Skriv ut  

Ingen affär för Air France/KLM

Flygnyheter, Redaktionen, den 16 april 2024
Air France/KLM kan bli först med att hoppa av budgivningen. Som skäl anges den turbulenta politiska situationen i landet kring den segdragna affären.

Affären ser ut att bli minst två år försenad, om den ens blir av. Även Lufthansa och IAG, samt två konglomerat från Sydamerika är spekulanter på TAP Air Portugal. Samtidigt har EU börjat jaga de tre stora flygsfärerna i Europa med blåslampa och Lufthansa kämpar om ITA och IAG om Air Europa, så Air France/KLM låg bra till. 
 
Nu ska även SAS-affären granskas i EU och blir det ändå inget av med TAP riskerar det redan något svagare SkyTeamblocket att hamna mellan två stolar. Däremot kan Air France/KLM:s markerade ointresse för TAP Air Portugal underlätta för ett snabbare och billigare grönt ljus för SAS-affären. TAP Air Portugal, idag i Star Alliance, hade blivit ett bra tillskott till SkyTeam. Mycket talar ju för att både Lufthansa i Star och IAG i Oneworld kommer få avstå en hel del vid ett vinnande bud på TAP Air Portugal, upp till 40 % av slottar i Air Europas fall.
 
Men blir det ens en affär med TAP? Eller vill Air France/KLM att de politiska dimmolnen kring affären ska klaras upp innan ett nytt bud kan läggas? TAP Air Portugal kommer sannolikt, likt SAS, inte klara sig på egna ben särskilt länge utan nya investerare. Men TAP är väl moderniserat och har en ytterst eftertraktad marknad, som Air France/KLM verkligen skulle vilja ha. Å andra sidan är Lissabon en trång och ineffektiv flygplats som behöver byggas ut. Så sista ordet är inte sagt. Just nu anser en del bedömare att Lufthansa ligger bäst till, men att SkyTeam är de som mest behöver TAP Air Portugal, eftersom de snart tycks förlora Air Europa till Oneworld och ITA till Star Alliance, liksom CSA krympt till ett så litet bolag att också de kan lämna SkyTeam. Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev