenhamn, betydligt lägre än i fornstora dagar men är fortsatt en mycket betydelsefull kund. Men till skillnad från SAS ligger aktiekursen hos ägarbolaget Købehavns Lufthavne, där också flygplatsen i Roskilde ingår, på nivåer som det skandinaviska flygbolaget aldrig varit i närheten av: en aktie kostar 9 100 svenska kronor och då är det en aktie som fallit i värde den senaste tiden.

Det är Dagens Industri som tittat närmare på den danska flygplatsen och beskriver en affär som står stabilt trots den svajiga utvecklingen hos den största kunden.  

- Den tionde juni toppade CPH-aktien på ett samlat värde på 86 miljarder svenska kronor. SAS-strejken, allmänt flygkaos och ränteoro har därefter sänkt värdet till 72 miljarder kronor. Men det innebär fortfarande att aktien, till skillnad från de flesta flygbolagsaktier, varit en riktigt bra investering för den långsiktige investeraren, skriver reportern Torbjörn Isacsson i artikeln.

Det extremt höga värdet förklaras av det fåtal aktier som finns i omlopp. Huvudägare är ett danskt och ett kanadensiskt pensionsbolag tillsammans, ATP, respektive Ontario Texchers Pension Plan som äger 59,4 procent. Den danska staten kontrollerar 39,2 procent vilket ger endast 1,4 procent av aktierna som kan handlas av utomstående. Det mycket höga börsvärdet, 72 miljarder, gör Købehavns Lufthavne till det tredje mest värdefulla flygplatsbolaget i Europa efter spanska Aena som äger merparten av de spanska flygplatserna och Aeroports de Paris.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Skilj på aktiepris och market cap.
Skrivet av TTG, 2022-07-27 12:02:52
Ett högt aktiepris säger ingenting om ett bolags värde!
Anmäl inlägget
värde
Skrivet av GvR, 2022-07-25 20:05:06
Skribenten borde lära sig att skilja på pris och värde.
Anmäl inlägget
babbel
Skrivet av Bjørn, 2022-07-23 13:40:57
Mange dansker har et STORT behov for å fortelle "verden" hvor "store" de er. Blir sånn når man må kompensere for å bo i et av verdens minste land målt i kvadrat kilometer. Har selv når jeg ferierte i Danmark i sommer, hørt på dansk tv og radio at CPH er av Danmark viktigste industrier.
Anmäl inlägget
Swede
Skrivet av Sverker långnäsa, 2022-07-23 09:58:51
comments like that must come from a dane having a dick on his shoulder.
Anmäl inlägget
Swedish babble
Skrivet av The Dane, 2022-07-23 09:50:58
Kastrup is a big employer in Denmark, but to mention it is the crown jewel in danish industry is babble by ignorant swedes.
Companies like the biggest company in the nordic region, Novo Nordisk, or one of the biggest shipping companies in the world A.P. Møller- Mærsk , or one of leading wind turbine manufacturers in the world Vestas, are much more important companies than CPH.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn