Skriv ut  

Saab får kontrakt från Sverige på tredje GlobalEye-flygplan

Flygnyheter, Redaktionen, den 29 juni 2024
- men Finland väljer amerikanska RAPCON-X.
Saab har tecknat ett kontrakt med Försvarets Materielverk för ett tredje spanings- och ledningsflygplan av typen GlobalEye till Sverige. Ordervärdet är cirka 2,6 miljarder kronor. Två äldre modeller skänks till Ukrainas luftförsvar. Samtidigt meddelar Finland att de beställer två amerikanska RAPCON-X för att förbättra sin flygövervakning.

Sveriges order är baserat på det kontrakt som Saab tecknade med FMV i juni 2022 gällande två GlobalEye samt optioner på ytterligare två flygplan. GlobalEye har den svenska beteckningen S 106. 
 
- Vi är stolta att bidra till Sveriges försvar med ytterligare ett GlobalEye, som ger en unik översikt och förståelse av vad som händer i omgivningen samt förmåga att tidigt upptäcka och förvarna om möjliga hot i luften, på havet eller på marken, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef. 
 
GlobalEye-flygplanet är baserat på Bombardier Global Express 6000 affärsjet. Den är utrustad med en Erieye-antenn monterad ovanpå flygkroppen likt en överdimensionerad takbox. Radarn har en räckvidd som överstiger 550 kilometer och är utrustad för tidig varning och kontroll över luft, hav och land. Genom att skicka information i realtid till enheter i Flygvapnet, Armén och Marinen ger GlobalEye en samlad lägesbild av vad som sker i omgivningen, och förmåga att tidigt upptäcka hot.
 
I maj 2024 meddelade Sverige att man donerar två av de äldre övervakningsflygplanen Saab ASC 890 Airborne Surveillance and Control-flygplan för att stärka Ukrainas luftförsvar. Flygplanen ingår i Sveriges militära hjälppaket, det mest omfattande hittills, värt 13,3 miljarder kronor. Saab ASC 890 är en variant av Saab 340 AEW, baserad på Saabs 340 turbopropplan.
 
Finland har i stället valt att beställa två RAPCON-X från amerikanska Sierra Nevada som också är baserad på en affärsjet från Bombardier; Global 6500, med leveranser planerade till 2026 och 2027. Flygplanet är framtaget som ett underrättelse-, övervaknings- och spaningsflygplan för den amerikanska armén. Finland ska använda flygplanen för att stärka gränsövervakningen, med fokus på den östra gränsen mot Ryssland som sträcker sig över 1 340 km. De nya flygplanen ska också kunna hjälpa till med diverse sjöräddningsoperationer.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Har de samma uppdrag?
Skrivet av En admin, 2024-06-29 18:47:42
Ingen expert på ämnet, men inte är väl RAPCON-X och GlobalEye designade för samma uppdrag och ska ställas mot varandra som i artikeln? Det Finland köpt låter mer som signalspaning och GlobalEye är väl mer ett offensivt system? Med bägge ländernas läge runt Östersjön, samt medlemmar i NATO, är jag övertygad om att man vet vad man gör i den upprustning som pågår.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev