Skriv ut  

Årets elflygturné drar i gång

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 maj 2023
24 maj startar årets elflygturné i Sundsvall. Turnén anordnas av Svenska Regionala Flygplatser (SRF) genom projektet Grön Flygplats. Med på turnén är elflygplanet U15 E Phoenix.

Med start i Sundsvall kommer elflygplanet U15 E Phoenix på turné i norra Sverige. U15 E är ett tjeckiskt elflygplan för två personer, pilot plus passagerare.
 
Syftet med turnén är att visa upp elflygets möjligheter vid några av Sveriges regionala flygplatser, men också för att beskriva det klimatarbete som sker på flygplatserna och den omställning flyget genomför. Enligt SRF är utvecklingen av elflyg, inblandning av bioflygbränsle och på sikt även vätgasteknik de viktigaste bidragen för att nå fossilfrihet för hela branschen.
 
Grön Flygplats är ett klimatsamarbete mellan de regionala flygplatserna med syftet att medverka till branschens mål om ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och ett helt fossilfritt flyg 2045. SRF:s medlemsflygplatser har kommit långt i klimatarbetet och flera flygplatser är redan fossilfria i sin egen verksamhet.

Projektet är fyraårigt med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Datum för elflygsturnén:
24 maj: Sundsvall
25 maj: Höga kusten, Kramfors
26 maj: Örnsköldsvik
27 maj: Vilhelmina
28 maj: Arvidsjaur
30 maj: Hemavan, Tärnaby
31 maj: Lycksele
1 juni: Gällivare
2 juni: PajalaKommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

BMA
Skrivet av @Thomas, 2023-05-22 07:05:31
Det är väl bara Visby som är nåbart ändå från BMA. Mälardalsregionen och elflyg kommer så länge flygplanen inte är snabbare, kan ta fler passagerare samt kan åka längre sträckor så är det inte ett reellt alternativ.
Anmäl inlägget
el flyg
Skrivet av thomas, 2023-05-20 10:05:52
Varför är inte BMA med eller v-ås eller skavsta med? Destinationerna längst upp i Norr är ju inte nåbara ner till BMA med el flyg
Anmäl inlägget
2030?
Skrivet av Ali, 2023-05-20 09:53:50
Kommer vi att ha EN ENDA linje med elflygplan (batteriel) 2030?
På 1970-talet flög man 15 minuter på el. Nu flyger man en dryg timme. Men fortfarande med max en betalande ombord. Storlek, IFR, avisning, värme och tryckkabin är bara några av utmaningarna. På 7 år?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev