Skriv ut  

Flygbolag stäms för diskriminering

Flygnyheter, Redaktionen, den 13 april 2024
DO stämmer ett flygbolag som nekade en kvinna fortsatt anställning om hon inte tog av sin hijab. Debatten fortsätter och det är svårt att se en tydlig linje hos arbetsgivarna. I detta fall har flygbolaget ett uniformsreglemente som inte tillåter religiösa symboler.

Poliser tillåts bära alternativa huvudbonader såsom kippa, huvudduk eller turban. Men i december fick en trygghetsvärd i tunnelbanan avslag i arbetsdomstolen då hon nekats att bära muslimsk huvudduk. EU-domstolen har uttalat att klädregler som förbjuder slöja inte innebär diskriminering, såvida det gäller anställda som kommer i kontakt med kunder. Förvirringen verkar vara total.
 
I det aktuella fallet med tjänsten som markpersonal hos ett flygbolag gjorde DO bedömningen att flygbolaget diskriminerat kvinnan i ”samband med religion eller annan trosuppfattning och kön”.
 
Kvinnan, som bär hijab, en slöja som täcker hår, öron och hals, hade sökt och fått anställning hos ett bemanningsföretag som rekryterar markpersonal för flygbolagets räkning. Anställningen skulle inledas med en utbildning, men på utbildningens första dag fick hon beskedet att flygbolagets uniformsreglemente inte medgav att hon fortsatte bära sin slöja under arbetstid. Hon fick därför välja mellan att inte bära slöjan eller att avsluta anställningen.
 
DO anser att agerandet innebär diskriminering som flygbolaget är ansvarigt för. Flygbolaget hänvisar i sin tur till att deras uniformsreglemente följer en neutralitetspolicy där bolaget har ett behov av att upprätthålla och uppvisa en religiös, politisk och ideologisk neutralitet gentemot kunder. Att inte ha en neutralitetspolicy skulle enligt flygbolaget undergräva dess näringsfrihet och riskera att leda till ett inkomstbortfall. Enligt bolaget syftar neutraliteten också till att minska konflikter och spänningar mellan anställda och mellan anställda och kunder.
 
DO menar att reglementet inte är utformat på ett sätt som ger stöd för en vilja att uppnå generell neutralitet, utan endast syftar till att hindra bärandet av religiösa symboler.
 
DO begär nu att flygbolaget ska betala 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan, för den kränkning hon utsatts för och för att motverka liknande händelser i framtiden.
 
Sammanfattningsvis kan konstateras att frågorna hopar sig: handlar det om uniformsreglementet, klädesplagget i sig, symbolvärdet eller den religiösa kopplingen? Nu återstår att se vem som kan göra en objektiv bedömning av en fråga som är så pass laddad att frågeställningen i sig kan uppfattas som kränkande.Kommentera artikeln
Det finns 17 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Slöja
Skrivet av Jo, 2024-04-17 14:28:35
I det markbolag (vilket tillhör det flygbolag jag tror artikeln handlar om) godkänns det att man bär slöja tillsammans med företagets uniform.
Anmäl inlägget
Rätt eller Fel?
Skrivet av Elias, 2024-04-16 17:59:33
Definition: Uniform är en tjänstedräkt som är fastställd i regler eller avtal för viss personal under tjänsteutövning.
Har man i anställningsavtal godkänt hijab, anser jag att DO gör rätt, annars inte.
Anmäl inlägget
DO
Skrivet av Fundersam, 2024-04-15 22:23:49
Till ABC@ Håller med dig till fullo. Dessutom så anser jag att arbetsgivare måste få bestämma klädkoderna på sitt företag. Anpassar man sig inte till dom så finns det flygbolag som välkomnar den klädseln.
Anmäl inlägget
Funkar för RAF och USAF
Skrivet av Aquila, 2024-04-15 19:25:53
Turbaner& hijab tillåtna bl.a. vid USAF & RAF. Varför väcker dessa saker så mycket känslor? Man ska hålla sig lugn. Focus på jobbet.
Anmäl inlägget
Turban
Skrivet av OneLove, 2024-04-15 18:55:52
Hej !
Kul kommentar. Det är mycket som ska rymmas under hjälmen, exempelvis någon form av förstånd och då avstår man även från en microturban.
/Regnbågspilot FV
Anmäl inlägget
Gott om plats
Skrivet av !, 2024-04-15 17:52:50
En lite turban kan nog även en regnbågspilot klämma in under hjälmen.
Anmäl inlägget
Flygvapnet
Skrivet av OneLove, 2024-04-15 17:08:44
Jag som tjänar vårt land, bärandes uniform, ser ingen anledning till avvikande klädstil pga religion. Enhetlighet gynnar alla, motsatsen skapar förvirring.
/Regnbågspilot FV

Anmäl inlägget
Varför ändra Uniformsregler?
Skrivet av Acer, 2024-04-15 15:04:13
Finns ingen anledning att ett företag skall ändra sina regler för att någon vill bära hijab eller annat. Har du det kravet så välj ett annat jobb eller arbetsgivare. Detta har inget med kompetens att göra!
Anmäl inlägget
Valfri klädsel
Skrivet av DEF, 2024-04-15 14:32:40
Det måste väl finnas ett skäl till att man bär uniform?
Vill man inte passar in, varför söker man denna typ av jobb?.
En stewaard i shorts och kippa, styrman i burka eller kapten i frälsnings uniform. Clear for take off.
Anmäl inlägget
Vill slippa religiösa symboler
Skrivet av Aidan, 2024-04-15 14:12:11
Jag som passagerare eller kund på ICA vill inte bli påtvingad andra människors religiositet.
Anmäl inlägget
What?
Skrivet av Sven, 2024-04-15 12:25:56
Rolf, vilket förvirrat inlägg i debatten:)

- Låt oss prata Burka, vad har du att tillägga?
- Varför tror du att någon påstår att deras Hijab påverkar deras prestation?
- Du påstår att någon blivit kränkt av att någon bär Hijab, vad har du fått det ifrån?

Du har nog bara otur när du tänker.
Anmäl inlägget
De Lättkränkta
Skrivet av Rolf, 2024-04-15 12:10:53
Oj vad lätt kränkta folk här är. Om man är duktig ska man inte förhindras från jobbet med diskriminering. Finns många duktiga kollegor med hijab. Vrf förespråkar vissa meritokrati om de blir lätt kränkta av en hijab? Dessutom pratar vi inte om burka lr dylikt, förstås. Bra beslut.
Anmäl inlägget
Prejudikat
Skrivet av Domare, 2024-04-15 11:35:32
det blir ett spännande prejudikat för framtiden.
Anmäl inlägget
Trams
Skrivet av Eivind, 2024-04-15 11:16:57
DO patetiskt agerande. Finns ett uniformsreglemente så är det som gäller. OM flygbolaget anställer en nunna så måste hon också följa reglementet eller inte ta jobbet. Enligt DO´s syn så måste vi snart acceptera att det i checkin sitter personal i burka!
Anmäl inlägget
Inshallah
Skrivet av Gud, 2024-04-15 07:56:26
Nästa steg är försvarsmaktens uniform som ska kompletteras.
Anmäl inlägget
Andra flygbolag
Skrivet av Gullan Purser&ScalettExpert, 2024-04-13 22:19:26
Saudia och Iranair tillåter inte att visar håret, så ett tvärtom problem är också lite klurigt. Men om det inte finns i uniformsreglementet så finns det inte. Flickorna i kabinen kan inte ha det pga eldfaran och att det inte går att höra om kunderna vill ha kaffe eller te. Vi hade schaletter då vi landade i Teheran och Rhodesia på sin tid
Anmäl inlägget
DO - nej tack!
Skrivet av ABC, 2024-04-13 17:01:48
DO beskrivs allt för ofta som en ”bankomat för lättkränkta” och de tycks ha för vana att skrämmer slag på arbetsgivare med sina orealistiska krav, varför lägger inte tidöpartierna denna tillsynes helt vänstervridna myndighet som genom sina krav och beslut enbart spär på hat och polarisering i vårt samhälle?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev