Skriv ut  

Air France/KLM nya delägare i SAS

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 oktober 2023
SAS lämnar Star Alliance och tar in Air France/KLM som en av fyra stora delägare. Det var det den stora nyheten när SAS lättade på ridåerna kring den pågående chapter 11-processen. Samtidigt fylls kassa med 13,5 miljarder kronor.

De sista dagarna har det spekulerats i om Air/France KLM är på väg in som en av de nya delägarna, något som Flygtorget var bland de första att berätta om i går morse. Det visar sig nu att det inte var ett rykte utan något konkret: den fransk-holländska flygbolagsgruppen blir nu en av de fyra stora delägarna i SAS. 

- Detta är en viktig dag för SAS och för Air France-KLM. Vi är glada över att vara del av det vinnande budkonsortiet som SAS styrelse har utsett. Air France-KLM ser fram emot att etablera starka kommersiella band med SAS. Med sin ledande position i Skandinavien och starka varumärke erbjuder SAS en enorm potential för Air France-KLM. Detta samarbete kommer göra det möjligt för Air France-KLM att stärka sin position i Norden och förbättra flygförbindelserna för skandinaviska och europeiska resenärer. Vi ser fram emot att vara en del av detta nya kapitel i SAS historia och tackar SAS styrelse för förtroendet, säger Benjamin Smith, CEO för Air France-KLM i ett uttalande.
Övriga i den budstrid eller ”anbudspoker” som av allt att döma pågått den senaste tiden och som ger SAS inte bara de efterfrågade 9,5 miljarderna utan så mycket som 13,5 miljarder är:

32 procent - Castelake, ett investmentföretag
25,8 procent – Danska staten
19,9 procent Air France/KLM
8,6 procent – Lind Invest
 
De återstående cirka 13,6 % av aktierna ska enligt SAS pressmeddelande med fördelas mellan och innehas av vissa borgenärer som kan komma att erhålla ersättning i aktier. Listan visar också att investmentföretaget Apollo som hela tiden varit med i förhandsspekulationerna, är helt ute ur bilden.

I och med att Air France/KLM blir delägare och att danska staten stärker sin ägarandel stärks fokus på Kastrup som den stora hubben för flygtrafiken. Däremot ska inte huvudkontoret flyttas från Stockholm, i alla fall inte i närtid, det var vd Anko van der Werff mycket tydlig med.

- Ett huvudkontor är inte bara en fastighet som det går att lyfta upp och placera någon annan stans. Det är en verksamhet med mängder av människor som arbetar där, som har familjer och sitt liv där, det flyttar man inte hur som helst, slog han fast under presskonferensen. 
Närmandet till Air France/KLM innebär att SAS lämnar Star Alliance och går med i Sky Team där just Air France, KLM och Delta Air Lines är de dominerande flygbolagen tillsammans med bland andra Aerolinas Argentinas, China Airlines och Korean Air. Tidigare ingick även Aeroflot men det ryska flygbolaget är numera uteslutet. SAS drygt sju miljoner medlemmar inom Eurobonus ska på sikt överföras till koncernens bonusprogram Flying Blue.

Mycket av det som presenterades på presskonferensen kräver godkännande från olika myndigheter, både nationellt och inom EU. Det gör att inledningsvis är det business as usual och synbara förändringar visar sig på sikt. Dock ska SAS AB, alltså det noterade moderbolaget i SAS-koncernen genomgå en företagsrekonstruktion under 2024. 

Det var en påfallande lättat Anko van der Werff som mötte pressen.

- Den överenskomna investeringen är en viktig milstolpe i vår SAS FORWARD-plan och visar att våra nya investerare tror på SAS och vår potential att fortsätta ligga i framkant av flygindustrin under många år framöver. Vi ser fram emot att tillsammans skapa en ljus framtid för SAS.Kommentera artikeln
Det finns 37 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Du skojar väl..
Skrivet av @Teodor Brasved, 2023-10-07 11:06:32
Som att snåla Stockholmare skulle vara en prio grupp för SAS..
Varför tror du att SAS trafik på ARN mindskar, för att man inte tjänar pengar där..
Anmäl inlägget
@Mr €
Skrivet av Peter, 2023-10-07 10:54:13
Tittar man på sammanslagningen mellan AF och KLM så finns det egentligen ingenting som tyder på att SAS skulle byta delar av din flotta med AF/KLM.

Däremot kan wet lease operatörerna eventuellt tappa uppdrag till fördel för Trandavia, city hopper mfl.
Anmäl inlägget
Vilken fånig kommentar.
Skrivet av @Mr.€, 2023-10-06 16:00:28
Ni bittra Stockholms nisser som har så svårt att ta in att Stockholm inte är världens centrum sitter bara och sprider dynga..
Du eller flera andra har ingen aning om vad som gäller inom flygbranschen.
Anmäl inlägget
AF/KLM o SAS flottorna
Skrivet av Mr €, 2023-10-06 07:47:27
Någon gör säkert en beräkning av vilka plan som är mest lönsamma på vilka rutter och utnyttjande per dag. Skulle då inte förvåna om SAS nya A320neo hamnar nere i Europa och få flyga 12-14hr/dag samt att AF/KLM äldre plan skickas upp hit och får flyga 5-9hr/dag.
Anmäl inlägget
Svar: AB
Skrivet av Teodor Brasved, 2023-10-05 22:12:00
Enligt en dansk analytiker: Man låter HQ vara kvar i Stockholm av ett skäl. Flyttas den till Köpenhamn försvinner den sista emotionella kontakten mellan Sverige och SAS. Man är rädd för att svenska resenärer (skåningar undantagna) kommer att väljer andra bolag då.
Anmäl inlägget
AF/KLM
Skrivet av Anders, 2023-10-05 18:42:26
Detta bara på sammanställningen av AF/KLM. Bolagen fortfarande skilda så tror inte på så mycket rockader med SAS och flygplan…
Anmäl inlägget
B737?
Skrivet av Fundersam, 2023-10-05 16:29:52
Till Mr£ Det har jag väldigt svårt att tro eftersom SAS mer eller mindre har gjort sig av med sina 737-or. Varför skulle dom ta in sådana igen? Då skulle man bli tvungen att skicka anställda på utbildning. Både flygande och teknisk personal. Inte troligt.
Anmäl inlägget
Byta logga?
Skrivet av Fundersam, 2023-10-05 14:45:52
Till French@ Det tror jag knappast. Varför skulle man göra det? Då förlorar man ju definitivt den Skandinaviska touchen på bolaget.
Anmäl inlägget
Connect och Link?
Skrivet av Fundersam, 2023-10-05 14:41:23
Till Eld@ Vi kan ju hoppas på det!!
Anmäl inlägget
SAS/KLM/AF
Skrivet av Mr €, 2023-10-05 12:05:25
Kan bli en snabb omfördelning av SAS Gruppens 60st A320neo's till de AF/KLM rutter där de är mest lönsamma och SAS få i retur 30st AF A318-A321 och 30st KLM 737 som då blir av samma standard som Norwegians 737-800. SAS A350 kan AF ta och byta mot några av sina A330-200.
Anmäl inlägget
Färg/Logga
Skrivet av French , 2023-10-05 01:21:41
Bli planen med Airfrance el Klm logga?
Franska/Holländska avtal?
Anmäl inlägget
Connect/Link
Skrivet av Eld, 2023-10-05 01:16:38
Nu ryker nog både Connect och Link samt att Main gör Exit.
Anmäl inlägget
Bra besked!
Skrivet av MuZero, 2023-10-05 01:14:24
Skönt som svensk skattebetalare att slippa statens fullkomligt villkorslösa ägande i SAS där man betalade för nyemissioner som var kraftigt övervärderade.

SAS har en riktigt tuff framtid framför sig med enorma och dyra lån. Jag har svårt att se hur de ska betala av dem. Däremot är jag glad att det på kort och medellång sikt blir lättare att resa ut i världen med KLMs nät till Nordamerika och AFs nät till Latinamerika och Afrika.
Anmäl inlägget
Nu får vi fart
Skrivet av nederlander, 2023-10-04 23:38:37
nu får vi action på sega skandinavier. tyvärr ni saknar bra affärstänkande; man märker att ni hade inget handelsbackgrund i världshistorian. Här tror ni att danskarna vinner och svenskar förlorar medans realitet är att holländare vinner och skandinaver förlorar. så länge tänker ni som ni gör kommer ni aldrig ha lyckad business. man satsar på göteborg-miami medans viktiga och trendiga linjer som sthlm-ams trafikerar sällan och mkt dyrt eller linjer såsom sthlm-marrakrch existerar inte.
Anmäl inlägget
AF/KLM
Skrivet av Nils A, 2023-10-04 20:34:33
Åkte SAS idag, väldigt vad deras plan Dutch rollar nu förtiden.......
Anmäl inlägget
Namn
Skrivet av Niclaspe, 2023-10-04 19:53:37
Namnbyte till Transavia de Nord är passande
Anmäl inlägget
Ingen flytt
Skrivet av AB, 2023-10-04 19:41:56
Anko sa både igår och senast idag…det finns inga planer eller diskussioner om att flytta huvudkontoret. SAS har långa hyreskontrakt för kontoret i Stockholm samt att en flytt skulle bli dyrt…onödiga ökade kostnader är det sista SAS behöver just nu.
Anmäl inlägget
Flytta HQ?
Skrivet av Mike, 2023-10-04 16:33:50
Intressant så många som utgår ifrån att detta automatiskt betyder flytt av HQ till CPH.
Först och främst ska danskarna övertyga de övriga ägarna att det är en bra lösning. När SAS centraliserade NO och DK HQ funktionerna till STO, så kostade det en hel del i övergångskostnader, avgångsvederlag, rekrytering och utbildning. Skall man nu flytta hela HQ till DK, så skall investmentbolagen övertygas om att det är en bra affär och det lär inte hända förrän svenska kronan stiger i värde.
Anmäl inlägget
Flytta HQ?
Skrivet av Mike, 2023-10-04 16:05:12
Intressant så många som utgår ifrån att detta automatiskt betyder flytt av HQ till CPH.
Först och främst ska danskarna övertyga de övriga ägarna att det är en bra lösning. När SAS centraliserade NO och DK HQ funktionerna till STO, så kostade det en hel del i övergångskostnader, avgångsvederlag, rekrytering och utbildning. Skall man nu flytta hela HQ till DK, så skall investmentbolagen övertygas om att det är en bra affär och det lär inte hända förrän svenska kronan stiger i värde.
Anmäl inlägget
"Danskarna vinnare som vanligt"??
Skrivet av Mike, 2023-10-04 15:06:48
Nu har svenska staten, och sannolikt även svenska investorer, gjort ett aktivt val att INTE vara med i räddningsplanen för SAS. Så det är väl inte mer än riktigt att de som investerar får fördelarna.

Om inte Sverige har några planer på att starta ett eget, så lär den svenska marknaden fortsatt fortfarande vara mycket interessant för SAS. Om det fortfarande finns marknad för direktlinjer från Sverige, lär man nog inte låta andra ta dom.
Anmäl inlägget
Grattis
Skrivet av Pilot , 2023-10-04 15:01:57
Detta är nog en vinst för anställda inom Mail och Connect. Tyvärr dåliga nyheter för all wetlease. Holländare är brutala i å slimma verksamheten, kanske lyckas de äntligen rensa upp i organisationen.
Anmäl inlägget
Tills nu uppenbarligen...
Skrivet av Svar Erik, 2023-10-04 14:53:46
Nu slipper Dansken kivas med Svensken dom får Fransken istället ... :P Vi får väl se hur det går... Jag skaffade mig LH Miles&More igår. Dit går jag. Mitt EB LTG konverteras kanske till Flying Blue Gold?
Anmäl inlägget
Svar: Erik
Skrivet av Fitz Klyka. , 2023-10-04 14:43:05
Man måste inte flyga via CPH. Det finns mycket bättre alternativ nere på kontinenten som har utmärkta förbindelser med Sverige. Flyger själv långflyg via Amsterdam sedan länge. Bara som exempel.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser@Service Expert, 2023-10-04 13:30:01
Men vilken toppennyhet, de är ju kända för sin magiska service precis som SAS.
Skall bli så spännande att kunna erbjuda kunderna ett enormt linjeutbud. Jag kommer att dela hemligheten om kaffet till tjejerna på AF och KL, då blir vi oslagbara. Bra jobbat SAS ledningen!
Anmäl inlägget
Som man bäddar..
Skrivet av Realist, 2023-10-04 13:17:46
Man kan kanske ana följande.

1. För AF/KL är detta en intressant strategisk pusselbit.
2. SAS gamla ägarna har kastat in handduken och det har behövts leta helt nya. Då får man ta det man får.
3. Att kapitaliseringen skulle vara för så liten att man ger upp i närtid verkar osannolikt.
4. AF/KL är ett hub-bolag vilket talar för en nätverkstanke på CPH och kapitalisterna vill tjäna pengar vilket talar för att alla lönsamma linjer blir kvar.

Fortsättning följer
Anmäl inlägget
SAS blir nu bara en underhuggare
Skrivet av Flygolle, 2023-10-04 12:28:44
Huvudkontoret kommer att flyttas, förstås. Om nu den italienska regeringen år efter år kan äga ett flygbolag som blöder pengar, varför kan inte den svenska regeringen göra det? En förbannad kortsiktighet. Vad kommer att hända med SAS-destinationerna, ska man konkurrera om rutterna med KLM/AF trots att man har samma ägare?
Anmäl inlägget
Skandinaviskt? Nej.
Skrivet av Teodor Brasved, 2023-10-04 12:05:45
Dilling kallar SAS fortfarande skandinaviskt, men det är förstås av rent kommersiella skäl. SAS är numera ett danskt bolag och skulle förmodligen tappa kunder om man börjar kalla sig Danish Airlines. Kanske därför som HQ blir kvar i Stockholm? Ankos motivering om familjer som jobbar där köper ingen vettig människa.
Anmäl inlägget
Naivism
Skrivet av Erik, 2023-10-04 11:10:21
I drygt 75 åt har vi svenska skattebetalare pumpat in miljard efter miljard och nu står vi med byxorna ner och tomma fickor. Vinnare är som vanligt Danmark/Kastrup. Hur långt ska svensk naivitet ta sig?
Anmäl inlägget
SAS och DK
Skrivet av Mr €, 2023-10-04 11:01:01
Det är styrelsen med Dansk styrelseordförande som bestämmer vart huvudkontoret ska vara om det gamla kosortieavtalet nu är upprivet. Får danskarna chancen blir det långa knivarnas natt på alla svenska chefer och danskar som tar över.
Anmäl inlägget
Svar:Kalleflygare
Skrivet av Fritz Klyka, 2023-10-04 10:59:55
Flyger inte heller med SAS annat än enstaka inrikesflyg ibland. Oavsett vad herrar honoratiorer säger lär detta bli döden för långlinjerna från ARN och OSL nu när dansken får så mycket inflytande. Märkligt dock att HQ blir kvar i Stockholm.
Anmäl inlägget
Nya SAS utan STAR och LH
Skrivet av Appe, 2023-10-04 10:39:27
Kan bara bli bättre för SAS eftersom samarbete med LH och i förlängningen STAR var styrt av Lufthansa. De var bara intresserade av att åderlåta alla andra medlemmer och bestämma allt till sin fördel.
Anmäl inlägget
Vad synd!
Skrivet av Erik, 2023-10-04 10:29:59
Hade varit bättre om det var LH som tog över, absoluta bästa nätverket globalt! Och nu kommer man att behöva lämna den bästa alliansen för den sämsta, Sky Team :(
Anmäl inlägget
SAS framtid
Skrivet av thomas , 2023-10-04 09:52:50
En tre till 5 miljarder går åt direkt till årsunderskottet. som skrevs här delvis konvertibler inte Cash, vad görs sen efter att detta nya kapital om även inte på publicerade nivåer tar slut? Dessutom Shiphol ska begränsa antalet rörelser.
Hur kan då SAS integreras till något som tillför KLM/AF
Kan det vara för att bli av med en konkurrent, till ett relativt billigt pris.
Nu har ju Anko anställt ex KLM holländare
Varför kan man fråga sig?
Anmäl inlägget
Vem bryrsig om SAS på riktig?
Skrivet av Kalleflygare, 2023-10-04 09:42:13
Det är bara danskarna som eventuellt kan vinna något i den nya modells affären. Vem bryr sig om ett flygbolag som har förvandlats på ett mycket framgångsrikt sätt till ett Lowcost Airline. Personligen flyger jag väldig sällan med SAS och troligtvis det förbli ännu färre resor med SAS i framtiden för min del. Man ser tydligt att SAS har ingen framtid trots allt optimismen son nuvarande SASs CEO vill visa efter förhandlingarna.
Anmäl inlägget
Oklart med kapitaltillskott
Skrivet av Wallenbom, 2023-10-04 08:18:42
Läste att Sydbank undrade hur man kunde komma fram till summan 13 miljarder i kapitaltillskott. Vad jag läser är att 7 miljarder av "tillskottet" är konvertibla skuldebrev dvs inte ett kapital som stärker balansräkningen.
Det saknas alltså 3,5 miljarder för att komma till siffran 9,5 miljarder enligt Sydbank. Kanske säljer man Eurobonus och slottarna på LHR till AF/KLM för 3,5 mijarder?
Anmäl inlägget
Connect och Link?
Skrivet av Fundersam, 2023-10-04 08:16:44
Hur kommer denna affärsuppgörelse att påverka SAS Connect och SAS Link? Om jag vore köpare så skulle jag nog lägga över alla SAS bolag i ett i stället. För den här modellen verkar ha orsakat mer strul än framgång. Tänker närmast runt den flygande personalen. För hade det varit så bra så hade man redovisat det med stor glädje vilket man inte har gjort.
Anmäl inlägget
Början till slutet
Skrivet av Steward, 2023-10-04 08:08:52
SAS kommer att krympa ihop och bli ett sämre Transavia, trots lovorden från SAS-representanterna. På 10 år kommer varumärket att vara kraftigt decimerat.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev