Skriv ut  

Malmö Airport fyller 50 år

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 december 2022
Det första flygplanet landade på flygplatsen 1972 när Malmö Airport tog över efter Bulltofta flygplats inne i Malmö. Sedan dess har 60 miljoner passagerare passerat flygplatsen och idag är i princip alla linjer tillbaka efter pandemin.

Det var den 1 december 1972 som det första flygplanet landade på den då helt nya flygplatsen i södra Sverige. Inledningsvis var det i huvudsak trafik till Stockholm tillsammans med charterflygning som fyllde trafikprogrammet. Under årens lopp har det gjorts försök att starta linjetrafik till bland annat London och Amsterdam men det var inte förrän Wizz Air etablerade sig på Sturup som utrikestrafiken fick ett tydligt fotfäste. Idag flyger det ungerska flygbolaget ett tjugotal linjer till östra Europa, en trafik som nu är tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

- Malmö Airport har den mindre flygplatsens fördelar med snabba och smidiga flöden. Det är inte minst viktigt för våra inrikesresenärer och tillgängligheten till Stockholm. Det är också mycket positivt och viktigt att våra flygbolag kommer tillbaka med sina destinationer efter pandemiåren och fortsätter satsa på Malmö Airport. säger Karin Öhrström, flygplatschef Malmö Airport.

Sammantaget är antalet passagerare tillbaka på cirka 70 procent av de nivåer som gällde innan pandemin. Den befarade avmattningen syns inte heller till ännu vilket gör att flygplatsen räknar med en ökning nästa år. Hittills i år, fram till och med oktober har 605 826 passagerare flugit inrikes från Malmö Airport medan 482 981 rest utrikes, sammanlagt strax under 1,1 miljoner passagerare vilket placerar Malmö som den i dagsläget tredje största flygplatsen i landet.
Stockholm är den i särklass största destinationen där numera SAS, BRA och Ryanair flyger upp mot 100 avgångar varje vecka. Därefter är det destinationerna i östra Europa som toppar tio-i-topp listan när både reguljär och chartertrafik räknas in:
Stockholm
Belgrad
Skopje
Gdansk
Budapest
Cluj-Napoca
Warszawa
Pristina
Zagreb
Palma-MallorcaKommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
SPUI
HDI
Pilotshop
Air-BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev