Tråden startades av: Lars  2020-03-03 14:08:19
SAS snart konkurs? 
Etter milliard-uderskudd i Q1, ser det mørt ut for SAS, Alle Kina-rutene, nå innstilt. Milano-rutene, stadig flere innstilt. Nærme det seg konkurs?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Revisorn
2020-04-02 10:26:43
SV: SAS snart konkurs?
Ja det tror jag!
Nu är det ju så att alla länder inte kommer att öppna upp samtidigt efter krisen.
Tex. Danmark/Norge kanske börjar öppna upp i Juni/Juli, Italien Oktober, Spanien December, England November osv.
Sedan får man lägga till folks rädsla och dåliga ekonomi som säker ligger kvar i minst 2 år efter att alla länder har öppnat upp.....
Även om DY skulle försvinna så finns inte samma behov av flygresor under lång tid framöver. Dessutom kommer andra europeiska premium och lågprisbolag att plocka russin ur kakan om det skulle finnas några sådana efter krisen, så tro inte att SAS får monopol igen.
Det kommer oxå givetvis att startas upp nya friska lågprisbolag utan skulder samt med låga personalkostnader.
@ Re:Revisorn
2020-04-01 23:09:30
SV: SAS snart konkurs?
Just det. Många hobbyekonomer här........
Re:Revisorn
2020-04-01 20:26:11
SV: SAS snart konkurs?
Ja det är tur att inte Revisorn driver flygbolag! Tror du på fullaste allvar att SAS kommer skala ner sin verksamhet med upp till 40% om tex DY försvinner från marknaden?? Och BRA?

Många hobbyekonomer här
Revisorn
2020-04-01 17:12:37
SV: SAS snart konkurs?
Även om SAS kommer att klara krisen med hjälp av sv o danska staten så kommer minst 30-40% av bolaget att skäras bort, minska i storlek. Dvs färre linjer, färre flygplan, lägre turtäthet samt mycket mindre personal under en lång, lång tid framöver.......
Sv BK
2020-04-01 13:22:28
SV: SAS snart konkurs?
Är inte de bolag som klarar sig bättre?

De som inte klarar sig måste vara sämre!
Annars skulle de klara sig.
BK
2020-04-01 01:35:22
SV: SAS snart konkurs?
SAS kommer alltid klara sig.Väldigt orättvist mot andra betydligt bättre bolag.Men är man statlig så är man.Trist är det!
Kapitalist
2020-03-31 19:00:46
SV: SAS snart konkurs?
Yes. SEB kommer låna ut stålarna som behövs, med staten som garant.
Sv Rättvisa
2020-03-31 16:09:55
SV: SAS snart konkurs?
SAS har inte lånat av Staten. Staten borgar för lån hos bankerna. Det är bankerna som lånar ut pengarna.

Staten är ansvarig för att samhället skall fungera därför borgar Staten för lån både till flygbolag och privata företag.

Staten stödjer även privatpersoner genom arbetslöshetskassan.

Allt detta görs för kollektivets bästa i en mycket besvärlig situation.

Rättvisa
2020-03-31 08:36:59
SV: SAS snart konkurs?
Alla ev nya pengar till SAS borde hädanefter ske via nyemission och inte via skattsedeln , precis som för alla andra börsbolag. Punkt - slut. Något annat är orimligt.
Man kan inte på konstlad väg hålla uppe detta företags börskurs med skattepengar. Klarar inte detta börsbolag sig i konkurrensen blir den yttersta konsekvensen konkurs. Så enkelt är det.
Sv Rättvisa
2020-03-30 18:48:07
SV: SAS snart konkurs?
Klart att Eurobonus är en kostnad men också ett sätt att få lojala kunder. Det är inget som är förbjudet att nyttja också av andra bolag.
Således inte någon illojal konkurrens.

Nästan alla bolag belönar trogna kunder på något sätt även Norwegian.

Att stödja ett bolag är ägarnas roll, ja. Svenska staten är ägare i SAS.

Dessutom i uppkomna krissituation stödjer Svenska staten många bolag. De borgar även för andra Svenska bolag. Infrastrukturen är viktig för Sverige och dess invånare.

Banker lånar ut pengar till bolag utan att vara ägare vill du också förbjuda detta?

Rättvisa
2020-03-30 17:29:34
SV: SAS snart konkurs?
Lån, kapitatillskott, bidrag, kalla det vad ni vill. Man kan stödja ett bolag på många sätt. Det kan inte vara staternas ansvar att hela tiden, på olika sätt stödja detta börsbolag, vilket till på köpet har stor del av verksamheten i utlandet, med personal anställda bl.a. på Irland. Inte med skattebetalarnas surt förvärvade pengar. Som alla andra börsbolag måste detta lösas av SAS genom emissioner. Det säger sig självt. Därigenom kan de två kvarvarande staterna ”säkra sitt investerade kapital” genom att delta i densamma.
Det borde vara slut med diverse stöd, det snedvrider konkurrensen.

Eurobonus borde, om det nu som anförs dessutom är en kostnad för bolaget skrotas. Det skulle också bidra till en sund konkurrens på lika villkor för alla övriga aktörer på marknaden.
Sv Rättvisa
2020-03-30 12:56:51
SV: SAS snart konkurs?
Först och främst "totalförbud för mer stöd från de skandinaviska staterna för all framtid" är ett mycket dåligt förslag!

Skall vi idag besluta om vad som skall gälla för all framtid? Vi vet inte vilka förutsättningar som kommer att finnas i framtiden. Det vore mycket dumt. Alla beslut gäller tills vidare.

Eurobonus är ett konkurrensmedel, det står all som inte är med att starta något liknande. Det kostar för de flygbolag som är med i Star Alliance att driva Eurobonus. De flygbolag som inte har EB har lägre kostnad. Vi får också återbäring från både Coop och OK. Många bolag har idag rabatterbjudande till trogna kunder.

SAS och andra Svenska flygbolag har fått lånemöjlighet med staten som garant.

Svenska och Danska staten är delägare i SAS att ge en lånegaranti är ett sätt att skydda investerat kapital.

OBS! Svenska staten har inte givit bort några pengar enbart i uppkommit läge lovat borga för lån.
emil.
2020-03-30 12:53:33
SV: SAS snart konkurs?
Så du förespråkar nyemission där de största ägarna inte får delta och ett företag där största ägarna inte heller får bidra på annat sätt i svåra tider. Dessutom ska en av de viktigaste tillgångarna läggas ned.
Åhh vilket pajaseri
Rättvisa
2020-03-30 12:16:41
SV: SAS snart konkurs?
Jag tycker att allt det staliga stödet till SAS skulle ökats med t.ex. ytterligare en miljard, men med det förbehållet att Eurobonusprogrammet läggs ner, för att främja konkurrens på lika villkor.
Och sen ett totalförbud för mer stöd från de skandinaviska staterna för all framtid. Alla ev tillskott fick då istället komma via nyemission från marknaden, precis som med andra börsbolag.

pilot
2020-03-25 18:01:46
SV: SAS snart konkurs?
Klimatiker och Greta gor allt for att ta dod pa flyget och de kommer delvis att lyckas med det i Skandinavien, men inte internationellt. Sa SAS trafik minskar och en storre del kommer att flyga med andra bolag till och fran Skandinavien. SAS maste borja dra in pa sitt routesystem och minska sin flotta. Det kommer att bli permitteringar och anstallningsstopp. Intakterna minskar och kostnaderna, fasta saval som rorliga, maste minskas. Jag ar inte optimistisk och skulle inte satsa en krona pa SAS.
pf
2020-03-20 23:22:15
SV: SAS snart konkurs?
sv Petter; SAS publiserte i sin Årsredovisning, det var enten i 2013 eller 2014, hvor stor omsetning hvert enkelt marked hadde.

SAS inndelte sine markeder i hvert av de skandinaviske land, samt et felles utenom disse.

Jeg finner ikke lenger så gamle Årsredovisninger på nettet.

Så langt jeg husker/kommer i håg, betydde samleposten utenfor Skandinavia ca 28 prosent. Fordelte man de restrerende 72 prosent på de tre landene, var den norske omsetningen større enn Sverige og Danmarks tilsammen.

Etter 2013-2014 vet vi at tillveksten i flyreisende har vært betydelig i Norge, mens man, spesielt i de siste år, har hatt en betydelig "flyskam" i Sverige.

Det er derfor all grunn til å tro at det norske SAS-markedet, i omsetning, fremdeles har vært større enn det tilsvarende for Sverige og Danmark tilsammen.

Jeg skriver "har vært", fordi ingen vet hva som skjer "past corona".

Foreslår sv Petter, at du koller de gamle SAS Årsredovisninger(papirutgaver), istedenfor å vise til de få skalldyr som ikke er fisket opp på den svenske.
vestkysten !
sv Petter
2020-03-20 18:13:43
SV: SAS snart konkurs?
Du menar att den norska marknaden, är större än SAS övriga marknad?
Keep on dreaming. Den norska räkan skrek "jeg er en hummer".
P Ilot
2020-03-20 13:53:51
SV: SAS snart konkurs?
@ Petter. Norge är inte och har aldrig varit SAS största marknad. Under en period, då oljepriset var 100 dollar +, hade SAS sin största intjäning i Norge, mycket pga att lönerna var så extremt höga, t ex 50,000 NOK per månad för att städa toaletterna ute på plattformarna, så beläggningsgraden i Business var väldigt hög. Så är inte fallet längre med mer moderata oljepriser. Med väldigt liten global exponering ( få multinationella företag ) kommer den norska marknaden mest rikta sig lågprisresenärer.
Petter
2020-03-19 19:16:46
SV: SAS snart konkurs?
Du har ikke forstått det. Det norske markedet, er det største, og viktigste for SAS. Ja, staten har solgt seg ut, med begrunnelsen at staten ikke skal eie andeler i bedrifter, om det ikke er nødvendig. Det betyr ikke at de norske operasjonene er blitt mindre.
pilot
2020-03-19 18:02:11
SV: SAS snart konkurs?
Sv @pilot: Jag vet mycket mer an du tror. Jag tar hansyn till c/ASK, catchment area, destinationer, trafik, produktivitet, antalet fack, flygplanflotta, skulder, kostnader, inkomster och konkurrens.
sv Petter
2020-03-19 17:20:04
SV: SAS snart konkurs?
"Et bolag, som «eies» av 3 ulike land". Har du missat att norska staten, sålt sin andel i SAS? Inlägget har inget värde, då viktiga fakta saknas.
Petter
2020-03-19 16:59:22
SV: SAS snart konkurs?
SAS’ forretningsmodell er avlegs. Et bolag, som «eies» av 3 ulike land, er lite effektivt. Det bør splittes i 3. SAS Norge, med hovedkontor, og hoved base i Norge. Det samme for DK, og Sverige.
@pilot
2020-03-19 12:48:52
SV: SAS snart konkurs?
Tveksamt om du verkligen är pilot, du verkar inte ha någon form av koll..
Norwegian låg riktigt risigt till redan innan Corona viruset. Med en affärsmodell som inte funkar och ett enormt skuldberg som bara blr större. SAS hade bra med pengar innan viruset, och ligger väsentligt bättre till. Det kan folk som vet nånting om flygbranschen se.
Puckelbro
2020-03-19 06:05:25
SV: SAS snart konkurs?
Konkurs och rekonstruktion är väl "worst case" scenariot för de stora drakarna. Om i stort sett hela branschen hamnar där samtidigt kan nog vissa grupper få en helt ny insikt i vad affärs och marknadsmässigt hållbara avtal innebär.
pilot
2020-03-18 18:47:26
SV: SAS snart konkurs?
SAS framtid beror på hur snabbt Skandinaviens och andra länders ekonomi återhämtar sig efter corona och SAS konkurrenskraft. Skulle tippa att Norwegian kommer att lyckas mycket bättre.
Gunnar
2020-03-18 17:09:10
SV: SAS snart konkurs?
3 mrd kronor är inte mycket, pengarna flyget t ur kassan. Och ingetvkommer inn.
pilot
2020-03-18 01:52:12
SV: SAS snart konkurs?
Privata banker vill inte ha med SAS att göra så staten måste hoppa in. Om SAS inte betalar tllbaka pengarna är det skattebetalare som tar stöten.
Nu
2020-03-18 01:16:46
SV: SAS snart konkurs?
Sluta spekulera SAS kommer Aldrig gå i konkurs liksom SJ.Det är statens barn!IOrättvist men så är det.
thomas
2020-03-17 20:27:26
SV: SAS snart konkurs?
ingen stat kan förlora 5-7 miljarder i skatteinbetalningar i månaden som bara SAS levererar, bolaget blir kvar punkt slut.
att lägga ut även hundra miljarder över corona virusets härjningar det gör stater för att sen få igen pengarna med råge, månad efter månad år efter år decennium efter decennium.
sv Egon
2020-03-17 19:25:18
SV: SAS snart konkurs?
Vad vet du om svenska statens kapital? Dessutom har vi Riksbanken, med ett mycket stort kapital på konton i bankerna. Dream on (hope is not a nightmare).
sv Egon
2020-03-17 19:24:53
SV: SAS snart konkurs?
Vad vet du om svenska statens kapital? Dessutom har vi Riksbanken, med ett mycket stort kapital på konton i bankerna. Dream on (hope is not a nightmare).
Luringen 2012
2020-03-17 18:34:44
SV: SAS snart konkurs?
Har dock vetat hela tiden, men nu har vi "facit" på att staterna + Wallenberg aldrig skulle låtit SAS gå i KK 2012, vid den så kallade stora krisen.
När man lyssnar på argumenten från regeringen och Wallenberg om att SAS måste finnas till varje pris...:)
Så grattis alla SAS'are, när krisen är över behöver ni aldrig någonsin frukta en nedläggning eller KK.
Bara att begära bra löner och avtal i framtiden.....:)
Arashi
2020-03-17 17:50:49
SV: SAS snart konkurs?
SAS fick nyss stöd av staten, det var för 1,6 miljarder kr, drar väl upp SAS lite ifrån konkurs.
Egon
2020-03-17 17:34:02
SV: SAS snart konkurs?
SAS ligger riktigt illa till.Allt hänger på hur länge coronakrisen hänger kvar. Staten har bara kapital till att försörja SAS en begränsad tid. Andra bolag kommer också att behöva hjälp. Problemet är att det rör sig om så enorma förluster varje dag. Även staten har sina begränsningar.
Acorn
2020-03-17 15:58:47
SV: SAS snart konkurs?
Jag tror följande:
SAS kommer att få ett större ägande av svenska och danska staterna. Eftersom det dessutom kommer att ta mycket lång tid innan det blir som idag igen kommer det också att blir fler statsägda bolag. Alitalia och delar av Norwegian, Wideroe , Finnair m.fl. I SAS fall kommer men desstuom att snabba upp utfasningen av A340 och B737. Konsolidering av trafik leder till färre avgångar men med Airbus flygplan.
Den resterande flottan kommer att mer än väl räcka många år framöver.
Inga nyinvesteringar i A220 eller EMB195.
Kanske till och med att ex.v SAS och Finnair polar linjer som förr.
Behovet av ACMI minskar till noll eller strax däröver.
/jes
2020-03-17 14:59:44
SV: SAS snart konkurs?
Det är väl ödets ironi att bränslepriserna inte varit så låga på många år ...
pilot
2020-03-17 14:36:16
SV: SAS snart konkurs?
Mht att SAS aktier har kraschat kommer Aeroflot att köpa up SAS billigt?
sv @pilot
2020-03-17 13:45:11
SV: SAS snart konkurs?
De stänger sina fabriker i fyra (4) dagar. Detta för att införa nya strikta hygienrutiner. Leveranserna är snart igång igen!

https://www.flightglobal.com/air-transport/airbus-halting-french-and-spanish-production-for-four-days/137327.article
@pilot
2020-03-17 12:41:02
SV: SAS snart konkurs?
Iom att Airbus stängt sina fabriker (i varje fall i Frankrike och Spanien) så kommer det såklart inte leveras några ytterligare flygplan på ett tag. Antar att Hamburg följer efter ganska snart då de är beroende av leveranser från de andra fabrikerna. (Ex THSen tillverkas i Spanien om jag inte missminner mig).

Så det är inte det största problemet just nu

2020-03-17 12:28:08
SV: SAS snart konkurs?
@Katja

Efter corona-krisen kommer väldigt många människor vara arbetslösa, (privatekonomierna i botten). Väldigt få kommer ha råd att resa med flyg under en lång period framöver. (Även företagen måste spara).
Den kapacitet i flygbranschen vi sett sista åren, med destinationer, turtäthet, lågprisbiljetter mm. kommer kanske aldrig mer tillbaka, iaf kommer det ta minst 4-5 år innan ekonomierna är på fötter igen.
De stora flygbolagen borde därför redan nu ta höjd och anpassa sin storlek, eftersom efter corona-krisen kommer det bara behövas max 40-50% av flygplanen, under många år framöver......

Det allra smartaste vore att lägga ner (sätta alla nationella flygbolag i KK) och sedan starta upp nya AOC-bolag med nyanställd personal på normala (moderna) kollektivavtal.......
Katja
2020-03-17 09:29:47
SV: SAS snart konkurs?
Vänta bara tills suget att åka till mallorca blir för starkt! Ska du använda halva din semester tills att sitta på tåg och båt?...
Sv TG
2020-03-16 22:13:22
SV: SAS snart konkurs?
Om denna kris fortsätter ett tag kommer många flygbolag att kursa. Företagen kommer att ytterligare utveckla videokonferenssamtal. Behov av resande minska. Allt detta betyder att det blir överskott på piloter. De högsta lönerna inom flygbranschen försvinner av sig själva.

Klarsynt moderat.
TG
2020-03-16 21:18:43
SV: SAS snart konkurs?
Det är bara avundsjuka socialister som retar sig på pilotlöner. Men det är väl bara att sänka lönerna till 30000:- mån och se hur många som stannar eller nya som vill investera 1 miljon kronor i en utbildning. Lycka till!
pilot
2020-03-16 20:43:09
SV: SAS snart konkurs?
Vad händer med alla Airbus leveranser till SAS? Kanselleringar?
Golvsvabbarn
2020-03-16 12:41:56
SV: SAS snart konkurs?
Svar till @Rädda flyget

Det är med en viss nonchalans du skriver ditt inlägg.
Det är inte bara piloter och ombordbesättning. Det är så många fler yrkeskategorier runtomkring.

Det är alltid piloter och övrig ombordbesättning som man ska tillgodose. Flygets primadonnor.

Men aldrig någonsin tar man hänsyn till övriga yrkeskategorier som kompromissar mest när det kommer till att rädda eller upprätthålla flygverksamheter.

Ärligt talat blir jag trött på piloters evigt bortskämda, verklighets frånvarande och självgoda krav.
pierre holmgren
2020-03-16 12:40:37
SV: SAS snart konkurs?
Sv@pierre... hvorfor skal jeg have panik , Corona? Nej jeg er ikke bange da SAS modsat Norwegian nok skal klare skærene. Men som sagt håber jeg den nordiske del af norwegian reddes.
Sv. pilot. Er du misundelig på lønningerne i SAS? Ang produktiviteten så er det for din info svært at lave mere end 900 BLH, så kom med et bedre forslag.
PAX
2020-03-16 12:29:29
SV: SAS snart konkurs?
Vi får väl hoppas att Danska staten går in med pengar och räddar bolaget. SAS är en viktig operatör på CPH.
?
2020-03-16 08:34:57
SV: SAS snart konkurs?
Flyget ska väll vara marknadsanpassat, tillgång och efterfrågan?
Om staten går in som en räddningsaktion är det p.g.a. de konsekvenser konkurser och arbetslöshet medför. Men det förstår du säkert med lite ödmjukhet?
Rädda flyget
2020-03-16 08:08:29
SV: SAS snart konkurs?
Affe!

Så du menar att personalen ombord ska ta kostnaden för Corona?!
Hur f*n kan man uttrycka sig som så att piloterna ska gå ner 40-50 procent?!

Fy skäms!

Regeringar och myndigheter ska ta kostnaderna för det är de som sätter alla restriktioner.
Affe
2020-03-16 05:13:50
SV: SAS snart konkurs?
Flyget har små marginaler.
Lönerna är den största utgiften med bränsle på 2a plats.

Nu har många bolag kanske chans att sänka lönerna. Ta en kapten på SAS t. ex.
Säkert 100-125tkr/månad.
Snacka om ryggsäck för ett flygbolag.
Varje SAS plan har i regel sedan 6 till 8 besättningar per flygplan.
Nej kaptenernas löner måste ned 40-50%.

AOC kostnaderna måste sedan även sänkas. Inom EU borde alla ha samma pris.
Eller ska alla plan bli EI reggade?
EU fungerar ej....
pilot
2020-03-16 01:06:19
SV: SAS snart konkurs?
Om SAS överlever corona så är detta ett bra tillfälle att förhandla nya kontrakt med lägre löner och högre produktivitet. Det behövs om SAS ska leva vidare.
Gunnar
2020-03-15 23:08:14
SV: SAS snart konkurs?
SAS stoppar helt. 9000 SAS anställda kommer att permiteras! Kan dom överleva. Norge oc Danmark stängs för internationell trafik.
Bertil
2020-03-15 21:33:44
SV: SAS snart konkurs?
Hårt men nödvändigt av SAS. Då överlever bolaget några månader till under rådande situation.
pilot
2020-03-15 18:13:47
SV: SAS snart konkurs?
SAS meddelade nyss att man permitterar 90% av personalen.
@pierre
2020-03-15 11:06:47
SV: SAS snart konkurs?
Har du lite panik kanske?
pierre hilmgren
2020-03-14 23:20:15
SV: SAS snart konkurs?
Svar BEAR... Pengene i kassen ? Så skal du nok ikke satse på norwegian kan jeg sige dig, for der er ingen. Selskabet fåes til prisen for en ny Dreamliner. SAS værdi 3,3 milliarder og rødnæsen 1,3.
Kan godt være at sas har hedget 65% og norwegian nærmest intet , men svært at have glæde af det når man ikke skal flyve nogle steder, når vel flyvningen vender tilbage gør se højere priser det også så glemt alt om en fordel der. norwegian minder mig om Titanic og eneste forskel er at BK, som nu ser sit livsværk og formue tilintetgjort, ikke er på broen når skibet går ned. Måske selskabet kan opstå eller forsætte i en eller anden skrabet form ud fra Skandinavien specielt , hvilket jeg trods alt håber for de NORDISKE ansatte. Desuden savner du jo enhver form for jordforankring .... krise skabt af medierne??? Da du omtaler krisen som værende for begge selskaber så må det jo være Corona du mener, og så er det godt nok et fuldstændigt fordrejet billede du har for dig.
pilot
2020-03-14 21:37:08
SV: SAS snart konkurs?
Det är slut med trafik till USA från UK och Irland också.
PF
2020-03-14 20:44:50
SV: SAS snart konkurs?
SAS har premiterat ca 100 piloter i Norge.
Mestadels Long Haul piloter med många år i bolaget.
Permiteringar ska väl göras enligt senioritetslistan?
Martin
2020-03-14 20:44:15
SV: SAS snart konkurs?
Nu gäller det även UK.
S @@janne
2020-03-14 14:10:57
SV: SAS snart konkurs?
Hur kan dom flyga dom linjerna? Endast flygningar från UK från och med igår fredag til USA var väl beskedet?
@Janne
2020-03-14 12:51:27
SV: SAS snart konkurs?
FYI, SAS flyger fortfarande till EWR från CPH och ARN, och til ORD från CPH.och kommer fortsätta med det tillsvidare.
@Toe
2020-03-14 12:45:44
SV: SAS snart konkurs?
“CPH stänger från lördag” Vad exakt menar du, om du syfter på at Kastrups flygplats stänger från lördag är det lögn.
NO
2020-03-14 10:42:00
SV: SAS snart konkurs?
I Norge avråder Utrikesdepartementet nu från alla resor som inte är absolut nödvändiga, till samtliga länder.

Det gäller till en början i en månad, fram till 14 april.

– Anledningen är den ökade spridningen av coronaviruset internationellt, och den oförutsägbara och svåra situationen för många resenärer, säger statsminister Erna Solberg i ett pressmeddelande.
S
2020-03-14 10:15:55
SV: SAS snart konkurs?
Flygbolagen hör till de som drabbats allra hårdast av coronakrisen och nu vädjar de om hjälp. Och det behöver gå snabbt.
”Det rinner ut mycket pengar ur kassan fort nu”, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

Ovan är från DI
Har SAS vaknat nu?
Undrande
2020-03-14 01:26:06
SV: SAS snart konkurs?
Hur stor del av SAS produktion, hur många crew och hur många flygplan är baserade i Danmark?
Toe
2020-03-13 23:10:06
SV: SAS snart konkurs?
CPH stänger från lördag! Mycket dåliga nyheter för SAS
Janne
2020-03-13 01:04:30
SV: SAS snart konkurs?
Krisen i SAS utvkler seg, hele long haul fleet står på bakken. Norwegian har 3 milliarder kroner på vei fra Boeing i kompensasjon for MAX flyene. Dessuten, norske myndigheter vil sikre driften, slik Air France gjør nå. Dette er en ekstra-odinær siuasjon, og bryter ikke konkuranse-reglene. - Bare fråge om tid, før SAS må gjøre det samme- Hva en eller annen svensk analytiker måtte si, betyr nada.
Nisse
2020-03-12 22:08:23
SV: SAS snart konkurs?
Det blir en nyemission, skattebetalarna och Wallenberg får trycka in lite mer kosing i kassan . Att dom konkar är bara att glömma.
Flygare
2020-03-12 20:20:43
SV: SAS snart konkurs?
Det här inreseförbud för Schengen länderna, har absolut ingenting med Corona virus att göra. Det är regeringen/ präsidenten i USA, panikkar över börskurs raset. Varför får annars länderna på europeiska kontinentet och UK resa till USA?
Schengen
2020-03-12 19:09:26
SV: SAS snart konkurs?
“suspend the entry into the United States, as immigrants or nonimmigrants, of all aliens who were physically present within the Schengen Area during the 14-day period preceding their entry or attempted entry into the United States”

så varken Norwegian eller SAS kan flyga till öarna med pax för att sen flyga vidare
Pilot
2020-03-12 17:48:34
SV: SAS snart konkurs?
@SvGG:The 30-day ban starts Friday at midnight and covers the 26 European countries in the Schengen Area: Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden and Switzerland, and excludes the United Kingdom and Ireland.
Skattebetalare
2020-03-12 17:36:55
SV: SAS snart konkurs?
@SvGG: Flygningar mellan UK och USA påverkas inte.
Sv GG
2020-03-12 13:31:48
SV: SAS snart konkurs?
Samtliga flygningar från Europa till USA är stoppade. Det inkluderar även Storbritannien.

Således kan inte NAS flyga Europa till USA!

Acer
2020-03-12 13:08:40
SV: SAS snart konkurs?
Norwegian kommer att få statsstöd för trafik till/från och inom Norge. Resten får avvecklas.
SAS kommer också att få svenskt/danskt statstöd för hela sin operation med undantag möjligtvis för SAIL. SAS är för skandinavia, men främst SE och DK
fem falt viktigare än Norwegian.
GG
2020-03-12 11:11:45
SV: SAS snart konkurs?
Men alle amerikanere, som skal til f-eks Stockholm, el København, er jo frie til å reise med Norwegian, via London. Samme med Barcelona og Madrid. Når verken SAS, eller Iberia/Air Europa flyr. Blir jo det en av få mulige ruter for amerikanere, inn i Schengen. Foruten BA.
Hele SAS long haul, er jo nå borte. Kanskje de flyr til Tokyo? Ellers er hele flåten grounded.
Markus
2020-03-12 10:15:38
SV: SAS snart konkurs?
Sv Berthrud, ja det är rätt, mitt fel. Men det kommer att vara rush på USA rutterna från London. Kollade just nu, och dom är «sold out» till JFK och Los Angeles på dom kommande avgånger.
Eco
2020-03-12 10:00:42
SV: SAS snart konkurs?
Ekonomiskt bör SAS ta bort flygningar från produktionsbolagen. Flexibiliteten är till för det.
Direkt ut med konsulter och inhyrningar då det är direkta kostnader.
Bertrud
2020-03-12 09:47:15
SV: SAS snart konkurs?
Det är även så att om man har vistats o Schengen senaste 14 dagarna kan man ej åka heller dvs bara britter som varit hemma kan åka det kommer att vara tomma flyg och inställda flyg så Norrbaggen har ingen fördel
@Markus
2020-03-12 09:28:01
SV: SAS snart konkurs?
Absolut inte säkert att det går att resa via UK till USA.
Detta beror på om briterna kommer tillåta transfer,vilket inte alls är säkert.
Om det är tillåtet är Trumpy dumpys beslut helt verkningslöst. Är säker på att om briterna tillåter transit pax från Europa kommer ”home of the fools”också att neka briterna att flyga till USA.
Markus
2020-03-12 03:17:55
SV: SAS snart konkurs?
Och nu måste SAS ställa inn, ALLA sina USA-flyg. Men det går at resa med Norwegian, via London Gatwick. UK berörs inte af dom senaste reglarna. The European Travel Ban, varar i 30 dagar från fredag.
Te
2020-03-11 21:56:18
SV: SAS snart konkurs?
Svar Bear.
Tror också Norwegian ligger bättre till. Problemet för SAS del är att de har en högre andel fastanställda - Norwegian har kunnat göra sig av med sin inhyrda personal. SAS har betydligt fler anställda per flygmaskin plus en högre genomsnittsålder på personalen. Den som lever får se.
Bear @Pierre
2020-03-11 19:43:47
SV: SAS snart konkurs?
Spelar ingen roll vad man genererat. Det är pengarna i kassan som räknas. Den sinar fort i tider som dessa. SAS gick in i 2020 med ca 6,5 Miljarder SEK och har en dubbel kostnadsbas jämfört med för exempelvis Norwegian. Dessutom har SAS hedgat bränsle vilket känns sådär nu när oljan snart är gratis. Norwegian gick in i 2020 med ca 4,1 Miljarder NOK.
Klarar båda bolagen denna överdrivna kris skapad av medierna? Förmodligen! Men just nu satsar jag på norrmännen som började sin reducering av kapacitet för över ett år sedan och har slimmat organisationen. Dessutom kan det vara ett plus att maxen står på backen medan leveranser av NEO samt 350 kommer fortlöpande.
Snart konkurs
2020-03-11 19:31:33
SV: SAS snart konkurs?
@Pierre: Småpengar som inte räcker att täcka kostnaderna inkl banklån.
pierre holmgren
2020-03-11 18:08:23
SV: SAS snart konkurs?
@Snart konkurs. Alvorlig bekymret for dig og dine læse evner og forståelse af et regnskab.Sas har genereret overskud de seneste 3 år. Dumt at fare med usandheder.
Snart konkurs
2020-03-11 14:32:17
SV: SAS snart konkurs?
SAS har aldrig haft reella vinster och sitter nu på pottkanten pga corona.
@ FO2
2020-03-10 21:58:06
SV: SAS snart konkurs?
Det har inte kommit något sådant mail att vi på WX ska flyga mer för SAS, tvärtom har det gått ut förfrågan om anställda är intresserade av deltid eller tjänstledighet ifall det skulle behövas. Vad är syftet med att sprida falsk information kan man ju undra?
FO 2
2020-03-10 20:10:01
SV: SAS snart konkurs?
@Ante

Okej, jag har i alla fall fått det, men inte på mail, det skrev jag heller aldrig. Jag har fått veta det av personer på HK.
Ante
2020-03-10 18:31:19
SV: SAS snart konkurs?
@FO 2

Det har inte gått ut något mail till oss på WX att vi ska få fler flygningar.
FO 2
2020-03-10 15:16:00
SV: SAS snart konkurs?
@FO
Konstigt, jag flyger för WX och vi har fått fler flygningar då "ni" i "riktiga" SAS ställer era större kärror för våra lite mindre. Enligt meddelande från bolaget så kommer vi få fler flygningar med start i slutet av veckan.
FO
2020-03-10 13:17:34
SV: SAS snart konkurs?
SAS flyger med egna flygplan och personal.
Neddragningar för Sail, Cityjet och XFly sker i dagarna.
SK
2020-03-10 12:08:16
SV: SAS snart konkurs?
SAS samtliga svenskregistrerade plan är leasade, i dagsläget 41st........
Hur det är med du norsk och dansk reggade, vet jag inte exakt, med det torde se likadant ut.
Våren
2020-03-10 11:26:59
SV: SAS snart konkurs?
En klar fördel att äga planen om man hamnar att ställa upp dem just nu. De är ju även bra om i stort sätt alla minskar på kapaciteten samtidigt och fyller de flygande planen väl.
Sv.Lars
2020-03-10 10:10:50
SV: SAS snart konkurs?
SAS har jättebra likviditet, helt olikt sjunkanda Norwegian skuten.
Hedge
2020-03-09 19:39:47
SV: SAS snart konkurs?
Det finns inget billigt bränsle att tillgå för de som har hedge.
Realitet hos de flesta bolag just nu skulle jag tro
@johan
2020-03-09 16:51:44
SV: SAS snart konkurs?
Vad ska man med billig bränsle till, om ingen vill boka biljetter?
sv Bertil
2020-03-09 16:37:33
SV: SAS snart konkurs?
"Kostar inte en krona" Maintenance, försäkringar, parkeringsavgifter osv.
Det finns inget gratis!
Bertil
2020-03-09 10:29:41
SV: SAS snart konkurs?
Kommer inte ihåg om det var 8,4 eller 8,7 miljarder SAS har i kassan senaste rapporten men likviditeten är som sagt god.
Angående de temporärt inställda linjerna är det tur SAS flyger dessa med A340, alla dessa ägs av SAS och är avbetalda. De kostar inte en krona ståendes på marken. Hade varit jobbigare om SAS fått alla sina A350 och de behövt stå på marken.
Siena
2020-03-09 09:02:44
SV: SAS snart konkurs?
SAS står sig betydligt starkare än Norwegian. Riktigt illa är det för alla wetlease bolag som Hifly, DAT och småbolag.
Cph4Ever
2020-03-09 08:31:09
SV: SAS snart konkurs?
För att citera RG...."likviditeten är god"
Ludvik
2020-03-09 07:11:54
SV: SAS snart konkurs?
Klarar SAS sig? Hur många inställda långlinjer klarar bolaget att överleva?. Shanghai, Beijing, Hong Kong, snart Tokyo? Vidare, alla flygningar till Milano, Bologna och Venedig.
Flygare
2020-03-04 12:59:40
SV: SAS snart konkurs?
Patetiskt när folk helt utan koll på bolagens ekonomi förutsäger konkurs på antingen det ena eller det andra flygbolaget, get a life.
Johan
2020-03-04 09:55:20
SV: SAS snart konkurs?
NAS har inte hedgat fuel vilket är GULD just nu med tanke på hur priset har utvecklats. Där har de en stark fördel, en annan fördel är ersättning från Boeing som kommer snart. Ni som skriker KONKUUUURS hela tiden kanske kan slappna av lite?
Benta
2020-03-04 08:53:26
SV: SAS snart konkurs?
@Jonny - Alla bolag är illa ute men av de två vi talar om SAS den starkare. Gör som jag: Läs båda bolagen resultat
Robban
2020-03-03 18:04:17
SV: SAS snart konkurs?
Ni som skriker konkurs, tänk på att de också minskar kostnaderna drastiskt när planen står på backen. Ingen bränslekostnad, flygplatsavgifter, personalen kan permitteras, enda som kvarstår är så klart leasingkosrnsdnen, den kommer ju att bli en ren utgift utan intäkt som täcker den när maskiner står på marken men bränsle, personal och handlinkostnad borde vara dyrare poster.
Tror att Norwegian är närmar branten, de flyger på som vanligt, men kan inte vara mindre drabbade av minskad kabinfaktor än tex sas Lufthansa Ryanair etc.
Självmord att inte minska trafiken i ett sånt här läge, frågan om de gett upp. Varför annars säga att det är business as usual när alla andra stramar åt!
Jonny
2020-03-03 17:32:56
SV: SAS snart konkurs?
Sv Benta, nej, SAS är mycket illa ute nu.
FO
2020-03-03 16:05:34
SV: SAS snart konkurs?
SAS planerar att ta minst 20 flygplan ur produktion per omgående.
Kristus
2020-03-03 15:52:06
SV: SAS snart konkurs?
Thai sänker ledningens löner med upp till - 25 %
under flera månader framåt. Det skulle även SAS göra.

https://www.reuters.com/article/us-china-health-thailand-airlines/thai-airways-executives-take-pay-cut-because-of-coronavirus-idUSKCN20K160
Benta
2020-03-03 15:36:01
SV: SAS snart konkurs?
Den dagen SAS går i konken har redan t.ex Norwegian varit borta länge.
SAS är helt konkret mycket starkare än Norwegian idag, det är fakta och inte tyckande.
Ehrmantrout
2020-03-03 15:08:07
SV: SAS snart konkurs?
Kopiera Ryanair SAS ! Ta bort all markpersonal samt hyr in kabin/piloter. Svenska Staten bör sälja ut sina 14% !
Tryggve
2020-03-03 14:48:26
SV: SAS snart konkurs?
Ser illa ut, idag skyller man på Corona och försöker spara bort planerade turer. Har man inte råd att bedriva tidtabell kan man lika gärna lägga ner!
 

Tillbaka

Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn