Skriv ut  

Inrikesflyget uppåt i Norge

Flygnyheter, Redaktionen, den 16 maj 2024
Till skillnad från Sverige så ökar inrikesflyget i Norge. Under april månad reste totalt 4,15 miljoner passagerare via Avinors flygplatser, varav 2,1 miljoner från Oslos flygplats Gardermoen. Det är en ökning med nio procent jämfört med samma månad 2023.

Från Oslo Airport Gardermoen flög 928 462 inrikespassagerare och 1194 883 utrikespassagerare i april månad. Det är framför allt antalet inrikesresenärer som ökar, med 13 procent. Även antalet utländska resenärer ökade, med 7 procent. 
 
– Flygbolagens sommarprogram startade i övergången från mars till april och volymen ökar därmed också rejält när vi går in i en hektisk säsong för turism, säger Gate Skallerud Riise, trafikutvecklingschef i Avinor.
 
Totalt i hela Norge reste 2,5 miljoner passagerare inrikes i april, en ökning med hela 14 procent från april förra året. Antalet resenärer utomlands var 1,6 miljoner, en ökning med 5 procent från förra året. Sammanlagt är det 10 procent fler resenärer än i april förra året. Det var 62 675 flygplansrörelser i april. Det är 6 procent fler än i april förra året.
 
I den nationella transportplanen för perioden 2025–2036 har regeringen avsatt 1 miljard NOK för att påskynda övergången till noll- och lågemissionsflyg. Pengarna ska bland annat användas till att utveckla nödvändig infrastruktur på flygplatserna. Enligt Avinor är det en förutsättning för att Norge ska vara en attraktiv arena för utveckling och testning av nya lösningar, både för nationella och internationella aktörer. Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ganska stor skillnad
Skrivet av Johan , 2024-05-19 15:05:21
På Norge och Sverige
I norra Norge finns knappast något alternativ til flyget.
ISverige är alternstiven lite fler, dessutom har finns flygskammen kvar i det här jävla pk landet
Anmäl inlägget
Miljömuppar
Skrivet av D, 2024-05-16 20:57:16
Ja miljö och pk rörelsen i Sverige jublar
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev