Tråden startades av: Pilot  2021-02-22 11:58:37
Fjärrstyrd flyglednings största fiende 
Vad händer ifall cyberattacker angriper en fjärrstyrd central? Tvingas man stänga ner alla obemannade torn och flygplatser då? Vad gör flyget ifall de inte får landa på utsedd flygplats och inga bemannade alternativ flygplatser finns inom räckhåll?

För flygande personal måste fjärrstyrd flygledning vara en stor riskfaktor. Kommer de större maskinerna bli tvungna att flyga med mer bränsle än normalt i framtiden? Hållbart?

https://www.fplus.se/sas-drabbat-i-itattack-soker-fienden-pa-insidan/a/WOkzKg

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

CFIT
2021-03-07 01:53:49
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Tror någon här tittat för mycket på både Die Hard 2 och 3 : ).
Svensson
2021-03-06 20:05:41
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Re: Ali
Vet att det är populärt med att jämföra med USA men det ser väldigt annorlunda ut där. Det mest uppenbara, att få svenska VFR-piloter att vara så disciplinerade som det krävs för att det inte ska bli kraschfest är orimligt!
Sen sker det ju faktiskt en hel del olyckor i USA när man har det på det viset. Tror aldrig vi sossifierade svenskar skulle acceptera så hög olycksfrekvens. Aldrig i livet!

Lars
2021-03-06 19:03:01
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Ali
Föreslå det för Transportstyrelsen. Lycka till.
Ali
2021-03-06 14:50:18
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Idag 32 ankomster till Yampa Valley i Klippiga Bergen. Inget torn på plats och inget behov av nåt distanstorn heller. Endast CTAF för alla som är närmare flygplatsen än 10 minuter. Det borde kunna funka även vid mindre trafikerade flygplatser, tex bland dom vi har i Sverige.
https://airport-departures-arrivals.com/usa-airport/hayden-yampa-valley-airport-live-arrivals/
Dennis
2021-03-05 17:42:35
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Tror faktiskt de flesta som är insatta i RTS håller med om att det är sämre än traditionell flygtrafikledning.
Det man har menat var att det skulle bli billigare. Nu verkar ju det inte alls bli billigare utan MYCKET dyrare!
Då är det bara ett skäl kvar och det är det som tex Petrapilot verkar känna väldigt starkt för. Hon tror och hoppas att detta är dåligt för yrkesgruppen flygledare. Lite trist inställning givetvis.
På kort sikt är det ju dåligt för de flygledare som tvingas flytta men på lång sikt är det ju inget dåligt. Det är ju inte så att flygledarna inte kommer att behövas utan bara på ett annat ställe, där dom gör ungefär samma sak fast med en digital (osäker) lösning.
Jag kan faktiskt inte förstå hur man då kan tycka att detta är en bra väg att gå!
Det blir alltså dyrare och sämre!
Pilot
2021-03-04 21:11:47
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Jag vet inte hur många flygledare som bemannar ett torn, men det måste vara fler än en..
Det går ca 10-14 piloter per flyg beroende på bolag.
Pilot
2021-03-04 20:59:46
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
ATS, Vi kommer ingen vart med dina ständiga påhopp. Om det pågår en cyberattack så används inte den flygplatsen varken som destination eller alternativ under planeringen. Men vi diskuterar inte detta senario utan om attacken sker när vi redan är i luften.

Lars, Tack för din förklaring. Jag var inte medveten om den stora omfattning det talas om. Jag ser absolut problemet om flertalet torn i Sverige slås ut samtidigt. Det måste givetvis finnas redundans i alla led.
Olle
2021-03-04 10:05:30
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
AFIS är säkert ok i vissa lägen men det finns ju redan idag och anledningen till att det inte är så på fler ställen är ju flygbolagens krav.
Problemet nu är att vi låser in oss i en dum och dyr lösning som RTS är. Det är uppenbart att traditionell flygtrafikledning är billigare och bättre och så länge LFV envisas med att fortsätta med RTS så missar vi andra möjliga tekniska lösningar som hade varit bättre.
Sen ska vi inte överdriva kostnaderna för att bemanna upp ett torn med EN flygledare! Även om den har betydglit högre lön än en AFIS-tjänsteman så är det inte där de stora kostnaderna ligger.
Dom stora "kostnaderna" är, eller har varit, att flygbolagen tar för dåligt betalt! Där är det största problemet.
Dick
2021-03-03 22:29:31
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende

Fjärrstyrd flyglednings största fiende stavas: AFIS

När flygplatscheferna vaknar upp och inser att det går att få godkänt att veckans flight hanteras av en AFIS-tjänsteman istället för en dyr fjärrlösning eller pengar i ACR:s djupa fickor är flygledartornens dagar räknade.

Det är ju faktiskt helt sjukt att flygplatser som inte har en enda planerad rörelse har fullbemannat torn 8-16 varje vardag och dessutom extraöppet för veckans SHL hockey-flight. Samhällsnytta var ordet. Sköna skattepengar i ägarnas fickor.

Lars
2021-03-03 18:03:19
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Pilot
Jag ber om ursäkt om du uppfattat mig så. Meningen har varit att förklara. Din tro att det handlar om ett fåtal torn är tyvärr något som är den stora missuppfattningen, och du är nog inte ensam om att tro det tyvärr. Centralen är som tidigare sagt byggd med anledning av att man vill ha in ett stort antal torn, 24 st. SAAB skrev i ett pressmeddelande den 23/11 2017 att man blivit utvald av LFV att driva centralen för Swedaviaflygplatserna. Bara det är ju lite märkligt eftersom SDATS är ett privat företag och LFV som statligt affärsverk är utsedda att göra det. ACR borde ju i så fall också få vara med och upphandla, eller hur.
SDATS förlorade också emot ACR 2019 vid upphandlingen av 5 flygplatser eftersom de var dubbelt så dyra, minst. Återigen så handlar inte detta om ett fåtal flygplatser, utan om de flesta av landets kontrollerade flygplatser. I kombination med detta så är cyberhoten den stora akilleshälen för fjärrstyrningscentraler med många torn anslutna, då samtliga riskerar att slås ut samtidigt och det inte finns någon lösning för detta. Du skall ha en stor eloge för att du skrivit en mycket bra tråd som fångar essensen av hela den mycket problematiska fråga.
ATS
2021-03-03 10:22:48
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Pilot
Om du är pilot med certifikat att flyga IFR, dvs i dåligt väder, så borde du inte behöva be Lars förklara vad han menar. Sådana flygningar får inte planeras genomföras om slutalternativet är att landa på vilket gräsfält som helst. Om 24 flygplatser styrs från en remotecentral som slutar fungera måste du ha ett planerat alternativ som kanske ligger i utlandet, ex Hamburg eller Helsingfors. Och då måste du tanka otroligt mycket extra bränsle vilket avsevärt fördyrar flygningen.

Ska du bara flyga svärmor till Siljansnäs, så kan du säkert gå ner på vilken åker som helst i närheten. SAS hamnade för 30 år sedan i ett läge där en åker i Gottröra blev enda alternativet. Det flygplanet gick inte använda fler gånger. Lyckligtvis dog ingen i den kraschen.
Hur många passagerare skulle fortsätta våga flyga om det hände 5-10 ggr per år istället för en gång var 30:e år?

IFR får inte landa på stängda flygplatser som alternativ, förutom om ingen annan möjlighet återstår och då blir det en nödlandning. Hur skulle förtroendet för flygbranschen påverkar om antalet nödlandningar kraftigt ökade. @Pilot, kliv ut ur din bubbla och se flygsystemets helhet och inte bara från den lilla värld du flyger i.
Bromma Blocks
2021-03-02 17:23:00
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Pilot
Just ditt val av alternativ är hela poängen. Idag finns inget i reglerna som hindrar att du väljer ESNO för ESNN. Om Sundsvall RTC stänger så försvinner bägge flygplatserna. Och jo, eftersom ALLT som rör flygplatsernas system styrs från centralen, har du ingen aning vad av hjälpmedel som finns att tillgå på någon av de stängda flygplatserna. Och du har ingen att fråga. Precis det här är BRA,s resonemang när man förbjöd sina piloter att välja alternativ som styrs från samma central som destinationen.
Pilot
2021-03-02 12:15:55
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Lars och alla de andra namn du använder dig av.
Vad är ditt syfte med denna debatt? Du får gärna förklara varför det blir ett problem istället för att dumförklara. För mig känns det som att du har slut på argument och därför nu bara kastar skit.
Som pilot ser jag inte problemet med att några torn blir fjärrstyrda. Snarare tvärt om då fler flygplatser kan hållas öppna. I den bästa av världar är alla flygplatser öppna med minst 2 flygledare dygnet runt, men är det ekonomiskt försvarbart och vem skall betala?
Lars
2021-03-01 20:08:52
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Sömnig
Kanske dags för dig att vakna och sätta dig in i vad frågeställningen handlar om. Det du beskriver att en flygledare kan drabbas av plötslig ohälsa är tyvärr möjligt, tack och lov undersöks vi regelbundet för att undvika tråkiga händelser precis som för piloter. Men nu försöker vi ju diskutera något helt annat, nämligen en plötslig nedgång av många flygplatser samtidigt. Detta innebär ju att man som pilot, som du, rimligen inte färdplanerar sitt alternativ till en flygplats som styrs från samma central. RTC Arlanda är byggd för 24 fjärrstyrda torn. Om du tittar på en lämplig karta så kommer du snart att inse att LFV:s planer är att en mycket stor del av landets torn skall hamna i denna central. Det är också först då som det finns en teoretisk möjlighet att konceptet skall visa en liten vinst. Under förutsättning att multipeldrift är godkänt, vilket det troligen aldrig kommer att bli, men det är en annan fråga just nu.
Mitt råd till dig är att du sover ut ordentligt och återkommer med nya krafter.
Sömnig
2021-03-01 18:40:43
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Lars, nu är det piloter som ansvarar och gör sin bedömning som talar. Som pilot flyger jag gärna till en flygplats med fjärrstyrt torn, förstår du? Jag funderar inte på att flygledaren eventuellt får en hjärtinfarkt när jag ligger på final eller huruvida han sitter med brandsläckaren i knät för att springa ut och släcka mig.
Lars
2021-03-01 17:59:36
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Pilot
Du är säkert en pilot men tyvärr förstår du inte vad det här handlar om. Du borde kolla vad Pilotföreningens flygsäkerhetskommitte’e anser om införandet. Det är det amatörmässiga tyckandet i frågan som är faran. Att bara svälja allt utan att begripa eller ifrågasätta gynnar inte förändringar som drivs av företag som mörklägger allvarliga brister. Till dig och andra som har svårigheter med att våga ifrågasätta, så finns det faktiskt lite basiclitterarur i hur det här införandet gått till: skriften heter ”Kejsarens nya kläder”. Läs den eller försök minnas vad den handlade om. Den finns på närmaste bibliotek eller ett klick bort på valfri sökmotor. Med lite tur kanske den t o m finns sparad i någon låda från din barndom. Läs och begrunda samt försök finna lärdomen i sagan.
Pilot
2021-03-01 16:02:09
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Bromma Blocks
Vi har alltid ett eller flera alternativ att gå till och om vädret är marginellt så tar vi även ytterligare bränsle på det.
Flygledare behövs och jag förstår att ni är rädda om era jobb, men flygen kommer inte att trilla ner bara för att några fjärrtorn mot förmodan slutar att fungera.
Bromma Blocks
2021-02-28 21:58:07
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Pilot
Om nu kontrollen av inflygningsutrustning som ljus och ILS saknar en ATS-operatör, hur tänkte du ta dig ner i marginellt väder och mörker? Om du är pilot bör du ta dig en funderare.
FL TWR
2021-02-28 14:15:49
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Tycker den viktigaste frågan glöms! Vem bedömer att detta system fungerar bra...? Börja där och sen faller hela konceptet.
Pilot
2021-02-27 18:44:18
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
ATS
Stor eller liten pilot landar på närmsta lämpliga flygplats om så nöden kräver.
Jag talar inte om planeringsfasen utan under flygning vilket jag redan nämt.
Lars
2021-02-27 15:01:25
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
LFV själva har insett att de inför en teknik som gör landningsflygplatsen väldigt sårbar. Men det är som sagt inget man vill tala högt om då prestigen i satsningen är något de inte har kurage att backa ifrån det man påbörjat nu. De flygande kommer att få leva med denna direkta fara som är omöjlig att skapa redundans för. Även en backuplösning i systemet är lika sårbar och åtkomlig för den som vill orsaka störningar. Man har fullständigt målat in sig i ett hörn. Det enda sättet att komma ur det är att avbryta projektet innan det är för sent. Det är inte speciellt underligt egentligen att Swedaviaprojektet är försenat. Man har underskattat problemen när man valt en annan mjukvaruplattform än vad Sundsvall använder. Oavsett vilken plattform så är fortfarande sårbarheten för cybersabotage lika stor. Vår nationella granskande myndighet har tyvärr visat att de inte besitter rätt kompetens för att bedöma faran med tekniken om man lägger alla ägg i samma korg. Ett stopp måste komma ifrån EASA.
@Robocop
2021-02-26 21:09:45
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Visst vore det förödande om även ACC slogs ut av cyberattacker och det är en risk vi måste leva med. Stora skillnaden är att ett ACCs öppethållning inte stänger möjligheterna att nyttja luftrummet. Samhällsviktiga transporter som livsviktig nödhjälp kan fortfarande nyttja den då okontrollerade luften, förmodligen med hjälp av eskort. Att göra samma sak för en stängd flygplats går inte. Det är den stora skillnaden LFV inte vill tala högt om. Det är den största anledningen till att vi inte ska ta en risk vi inte måste ta.
JM
2021-02-26 17:59:10
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Missnöjd resenär
Hur många passagerare var det som fick ta taxi från ARN?

Var TUI-flighten från Malmö fullsatt?
Kanske var det "Corona"-anpassat med halvfullt plan?
Lars
2021-02-26 14:45:21
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@ATS
Jojo, i den bästa av världar så kan man ju önska att det vore så. Om du vidgar vyerna lite så är det inte alls ovanligt att även större maskiner flyger in till flygplatser utan trafikledning. Här hemma så är det vanligt förekommande att mindre kommersiella plan landar på flygplatser utan trafikledning. Så visst borde det vara som du säger, men det är det inte. Ett av RTS-argumenten är ju att det är så otroligt flexibelt att öppna när det behövs. Det kanske det är, men det är dubbelt så dyrt som att öppna extra vid en flygplats med vanligt torn. Därav hemsidans fråga om man vill ha ATS eller inte. Det är nämligen svindyrt och inbjuder inte till att få en flygsäkerhetshöjande ATS-funktion om man i vissa fall kan välja bort det. Det vanliga vid en flygplats är att om man beställer extra öppethållning då inkluderar det hela paketet. Men ska man till en RTS-flygplats då backar nog de flesta tillbaka hellre på grund av kostnaden. Förr eller senare så kommer insikterna om vad det är som håller på att hända.
Andersson
2021-02-26 14:34:00
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Så när ACC är en viss risk då blir det bättre om man utsätter ytterligare en tjänst för stor risk...?! Låter mycket dumt.
Bromma Blocks
2021-02-26 10:45:28
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Robocop
Du vägrar verkligen att se problemet ur ett pilotperspektiv.
Ett stängt RTC stänger flygplatser, det gör inte ett stängt ATCC. Med de regler som gäller finns helt enkelt inte det bränsle som du beskriver.
thomas
2021-02-26 10:32:07
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Alla flygningar inkl trafikera ATS och remote skulle bli mycket säkrare om Håkan Lants nav system infördes, då har ju piloten koll på all trafik även runt en flygplats.
ATS
2021-02-25 21:17:40
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Lars
Om du är pilot så vet du att kommersiell IFR-trafik som kund inte kan välja om de vill ha ATS eller inte. De måste ha ATS. Men flygklubbar, privatflyg och annat smått som flyger VFR kan landa utan ATS men bara när det är fint väder.
@Pilot
Detsamma till dig. Du kan bara landa på ”bemannad flygplats eller ej” om du flyger VFR. Som IFR behöver du bemannad ATS/Flygplats. Så du är möjligen lillpilot men absolut inte storpilot.
För de riktiga piloterna finns det betydligt fler säkerhetsregler att följa, så som krav på särskilt noggrann alternativplanering, bemannat ATS och med räddningstjänst bemannad flygplats om du är större än 10 ton och 19 pax.
Planerar man sin flygning efter flygplatsens hemsida, då är man ingen riktig pilot.
Robocop
2021-02-25 16:33:20
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Intressant resonemang kring vad som händer om ett RTC slås ut. Man bör nog vidga vyn och inkludera Sveriges 2 ATCC i det resonemanget (kontrollcentraler för hantering av all trafik i Sveriges En Route luftrum), luftrummet i Sverige är alltså per definition fjärrstyrt.

Om någon av dessa slås ut så slutar flygledningen att fungera i större delen av Sverige och mesta trafiken står antingen still på en flygplats alternativt lämnar svenskt luftrum för att kunna landa någon annan stans.

Men det är ingen av debattörerna som verkar se det som en fara. Nej - det är ett eventuellt hot mot ett fjärrstyrt TWR som är det stora hotet....

De individer som drabbas (ATC-personal som tvingas flytta/sluta och personal hos konkurrenter) visar på oanad expertis inom säkerhetsanalys, cybersäkerhet, försvarsmaktens hotbildsanalys och företagsekonomi i allmänhet. Att man tar till alla argument, trovärdiga eller inte, är inte förvånande. Men när tiden går och de katastrof scenarier man målar upp inte inträffar, då blir pseudo-argumenten tunnare och tunnare..
Pilot
2021-02-25 14:53:38
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Bobby,
Ja, men nu talades det om en cyberattack. Om en sådan pågår så startar man helt enkelt inte mot destinationen.
Bobby
2021-02-25 13:22:33
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Pilot: det där är en raljerande nonchalant kommentar. Du vet också att det är din skyldighet att planera så du slipper hamna i en dylik situation.
Pilot
2021-02-25 11:05:39
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
”Vad gör flyget ifall de inte får landa på utsedd flygplats och inga bemannade alternativ flygplatser finns inom räckhåll?”

Då landar man på närmsta lämpliga flygplats, bemannad eller ej.
Bertil
2021-02-24 22:52:55
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Pilot,
Här diskuterar vi risker med fjärrstyrning av torn. Sedan läser jag ditt inlägg om Sälens flygplats där du refererar till banlängd och nav hjälpmedel. Om du vore pilot borde du ju studera inflygningskorten där det framgår att det är Cat I som gäller med landningsminima 550 meter. Det finns bara de tre största flygplatserna i Sverige som har CAT III. Jag får nog säga att jag skulle vara betydligt räddare om jag skulle flyga med dej än om det är ett fjärrstyrt torn på flygplatsen jag skall landa på. Skall du ge dej in i en diskussion om fakta så läs åtminstone på innan du skriver en massa faktafel, speciellt om du skulle vara pilot.
Dennis
2021-02-24 18:45:00
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Varför skriver dom då CATIII på sin egen hemsida...?
S
2021-02-24 12:15:51
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Fel, flygplatsen har ännu bara CAT I så RVR 550 gäller
Källa ILS inflygningskorten till respektive bana på LFVs hemsida

https://aro.lfv.se/Editorial/View/8464/ES_AD_2_ESKS_5-1_en

https://aro.lfv.se/Editorial/View/8463/ES_AD_2_ESKS_5-2_en
Lars
2021-02-24 12:12:34
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Lite intressant att det på deras hemsida står att vid PPR-förfrågan så kan kunden själv välja om de vill ha ATS eller inte utanför publicerad öppethållningstid. Kanske bra ur kundens perspektiv att slippa så mycket kostnader som möjligt, men det främjar knappast flygsäkerheten.
A320
2021-02-24 11:43:18
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Om det nu är CATIII så undrar man ju varför man divertade...
RWY
2021-02-24 11:20:31
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Angående flygplatsens bana och system:

https://scandinavianmountains.se/flygplatsen/

Pilot
2021-02-24 09:53:48
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Scandinavian Mountain Airport

Fakta
* Banan: 2500m x 45m (TORA). 2800m x 45m (TODA). Referensnummer 4E
* Navigation: ILS CAT III, DME, RNP

Sälen har CAT III - som Arlanda, dvs inga problem att landa eller starta i dimma.

Intressant och frågan är om fjärrstyrd flygledning är.........
Bertil
2021-02-23 21:59:24
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Sälen har CAT I, dvs RVR minima 550 meter. I helgen var det RVR mellan 100-300 meter, därför kunde inte TUI landa.
Till missnöjd resenär
2021-02-23 20:37:23
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Oavsett TWR eller R-TWR är det ingen skillnad på något vad gäller dimma/minima eller något annat.

Fick du diverta till Arn pga dimma i Sälen hade du även behöva göra om det var dimma på övriga flygplatser också.

Ingen skillnad alls om R-TWR eller inte.

Pilot
2021-02-23 13:02:12
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Vilken kategori flygplats har Sälen? Kan man inte landa i dimma?
Olle
2021-02-23 12:25:00
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Det gäller att säga en sak tillräckligt många gånger (ala Trump eller Goebbels) så att det blir sant. Petrapilot för så gott hen kan och LFV har kämpat i många år nu. Det går sådär...
När verkligheten kommer ikapp och ingen köper denna produkt, ja då är det slut.
?
2021-02-23 12:00:57
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Hehe, ja du missnöjd resenär, Piloterna följde regelverket och gick till alternativet, men en flygledare i tornet kanske skulle bryta mot reglerna och se genom fingrarna menar du?
Sömnig
2021-02-23 11:53:16
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Exakt Kurt, flygplatserna är hotade att stängas p.g.a. höga kostnader i förhållande till nyttan, en stor del av kostnaden byter adress genom fjärrstyrda torn. En flygledare kan styra fler flygplatser genom fjärrstyrning.
Markus
2021-02-23 11:48:25
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Både PetraPilots och RTC-projektets(LFV) argument ligger på samma nivå. Sorgligt men sant.
Andersson
2021-02-23 11:18:02
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Petrapilot.

Återigen, du verkar verkligen inte lyssna!

Samma personer gör samma sak fast på ett annat ställe!
Vi tar det igen!
Samma personer gör samma sak fast på ett annat ställe!
Och allt detta till en högre kostnad.
Med gamla tekniklösningar. Det finns ingen nydanande teknik i detta projekt. De delar som kan anses bra och nya går att använda i dagens torn men till en ohyggligt mycket lägre kostnad.

Vad är det som är bra med det?!

Det blir ju inte ens så att det blir dåligt för flygledare, som du hoppas på!
Jäkla trist alltså...!

Utgår från att de flesta torn har fler rörelser än de reguljära och därmed är det befogat på de flesta ställen. En lösning med RTS blir ju dyrare! Då är det ju i så fall bättre att lägga ner flygplatsen!

Nu är det ju iofs lite trollvarning på Petra men ändå viktigt att rätt information finns kring detta ämne.
Missnöjd resenär
2021-02-23 11:00:40
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
I söndags flög jag och min familj med TUI från Sturup till Sälen. Trodde vi i vart fall. Efter ca 30 min cirkulerande ovanför Scandinavian Mountain Airport så gick vi till Arlanda för att sätta ner hjulen. Från Arlanda blev det hyrbil till Sälen. Intressant och inte något vi planerade för..... Många timmar förlorade för oss resenärer och höga tillkommande kostnader för TUI.

Tur att TUI hade tillräckligt med bränsle för att flyga vidare till Arlanda. Orsaken till att vi inte gick ner i Sälen var dimma och då är det problematisk och inte säkert nog att fjärrstyra flygledningen från Sundsvall centralen. Kameraövervakning fungerar bara i vackert väder - eller?
kalle
2021-02-23 10:26:05
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Det är givetvis ett mycket sårbart system. Det spelar ingen roll hur pass cybersäkert det är för allt som behövs är att det bryter ut en mindre brand i centralen. Då får alla fjärrtorn stänga.

Varför lägga så mycket krut på ny teknik som inte behövs? Gör som i USA istället. Där flyger kommerciella operatörer på flygplatser när tornet är stängt.
Kurt
2021-02-23 10:24:18
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@Sömnigt
Din systemförståelse har lite brister, men du kanske borde fundera på hur flygplatsen motiverar sin öppethållning med så få rörelser. Där kostar det också pengar oavsett antalet rörelser. En central innebär inte att kostnaderna minskar för ATS-delen. Det krävs minst lika många flygledare, mer teknisk personal för att grejerna inte plötsligt skall lägga av, mycket dyrare utrustning och teknik, mer supportpersonal i en stor arbetsplats, mm.Totalt ca 100-150% dyrare än vanliga torn. Inte som engångskostnad utan löpande.Uppbyggnadskostnaderna kommer aldrig att betala tillbaka sig och de ligger på runt en miljard nu,ca 700 miljoner mer än beräknat, och då är det inte ens klart än.
Sömnigt
2021-02-23 09:30:39
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Hur motiverar en flygledare sin uppgift om den har 0-4 rörelser om dagen, är det bra ekonomi.

Sömnigt som sagt var!
Nyfiken
2021-02-23 09:25:35
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Hur insatt är du?

Vad blir kostnaden fördelat på en tioårsperiod?
Vad blir kostnaden fördelat på en tjugoårsperiod?

Hur ser din ekvation ut?
Räknar du allt som fasta kostnader eller kanske allt som rörliga kostnader, och då utan tidsperspektivet?


Insatt
2021-02-23 08:48:59
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@PetraPilot
Kostnaden för fjärrstyrt torn är bevisat i senaste upphandlingarna 150% jämfört med traditionellt bemannade torn. Du måste missat mattelektionerna i grundskolan.

Jag skulle gärna vara din hyresvärd om du säger att du sparar pengar om jag höjer din hyra med 50%. Du skulle vara en favoritkund överallt, som vill betala mer för att spara pengar.
Kurt
2021-02-23 08:24:30
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Till PetraPilot och andra som inte förstår kritiken som finns mot fjärrstyrd flygtrafikledning:
Flygplan befinner sig i en dimension där det inte bara är att köra in till kanten och stanna om det blir något problem. Man är beroende av att inflygningen till flygplatsen fungerar innan man kan andas ut. Om nästan alla flygplatser ligger i en och samma central som är LFV: s plan, då är man VÄLDIGT sårbar.Till sist: Alla flygledare gillar ny teknik, men inte om det sker på bekostnad av säkerheten som nu sker. Man kan digitalisera väldigt mycket utan att för den skull fjärrstyra, vilket är det stora problemet här eftersom det skall göras i väldigt stor skala. Centralen är avsedd för 24 flygplatser innan det finns en möjlighet till ev besparingar. Det som då ändå kvarstår är riskerna.
PetraPilot
2021-02-23 06:39:44
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Intressant vilket motstånd mot ny teknik.

Trafikpoliser ersatta med trafikljus
Bankkassörskor ersatta med bankomater ersatta med bank på internet
Incheckningspersonal ersatta med automater
kassörskor på affärer ersatta med självscanning
Fjärrstyrd tågklarering och ledning.

Precis samma utveckling och motstånd

Detta är början på något spännande , det är inte försvarbart med kostnaderna på mindre flygplatser med få rörelser. Kostnaderna läggs i slutändan på kunderna.

Fram för spännande teknik. Här landar jag gärna.
Ghost
2021-02-22 22:04:13
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Det ger inga enorma besparingar heller som PetraPilot (utvecklarna) påstår. Däremot blir det dubblerade kostnader. Den senaste upphandlingen som SDATS förlorade till ACR bevisade det.Det kommer inte att bli en enda flygplats i Sverige som frivilligt kommer att välja remote, med undantag från succesatsningen Sälen. Att detta bedrägeri får fortsätta är en gåta. Men om man bortser från det ekonomiska så är säkerhetsaspekterna det verkligt allvarliga, vilket är anledningen till att försvarsmakten sade nej till remote på Gotland. Hade de fått frågan idag hade de även sagt nej till Kiruna och Östersund. Lägg därtill att reservtorn, typ TLF, skall installeras på de utsedda Swedaviaflygplatserna. En liten detalj som LFV ”glömt” men som är kravet från försvarsmakten.
Innovation
2021-02-22 16:33:36
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Innovation skulle bestå i en burk som för några 10.000-tals kronor kan ersätta ett helt torn, all personal och därmed öppna upp möjligheterna för IFR-flygningar till samtliga flygplatser i landet. Då skapas en helt ny marknad.

Detta är bara en dåligt utvecklad produkt för att tillfredställa några utvecklare och inte reta upp allt föf många flygledare. Ett skolboksexempel på hur man inte ska göra.

Lars
2021-02-22 15:24:54
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
@PetraPilot
Det är totalt tvärtemot det du skriver. Projektet och tekniken är inte genomarbetad. Det blundas för många allvarliga fel. De största allvarlighetsproblemen som man absolut inte tagit höjd för, det är precis det som trådstartaren frågar. Vid cyberattacker eller om centralen tvingas stänga ner då måste man ha planerat för landning någon annanstans än på de anslutna flygplatserna. Det finns heller inget skydd emot cyberattacker hur mycket man än påstår det. Det kommer att bli ett tacksamt mål för de som vill störa. Miljöfrågan med mer bränsle att ta med för att alternativen kanske hamnar längre bort är också ett faktum. LFV:s svar är att de kan landa på en släckt flygplats om det är nöd, utan ljus eller flygledning. Jag vet eftersom jag hört det själv när frågan ställts.
Andersson
2021-02-22 15:09:55
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Petra"pilot".

Du är otroligt faktaresistent! Helt galet faktiskt!

Samma människor gör samma sak fast på ett annat ställe och det är inge som blir av med jobbet. Det som är uppenbart här är inte din vilja att göra det bra för flygbranschen utan du verkar tycka att detta är bra för att det är dåligt för en yrkesgrupp som du vet för lite om och tror har det för bra. Det är väldigt sorgligt men uppenbart.
Tekniken är gammal men i sammanhanget inte speciellt beprövad. Samtliga remissinstanser är eniga i att detta är ett dåligt och farligt projekt. Försvarsmakten är oerhört kritisk, så kritisk att man sa nej till detta på Visby!

PetraPilot
2021-02-22 14:18:38
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Detta är ett nytt spännande projekt som tyvärr motarbetas av de som ser sina jobb gå förlorade.

Det är väl genomarbetat och höjd är taget för säkerhetsaspekten. Jag skulle påstå att det är säkrare än dagens system. Det ger enorma besparingar på mindre flygplatser med få rörelser per dag och man koncentrerar bemanning, utbildning och resurser där de behövs bättre. Det är framtiden!! här landar jag gärna.
Tankad
2021-02-22 13:10:38
SV: Fjärrstyrd flyglednings största fiende
Japp, SAS tankade extra när de flög på Ö-vik förut, innan linjen lades ner. Vad jag förstår kommer de att tanka på så mycket så att det alltid går att nå en bemannad flygplats. Spännande när Sundsvall, Ö-vik, Umeå och Östersund är fjärrstyrda. Bra miljötänk där hos Remoteförespråkarna.
Och cyberattacken... Inte svårt att förstå varför Försvarsmakten nobbar remote...
 

Tillbaka

Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn