Tråden startades av: Jovi  2021-05-16 12:21:47
SAS återanställer på SAIL men icke på main 
SAS tar tillbaka personal på SAIL medan de låter ca 600 skandinaviska piloter från riktiga SAS fortsätta vara arbetslösa.. Förutom den moraliska biten, vad säger lagen? Får de göra så?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Haha
2021-11-13 14:33:08
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
LageD har fullt upp med att debattera barnmorskorna nu :-D
Main
2021-11-11 16:01:19
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Nu återanställer man även på Main!
Sv Kalle
2021-11-06 12:38:00
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Skillnad på folk och folk alltså, är många Skandinaver anställda hos Xfly och Cityjet men de räknas väl inte som riktiga crew. Samt ska SAS flyga med större flygplan bara för att anställa fler piloter och Cabin crew?
KalleKuriosa
2021-11-05 22:51:49
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Den 3e November opererade SAS underleverantörer ca 194 flygningar på SAS nätverk. Xfly 70, Cityjet 94, SAIL 30. Samtidigt som det råder arbetsbrist. Tankar?

2021-11-04 11:18:05
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Konstigt att de haft råd med löneökningar på kontoret om nu läget är så allvarligt.
@LageD
2021-11-04 10:14:38
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Helt rätt.
Verklighetsfrånvända pilot föreningar tror att de ska ” styra ” bolaget.

Patetiskt nog vänder dom sig till politiker i Danmark och Sverige för att få dessa till att ingripa överför ledningen….

SAS danska pilotförenings ordf. sa att det inte var ” rimligt i ett stats ägd bolag att agera som SAS ledningen gör”
Bara denna kommentaren visar på att pilotföreningerna vägrar att inse situationens alvar.

Tror inte att det finns någon annan väg än att lägga ner ” gamla SAS” och startaom med ett nytt bolag.
Skit
2021-11-04 08:55:09
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SPF och SAS piloter var väldigt kritiska när Ryanair drog igång sin verksamhet på Skavsta. Men det är liksom inte så lätt att påverka vad andra företag och deras anställda avtalar om.

Påståendet att de inte har brytt sig om saken är att fara med osanning.
Lage D
2021-11-04 08:30:59
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@undrar. Tråden handlar om att SAS före pandemin startade en nödvändig omställning för att överleva en helt ny konkurrenssitation i marknaden och på toppen av detta kom pandemin som raderade ut mycket av det egna kapital som fanns kvar i bolaget. Att ägarna dvs styrelsen i detta läge tvingas göra allt för att rädda bolaget är självklart. Att i ett sådant läge bygga vidare på en gammal företagsstruktur som visat sig inte fungera (dvs inte skapa vinster för ägarna - men kanske upprätthålla livstidsanställningar) är naturligtvis ohållbart. Massor med personalkategorier inom flygbranschen har fått genomgå brutala förändringar med outsource av verksamhet till Asien, anställningar i rena bemanningsföretag eller blivit av med jobben utan återanställningsrätt i de s.k. "main"-bolagen pga arbetsbrist. När nu rationaliseringarna också drabbar flygpersonalen lika hårt som den drabbat de andra personalkategorierna och då främst piloterna är det som om de regler och åtgärder som drabbat andra personalkategorier plötsligt inte skall gälla och skall förbjudas och att staten skall komma in (trots att de endast äger en minoritetsandel i bolaget) och rädda något som visat sig inte fungera. Det är detta tråden handlar om. Jag ser att vi är många som reagerar på kommentarerna från skribenter från pilotkollektivet som inte verkar förstå allvaret för SAS.
Undrar
2021-11-04 00:04:44
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Man baxnar när man ser kommentarerna här. Retoriken och ordvalet gentemot SAS pilotkår är så ledsam att läsa här. Att du/ni som modererar inläggen här inte reagerar? De påhoppen som i sig är ganska grova i från Lage D är märkbart färgade av en förutfattad mening.

Att skriva; lt serverat. De går hem vid passets slut och behöver aldrig arbeta en minut övertid utan full betalning. Dessutom har de till skillnad från de flesta hårt arbetande övriga grupper inom flygbranschen som ex.vis tjänstemän och ledare inget ansvar för att utveckla verksamheten och tänka nytt. De kan bara gå hem, gnälla lite, slå på dataspelen eller gå ut på golfbanan utan bekymmer för nästa dag.
Såg artikeln i Aftonbladet som någon nämnde i en annan tråd. En drygt 30-årig pilot som arbetat i 4 år i SAS klagade över att han nu inte längre kunde lita på att han skulle kunna ha en "livstidsanställning". Han saknade sina soluppgångar i cockpit och var rädd att få behöva söka ett annat jobb. Välkommen till verkligheten.

Snälla nån. Om man avviker från SOP kan det få konsekvenser man inte räknat med. Vad menar du med att de skall vidare verksamheten? De följer ju myndighetskrav och satta standardiseringar för att hålla en säkerhetskultur.

Övertid? Jag arbetade som CC på SAS fram till 2015. Jag arbetade väldigt ofta övertid pga UC bla. Eftersom du verkar så kunnig enligt dig själv Lage D så vet du precis vad det betyder. Det utgick i princip aldrig någon övertid. Fram till 2012 hade vi överhuvudtaget ingen övertid i vårat kollektivavtal. Beordrard övertid utan ersättning gällde! Trots att man då och då arbetade mellan 47,5 tim schemalagt till 55-60 tim vid operationella avvikelser pga väder, ATC etc. Samt var det inte ovanligt att man arbetade upp till 7 helger på raken då det i stort sett saknades begränsningar i tjänstegöringsavtalet.

När jag läser inlägget från den permitterade, numer uppsagda styrmannen ser något helt annat än det det du Lage D refererar till. Jag ser en fd anställd som saknar sitt arbete. Inget annat. Hur kan du med att ”spotta” på en person som mist sin försörjning? Jag hoppas verkligen inte att du arbetar på SAS med människosynen du uppvisar. Jag har både arbetar som CC samt administrativt. Har sett så många duktiga och kompetenta medarbetare både på marken, admin och om luften.

Om bara SAS kunde börja med att se sina anställda som en tillgång så hade det varit ett fantastiskt bolag. Nu så skäller man på piloter i sedvanlig ordning utan presentera några som helst jämförelsetal eller benchmarking. Och kollegor inom SAS sällar sig till kören och sväljer allt som kommuniceras ut i från ledning etc. Så ledsamt. Är glad att jag lämnade branschen i tid. Men lider med ALLA som är kvar och kämpar dagligen om kunderna.

Med vänlig hälsning, fd SAS anställd.


Re: @Lasse
2021-11-03 23:34:15
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Är det någon grupp i SAS som gått med på i närheten så stora besparingar de senaste åren som piloterna? Svar NEJ.

Hade SAS ledning inte varit så fokuserade på outsourcing hade det inte blivit någon strejk 2019 t.ex.
InteGenenrationZ
2021-11-03 21:58:49
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Angående gråtartikeln i AB. 33år och jobbat i fem år gråter över arbetslöshet.
Stackars djävel. Det finns de som jobbat och slitigt i över 25 år, gått igenom konkurser, omstruktureringar och nedläggningar. Välkommen till flygbranschen.
@Lasse
2021-11-03 20:22:56
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Snarare attfå ordning på piloterna, de har kostat oss övriga anställda mååånga miljarder.
Lasse
2021-11-03 14:49:40
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Jag tror att SAS övriga yrkeskårer måste hjälpa SPF att få ordning på ledningen en gång för alla.

2021-11-03 14:23:50
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det är hyckleriet jag stör mig över.

Denna typ av anställningar förekommer hos många andra bolag men det har aldrig stört varken SPF eller SAS-piloterna då det inte berört dem. Inte ens på tidigt 2000-tal då SAS började outsorca verksamhet till Indien var det någon som protesterade, ännu mindre reagerade.

Men, nu då det avser piloterna blir det ramaskri och förväntar sig att regeringen skall stoppa SAS.
A330
2021-11-03 13:52:49
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Vad händer egentligen, har någon fd SK pilot hört något om återanställning?
Som påstås vara på gång här nedan?
Har en bekant som blivit nedgraderad, han säger att en uppsägning inom kort är troligare. Varit tyst ett tag nu dock. Vart är skutan på väg egentligen? Motstridiga signaler!

Blir ju ganska avgörande för oss andra i branschen vilken väg SAS väljer nu, så följer med stort intresse!

/Sitter säkert på A330

2021-11-03 12:46:51
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Lage D:

Och det är vad flygande personal har för snedvriden uppfattning om SAS; att SAS skall existera i all evighet och erbjuda livslånga anställningar med goda förmåner.
Skit
2021-11-03 11:13:46
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Splittringen på SAS kan knappast bli större än vad den redan är. Med tanke på hur illa ledningen väljer att behandla sin viktiga resurs - personalen som utför det operativa arbetet.

Var länge sedan SAS hade några ledare. Chefer har dem däremot gott om.
mff
2021-11-03 10:25:32
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Syssta avtal ska gälla för alla inom flyget. SPF och SAS piloterna har inte lyft ett finger för att förebygga detta när det hänt hos andra bolag tidigare. Men nu när det drabbat dem så ropas det högt om hur förfärligt SAS agerar.
Lage D
2021-11-03 10:19:09
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@skit. Flygpersonalen kommer till jobbet på morgonen med allt serverat. De går hem vid passets slut och behöver aldrig arbeta en minut övertid utan full betalning. Dessutom har de till skillnad från de flesta hårt arbetande övriga grupper inom flygbranschen som ex.vis tjänstemän och ledare inget ansvar för att utveckla verksamheten och tänka nytt. De kan bara gå hem, gnälla lite, slå på dataspelen eller gå ut på golfbanan utan bekymmer för nästa dag.
Såg artikeln i Aftonbladet som någon nämnde i en annan tråd. En drygt 30-årig pilot som arbetat i 4 år i SAS klagade över att han nu inte längre kunde lita på att han skulle kunna ha en "livstidsanställning". Han saknade sina soluppgångar i cockpit och var rädd att få behöva söka ett annat jobb. Välkommen till verkligheten.
DW
2021-11-03 09:14:46
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Skit:

Det där stämmer inte för fem öre. En stor anledning till att flygplanen ens lämnar marken beror på personalen som arbetar på marken. Du verkar tänka för högt om dig själv som flygande.
Akka
2021-11-03 08:52:12
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@skit Sorgligt att läsa det du skriver då den splittring du skapar bara är destruktiv!
Det är dessutom en naiv inställning att kontorpersonal inte tillför något.
Några exempel: Eurobonus sköts av kontorpersonal, marknadsföring och försäljning som gör att det sitter kunder i planen m.m. m.m
Skit
2021-11-02 20:29:27
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Sen är det trots allt piloterna, kabinpersonalen, markpersonalen osv som producerar den produkt SAS säljer (flygresorna). Och inte kontorspersonalen på HK. Så lite ödmjukhet inför det faktumet vore faktiskt på sin plats.
Jantelagensförlovadeland
2021-11-02 19:41:10
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Vad kommer all den missunnsamhet man riktar på framförallt SAS piloter på detta forum? Är det bara för att många av er alltid drömt att bli pilot men aldrig fått tummen ur rö..? Tror ni att folk har fått flygutbildning och jobb serverat? Är det för att ni som tjänar 25-40.000kr i månaden tycker att alla som tjänar den ”astronomiska” summan av 50.000kr/mån är överbetalda och att ”ingen BEHÖVER tjäna mer än så?(”vad ska man med så mycket pengar till va? Blir man lyckligare för de va?”) För att ni hade kunnat göra deras jobb gratis som en hobby?

Missunnsamheten genomsyrar hela detta forum, det är tråkigt. Alla yrkesgrupper borde stöttas i sin kamp för vettiga avtal. End of story.

Sv:Ägare
2021-11-01 07:15:57
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Tyvärr inte. För att citera en saschef "Sails vinst blir vad vi vill att den ska bli". Så snarare det motsatta: det skapar övertygelse hos oinsatta skeptiker
Ägare
2021-10-31 10:04:22
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Kanske kunde SAS i sina rapporter separat redovisa kostnader m.m. för varje produktionsplattform. Det hade då blivit lite lättare att veta vem man ska tro på i denna debatt.
Grabbarna Grus
2021-10-26 21:29:55
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Nu är briljansen total Gubbar! Klarsynt, välgrundat och sylskarp. all lycka i framtida karriärer vad det nu är för några. ??
DC-10an
2021-10-26 19:07:56
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Läser mellan raderna att du inte förstod sensmoralen i mitt inlägg! Over and out.
sv DC-10an
2021-10-26 17:24:35
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Då läser jag "mellan raderna", att du inte förstår Flygteknikers inlägg.
sv sv DC-10an
2021-10-26 15:18:26
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Aaaa - dig lurar man inte! :-D
DC-10an
2021-10-26 11:52:14
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Bara för att något inte står skrivet rakt ut betyder det inte saknar förmåga och läsa mellan raderna.
sv DC-10an
2021-10-26 11:02:49
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Var står det att signaturen Flygtekniker, är missnöjd med sina villkor som flygtekniker?
Läs igen!
DC-10an
2021-10-26 07:31:01
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Om du nu är missnöjd med dina villkor som flygtekniker är det väl bara till att skola om dig till pilot i så fall. Är fritt fram för den som önskar.
24/7k
2021-10-26 02:10:55
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Någon som noterat att vissa inlägg helt plötsligt inte behövt uppge sitt namn på sitt inlägg i debatten?
Någon som noterat att alla dessa namnlösa inlägg är just de som är företagsvänliga? Eller låtsas låta som kollegor i andra yrkeskategorier på SAS?
Vi övriga måste ju fylla i namnet om vi gör ett inlägg här. Mystiskt eller...? "winkwink"
Flygteknikern
2021-10-25 18:57:14
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Jaha nu är vi där igen. Piloterna som tror att dom är den viktigaste yrkesgruppen i ett flygbolag.
För att ett flyg ska komma iväg så är alla som är inblandade lika viktiga oavsett yrke, piloter, tekniker, lastare, flygplansstädare osv.
Man skulle nästan kunna tro att piloterna lider av sjukdomen
narcissism, man får lätt det intrycket när man läser här på forumet.
Mvh Flygteknikern
Janne
2021-10-25 16:12:31
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ojdå! Det där rörde visst upp en del känslor minsann. "Face it" or not. SAS domedagsklocka börjar ticka ordentligt. Ni som tror att det fortfarande är på 30-talet där dom anställda var undeställda vit skjortade bödlar och där man fick vara glad för "bara" en örfil. Jag har sagt det tidigare och säger det igen: Den 1 april ställer vi flygen om inte SAS-ledningen ändrar sina beslut och återgår till dom avtal och regler som gäller.
DYFRSK
2021-10-25 13:47:15
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS piloter som är kvar på moderbolaget har ingenting att förlora på att strejka.

2021-10-25 13:35:59
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
” Sluta gnäll och gör det jobb du är anställd för!!”

Det där kommer dessvärre att bli svårt för en del.
Acorn
2021-10-25 13:02:19
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Skulle SPG driva allt till strejk igen så är det slut! SAS kommer att konka och rekonstruera. Alla som blir "kvar" i det nya SAS får andra villkor.
Nye VD har mandat att driva hårt tills man lyckas eller tvingas till rekontruktion.
FACE REALITY! Gör som jag satsa dina kort på den som betalar din lön och inte
någon annan. Sluta gnäll och gör det jobb du är anställd för!!
Janne
2021-10-24 16:29:34
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
1 april 2022 kommer nästa och sista strejk i SAS historia. Ändrar sig inte ledningen fram tills dess, så ryker allt. Alla står utan jobb inkl storcheferna. Vänta så ska ni se skvallerkärringar i denna tråd! Detta är inget hot utan ett löfte.
Till Blank mm
2021-10-22 13:48:16
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Oj, vad ni myser nu!!
Petter
2021-10-22 12:53:32
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Detta är något av det värsta jag läst:

”SPG har förhandlat med SAS och gått väldigt långt i sina eftergifter. Naturligtvis har man det eftersom bolaget och branschen står mitt i en kris.”

SPG har inte gått väldigt långt i sina eftergifter. Konsekvensen av pandemikrisen är också ett förändrat resemönster, det måste SPG inse. SPG verkar tro att då krisen är över så går allting tillbaka till det normala, och det visar vilken liten insikt hela SPG har och samtidigt hur verklighetsfrånvarande de faktiskt är.

De söker nu efter sympati världen runt, och säger att imorgon kan de vara våra egna jobb. Var var de någonstans då SAS outsorcade andra yrkesgrupper? Var var de då Norwegian och BRA gick till samma öde tillmötes? Då var det inte tal om att skydda den svenska modellen, därför att det inte påverkade det gamla fortet SAS.

2021-10-22 11:40:11
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Nya ögon

Exakt, detta är vad jag påpekat flera gånger och det ligger mycket sanning i detta. Då SAS verkar, enligt vissa, vara en av de värsta arbetsgivarna som finns, och där (enligt en inte alltför gammal enkät) förtroendet gentemot ledningen är i botten, varför vill de så gärna tillbaka? Det finns en värld utanför SAS, och många som förlorat sitt arbete under pandemin har gått vidare och lever nu lyckliga.
Cry me a river
2021-10-22 10:17:22
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS piloter och kabin är bra på att gråta ut i media. När andra personal grupper i SAS under åren råkat ut för liknande saker så märks det inte mer än kanske en liten notis i lokaltidningen i Märsta. Piloterna har ej brytt sig om andra kollegori SAS bara dom har sitt jobb och villkor kvar men nu har stålbadet nått även dom och då är det plötsligt så himla synd om dom flygande. Tro mig det finns ett liv utanför SAS, det var faktiskt skönt att slippa jobba på SAS om än ofrivilligt.
Nya ögon !
2021-10-22 09:54:07
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
När allt på SAS verkar vara så dåligt, är det då inte ett ypperligt tillfälle för de tidigare missnöjda, att söka sig till andra bolag, nu när läget finns. Istället för att beklaga sig internt, så hittar man ett ställe där man kan utvecklas och må bra. Men vad det verkar så vill alla tillbaka ??
" Är man inte en del av lösningen , är man per definition en del av problemet."
Realist
2021-10-21 13:09:49
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Alla här som klagar på att SAS anställer på andra bolag än SAS Scandinavia, är ganska naiva. Ja håller med om att det kan uppfattas som fulspel, när man tidigare har lovat återanställning på SAS Scandinavia. MEN inget är sig likt längre, att tro att man har ” rätt att få tillbaka sitt jobb” på SAS är helt verklighets frånvänd. Man måste se verkligheten i ögonen. Massor med företag i alla möjliga branscher gör allt för att kringgå den stelbenta gammalmodiga svenska arbetsmarknads regleringen.
Man kan också vara helt säker på att när det blir dags att ersätta crew som går i pension från SAS Scandinavia, blir det på helt andra villkor än vad man har i dag.

2021-10-21 11:32:28
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
” Men man accepterade inte SAS ultimatum med permanenta försämringar och avtalsrätts till 2026.”

Och här är en anledning till varför SAS valt att gå en annan väg. Helt rimligt när man tänker att samma lojala och stolta piloter höll på att driva SAS till konkurs 2019 genom sin strejk. Piloterna vann den konflikten men nu får de betala priset.
Re: Re re
2021-10-21 09:05:32
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Sorry men förstår inte vad du skriver.
Re re
2021-10-20 20:07:40
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Kanske det är så att verkligheten kom ut ur skuggan för SAS?
Antingen förhåller sig man till den, eller så kör man sitt egna race … till the bottom.
Ungefär i som dåliga äktenskap innan skilsmässan är ett faktum.
Re:
2021-10-20 18:45:01
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Där har du helt fel igen. Det är bara några år sedan Rickard Gustafsson stod i media och grät över att Norwegian inte höll sig till den skandinaviska modellen. Samtidigt pratade han vitt och brett om att det är dessa skandinaviska värderingar SAS lever efter. Sen hände något, dom fina värderingarna var bara tomma ord visade det sig.

Samtidigt stod Eivind Roald i norsk TV och förklarade hur katastrofalt det är för flygsäkerheten att de anställda i Norwegian inte är anställda i det bolag de flyger för. SAS skulle aldrig använda sig av så oseriösa grepp påstods det. Detta klipp finns på Youtube, bara att söka.

SPG har förhandlat med SAS och gått väldigt långt i sina eftergifter. Naturligtvis har man det eftersom bolaget och branschen står mitt i en kris. Men man accepterade inte SAS ultimatum med permanenta försämringar och avtalsrätts till 2026. Detta är det många som förklarat för dig tidigare.

Höj nivån lite och förhåll dig till fakta.

2021-10-20 17:32:46
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Cloud

” Du måste förstå att de som valt att jobba för SAS har valt det för att SAS historiskt erbjudit och försvarat precis det som man nu brutalt rycker bort.”

Historiskt sett, det vill säga från den tiden SAS var statligt ägt med en monopolmarknad. Det är en helt annan tid nu och det går inte att leva kvar i gamla anor. Att påstå att mattan brutal rycks bort är antagligen en nödvändighet då ledningen inte möter någon tillmötesgående attityd till förändring hos bland annat pilotförbundet.
Cloud
2021-10-20 16:40:03
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Re:

Svaret är att det funnits få arbetsgivare utöver SAS som erbjudit en relativt trygg, fast anställning med basering i Skandinavisk huvudstad. För den mer våghalsige utan familj m.m. har det alltid funnits betydligt lukrativare kontrakt utanför SAS.

Du måste förstå att de som valt att jobba för SAS har valt det för att SAS historiskt erbjudit och försvarat precis det som man nu brutalt rycker bort.
Undrande
2021-10-20 16:14:13
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Om förhandlingarna ska ske mellan arbetsgivare och anställda (som är rätt självklart), varför syns då SAS-piloter uttala sig på alla sociala medier, i tidningar och i olika TV-program? Antagligen för att få sympati för sin sak. Och då är det väl inte mer än rätt att man för att få det bör lägga fram alla bevis man har för att bolaget bryter mot gällande avtal? Annars är det svårt för de man önskar sympati ifrån att ge detta.
Ture
2021-10-20 15:43:37
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Blank: Ja, att du skriver i imperfekt förklarar väl det mesta.

2021-10-20 15:32:40
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
” Att man som arbetsgivare skulle förväntas ha moral eller någon form av ansvar utöver det juridiska finns uppenbarligen på kartan.”

SAS torde ha varit en bra arbetsgivare för många med tanke på att få verkar lämna flygbolaget frivilligt, eller är det av andra skäl personal har valt att stanna kvar?
Air
2021-10-20 12:53:35
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Skrämmande att läsa hur vissa resonerar här. Så länge det eventuellt håller juridiskt är det helt ok att behandla folk hur som helst. Bara att kasta folk under bussen och skapa massa onödigt lidande. Ingen fara det håller i rätten.

Att man som arbetsgivare skulle förväntas ha moral eller någon form av ansvar utöver det juridiska finns uppenbarligen på kartan.

2021-10-20 08:55:58
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Lage D:

En mycket bra och relevant fråga.

Det står att 93% av som som besvarat enkäten saknar förtroende för flygbolagets ledning. Min fråga är varför vill man då överhuvudtaget arbeta kvar hos en sådan arbetsgivare?

2021-10-20 08:52:06
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Pilutta:

Kunder är faktiskt de som betalar personalens löner, oavsett om det handlar om löner eller inte, men kunderna har ett val och kan välja andra flygbolag. Man behöver inte flyga med SAS. Däremot, vad jag menar med mitt inlägg, är att personalen bör vara ödmjuka inför detta faktum, och inte ta för givet att kunder förblir lojala oavsett vad. Titta bara på lyxstrejken år 2019. Det finns en anledning till varför man i folkmun säger ”Strejk Alla Somrar” eller ”SOS”.

Oavsett. SAS har beslutat sig för att genomföra denna förändring, och den kommer att ske.
Lage D
2021-10-20 08:28:41
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@pilutta. Intressant vinkling (ett riktigt självmål av dig!) om oss "ordentliga" skandinaver. Förmodligen äger de flesta skandinaver inklusive du själv direkt eller indirekt aktier i form av fonder eller via sina pensionsbesparingar massor av aktier i bolag som till skillnad från SAS är skurkar, banditer, skattefuskare, utsugare och miljöbovar.
Lage D
2021-10-19 18:37:30
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Varför anmälde inte pilotföreningarna BRA och Norwegian och deras upplägg med piloter i separata bolag till Transportstyrelsen?

https://www.dn.se/ekonomi/pilotfacken-varnar-konflikten-i-bolaget-en-fara-for-flygsakerheten/
Pilutta
2021-10-19 17:55:19
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ja, jag hoppas ni får bra betalt.

@ : Jösses, det har väl aldrig handlat om lön. Personalgruppen du pratar om kämpar för att förbli just personalgruppen. Förövrigt ska du nog tänka ett varv eller två på vem det är som skapar osämja.

@Lage: Det är absolut inte ointressant. Du negligerar majoritetsägarna. Tillsammans äger skandinaver över 87% av företaget. Om det sedan är genom stater, pensionsbolag eller aktiesparare spelar mindre roll. Dessa skandinaver har genom historien kämpat för en trygg arbetsmarknad med tydliga spelregler. Man förhandlar avtal med fack som företräder anställda och man följer ingångna avtal. SAS är ute på hal is. Det är inte enkom svenskar som är upprörda.
Eric
2021-10-19 17:48:31
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@DYFRSK
Jag menar att många SAS kaptener har i sina avtal att dem inte kan bli uppsagda av företaget men vid en konkurs får dem givetvis stanna hemma.
Många av dessa kommer från LF.

2021-10-19 15:24:49
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@DYFRSK

Därför att personalgruppen hos SAS åter igen skapar osämja. Därför ligger det i allmänhetens intresse, särskilt med tanke på att kunderna betalar personalens löner.
24/7
2021-10-19 15:04:37
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Oj, nu är de rejält på hugget på Svenskt Näringsliv; dessa betalda "tyckare" som talar för arbetsgivarens sak här på forumet. Får ni extra bonus för varje publicerad kommentar?
DYFRSK
2021-10-19 13:27:31
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ja och varför skulle de publicera det offentligt? Varför skulle det ligga i allmänhetens intresse?
Konflikten gäller mellan parterna, arbetsgivare och arbetstagare.
Lage D
2021-10-19 13:26:15
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@pilutta. Att svenska,norska och danska "intressen" äger 87 % är ointressant i detta sammanhang. Det handlar förutom staterna om enskilda aktieägare med säte i de tre länderna. Den danska staten kommer definitivt att igorera kravet från svenska pilotföreningen.

I pilotföreningens debattinlägg i DN uppmanar man den svenska staten (med dygt 21 %) ägande att agera. Den svenska staten har tre alternativ
1 Sälja alla aktier som Moderaterna vill (21%) och slippa problemet
2 Förstatliga bolaget och göra som piloterna vill
3 Möta kravet från pilotföreningen och kalla till extra bolagsstämma för att rösta fram en ny styrelse som gör som piloterna vill dvs köra över företagsledningen.

Alla tre alternativen känns omöjliga så därför kommer inget att hända.
Ken
2021-10-19 12:47:55
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Under den strejken var faktiskt en som gjorde det i media. Men det var uppenbarligen så ointressant och inte alls som påståtts i media av SAS, så det var inte intressant för ”mobben”.

2021-10-19 12:30:28
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@DYFRSK:

För att räta ut eventuella frågetecken. Detta är ett likadant beteende som i föregående strejk 2019 då t.ex. ingen från SPF och SPG valde att publicera en endaste lönespecifikation. Hur kommer detta sig? Därför att då hade sanningens ljus kommit fram. Det är exakt likadant med detta skriftliga löfte som piloter pratar om hit och dit.
Ljuset
2021-10-19 11:30:52
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det finns ett skriftligt kollektivavtal signerat senast i våras där fem års återanställningsrätt står skrivet. Detta avtal är SAS bundna till juridiskt. Utöver det finns det en hel drös muntliga och skriftliga löften från VD, COO, flygchef, basledning m.m. till de uppsagda. Man har bett de anställda behålla uniformer och vara redo när pandemin är över. Dessa löften är SAS inte bundna till ur ett juridiskt perspektiv.

Av någon anledning (icke önskvärt resultat i K21?) har SAS nu bestämt sig för att frysa ut både sin nuvarande avtalspart SPG och sina tidigare anställda 560 piloter. Dessutom ännu fler kabinanställda som visserligen inte har skriftlig återanställningsrätt kvar.

Om, OM, detta hade handlat om pengar hade SAS naturligtvis utan kostsam rekrytering tillsatt tjänsterna på SAS Connect med kvalificerad f.d. SAS-personal, både i cockpit och kabin. Det finns flera hundra svenskar och danskar med rating plus erfarenhet av A320 i SAS som går hemma och väntar. Dessa får kalla handen medan externa från Wizz, SmartLynx m.m. kallas till intervju. Detta handlar om makt, punkt.

Hur kan man inte se vad det är som händer?! Hur kan man inte se att den inslagna vägen kommer sluta i katastrof för SAS?
DYFRSK
2021-10-19 11:12:47
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Eric hur skulle ett sånt livslångt avtal se ut menar du? Kommersiella piloter får inte flyga efter de fyllt 65 år. Om en pilot missköter sig eller får medicinska problem är det också färdigfluget. Samma sak om flygbolaget skulle gå i konkurs.
Åskådare
2021-10-19 10:46:45
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det är ingen som håller gisslan, de är ett påhittat begrepp som du tycker passar dig i ditt sätt att argumentera. Du gillar inte att det är två parter som strider om sina rättigheter för att förtydliga, eller?

Varför ska någonsin en part inte göra sig hörd när det finns avtal menar du? Det här är inget som avgörs med dina eller mina argument utan förmodligen i domstol eller vid ett bord där parterna samtalar för sin sak.

Sluta leka domare!
Gurr
2021-10-19 10:36:34
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Tack för ditt engagemang Lage. Tror din poäng är gjord med önskad tydlighet. Vi kan väl konstatera att vi tänker lite olika. Sköt om dig, Gurr
Eric
2021-10-19 10:31:27
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det finns väl eller fanns kaptener med livslånga avtal i SAS
DYFRSK
2021-10-19 10:09:59
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Blank och Lage. Varför skulle de vara intresserade av att lägga ut ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställda i sociala medier? Ursäkta men er argumentation framstår mest som imbecill och illiterat ärligt talat. Ni har ingen reell insyn i det här.
Pilutta
2021-10-19 10:07:18
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Svenska, danska och norska intressen sitter tillsammans på över 87% av rösterna. Jag är övertygad om att en klar majoritet av dessa står bakom skandinavisk arbetsrätt. Det har gått och går fortfarande att driva företag och samtidigt ta hand om sin personal. Det kan kanske till och med vara så att personal man tar väl hand om presterar bättre?

Det SAS håller på med är bara en desperat handling sprungen ur dåligt ledarskap. Tro mig det kommer inte leda till något positivt för varesig kunden, aktieägaren eller den anställde. Alla kommer bli förlorare.

Livslång anställning låter som någonting fantastiskt för bägge parter. Det innebär förmodligen en anställd som trivs med och brinner för sitt arbete. Därmed kommer hen göra ett bra jobb. En arbetsgivare ska självklart dra nytta av lojaliteten, engagemanget och de värdefulla kunskaper en sådan anställd besitter.

2021-10-19 10:06:33
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Jag är allt annat än bitter men jag anser inte att anställda ska försöka hålla sitt företag gisslan som SAS-anställda gör.
?
2021-10-19 09:37:24
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Vem är du?
Du måste vara en otroligt bitter människa som inte vill andra väl. Det är klart att man som anställd ska kämpa för sina rättigheter. Tragiskt att läsa dina kommentarer om livslång anställning o.s.v.

2021-10-19 09:28:51
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Pilutta

Då de ofta hänvisar till detta skriftliga avtal, eller löfte som de kallar det för, borde det inte vara något problem med att publicera detta. Då skulle frågetecknet elimineras men personligen är jag övertygad om att ett sådant löfte inte ens finns.

Tjugo år i företaget innebär inte per automatik att de ska få jobba kvar i ytterligare tjugo år. Det finns inget som kallas för livslång anställning.
Lage D
2021-10-19 09:25:38
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Pilutta. Även 43,6 % ägande från svenska och danska staten är för litet för att bestämma över SAS verksamhet. Isåfall behöver de båda staterna övertala övriga aktieägare att rösta som staterna. Dessutom är jag övertygad om att svenska och danska staterna har olika uppfattningar. Tror att övriga SAS aktieägare har köpt sina aktier för att få avkastning och inte skänkt pengar till en "ideell organisation".
Det ni efterfrågar är ett svenskt förstatligande av SAS som knappast något av de svenska riksdagspartierna ställer sig bakom. Dessutom kommer aldrig den danska staten att låta den svenska staten förstatliga SAS.


Pilutta
2021-10-19 09:08:45
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Lage: Jag vill definitivt påstå att den länkade artikeln är utomordentligt bra. Innehållet är faktabaserat och framförs på ett sakligt och anständigt sätt. Det stämmer att en del av artikeln belyser den verksamhetsöverföring som SAS försöker sig på i skuggan av pandemin, och det är väl inget konstigt. Det är ju fakta.

För övrigt så är återanställningsrätten piloterna åberopar inte något som getts muntligt av SAS. Denna självklara rätt är en del av deras kollektivavtal signerat av SAS.

Sverige och Danmark äger tillsammans 43,6% av SAS. Vi skattebetalare har tillsammans varit direkt avgörande när SAS förra året stod med mössan i handen. Nu står 40% av deras tidigare medarbetare, vissa med 20år i företaget, med mössan i handen. SAS väljer att ta mössan från dem.

@” ”: Det förstår väl vem som helst att de inte lägger ut sitt avtal på ett internetforum?

2021-10-19 08:35:23
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Däremot finns det de som påstår att det finns ett skriftligt löfte, hur kommer det sig att detta inte visas upp runt om i sociala medier? Kan det vara därför att det inte finns någonstans skriftligt?
Lage D
2021-10-19 08:12:02
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Gurr. Helt rätt att de piloter och flygvärdar som blev uppsagda pga arbetsbrist fick någon form av muntligt löfte om att få högre prioritet att bli återanställda om Scandinavian Airlines NDS skulle börja återanställa. Eftersom SAS nu förmodligen inte har behov att anställa personal i detta bolag finns naturligtvis möjligheten att istället söka nytt jobb i SAS Link/Connect. I dessa bolag vill SAS naturligtvis inte dra på sig extrakostnader genom att anställa piloter utan utbildning på aktuella flygplanstyper när det finns gott om utbildade på marknaden.

Mitt exempel med Nordkorea (och vissa andra länder) handlade om att de inte ser lagen om äganderätt på samma sätt som de flesta andra länder. De 79 % av aktieägarna som inte är svenska staten kan den svenska staten inte köra över. Svenska staten har inga "golden shares" som ger dem vetorätt. Naturligtvis kan svenska staten köpa upp hela bolaget och därigenom bestämma själva men som du säkert läst vill oppositionen med Moderaterna och SD i spetsen helst sälja statens aktier i SAS. Att som pilotförbundet kräva att staten stoppar SAS ägare genom att köra över andra aktieägare är otänkbart i ett land som värnar om äganderätten. Om SAS dessutom inte bryter mot LAS eller andra relaterade lagar är det grönt för SAS aktieägare att bestämma riktningen för bolaget. Välkommen till det marknadsekonomiska samhället.
@Bussföraren
2021-10-19 01:05:22
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Din parallell är inte speciellt träffsäker. Det är ingen upphandling och ingen ny ”operatör” som vunnit ett anbud här. Det är exakt samma flygbolag som före pandemin som nu ska återuppta verksamheten.
Jankejante
2021-10-18 21:45:09
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Nu är janteismen igång igen
@Lage
2021-10-18 21:37:28
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Jag vill definitivt säga att den länkade artikeln är utomordentligt bra. Innehållet är baserat på fakta och framställs på ett sakligt och anständigt sätt. Det stämmer att en del av artikeln belyser den verksamhetsöverföring som SAS försöker sig på i skuggan av pandemin, och det är väl inget konstigt. Det är ju som sagt fakta.

För övrigt så är återanställningsrätten piloterna åberopar inte något som getts muntligt av SAS. Denna självklara rätt är en del av deras kollektivavtal signerat av SAS.

Sverige och Danmark äger tillsammans 43,6% av SAS. Vi skattebetalare har tillsammans varit direkt avgörande när SAS förra året stod med mössan i handen. Nu står 40% av deras tidigare medarbetare, vissa med 20år i företaget, med mössan i handen. SAS erbjuder dem en välriktad spark i skrevet.
Nyfiken
2021-10-18 19:44:35
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Bara en fråga till er som är för social dumpning, Lage D och blank med flera. Är ni lika sugna på att se er egen bransch gå i graven när ni sitter med lån, småbarn och utan jobb? Om svaret är ja, så respekterar jag era inlägg. Om svarer är nej, låt bli att kommentera så lovar jag att ni skulle må bättre.
Dope
2021-10-18 18:39:36
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS piloterna har inte blivit muntligt lovade att komma tillbaka, de har de i avtalet, skriftligt.

Bussföraren
2021-10-18 18:21:14
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Exakt så här har det varit i bussbranschen sedan den avvecklades. Vid varje ny upphandling och där en ny operatör kommer in får vi söka om våra tjänster hos den som tar över trafiken. Är i många fall exakt samma linjer och till viss del samma bussar. Detta får ske trots att det är Kommunen/regionen är beställare och trafikhuvudsman. I en bransch med upp till 13h pass och ingen autopilot
Gurr
2021-10-18 17:35:22
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Lage, Lage, Lage, hur står det till? Var kommer ditt stora engagemang i denna fråga, mot några stackars sparkade piloter ifrån? Du kommer med en massa självklarheter varvat med felaktigheter. Alla vet väl vad en debattartikel är. Du har ju helt fel i ditt förståsigpåande kring Re:s poäng om ledningens ansvar inför svensk lag. Vad har Nordkorea med något att göra? Återanställningsrätten i skriftlig (och muntlig) men rör inte moderbolaget (tyvärr) som du menar utan SAS DNS. Har du inget klokt och konstruktivt att bidra med?
Lage D
2021-10-18 16:26:39
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Pelle och :RE.
Den "fantastiska artikeln" i DN är en insändare (som numera kallas "debattartikel" i DN) från pilotförbundet och inte en artikel från Dagens Nyheters redaktion och journalister. Artikeln handlar bl.a. om s.k verksamhetsöverföring som absolut inte har något att göra med den "återanställningsrätt" som de övertaliga piloterna hävdar att är en del av "svenska modellen". Att de blvit muntligt lovade att få komma tillbaka till moderbolaget inom 5 år OM behovet finns innebär att de helt enkelt får invänta tills dess SAS beslutar anställa i detta bolag igen. Det kommer att ta lång tid eller aldrig att hända.

Det :RE skriver stämmer inte alls. Det är inte företagsledingen som har "laglig rätt" att bestämma över besluten. Det är ägarna via styrelsen som har denna rätt. På samma sätt som du har rätt att bestämma om du vill renovera om köket i ditt egna privat ägda hus. Det är bara ägarna som kan bestämma och eftersom svenska staten bara har 21 % kan de försöka övertyga de andra 79 procenten om göra som den svenska staten vill. Att vara största aktieägaren är helt betydelselöst om de andra 79 procenten inte håller med. Du kanske tänker på hur det fungerar i länder som Nordkorea som har en betydligt svagare äganderättslag än Sverige.

2021-10-18 16:26:14
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Många företag, inklusive SAS, har överfört arbete till andra verksamheter. Piloter och kabinpersonal bör och skall inte vara ett undantag.
Pelle
2021-10-18 13:05:11
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Varför blockeras jag från att dela denna eminenta artikel? Mer än det som skrivs här behöver inte sägas. SAS, gör om, gör rätt.

https://www.dn.se/debatt/regeringen-maste-gripa-in-mot-sas-for-att-trygga-jobben/
Re:
2021-10-18 12:39:27
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS ledning har bekräftat att ingenting hade varit annorlunda om man skrivit ett annat avtal i våras. Denna manöver är klubbad att genomföras sedan länge. Enda skillnaden hade varit att föreningarna hade suttit med bakbundna händer till 2026. Tur i oturen för de anställda att så inte är fallet.

Du har rätt i att företagsledningen enligt lag har ledningsrätten i företaget. Men man får inte göra precis vad som helst utan har lagar att förhålla sig till. T.ex. får man inte föra över verksamheten till ett annat företag hur som helst för att gå runt diverse förpliktelser. Det har ledningen ”glömt”.

Min känsla är att SAS ledning inte kommer kunna genomföra detta exakt som man planerat.
@Sv joe
2021-10-18 09:51:37
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Fast Norwegian har i sin omstart insett värdet av sina anställda. Avtalen har inte försämrats nämnvärt och sammarbetet med facken är god. Norwegian är utan tvekan en av de bästa arbetsgivarna i europa nu.

2021-10-18 09:16:22
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Istället har de sagt "då blir det utflaggning istället". Det är vad vi ser nu.”

Exakt, och då hade det varit klokare att gått med på det tidigare förslaget istället för att försöka behålla ett övertag om SAS genom att strejka och protestera som trotsiga tonåringar. För SAS del spelar det ingen roll eftersom de har lagstiftningen på sin sida och kan göra precis som de själva önskar. Med facit i hand skulle utflaggning kanske inte skett, men vad ska man göra när ett fackförbund vägrar att förhandla?

Det är SAS som styr, ingen annan. Fackförbunden har ingen erfarenhet av att driva företag, och det behöver de inse. Att hålla ett företag med dess kunder kontinuerligt gisslan gynnar ingen. Titta bara på strejken år 2019 och hur mycket sympati den lyxstrejken fick.
Sv joe
2021-10-18 07:21:28
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Flyr, Norse och även omstarten av Norwegian har fördelen att de börjar på ett nytt blankt papper. Det är dit SAS försöker nå
Re:
2021-10-17 23:01:33
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Att SPG inte skulle ha velat förhandla stämmer absolut inte. Inte för fem öre! SPG har förhandlat, däremot inte gått med på exakt allt ledningen krävt. T.ex. har SPG inte accepterat permanenta försämringar i avtalen och ett kollektivavtal till 2026. Att kompromissa har inte varit aktuellt för ledningen. Istället har de sagt "då blir det utflaggning istället". Det är vad vi ser nu.

Med facit i hand förstår man att det hade blivit utflaggning även om SPG hade skrivit på ledningens avtalsförslag rakt av. Ledningen var där och då endast ute efter att låsa in SPG i fredsplikt till 2026 så att de fullt ut skulle kunna implementera sin cyniska plan utan protester.

Nu implementerar ledningen planen ändå, men fredsplikten tar slut i vår. You do the math.
@joe
2021-10-17 13:13:28
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Norwegian fortsätter på exakt samma sätt som vanligt, där all flygande personal anställas på olika Norwegian ägda bemannings bolag, Exakt som förut, att påstå nånting annat är oseriöst!
DYFRSK
2021-10-17 09:13:16
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Blank och Lage D mfl. Sitter ni med någon insyn i det här? Eller är det som vanligt på det här forumet - mest gissningar och spekulationer? Läktarexperter brukar det finnas gott om.

2021-10-17 09:02:13
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Inte alls. Så här sades det:

””Hanteringen av bolagets operativa modell är en fråga för SAS ledning och styrelse att hantera och är inte en ägarfråga”, skriver hans pressekreterare till DI.”
joe
2021-10-16 19:38:56
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
men våra senaste tillskott i skandinavien, flyr och norse atlantic satsar på riktiga anställningar och vettiga avtal. även norwergian har backat från sitt tidigare så omstridda upplägg. hållbarhet är trots allt ganska högt upp på agendan idag.

det är möjligt att utvecklingen ändå går åt bemanningsföretag och otrygga anställningar. men ingen ska vara förvånad över att fackförbunden slåss för sin överlevnad med näbbar och klor. hade man inte gjort det hade man inte haft något existensberättigande. där med inte sagt att man inte ska förhandla och bidra till bättre förutsättningar för ett lönsamt sas. något jag är övertygad om att spg gör, trots att ordförande dilling påstår det motsatta.

sanna mina ord sas kommer aldrig att överleva en transformation till ett nationellt nätverksbolag med personalstruktur likt lågkostnadsbolagen. antingen förblir man ett nätverksbolag med ordentliga villkor och anställningar, likt lh, ba, ay och af. eller så får man nog göra total controlaltdelete och sedan börja om helt med den typen av skumraskupplägg man nu försöker lansera.

2021-10-16 16:53:54
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Såklart att SAS med dess ledning inte vill samtala med SPG då de hela tiden ger kalla handen och ovilliga att gå tillmötes. Därför har denna situation uppstått. Hade SPG tidigare varit med och förhandlat skulle kanske inte denna situation inträffat från första början.
SAILAWAY
2021-10-16 16:52:50
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Då tycker jag du ska göra en riktig research!

Det du refererar till är från 2020 och sekreteraren valde med all rätt att köra på samma citat denna gång för att inte göra bort sig.

Detta är vad Ibbe nämnde sist.

Det förekommer sådana uppgifter och vi tittar på om det är något som stämmer i detta”, säger Ibrahim Baylan (S).
Det är grundkrav att man följer lagar och kollektivavtal
Viking
2021-10-16 14:55:51
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Samarbete måste till, såklart. Men när ”Starka fackgrupper” står på sin ” rätt” är det inte lätt.
Piloter och andra som tror sig att ha rätt att ”få tillbaks jobbet” på exakt samma villkor som när man blev uppsagd har inte fattat att det här gäller företagets överlevnad
Den så kallade ”Svenska modellen” med arbetsrätt och turordning osv. håller på att dö så småningom.
Den blev till för stora industribolagen, och passar andra branscher väldigt dåligt.
Inom flyget är den snart historie, och det samma gäller många andra branscher.bemannings bolag och korttidsanställningar blir mer och mer vanligt.

2021-10-16 11:50:47
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@ddr:

Inte alls. Ibrahim Baylan har sagt att detta rör inte ägarna överhuvudtaget utan det är en angelägenhet för SAS. Regeringen kommer inte, och skall inte, lägga sig i.
Viking
2021-10-16 11:11:40
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det är hög tid att de ” gamla” SAS piloterna tar sig en funderare över om man egentligen tjänar något på denna konfrontativa stilen.
Läget är inte som det var innan corona pandemin, kanske borde man inse att det inte går att krampaktigt hålla fast vid gamla avtal som inte längre är tidssvarande.
SAS är inget statligt sysselsättnings projekt, däremot ett privat aktiebolag som är till för kunderna och för att tjäna pengar till ägarna.
Många piloter säger att bolaget inte vill prata med SPG, kanske finns det en bra anledning till detta.
Adminen
2021-10-16 10:34:54
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Detta är inget som SAS har kommit på nu eller gör för att världen ser annorlunda ut nu med pandemin. Detta har SAS ledning planerat länge länge och det började när man sjösatte SAIL i 2017. När SAIL kom till världen hette det att man måste ha ett AOC utan verksamhet på Irland för att kunna belåna slottar på Heathrow. En ren lögn och något man bara sa för att rättfärdiga SAIL visade det sig senare. På den tiden gick det dessutom relativt bra för SAS med miljardvinster årligen.

Nu försöker SAS pressa igenom denna diaboliska plan i skydd av pandemin. Men det handlar inte om pengar utan om makt. Man kan inte acceptera att man har en stor arbetstagargrupp som är stark och står upp för sina rättigheter i förhandlingar. Gruppen måste krossas så att man kan börja behandla dem lika illa som Ryan, Wizz m.fl. behandlar de sina utan att möta motstånd. Annars går det inte att överleva i konkurrensen menar SAS.

I min värld har bägge parter lite rätt. Det är tufft för SAS när vissa konkurrenter kan spela fulspel och utnyttja anställda på ett ohållbart sätt. SAS har försökt spela rent spel och uppvaktat politiker m.m. för att belysa den snedvridna konkurrensen. Samtidigt är det självklart att anställda och fack reagerar kraftigt när SAS manövrerar för att bli värsta arbetsgivare på marknaden.

Min analys är att SAS ligger illa till i bakvattnet av pandemin. Man kommer dock aldrig ta sig ur den här knipan samtidigt som man jobbar mot sina anställda. Det kommer att krävas samarbete, uppoffringar och att alla som vill SAS väl drar åt exakt samma håll. Annars är det godnatt.

/Adminen

2021-10-15 18:32:44
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det intressanta är att många (mest troligt anställda) verkar tro att SAS inte vet vad de sysslar med. Tror ni på fullaste allvar att detta är något SAS gör trots att de inte får enligt lagen? Jag är övertygad om att SAS, och vilka som nu är involverade, känner sig helt övertygade om vad de sysslar med, och att det är vattentätt lagligt sett.
ddr
2021-10-15 17:11:50
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Snacket går bland politikerna. Det blir väldigt svårt för SAS att ta sig ur nu
erik
2021-10-15 16:23:43
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Face it! Världen ser annorlunda ut sen avtalen slöts och vill man inte förhandla om så återstår bara denna lösning! Varför är det så svårt att se detta och bara klaga och gnälla. Ni gräver inte bara er egen grav utan alla anställdas! Bästa kolleger, jag ber er lyfta blicken något och inse att de gamla skyddsnätet inte finns kvar. Ni får välja facket eller företaget! Kom ihåg vilken av dessa två som betalar er lön.
Lasse
2021-10-15 13:38:06
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Max 13% av produktion får läggas ut på underleverantörer. Men detta har i flera år upprepat brutits av SAS och är anledningen till SPF's stämning.
Lasse
2021-10-15 13:36:21
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS "core" ska gå från ca. 100 short haul plan till 39
Cc
2021-10-15 11:26:28
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Detta handlar inte bara om piloterna. Kabin i cph har gått på orlov (tjänstledighet) i upp till 2år och ska kallas tillbaka i takt med att produktionen ökar. Nu väljer man att sätta produktionen i andra bolag. I avtalet står att SAS inte får rekrytera externt så länge kabin är på orlov.
B
2021-10-15 10:46:58
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Hur stor del av produktionen läggs ut på underleverantörer och hur stor del produceras av core?
Hur mäts detta? Pax km? Antal flighter? Annat?
Vad säger avtalen?
@Lage D och " "
2021-10-15 10:10:16
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ska ni inte se till att få trafiken att rulla istället för att sitta och hacka på tidigare anställda i forumtrådar på internet?
Lage D
2021-10-15 08:53:58
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
De piloter som blivit uppsagda pga arbetsbrist, fått sin lön under uppsägningstiden, fått sitt sista lönebesked och kanske fått ett muntligt eller skriftligt (ytterst osannolikt!) löfte om att kanske få komma tillbaka till moderbolageta är det inte mer synd om än alla andra på arbetsmarknaden som får sluta av skälet arbetsbrist. Detta och inget annat är en del av "svenska modellen".

Att inte samma "löfte" inte gäller och kan överflyttas på ett annat juridiskt bolag är självklart. SAS har ledning har gjort helt rätt och att hänvisa till att svenska staten som äger 21 % skall ha gjort fel är märkligt. Staten har inga aktier med vetorätt. Deras röster är inte mer värda än de övriga 79% av aktieägarna och deras röster. Det var extra märkligt att läsa kommentaren från Centerpartiets taleskvinna att SAS "hade varit dumma mot piloterna". Centerpartiet och Annie Lööf vill ta bort nästan alla regler som skyddar löntagarna på arbetsmarknaden.
Tek
2021-10-14 22:32:08
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Vilket vettigt företag som helst skulle gjort vad SAS nu gjort, när över halva SAS pilotkår fullständigt skiter i passagerare och företaget.

Så kul att strejk dyker upp igen i tråden, när ni är villig att strejka för att ni får en sockerbit för lite till kaffet, då är det klart att företaget tar första bästa tillfälle att göra sej av med er och hyr in folk som vill jobba och förhandlar utan att gå ut i strejk som en 5-årig trotsig unge...

Finns det något annat bolag i Sverige som har anställda med liknande avtal som SAS piloter har, som strejkat ens i närheten av så många gånger i senare tid?

Tror inte detta var drömscenariot för SAS, men det är trots allt SAS egna piloter som sett till att det blivit såhär, ingen annan.

GO SAS!!!
Matrix
2021-10-14 21:35:20
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Anko med flera kommer ge med sig så fort varsel om strejk yttras.
Matrix
2021-10-14 17:49:53
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Vi kan förvänta oss en strejk inom 3 veckor.
PF
2021-10-14 16:03:07
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ska nuvarande personal gå ut i strejk för att stötta sina fd. kollegor och säkra sina egna arbetsplatser så ska det ske snart för att ha en god verkan.
Skit
2021-10-14 14:22:09
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Spelar ju ingen roll eftersom de redan ser ut att förlora sina jobb. Okej inte nu med detsamma, men på något års sikt.

2021-10-14 10:57:15
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Om den kvarvarande personalen går i strejk (igen) kan de se sig efter nya jobb.
Nu eller aldrig
2021-10-14 10:42:43
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Strejka = Högst troligt får man behålla anstädniga villkor ett bra tag framöver.
Inte strejka= SAS-main är utraderad inom 2 år och staten pumpar pengar till Irland.
Jörg
2021-10-14 09:10:10
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ibrahim förstår inte att den kvarvarande SAS-personalen kommer snart att strejka och tydligen inte du heller.

2021-10-13 22:44:17
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Jörg

Ibrahim Baylan sade tydligt idag att detta inte är en ägarfråga.
Andreas
2021-10-13 21:20:04
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Jokern, vad menar du nu? Sandahl lämnade väl SAS för flera år sedan? Vad för strul syftar du på? Vadå pilotbrist?
Jervejint
2021-10-13 21:16:53
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS kan och bör sälja allt förutom loggan. Därefter så hyr man ut loggan. Blir fina inkomster.
Cabin
2021-10-13 20:34:48
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
I Köpenhamn sägs det att det ska återställas i cabinen
Skit
2021-10-13 19:44:54
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Handlar dessutom om anställda i såväl Danmark som Norge. Jorden kretsar inte kring Sverige!
Jokern
2021-10-13 19:43:32
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Nu påstår SAS vice VD Lars Sandahl att det är pilotbrist på grund av högkonjekturen och att det därför strulat med SAS Ireland. Men så vitt jag vet så finns det väl en hel del piloter som sas upp från SAS som borde passa in i deras kravprofil, förutom att dom vill ha samma villkor som i riktiga SAS. Vilket jag har full förståelse att dom vill ha. Men man undrar ju hur väl insatt han är i företaget om han inte vet att dessa finns till förfogande.
Pro
2021-10-13 18:15:43
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS-piloter demonstrerade vid Frösundavik.

www.dn.se/ekonomi/sas-piloter-demonstrerar-vid-huvudkontoret/
BA
2021-10-13 17:35:08
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Inte riktigt så enkelt va? Den svenska modellen innebär att två jämnbördiga parter ska förhandla utan att staten lägger sig i. Om den ena parten bestämmer sig för att köra sitt eget race och säger "take us to court" är den svenska modellen satt ur spel. Då måste naturligtvis staten gripa in och se till så att parterna håller sig till spelreglerna. Allt annat är SJUKT!
Lage D
2021-10-13 17:04:05
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@BA. Svenska staten äger drygt 21 % och det är de andra 79 % som har stor majoritet att bestämma. Tror du det blir annorlunda om Moderaterna kommer till makten? De vill ju inget annat än att sälja ut statens aktier i SAS. Senast var det Kristoffer Tomsson(M) som flaggade för detta.
Jörg
2021-10-13 16:50:12
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Staten kommer agera vare sig du vill eller inte.
Acer
2021-10-13 16:34:18
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@DC-9 Nu tillhör inte jag dom som tror att allt löser sig bara man sänker pilotlöner utan att det som jag skriver är mer komplext. Nytänk behövs och det gäller dock även piloter och dess föreningar. Jag vidhåller att man måste hänga med oavsett vad konkurrenterna hittar på eller har råd att sänka priserna till. I slutändan spelar väl inte orsakerna till att man tvingas konka någon roll utan att man måste tjäna pengar för att finnas kvar. Jag har historiskt sett att piloter och deras föreningar alltid trott att de tillhör management och vill styra bolaget. Bolagets fel att ge dem det intrycket men det har aldrig varit så och får ej heller vara så att en kategori tar sig denna position. En bra pilot har inte automatiskt en mangement profil eller kundskap och tvärtom. Underskatta inte andras kompetens och erfarenhet utan gör det bästa av din roll och uppgift i bolaget!

2021-10-13 15:24:46
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Den svenska modellen innebär att staten inte skall lägga sig i. Vad är det du inte förstår?
BA
2021-10-13 14:09:56
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ofattbart att staten inte agerar! Den svenska modellen innebär att staten inte ska lägga sig i arbetsmarknadskonflikter. Men i det här fallet är det en av parterna som totalt skiter i den svenska modellen. Dessutom den part som till stor del ägs av svenska staten. Skaffa lite ryggrad där uppe i regeringen. Pinsamt!
Friggebo
2021-10-12 23:39:37
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Hallå nu tycker jag att vi gemensamt i detta forum sjunger ” we shall overcome”
DC-9
2021-10-12 18:07:37
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Skrev aldrig att jag tror det är enkelt heller. Men ni är många i tråden som verkar tro allt löser sig bara man sparkar piloter. Personligen tror jag tyvärr det är kört och få ordning på SAS.
DC-9
2021-10-12 17:49:53
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Acer. Finns ingen anledning till att SAS ska göra saker på sitt eget sätt. Det har inte funkat väl historiskt och vad är det som talar för att det skulle funka framgent? Bättre släppa på prestigen och inse det finns saker att lära från konkurrenterna.
Acer
2021-10-12 17:00:03
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Dc9 Om ett bolag och världen var så enkel som du uppenbarligen tror så vore allt enkelt. Tyvärr är det betydligt mer komplext och därför är dina "enkla" lösningar inte genomförbara.
RB
2021-10-12 16:34:16
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
"The way you treat your employees is the way they will treat your customers."
/Author: Richard Branson
RB
2021-10-12 16:30:05
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
"If you run a business, put on top your employees, then your consumers, and then your shareholders."
/Author: Richard Branson
DC-9
2021-10-12 15:18:10
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Lage, ja det vore rimligt göra sig av med SGH och tech i varje fall. Kan köpas in externt så blir det billigare åtminstone på lång sikt.
@Gabriella
2021-10-12 14:18:34
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Dagens kollektivavtal, speciellt för piloterna, är ju väldigt korta och har få schemamässiga begränsningar jämfört med de gamla som förhandlades bort 2015. Om avtalens komplexitet var ett problem så kunde man tro att produktiviteten kraftigt skulle öka från 2016, men faktum är att antalet blocktimmar per pilot (heltidsekvivalent) istället marginellt sjunkit enligt årsredovisningarna. SAS crew planning måste ha kassa verktyg för att planera effektivt. Speciellt då uppfyllelsegraden av personalens schemaönskemål är fruktansvärt låg - medan man i andra flygbolag verkar kunna få ett schema som man vill ha.
Lage D
2021-10-12 13:23:31
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@RB. Branson menar förmodligen med sitt uttalande att anställda kommer som nummer två och kunder som nummer tre. I alla aktiebolag eller som i fallet Branson egenägt bolag kommer alltid ägarna först dvs i fallet SAS - aktieägarna. Många anställda - främst piloter - i de gamla flygbolagen som har varit eller är statsägda kommer aldrig att lära sig eller förstå att bolaget i första hand är till för sina ägare.
Lage D
2021-10-12 11:42:00
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@dc-9. Menar du att SAS skall sälja av SGH och Tech och Cargo?
RB
2021-10-12 11:28:08
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Om SAS ledning inte kan ta hand om sina anställda, hur ska de kunna kräva att anställda ska ta hand om företagets kunder?


'Clients do not come first. Employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients.' - Richard Branson
@Gabriella
2021-10-12 10:32:15
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det kan väl inte vara så svårt att lägga in kollektivavtalsbegränsningar i ett program för schemaläggning?
DC-9
2021-10-12 09:18:44
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Finns ingen som helst anledning att SAS ska jobba med annat än sin kärnverksamhet - sälja flygbiljetter, utföra flygresor och ta hand om sina passagerare osv. Allt det andra är kvarlevor från monopoltiden och måste skalas bort.
Gabriella
2021-10-12 08:47:33
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Jag jobbade tidigare på Crew Planning på SAS och med tanke på mängden komplexa kollektivavtal kan jag förstå fullt ut varför ledningen bryter sig från denna produktion. De har mitt fulla stöd!
Lage D
2021-10-11 19:32:45
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Att SAS har stor "administration" per flygplan beror på minst tre saker
- SGH personal räknas in i "administration". Ryanair har inte egen handling.
- SAS Tech räknas in i "administration". De andra bolagen har ingen egen tech.
- En stor del av administrationen går åt för krångliga avtal för flygpersonal som de andra bolagen slipper.

DC-9
2021-10-11 15:53:12
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Precis som DDD är inne på måste storleken på SAS administration verkligen ses över. Det är alldeles för många anställda per flygplan jämfört med konkurrenterna. Funkar inte att enbart skära i produktionen. Om inget görs åt overheaden kommer ägarna snart behöva skjuta till med nytt kapital.
@Sv Skit
2021-10-11 15:34:56
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Surt sa räven? Vi talar väl om enskild firma? Skatt och övriga avgifter är baserat på företagets ev. vinst.

"Du skattar på vinsten
Vinsten i verksamheten är dina intäkter minus dina kostnader. Du får göra ett schablonavdrag för beräknade egenavgifter eftersom du inte vet exakt hur stora dina egenavgifter blir för beskattningsåret, innan skatteberäkningen är klar. Beloppet som blir kvar av vinsten efter schablonavdraget kallas för verksamhetens överskott."
Re:
2021-10-11 14:29:15
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ni skriver ju samma sak DDD och du. Ryan använder sin personal mer effektivt. SAS-personal har tre timmars lunchraster, hundratals timmar i passiva överföringar m.m. vilket genererar mycket tjänstgöringstid vs. blocktid. Det är knappast personalens fel eller?

2018 flög min sambo på SAS 680 timmar på en 80%-tjänst. Att det skulle finnas piloter på 100%-tjänst som flyger 4-500 timmar kan omöjligen vara sant. Om det stämmer är det än en gång för dålig schemaläggning. Inga kollektivavtal ligger bakom ett så lågt blocktidsuttag.
Sv @Sv Skit
2021-10-11 14:11:36
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Du betalar egenavgifter (motsvarande arbetsgivaravgift).

När du driver aktiv näringsverksamhet måste du själv betala dina socialavgifter i form av egenavgifter. Full egenavgift är 28,97 procent.

Du får även betala extra pension som de flesta företag betalar för sina anställda.

Surt sa räven!
Y
2021-10-11 14:11:27
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Under mina år på sas har jag flugit 800+ blocktimmar per år och haft ca 1800 dutytimmar + ca 50-80 övernattningar per år. Så särskilt lite jobbar man inte där!

2021-10-11 12:49:58
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
DDD:

Nu är det faktiskt block hours som är det viktiga, inte duty hours. Det är blocktimmarna som ger produktion. En pilot på SAS som flyger mellan 400 till 500 block hours per år allt annat än effektivt oavsett antalet duty hours per år.

Som exempel:

En duty day på 9 timmar med 3 block hours kontra med en duty day på 9 timmar med 6 block hours.

Vilken av dessa är effektivast?
Identitetskris
2021-10-11 11:44:50
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
En konflikt är aldrig bra för bolaget. Billigast vinner inte alltid. Jag går inte och köper den billigaste kaffet tillexempel, eller billigaste bilen, eller billigaste resan. Jag betalar för något som för mig ger mig värde.

SAS har ett starkt varumärke. Mycket tack vare att motiverade anställda ger mer, men tror att det snabbt kan ändras vid en konflikt. Om SAS försöker kopiera RyanAir så finns det ingen anledning att välja SAS längre. Samma undermåliga service. Vad betalar jag extra för i så fall?

2015 talade Eivind Roland varmt om den skandinaviska modellen och att bygga en stark säkerhetskultur med trygga anställningar. Vad hände? Tappade ledningen tron på sig själva?
DDD
2021-10-11 11:15:43
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
De viktiga här är inte att räkna Blocktimmar men dutytimmar. Nu var det ett tag sen jag satt med dessa data men en SAS pilot har långt högre Dutytimmar men färre blocktimmar än en kollega från ex Ryanair.

Det är ganska simpelt egentligen. Två piloter i ex SAS och Ryanair, där bägge jobbar 100% och flyger 5-4, så ställer piloterna upp med lika mycket tillgänglighet, så är det upp till bolagen utnyttja dessa så effektivt som de går inom dess ramar. Att dessutom SAS har en stor grupp som jobbar i Variabel grupp gör det hela ännu mer flexibelt att bemanna dagar med mer trafik.

Sen ska vi inte glömma att SAS är de bolaget med minst antal piloter och flygvärdinnor per flygplan.

SAS hade innan pandemin 8 piloter per flygplan och 16 flygvärdinnor.
Motsvarighet hade Norwegian 13 piloter och 28 flygvärdinnor
Ryanair 12 piloter och 20 värdinnor
Wizz 14 piloter och 27 värdinnor
Easyjet 12 piloter och 28 värdinnor.

Om vi sen ser på administrationen hur det ser ut så har SAS 42st administrativ personal per flygplan medan Norwegian hade 17st, Easy 5st, Wizz 3st och Ryan 5st.

Att nu starta upp fler operativa plattformar, med ännu mer administrativ personal....?

Skit
2021-10-11 11:12:14
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Nej de flesta flygande på Ryan är numer anställda genom bemanningsföretag - precis som piloterna på SAS Connect blir. Dvs ingen större skillnad överhuvudtaget.
@Sv Skit
2021-10-11 10:44:08
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Enskild firma betalar inga arbetsgivaravgifter. Momsen återbetalas till företag. Men ej till privatpersoner. Vilket du borde ha koll på, om du nu verkligen driver en enskild firma.
Nya ögon !
2021-10-11 09:54:10
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Att SAS piloter i snitt skulle flyga 800H är rent nonsens. Det finns kanske några enstaka som gör det, men de flesta ligger på 500 -600 H( och rätt många ännu lägre...) och 15 till 20 lediga dagar i månaden. Det hjälper inte att försöka fakea förhållandena( som under strejken ), för det sänker inte enhets-kostnaden på totalen, som är enda sättet som SAS skall kunna konkurrera i framtiden. Detta har förklarats och förtydligats många gånger, men SPF vägrar förstå, utan klampar på som en gammal elefant.
Anders II
2021-10-10 20:45:32
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Anders är du säker på det där? Ska SAS hosta fram main till 2025 utan nyanställningar? Synkar de anställningarna med fackföreningstillhörighet?? Tillhör ens de flesta sparkade piloterna något fackförbund numera? Med all respekt, det låter som en spekulation i mina öron.
Sv Skit
2021-10-10 19:29:24
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Du har tydligen missat att många som flyger för Ryanair inte är anställda. De har i stället en egen firma och säljer tjänster (pilottjänster). Den ersättning de fakturerar är inte allt lön. Det är moms, arbetsgivaravgifter därefter lön.

Från utbetalt belopp får du gör avdrag för.

1. Av utbetalt belopp är 20% moms.
2. På resterande skall dras ca 30% arbetsgivaravgift.
3. Återstående är lön där ca 35 - 40% är skatt beroende på beloppet mm.

Dvs. Utbetalt belopp på 30.000 ger en lön på ca 16.800 före skatt.

Du är inte anställd vilket innebär ingen reseersättning och inget traktamente. Ingen avsättning till extra pensionsförsäkring mm. Du kan dock göra avdrag för vissa kostnader som då betalas med obeskattade pengar. Inget anställningsskydd.

Är vis av erfarenhet har drivit en enskild firma i många år.
Det har sina plus och minus.

Men utbetalt belopp till den enskilda firman är långt ifrån den lön det i slutändan blir. Är du sjuk ingen lön, längre karenstid gentemot försäkringskassan.2021-10-10 18:38:09
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Anders

”Anko är troligen inte imponerad...”

Vad vet du om det? Vad grundar du detta på?
Op
2021-10-10 16:37:20
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Nej FD ligger inte över 800h innan pandemin, över 500h.
Anders
2021-10-10 11:22:48
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Stämmer bra att man flyttar över SK maskiner till SAIL nu.
Det är bråttom att hinna rampa upp inför nästa sommar, om detta skall ske i SAIL. De danska FPU styrmännen blir kaptener direkt, i övrigt extern rekrytering. Detta är en slags hämnd från "vissa" chefer för tidigare strejker. Nyanställningar i SK tidigast efter 2025.. Anko är troligen inte imponerad men bakbunden av styrelsen?
Skit
2021-10-10 09:16:19
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Som pilot måste det vara bättre jobba på Ryanair än SAS nuförtiden ärligt talat.

Bättre schema (fast 5/4 istället för variabelt). Bättre lön. Företaget tjänar pengar dvs säkrare anställning. Dock svårt och få bas där man önskar sig så det är en nackdel förstås. Personalpolitiken är väl ungefär den samma.
Gurr
2021-10-09 21:17:50
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
FD. Väl talat. Intressant att höra flygtidsuttag/pilot typiskt redan ligger över 800 bh.
M.82
2021-10-09 21:11:56
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Pilotförbundet vet INTE hur de ska driva företaget i sin helhet, däremot vet de att försämrade arbetsvillkor bidrar till lägre säkehetsmarginaler.
Op
2021-10-09 18:45:58
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ingångslönerna för Cabin är högre i de nya bolagen än i SK.
PF
2021-10-09 14:44:19
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
900h per år är EASAs Maxtak. Inte en mål som varje pilot ska producera, vilket det tyvärr används som inom LCC.

2021-10-09 12:49:59
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Pilotförbundet verkar veta bättre än ledningen hur man driver ett flygbolag.

Kanske de ska driva flygbolaget och se hur det går.
FD
2021-10-09 11:52:41
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
I princip alla som jobbade 100% utan några andra åtaganden i SAS låg över 800h. Det är dock svårt att jämföra med LCC som flyger när det passar dem för att få ut högst produktivitet. SAS strategi har hittills varit att flyga när passagerarna vill och ta ut en premie för det. Då är det svårt att maxa produktiviteten för crew och flygmaskiner. Under 2019 var det en SAS-pilot som gjorde en sammanställning av sitt schema. Utöver flygtiden bakom spakarna var där dryga 80 timmar passiva resor i kabinen. C:a 10% som inte syns i någon loggbok och inte räknas när man pratar produktivitet, men det är också arbete. Arbete som beror på SAS tidtabeller och oförmåga att schemalägga effektivt. Sånt händer inte på LCC. Detta är inte svart eller vitt. Vissa delar av kollektivavtalen är säkert förlegade. Vissa delar, t.ex. att piloter kan jobba sju helger i rad är sådant som t.o.m. LCC drömmer våta drömmar om. Det är dags för ledning och fackföreningar och sätta sig ner och kompromissa så att SAS kan börja kriga externt inte internt. Detta inbördeskrig kommer annars bli SAS död.
Henke
2021-10-09 10:12:41
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
A320´s SE-DYC & DYD är flyttad till SAIL.

EI-SIA & EI-SIB är tillbaka.
SAIL´s flotta utökas nu.
@skit
2021-10-08 21:32:54
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Troligen för att SPF och SPGs ” gammal SAS pilot”maffia gör allt för att blockera alla initiativ som innebär försämringar av div. avtal.
Dags att man vaknar och inser att världen är för ändrad, istället för att gnälla.
Dags att man inser att SAS är till för kunderna och inte för dom anställda.
Tror SPG att SAS är ett statligt sysselsättnings projekt.
Man vägrar förstå att SAS är ett privat aktiebolag som finns för att tjäna pengar åt ägarna
Aviator
2021-10-08 18:41:34
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@SK väldigt få låg över 800 BH, de flesta långt under. Svårigheten att få upp crew-produktiviteten ligger i de komplicerade kollektivavtalen som facken vägrar ge upp. Till det kommer säsongsvariationen med ständigt crew-överskott på vintern och brist på sommaren. Samt slutligen en demografi med de flesta piloter på de översta lönestegen. Sammantaget en ohållbar situation när man ska konkurrera med Ryan, Eurowings, DY, Flyr och Wizz.
fdSAS
2021-10-08 17:10:24
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Gurr - Hatten av för ditt kloka och nyanserade resonemang. Det finns inga enkla sanningar eller lösningar. Men en sak är klar - saker och ting kommer att förändras snabbt nu vare sig man vill eller inte.
SifferNisse
2021-10-08 15:55:31
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SE, ser din poäng men 800->900h/å är ju ca 11 % produktivitetsökning. +11% produktivitet ger ju på en kostnadsbas på uppskattningsvis 4.5 MdSEK för crew 500 MSEK i potential (drygt 1%-enh på SAS rörelsemarginal) med bibehållna löner. Så helt obetydligt är det inte men knappast hela lösningen.

Tror som föregående att för jobba med passivflygningar, övernattningar etc. för att få ut detta. Vet ej hur men det har väl någon smart människa klurat ut.

Därtill behöver man ju mjölka ut samma produktivitetsvinst i andra kostnadsområden vilket nog är en lika klurig nöt att knäcka.

Skit, jag vet inte varför man inte lyckats få till detta inom nuvarande struktur. Har inte facket sagt nej? En annan förklaring kanske är att man jagar andra kostnader också:

Innan COVID var personalkostnader totalt ju "bara" drygt 20% av totalkostnaderna (piloter kanske 6%) och SAS har ju väldigt höga "Övriga kostnader" (ca 20 MdSEK exkl bränsle). Trots osthyvlade kostnader under många år verkar man inte blivit effektiva i detta "övriga". Det är bevisat svårt att förenkla en komplex och dyr verksamhet. Connect och Link kanske hjälper dem reboota några dyra avtal och funktioner?
Skit
2021-10-08 12:22:21
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Tack så mycket för svar Nisse.
15-20 procent är bra. Jag förstår bara inte varför man inte har kunnat lösa detta tidigare genom en effektivare och bättre schemaläggning av piloterna? Är det kollektivavtalet som försvårat (eller förhindrat) detta? Operationen i sig kommer väl inte förändras?
SE
2021-10-08 12:03:10
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Håller inte med om att SAS piloter haft en låg produktivitet. Före pandemin flög många över 800h block per år. Det är företagets ansvar att se till att schemaläggning är effektiv och robust. Trots att de flög över 800h så var det väldigt många passiva positioneringsresor, crewchange under dagen och väntan på flygplatser, vilket skapar onödigt långa arbetsdagar och borde inte vara nödvändigt med en optimerad schemaläggning.
Podd
2021-10-08 11:50:14
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
NF-pådden diskuterar SAS. Lyssna gärna.

https://open.spotify.com/episode/6zqU3gTwRFMpzUYfrfKK23
Nisse
2021-10-08 10:05:53
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Skit. 15-25% produktivitetsförbättring nämner Anko i senaste kvartalsrapporten. Minst 15% måste de nog leverera för att ha hedern i behåll mot kapitalmarknaden så detta kommer hända. Admin (SG&A) minskades väl med 35% i spåren av COVID och nu är ju budskapet att rampa upp utan att ta tillbaka denna admin.

Tänk själv: om de maxar ut piloter på 900h/år som hos Ryan så har det ju en gigantisk effekt på enhetskostnaden. Det blir nog tuffa tider ombord men som sagts många gånger: själva lönenivån för piloter lär inte vara grundproblemet utan snarare lönekostnad per ASK.
Gurr
2021-10-08 09:58:46
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
fdSAS ja jag tror också ungefär de områden du nämner är grundproblemet till utmaningarna. Management funkar väl ok i flygbolag men ledarskapet är i mina ögon för svagt och osynligt. Den närmsta chefen tenderar att bli en administrativ resurs och den högre ledningen syns för lite i verksamheten.

Då uppstår egna sanningar, en osund kultur och ruttna äpplen får ligga kvar för länge och smitta andra. På andra ändan får de som bidrar starkt till kultur och verksamhet inget erkännande.

Flygande personal är extremt viktig för kvaliteten i den produkt man levererar och självklart för säkerhet och ekonomi. Dessutom är de verksamhetskritiska kollektiv som inte med lätthet kan eller bör ersättas. Då blir det extra viktigt att investera i att sätta rätt värderingar och kultur: se människor, ge erkännande för rätt saker och samtidigt ta konflikten i vardagen när "folk" går och gnäller destruktivt.

Lönetrappa baserad på anställningstid håller jag med om är osunt i grunden. Det klipper koppling mellan lön och prestation. Det är demotiverande för de som gör ett riktigt bra jobb om de inte får högre lön än kollegor som inte bidrar bara för att dessa varit länge på sin plats. I princip ser jag inget problem i att crew stannar länge om man har lågan och bidrar. Det måste få vara individen som avgör om det är kul att servera kaffe till Luleå under många år. Men att sitta fast i en gyllene bur är ju inte bra för någon.

Bottom line är för mig är att även om det är pinsamt att se perspektivlöshet och stridslystenheten som bubblar fram hos en liten klick i de flygande kollektiven så måste alla med ledaransvar ta en riktigt lång och ordentlig titt i spegeln och fundera över varför det är som det är. Detta gäller även i högsta grad för fackliga ledare.

2021-10-08 09:22:44
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@fdSAS Intressant! Kan du mer specifikt förklara vad som gör cabin crew till ett ”speciellt kollektiv”? Finns det fler yrken som enligt din mening ”är kul ett tag”? Du kanske kan dela med dig av villa yrken som är ”kul” och där det är okey att jobba? Du verkar vara otroligt insatt i ämnet

2021-10-08 08:46:27
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@fdSAS

Håller med dig i det du skriver om att det är ett speciellt kollektiv. Enligt min mening ska t.ex. cabin crew vara ett genomgående yrke under ett par år, inte en livstid. Motivationen försvinner snabbt då man gör samma sak dag ut och dag in. Hur roligt kan det vara att flyga till Luleå flera gånger i veckan och dra runt på serveringsvagnen i 30 års tid?

Detta är något t.ex. BA har anammat sedan 2010. De betalar en marknadsmässig lön med syftet att crew stannar ett par år. De vill inte ett crew stannar ett helt yrkesliv.
Bromsa
2021-10-08 08:21:38
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Om SPF och pilotkåren (SAS piloter) ställt sig upp när BRAs piloter gick samma öde tillmötes hade man kanske kunnat bromsa utvecklingen som då låg på ritbordet.

Piloter hjälper inte varandra, SPF är en bluff!
fdSAS
2021-10-08 07:54:57
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Gurr Du har en relevant frågeställning i att varför har det blivit så här. Är det en urspårad personalpolitik? Undermålig management för crew? Är det verkligen bra för en anställd att göra samma sak i massor av år och befinna sig i en miljö som är som en bubbla? Jag har själv jobbat nära cabin crew och det är ett mycket speciellt kollektiv. Enligt min mening är det ett jobb som är kul ett tag, men sedan utvecklas man inte i sin yrkesroll och då blir det som ett priviligierat fängelse man antingen inte kan eller vill ta sig ut ur eftersom verkligheten därute är helt annorlunda än det man är van vid... De krav som ställs på individen för att klara av att utföra arbetet är i princip gymnasieutbildning och knappt det. Vad motiverar då de höga lönerna med en garanterad löneökning enligt en trappa baserad på antal år som anställd, utöver den vanliga kollektivförhandlade löneökningen? Det är ett helt sjukt system som har bidragit till att vi förmodligen har Europas högst betalda och äldsta crew, vilket ju inte fungerar i den nya realiteten. En sorglig historia för både SAS och för den enskilda individen på många plan.
FPU
2021-10-08 00:45:09
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Kanske SPF ska rensa i egna ledningen först när ordföranden Martin Lindgren tar en annan pilots plats i SAS main istället för att i senioritetsordning lämna sin anställning, det säger allt om SPF!
Koala
2021-10-07 22:22:39
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Nu börjar man äntligen skriva om piratskeppet SAS i svensk media.
SP
2021-10-07 16:43:13
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SPF borde ha tagit i lite mer. 17,5 miljoner är fikapengar för SAS. Stå på er i SPF men se även till att ni rensar upp lite bland resten av bolagen som kör utan kollektivavtal på Svenska marknaden.
sv Op
2021-10-07 15:31:53
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Europas Alpa föreningar är knappast intresserade, av ett gemensamt Europa avtal.
Konkurrens på lika villkor, är bara en utopi. Europas länder har helt olika lönekostnader. Se bara på EU's försök, med lägsta lön avtal.
Sprack på en gång.
Skit
2021-10-07 13:56:54
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Gott om floskler här… Men fortfarande inga siffror redovisade på besparingarna.
Op
2021-10-07 12:34:13
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Tycker samtliga alpa föreningar i Europa borde gå samman o strejka. Det räcker nu. Ingen skulle flyga en meter förrän det finns ett europeiskt avtal på plats som spänner från 30 sätes TP till 500sätes jumbo. Endast då kan det bli lugn o tonår marknade o konkurrens på lika vilkor.
Humankapital
2021-10-07 10:39:11
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS pilotförening visar åter en gång sin totala tondövhet för verkligheten, genom att stämma bolaget. Precis när flyget åter börjar vakna, och konkurrensen är totalt mördande, ja då väljer SPG i vanlig ordning att obstruera mest möjligt. Efter att ha följt detta på nära håll i många år, så slutar man ändå inte att förvånas, vart har det sunda förnuftet tagit vägen. Låg produktivitet jämfört med konkurrenterna. Och inget lär man sig heller, det har inte funkat förr och kommer inte att göra det denna gång heller - förhandla på riktigt istället med konkreta förbättringar, sänk enhetskostnaden på riktigt för SAS så finns det ett existensberättigande - annars är det graven som väntar.
Gurr
2021-10-06 21:02:01
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@fd SAS. Du har absolut en viktig poäng. Om det inte går att förenkla nuvarande struktur får man väl bygga en ny. Det måste ske. Crew tror jag i första hand blir dyr för att produktiviteten är låg. SAS har åtminstone inte för piloter högre löner än peers i branschen.

Att jämföra personalgruppen som du gör är alltid subjektivt. Man kan hävda att vissa typer av ansvar är mer värda än andra men det är helt subjektivt som sagt. Man kan konstatera att det är olika jobb. Vad vill en manager ha i lön om dennes liv var styrt av schema de inte kontrollerar där du två veckor innan nästa månad vet vilken enda helg du är ledig? Vad vill en purser ha i lön om de var tvungna att på fritiden känna att de borde flyga lite extra för att hinna med sin produktion och om de skulle behöva känna ansvar för den 24/7? Det är olika marknader och roller som inte går att ställa mot varandra. Båda måste ha rätt villkor och båda behövs.

Ditt inlägg och efterföljande blanka inlägg reser en viktig fråga: varför har det blivit som det blivit? Är flygande folks DNA så ihopskruvat att man är genetiskt gnällig och krävande eller finns det någon annan förklaring? Vad är root cause och hur löser man den?

2021-10-06 20:21:18
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Då piloterna säger att de önskar paus för att vilja diskutera handlar det helt enkelt ingenting annat än att vilja återvända till hur det varit, det vill säga inga förändringar överhuvudtaget. Detta är också intressant eftersom många av de nya piloterna som anställts de senaste åren har SAS-ifierats av deras respektive pilotförbund med ett tankesätt och inställning som inte överensstämmer med dagens flygbransch.

Detta avser inte enbart deras piloter utan även kabinanställda, även ett fenomen jag sett hos många yngre anställda där de ser en anställning hos SAS som livslång, där det skall betalas mer för mindre jobb.
@fd SASare
2021-10-06 20:18:06
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ja, klart att förändringar måste till, men gamla dyra crew är ju kvar på SAS Scandinavia. Det var ju inte dom som fick gå...
Johan
2021-10-06 18:56:54
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ang NF podden. Jag känner enormt för alla norska 737 piloter som måste känna att de sitter på svarte Petter. Hoppas verkligen de hittar en bra väg till jobb snabbt. Samtidigt är budskapen extremt ensidiga och konspiratoriska. Finns det verkligen belägg för alla påståenden om att detta handlar om något annat än att spara pengar? Stämmer det att piloterna blir anställda i ett irländskt bemanningsbranschen exempelvis?? Jag har fått för mig att de blir anställda i ett SAS-ägt bemanningsbolag. Jag förstår att det känns läskigt men varför måste detta vara ett problem? Kan det inte bli bättre om man jobbar i ett bolag som är specialiserat på att just jobba med att människor?

De ultimatum som nämns att hela nya upplägget måste sättas på paus för att man ska vilja diskutera leder väl ingenstans. Jag tror det är extremt viktigt för piloterna att försöka höja nivån i diskussionen och försöka jobba i samförstånd.

2021-10-06 17:50:08
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det kan vara så att de helt enkelt önskar nytt blod i de nya företagen - även om tidigare anställda eventuellt överförs till Connect och Link finns en risk att de hamnar i gamla vanor som förekommit, och förekommer, på nuvarande SAS.
fd SASare
2021-10-06 17:49:59
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det är nya tider nu och det är hyperkonkurrens på flygmarknaden. SAS flyger runt med gammal och svindyr crew vilket är ohållbart i längden. Det blir omöjligt att skapa lönsamhet med den produktionskostnad SAS har och därför kommer det att bli en rad av dramatiska förändringar de närmaste åren. Anko är här för att skapa lönsamhet i ett företag som är så politiskt och komplext att det inte är möjligt. Därav en annan produktionsmodell i framtiden. SAS är fullt av människor som klamrar sig fast vid en bild av hur det borde vara och hur det har varit vilket är ohållbart. Nya tider nu. Hyperkonkurrens. De anställdas priviligierade tillvaro är över, inse det. När en cabin crew, som har flygit +25 år och gjort precis samma sak hela tiden, tjänar lika bra som en duktig manager i admininistrationen, som inte har gjort annat än att vidareutvecklas kompetensmässigt och dessutom tagit ett stort personligt ansvar för det, ja då är något akut fel. Det ska aldrig löna sig att ha samma jobb så länge eftersom att man saknar ambitioner och driv.
Anders
2021-10-06 14:27:19
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ser din poäng Lage, tack för visdom. Vad tänker du kring min fråga i mitt föregående inlägg?
LaM
2021-10-06 14:26:33
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
https://podcasts.apple.com/no/podcast/25-sas-og-tomme-l%C3%B8fter/id1556617578?i=1000537688524

Lyssna på NF-pådden för att få flygpersonalens syn på saken. Bra inspel i debatten.
Lage D
2021-10-06 13:34:09
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Anders. Detta med att få söka sitt gamla jobb igen händer väldigt ofta i alla svenska företag speciellt för mellanchefer, avdelningschefer och högre chefer. Vid en omorganisation blir det ofta en "hela havet stormar"-situation där det inte finns tillräckligt många tjänster eller positioner för de som fanns före omorganisationen. Detta händer även i lönsamma börsbolag. De som inte tillsätts på sitt gamla jobb eller ett liknande ledarjobb är det bara att söka sig ett nytt jobb utanför det gamla bolaget. Att ge någon som tvingats sluta en definitiv återanställningsrätt som piloterna kräver är ytterst ovanligt - även i lönsamma bolag. SAS är dessutom inget statligt verk. Välkommen till verkligheten.
Anders
2021-10-06 11:10:27
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Tack då förstår jag dig Acke. Det låter sunt.

Anders
Acke
2021-10-06 08:34:42
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Anders Självklart skall man i första hand välja uppsagd personal. Tror också att så blir fallet men ingen vill garantera att det bara blir dessa och att ingen annan tas in. Varför skulle man välja bort människor man en gång valt om de skött sig?
@A
2021-10-05 19:49:11
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Gäller bara för anställda på HQ Frösundavik...
Anders
2021-10-05 19:46:03
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Lage och Acke, fullständigt enig med er att SAS måste förändras. Men menar ni då att det nya med nödvändighet måste göras med ny personal? Om detta är er åsikt - varför?

Min klara uppfattning är att minst 90% av de uppsagda piloterna och kabinpersonalen skulle göra ett fantastiskt jobb i exempelvis SAS Connect. Man kanske behöver lite ledning i vad det nya innebär men det är bra folk med sunda värderingar som har alla möjligheter att göra ett jättebra jobb för SAS bästa. Undantagen är lätt räknade.

Det tycks mig mycket märkligt och fel rent hedersmannamässigt om man inte börjar rekryteringen hos de gamla kollegorna. Dock ska sägas att vi nog inte med säkerhet vet vad planen är - kanske blir det så. Vi får väl se.
Lage D
2021-10-05 18:39:51
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@DC9. Att hålla med SAS ägare och SAS ledning i en viss fråga handlar alltså om "skadeglädje"? En mycket stor majoritet av aktieägare och kunder tycker att SAS gör helt rätt som försöker överleva genom att tänka nytt.
Acke
2021-10-05 18:06:46
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
När man läser några inlägg kan man få intrycket att de missat Covid och annat än lång tid. Andra tider nu och de avtal som skrevs pre Covid har inte längre någon bärighet i verkligheten av idag. Accept and adapt ! Finns inte tid att säga att det var bättre förr......kom ihåg att det gnälldes och strejkades då också.
Skandinaviens bästa arbetsplats mål handlar om att idag hellre ha en arbetsplats än ingen alls.
DC-9
2021-10-05 17:39:18
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Bäste Lage D. Varför denna skadeglädje?
A
2021-10-05 17:37:30
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Hur går det med SAS målsättning att bli skandinavens bästa arbetsgivare?
Re: Lage D
2021-10-05 17:20:05
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Men herregud hur fyrkantig kan man vara?! När avtalen skrevs fanns det inte på tal att SAS skulle etablera separata flygbolag i Skandinavien som skulle göra EXAKT samma jobb som "riktiga" SAS men dit återanställningsrätten inte gällde. Hela andemeningen med kollektivavtalen är att piloter och kabinanställda ska få komma tillbaka för att flyga SAS-flygplan baserade i Skandinavien.

Hur kan du inte förstå att det väcker enormt mycket vrede och besvikelse när det visar sig att SAS ägnat pandemitiden åt att ta fram ett koncept med syfte att frysa ut f.d. anställda?! Detta trots alla skriftliga och muntliga löften man delat ut månad efter månad både innan och under pandemin.

Oavsett vad domstolen i slutändan säger om detta så är det ett cyniskt och moraliskt förkastligt sätt att behandla människor på. Ett "statligt" företag som SAS borde veta bättre.
SasPilot
2021-10-05 15:34:13
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ser att de hävdas och diskuteras friskt och det är kul och se.

För de som inte är/var anställda av SAS så det mer än bara "återanställningsavtal' som reglerar SAS DNS. Det finns också rollfördelningsavtal och fempartsavtal som reglerar vem som ska flyga vilken trafik.

Det som evalueras nu av juristerna är såvida SAS kan flyga dagens trafik med Link/Conncect, då denna trafiken är avtalspliktad till SAS DNS, de som vi nu kallar "SAS skandinavia", vilket också är lite av ett påhitt från SAS sida då det egentligen inte existerar varken i bolagsform eller organisationsform.


Lage D
2021-10-05 12:34:41
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS Connect och SAS Link är väl två helt fristående aktiebolag (eller motsvarande typ av enhet i andra länder) och därmed inte en del av Scandinavian Airlines Denmark Norway Sweden som vä är ett eget bolag? Om SAS inte anställer i det senare bolaget har knappast SAS brutit mot avtalet som @Anders beskriver det. Kanske dags att byta ut ledningen i pilotföreningen......
ex DY
2021-10-05 11:32:54
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Frågan är om SAS enbart nyanställer i SAIL?
Finns det planer på återanställningar i SK? Lär ju behövas en hel del mer kapacitet framöver..
Anders
2021-10-05 10:44:36
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Den är ovillkorlig i 5 år från uppsägning och gäller mellan fackförbunden och Scandinavian Airlines Systems Denmark-Norway-Sweden (SAS)

När avtalet tecknades fanns inget annat SAS i något av de nordiska länderna än just ovanstående bolag. Koncernstrukturen ser fortfarande likadan ut: https://www.sasgroup.net/about-sas/bolagsstyrning/legal-struktur/

Det som övergår mitt förstånd är hur Scandinavian Airlines Irland kan anses inte utgöra en del av avtalet när Scandinavian Airlines Irland etableras i Skandinavien med nytt namn.

Jag vet inte vad som är juridiskt korrekt men etiskt är det svårsmält i mina ögon. Det kan svårligen ses som något annat än en medveten manöver runt avtalet.

2021-10-05 10:34:16
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Att bli ombedd att spara uniformen hemma i garderoben? Det låter snarare något man säger för att hålla hoppet uppe. Det är också till att vara bokstavstroende, och ett intressant beteende att gå hemma och vänta på telefonsamtalet från SAS med erbjudande om att komma tillbaka. De flesta dödliga människor, då de blir av med sina jobb, söker nytt jobb och går vidare. De flesta går inte runt i ett och ett halvt år och är bittra.

Det skrivs också om ett muntligt löfte. Det finns ett så gentlemen agreement där ingångna avtal skall hållas, men ni som säger att SAS inte ens håller ett undertecknat kollektivavtal, hur i allsin dar kan ni då lita på ett muntligt löfte?

2021-10-05 10:00:08
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Håller exakt med vad Lage D skriver:

” Det är orimligt att tro att SAS skrivit på en "blank check" om ovillkorlig återanställning.”

Jag finner det också högst osannolikt att SAS skulle skrivit under någonting sådant. Om det hade varit på det viset skulle piloterna och deras fackförbund agerat på ett annat vis - t.ex. gått ut offentligt med en kopia på detta skriftliga löfte. Så verkar fallet inte vara.
Lage D
2021-10-05 09:36:57
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Naturligtvis står det inte exakt på det sätt ni beskriver dvs "så står det skriftligen i kollektivavtalet att fem års återanställningsrätt gäller". Återanställning i SAS eller till exakt det gamla jobbet eller till en liknande tjänst eller någon annan nyans av det ni tror? Det är orimligt att tro att SAS skrivit på en "blank check" om ovillkorlig återanställning.

Ni kvarvarande piloter får väl som vanligt strejka och vi får se ur länge bolaget isåfall finns kvar eller att ni som finns kvar också tvingas söka ert jobb på nytt.
LaMigen
2021-10-05 09:01:35
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Samma flygplan, callsign, flyglinjer, personal och varumärke kommer se ut som verksamhetsövergång tänker SAS. Därför försöker de byta ut det som går nämligen callsign och personal. Är det verkligen någon som går på detta?
LaM
2021-10-05 08:58:33
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
När det gäller kabinanställda så skrev SAS avtal med flera hundra av dem när pandemin slog till. För att snabbt bli av med kostnader avtalades att personalen i princip gick på dagen mot lön för halva uppsägningstiden och återanställningsrätt i tre år. För kabinanställda finns heller inte problematiken med type rating. Men ändå får de inte förtur in på SAS Connect. När det gäller piloterna så står det skriftligen i kollektivavtalet att fem års återanställningsrätt gäller. SAS har även bett piloterna att spara uniformerna hemma i garderoben. Både RG och Simon PH har dessutom flertalet gånger muntligen lovat att så fort pandemin är över ser SAS fram emot att välkomna personalen tillbaka. Hur tror du att dessa personer känner nu när SAS trollar bort deras arbetsplatser och återanställningsrätt?
ÅÄÖ
2021-10-05 02:15:56
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Och hur det detta skriftliga löfte ut?
Lorentz av Moldavien
2021-10-04 19:16:59
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS kan absolut anställa vem de vill. Men i detta fall har man skriftligen lovat piloter och kabinbesättningar i hela Skandinavien att de ska återanställas så fort pandemin klingar av. Man har bett dem spara uniformerna och vara redo. Nu visar det sig att man ägnat hela pandemitiden åt att smida på ett upplägg som går ut på att blåsa sina f.d. anställda med återanställningsrätt. Naturligtvis rör detta upp enormt mycket känslor bland människor som för inte länge sedan blev uppsagda som en blixt från klar himmel. Naturligtvis kommer inte personalen som nu ratas att låta detta passera utan att slåss för sin rätt.

Som någon annan skrev här under. Det är inte bara Boeing-piloter som får nobben när SAS nu ska anställa till SAS Connect. Även Airbus-piloter med erfarenhet av typen och av SAS operationer får nobben. Det sistnämnda hade varit det absolut billigaste sättet för SAS men man väljer istället externa gubbar och gummor med allt vad det innebär i form av osäkerhet, simulatorcheckar m.m.

Det framgår med all önskvärd tydlighet att ledningens agenda är annan än att spara pengar.
Bullan
2021-10-04 18:03:06
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Merparten av de uppsagda piloterna var inskolade på bussen.
En av de viktigaste frågorna i strejken 2019 handlade om just wet-lease - dvs att piloterna på SAS ville behålla sina jobb i företaget.
Niclas
2021-10-04 17:08:30
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Blank, du missar min poäng helt. Jag vill inte uttala mig kring juridiken för den biten kan jag inte. Frågan är vad vill SAS åstadkomma och hur gör man bäst det?

Din poäng kring TR stämmer bara delvis. Det finns en mängd SAS folk på bänken med giltig Airbusrating så detta håller inte som motiv för att inte ta en diskussion med de uppsagda först.

2021-10-04 16:55:04
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Niclas

Ett företag kan mer eller mindre anställa vem de vill - med hänsyn till t.ex. diskrimineringslagen, och om någon eller några har återanställningsrätt. Avseende det sistnämnda har uppenbarligen SAS och deras jurister bedömt att de kan gå vid sidan om den rätten.

Faktum kvarstår att drygt 1.400 piloter deltog i strejken 2019, vilket inkluderade en stor del av de nyanställda piloterna. Det tyder på illojalitet. Ett annat faktum är också att dessa piloter som är certifierade på Boeing, de facto, inte uppfyller kravet om TR på Airbus. Detta är precis som vilken annan vakans som helst. Om en sökande inte uppfyller de krav som ställs för en position, varför ens ansöka, och varför i allsin dar gå ut i media (som den norske piloten AE) och kritisera SAS?

Detta är flygbolagens marknad, inte piloternas marknad. Därför kan flygbolagen, inklusive SAS, göra mer eller mindre som de själva behagar. Om det är etiskt och moraliskt rätt är en annan fråga, men om man är så missnöjd, som t.ex. den norske piloten AE verkar vara med SAS, varför vill han ens arbeta hos dem?
@Skit
2021-10-04 15:35:50
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Eftersom det här är ett RG projekt kommer många fler anställas på Frösundavik.
Besparinger blir det inte. Det här är ett maktspel ingenting annat.
Det er ju förstås så att SAS får anställa vem man vill, hedra avtal är inget som ledningen håller på med.
Niclas
2021-10-04 15:30:01
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@@BK Helt enig. Amen.
Niclas
2021-10-04 15:17:50
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@ Blank

Det är möjligt att de i juridisk mening får kalla vem de vill (ingen aning). Men frågan är väl hur SAS bäst bör förfara för att dels lyckas i sin plattformssatsning och samtidigt ta ansvar som arbetsgivare.

Det är inte de 560 som lämnade SAS som i första hand har bidragit till de uppeldade tongångarna så antydan att de uppsagda skulle vara några icke önskvärda bråkstakar håller inte. Om SAS vill slippa konflikter och börja funka så behöver man kliva fram i ledarskapet och få med sig människorna i att leverera för kunderna. Fixar man inte detta kommer det i vilken uppsättning som helst uppstå nya konflikter, missnöjda tongångar och det kommer avpegla sig i leveransen för kunderna.

Piloter behöver snäppa upp sig men ledningen måste också snäppa upp sig för att detta ska funka. Då tror jag att man begår ett stort stort misstag om man inte tar chansen att påbörja uppsnäppandet och visa ledarskap, ansvarstagande och ett tydligt människofokus nu när det verkligen händer saker och ledarskapet behövs mer än någonsin. Här finns i återanställningen av de 560 (+kabin, ground och alla andra som behövs) en fantastisk möjlighet att sätta en ny riktning. Fixar SAS detta kommer de lyckas i sin förändringsresa och samtidigt börja etablera en mer hållbar kultur som i slutändan hjälper dem att vinna.
Skit
2021-10-04 15:00:24
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Så, redogör då för vilka besparingar ni åstadkommer med det här projektet? Har fortfarande inte sett en enda siffra på det

2021-10-04 13:58:38
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Låt oss reda ut en sak:

SAS får bestämma vem de vill kalla till intervju och inte; de får också bestämma vem de vill anställa och inte. Kanske är det så att SAS önskar nytt blod inom pilotkåren och undviker därför tidigare ”trogna”, och strejkbenägna, anställda. Då faller det sig rimligt att investera i rekrytering bland piloter med olika bakgrunder.

Helt rimligt enligt min mening.
Re: Acer
2021-10-04 13:01:03
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Nu försöker du att dribble bort kortene. Detta handlar inte längre om att SAS ska ”återanställa” x-piloter på gamla villkor. Disse x-piloter med ALLA kvalifiksioner på plats söker SAS Connect men kallas inte till intervju ens en gång. Det har gått så långt att det är makten för SAS som är det viktige. SAS tar hellre en dyr rekryteringsrunde för att anställa externe piloter från Wizz å Easy än att anställa sine x-piloter till Connect. Beats me.
Acer
2021-10-04 12:40:11
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Tror att många tror att SAS bara handlar om piloter. Det är inte fallet utan det handlar om helheten och om lönsamhet. Om en pilot i SAS kostar t.ex 25% mer än en som flyger samma typ på samma sträcka så uppstår ett problem. Skulle detta gälla även andra kategorier och kostnaden totalt så förstår de flesta att det inte håller. Finns två alternativ, det ena att konkurrenter höjer sina kostander till SAS nivå och det andra det omvända. Överlåter till var och en att bedöma vilket som är det mest sannolika.
Skit
2021-10-04 11:34:05
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Eftersom ni är ett par stycken från SAS kontor som skriver här. Kommer tre frågor nedan.

1. Hur mycket billigare blir en pilot anställd på Connect/Link jämfört med SAS main?
2. Hur många kontorstjänster sparar ni in på denna outsourcing? Eller anställer ni fler på Frösundavik-kontoret.
3. Varför ratar ni uppsagda SAS-piloter i rekryteringen? Piloter med relevant erfarenhet och rätt typerating.
Skit
2021-10-04 11:32:41
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Eftersom ni är ett par stycken från SAS kontor som skriver här. Kommer tre frågor nedan.

1. Hur mycket billigare blir en pilot anställd på SAIL jämfört SAS main?
2. Hur många kontorstjänster sparar ni in på denna outsourcing? Eller anställer ni fler på Frösundavik-kontoret.
3. Varför ratar ni uppsagda SAS-piloter i rekryteringen? Piloter med relevant erfarenhet och rätt typerating.
ex SAS FO
2021-10-04 11:25:22
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Livet
Var har du hört rykten om återanställning i Main?
Internet i bolaget är det knäpptyst och enbart nyrekrytering i Connect är det som kommunicerats.
Lage D
2021-10-04 11:15:16
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ledningen skall naturligtvis först och främst lyssa på vad ägarna vill. Utan ägarna och ägarnas pengar finns inget SAS. Att göra om SAS till två statliga myndigheter (en i Sverige och en i Danmark) med representanter från piloterna som generaldirektörer är kanske det enda som skulle kunna få piloterna nöjda.

2021-10-04 10:21:11
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Många skriver att VD:n ska lyssna, på vem ska han lyssna till? Vad fackföreningarna tycker, tänker och önskar?

Detta är ett intressant fenomen inom flygbranschen. SAS pilotförbund verkar vara experter på att driva flygbolag. Kanske de ska ha över och se hur det går?
Ööööh
2021-10-04 09:34:39
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Varför censurerar Flygtorget relevanta och välformulerade inlägg i denna debatt?!
@BK
2021-10-04 08:05:07
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ja, du har rätt i att ” ledningen” på SAS hatar flygande personalen.
Detta har eskalerat under RG. Under Rickard Gustafsons tid har inte SAS varit intresserade av att prata med flygande personalens fackföreningar och rep.Tack o lov är han ute nu
Nya VDn Anko v.d. Werff har börjat jobba för några veckor sen. Det är alldeles för tidigt att säga vart han står. och vad han vill.
Den nya organisationen är RGs och Wallenbergs projekt.
SPF och SPG har inte heller alltid varit lika rimliga,
Det kanske är dags för en nystart på alla sätt, nu finns chansen att VDn vill lyssna, han har trots allt erfarenheter från branschen.
Livet
2021-10-03 23:03:52
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ryktas om återanställningar i main.
SPF
2021-10-03 20:04:44
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Om de vinner domen vad går pengarna till? Kalas på kansliet ?
Åke
2021-10-03 18:58:11
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ja inte helt oväntat av de gamla saspiloterna, stäm bolaget, orsaka stora problem för de piloter som jobbar kvar och minska sina chansar till att hitta ett nytt flygjobb.. Det är väl inte första gången facket visar sig vilja sänka bolaget istället för att inse att man har blivit överkörd..
Nya ögon !
2021-10-03 14:05:45
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS pilotförening visar åter en gång sin totala tondövhet för verkligheten, genom att stämma bolaget. Precis när flyget åter börjar vakna, och konkurrensen är totalt mördande, ja då väljer SPG i vanlig ordning att obstruera mest möjligt. Efter att ha följt detta på nära håll i många år, så slutar man ändå inte att förvånas, vart har det sunda förnuftet tagit vägen. Och inget lär man sig heller, det har inte funkat förr och kommer inte att göra det denna gång heller - förhandla på riktigt, sänk enhetskostnaden på riktigt så finns det ett existensberättigande - annars är det graven som väntar.
DYFRSK
2021-10-03 13:31:37
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Den fackliga pilotföreningen har lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot SAS avseende inhyrning av externa flygbolag. SAS krävs på 17,5 miljoner kronor för brott mot kollektivavtalet.

https://www.gp.se/ekonomi/sas-st%C3%A4ms-p%C3%A5-miljonbelopp-av-pilotfack-1.56186242

Hoppas pilotföreningen vinner det här målet.
737 pilot
2021-10-03 13:24:01
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Video,
Om du har missat det så har flygbranschen i princip stått helt stilla under pandemin. Tusentals piloter går utan arbete. Hur tänker du att Flyr med bara 3st flygplan skulle hjälpa alla dessa piloter tillbaka till ett arbete?

Jag liksom säkert alla mina andra kollegor har sökt Flyr. Det är inte riktigt så att vi haft ett val att gå arbetslösa eller arbeta. Det gäller även vanliga arbeten. De vågar antagligen inte chansa och anställa på en gammal kapten.
Andreas
2021-10-03 12:26:04
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
ABC: Du skriver att min bild är helt felaktig, men i nästa mening bekräftar du vad jag skriver, att SPG inte accepterade de kompromisser som ägarna krävde för att ge stöd och undvika konkurs. Om du seriöst menar att SPG var så naiva att de i ett sådant läge trodde att tillfälliga justeringar var tillräckliga för att allt skulle bli bra, då tror du mindre om dem än vad jag tror. Jag tror att detta är medveten taktik för att säkra seniora medlemmars intressen. Man hade inget att förlora. Om SAS hade gått i konkurs hade villkoren på ersättaren dit _alla_ skulle behöva söka sig varit sämre och obekväma seniora piloter, alltså SPG-höjdarna själva, hade inte haft en chans att bli anställda. Nu har denna kategori medlemmar räddats, men SAS har tvingats till andra lösningar för att hålla ägarna nöjda och därmed överleva.

Alla vet ju att de gamla tiderna med Norwegian som huvudkonkurrent är förbi. Hela Europas gamar har cirkulerat kring Skandinavien länge och väntat på att Norwegian ska dö, och även om det inte hänt ännu så har ju flera bestämt sig för att ge dem en hjälp på traven. Nu är det kostnadsnivån på Ryanair, Eurowings, Flyr, Wizz Air osv. som SAS ska konkurrera med och med färre affärsresenärer är det priskänsliga privatresenärer som styr. Valet står mellan att anpassa sig eller dö. SAS valde det förstnämnda, SPG det senare.
@ABC
2021-10-03 12:03:52
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
ABC, du säger att SAS piloterna "har stått tillbaka i lön och dylikt", vad syftar du på då?
BK
2021-10-03 10:25:41
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Förstår att det kan vara svårt att förstå. Men för det första så finns det väldigt få flygjobb nu och alla piloter vill tillbaka till det de är utbildade till. För det andra så är SAS två verksamheter i ett. Den verksamhet som sker på flygplatserna och i luften är en fantastisk arbetsplats med duktiga och trevliga kollegor, dit vill han tillbaka. Sen finns det en annan verksamhet på Frösundavik. Bägge dessa verksamheter rent ut sagt hatar varandra. Ett problem som ingen verkar vilja ta tag i. Hoppet stod till den nya VD men han tycks köra på som föregångaren.

Facken har erbjudit SAS försämrade avtal till 2023 till att börja med. SAS accepterar inte detta utan vill ha permanenta försämringar. Därför inget avtal. Att kompromissa har inte varit aktuellt utan då har SAS sagt att då blir det utflaggning. Det är det vi ser nu.
@kollega Norwegian
2021-10-03 09:39:18
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Du har missuppfattat nånting verkar det som. På vilket sätt har man återanställningsrätt när man jobbar på ett Norwegian bemanningsbolag?
@videon
2021-10-02 21:39:09
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det känns extremt infekterat från bägge parter, varför vill de ens tillbaka? Kunde ha sökt jobb hos Flyr istället för att gå hemma på Nav, a-kassa? Facken gick inte med på något i förhandlingen i våras och skrev bara ett ettårigt avtal, inte flerårigt som SAS ville. Två kostsamma strejker i närtid. SAS har heller inte fått några pengar utan det är lån, om än fördelaktiga sådana.
F/O 255000TT
2021-10-02 18:41:34
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Om det hade varit så att SAS är ute efter att spara pengar hade man inte lagt ut en dyr rekrytering på CAE när man ska ha folk till Connect. Det kostar dyra pengar att intervjua och simulatortesta kandidater som man aldrig förut träffat.

Det absolut billigaste hade naturligtvis varit att erbjuda platserna till f.d. SAS-styrmän med A320-rating och massa tid på typen. Men det gör man alltså inte!!!

Kaptener och styrmän från Wizzair och Easyjet erbjuds nu intervjuer medan f.d. SAS-styrmän som på pappret är kvalificerade får kalla handen. Är det inte uppenbart vad SAS håller på med här? Det är cyniskt, det är oetiskt, det är s.k. union busting och det sker med storägare svenska statens välsignelse.
ABC
2021-10-02 18:30:16
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Norshuttle Om man jobbar på ett bolag med kontraktsanställningar eller är anställd i ett bemanninsföretag så har man per definition ingen återanställningsrätt i Norwegian eller Ryanair. I gengäld mot den otryggheten har man då oftast lite bättre lön. Just på SAS har piloterna betalat genom att stå tillbaka i lön och dylikt för att ha tryggheten i form av återanställningsrätt, inhyrningsavtal m.m. När dessa avtal finns på plats är det väldigt märkligt (milt uttryckt) att SAS skiter i dem när det blir skarpt läge.

@Andreas Den bild du målar upp är helt felaktig. SPG gick med på försämringar i avtalen men bara i ett par år. SAS ville ha permanenta försämringar för den flygande personalen, det däremot gick inte facket med på. Observera också att den högsta ledningen drog sitt strå till stacken genom att halvera sin lön i hela tre månader. Nu när SAS Connect rekryterar i Köpenhamn får alla x-SAS-styrmän kalla handen, även de som har rating på A320 och tid på typen! Tjänsterna tycks vara vigda för danskar som är medlemmar i FPU. Ett fackförbund som knappt har SAS-piloter som medlemmar men som ändå tecknat kollektivavtal (som ingen sett) med SAS både till SAS Connect och SAS Link. FPU = en gul fackförening, googla om du behöver.
Kollega Norwegian
2021-10-02 17:34:50
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Norshuttle
Kul att du fått den bas du önskar. Men jag förstår inte riktigt ditt argument om varför man inte skulle kunna diskutera vad SAS gjort mot sin personal bara för att det finns andra arbetslösa?
SAS är dessutom en av de största aktörerna i Skandinavien. Är det då inte naturligt att vad som sker där blir ett ämne för diskussion?
Per
2021-10-02 15:57:25
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Om SAS vill börja spara pengar och göra sin produktion enklare så bör de starta små crewbaser vilket minskar kostnader för hotell, traktamenten, taxi och admin kostnader.
Tillexempel A320 crewbaser i Göterborg, Malmö, Ängelholm, Luleå, Kiruna, Umeå, Östersund, Sundsvall.
Utöver det låta underleverantörer ha baser i Kalmar, Ronneby, Visby, Vilnius, Tallinn, Åbo, Vasa, Tammerfors. Samtidigt göra det i Norge och Danmark.
Mer komplext.
2021-10-02 15:08:54
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
SAS kallar det förenkla sin modell att starta nytt AOC och ta in yttligare en ny flygtyp, EMB195?
SAS har totalt ca 130 flygplan inkl de underleverantörerna flyger.

SAS vill alltså ha ATR72, CRJ900, EMB195, A320, A321, A330, A350.
Idag har de även A319, B737-700 och B737-800.
DW
2021-10-02 14:23:00
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Angående videon på NRK:

Anders Eikeland verkar se det som en mänsklig rättighet att vara fortsatt anställd av SAS. Han säger också att han arbetat många år vid SAS. Han har arbetat där sedan 2016. Fyra års senioritet är inte särskilt många år. Det är också helt rimligt av SAS att de prioriterar piloter som är kvalificerade på Airbus, och ställer det som ett krav, med tanke på att de nya bolagen ska flyga med Airbus A320.
Jasså
2021-10-02 10:54:28
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@ Videon, så här är det.Uppsagda 737 piloter är inte vad SAS connect eller SAS Link behöver.
SAS Scandinavia behöver tydligen inte anställa just nu, men där behöver man inte heller 737 piloter.
Om man vill vara ”anställningsbar”, så gäller det att man har rätt kvalifikationer. Har man inte det, då får man se till att skaffa dessa kvalifikationer.
Annars får man söka jobb där de kvalifikationerna man har redan kan komma till användning.
Så ser verklighetens värld ut inom alla branscher.

@Videon
2021-10-02 10:31:57
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Ja, man kan säga att det är fulspel från SAS sida, men det kan vara nödvändigt fulspel.
SAS är en privat verksamhet som alla andra, och avgör därför till vilket bolag man vill anställa.
Som 737 pilot finns det andra möjligheter för jobb än SAS.
Som på alla andra flygbolag är det väl självklart att man föredrar piloter som har rätt TR framför andra piloter.
Man kan säga det är kallt och omänskligt, men så är villkoren på dagens arbetsmarknad i branschen.
Andreas
2021-10-02 10:22:34
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Varför kanaliserar piloten i intervjun sin ilska mot SAS? Det är väl fackets val att han inte ska återanställas? När SAS räddades var kravet att kraftigt sänka kostnaderna, men facket vägrade kompromissa. Vad trodde facket att SAS skulle göra då? Säga "nähä", så fortsätter på något magiskt vis allt som vanligt? Lägga ner hela verksamheten så att alla blev arbetslösa? Nej, självklart visste facket att deras nej var ett sätt att säkra villkoren för dem som stannar i SAS Scandinavia så att villkoren bara sänks för dem som får jobb i de nya bolagen istället för alla.

Nu ska SAS Connect rekrytera i Danmark, men när det blir dags att rekrytera i Norge är det väl möjligt att de inte får många lämpliga sökande med type rating på A320 utan att det blir aktuellt med uppsagda 737-piloter?
Norshuttle
2021-10-02 10:19:03
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Kollega Norwegian

Nej, jag lämnade Norwegian för några år sedan när jag fick bas GOT på Ryanair.
Absolut, jag tycker också synd om mina kollegor i branschen, men det jag försöker komma fram till är att de är inte ensamma om att bli av med sina jobb och sedan söka dem igen. Det finns ett x antal tusen piloter och kabinanställda som har exakt samma problem men som jobbar för helt andra bolag.
TobiasO
2021-10-02 08:55:23
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Kan inte SAS piloter skola om sig till tågförare?
Videon
2021-10-02 07:06:15
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Intressant debatt från Norge om exakt detta. Företrädaren för SAS framstår som kall och omänsklig om ni frågar mig.

https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202110/NNFA56100121/avspiller
Kollega Norwegian
2021-10-02 00:37:49
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Norshuttle
Arbetar du verkligen för Norwegian? Vi har återanställningsrätt, vilket inte piloterna på SAS får i det nya bolaget. Stor skillnad och fult gjort mot sina tidigare anställda. Jag förstår verkligen frustrationen våra kollegor på SAS måste känna nu. Inte ok!
Kalle
2021-10-01 21:26:56
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Håller med Norshuttle. Jag har givetvis sympati för alla som blivit av med jobben pga pandemin, men att det skulle vara mer synd om SAS-piloter än någon annan pilot är skitsnack.
Norshuttle
2021-10-01 18:04:01
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@Bachwald

Avundsjuk på de som tyvärr förlorat jobben? Nä, ingen avundsjuka då jag sitter säkert på min vänsterstol på Ryanair.
Men tycker däremot att fd anställda i SAS måsre sluts tycka så sybd om sig själva. De är inte ensamna här på jorden att behöva söka sina jobb igen.
Bachwald
2021-10-01 10:47:33
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
@norshuttle
Märkligt formulerat och avundsjukan gömmer sig bland orden. Denna tråd handlar om SAS och om du så gärna vill så kan du ju starta en egen tråd om DY/Skyways/Flynordic och fortsätta ventileringen där.
Norshuttle
2021-10-01 08:59:07
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Förstår inte varför det är så synd om alla piloter på SAS?
Vi är MÅNGA som jobbat länge för andra bolag som blivit av med jobben under pandemin och snällt får söka det jobb vi en gång hade, igen.
Ni är inte unika på SAS, ni är precis som oss andra.
Totte
2021-10-01 08:51:38
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det är ingen som ”hamnar” i en produktionsplattform”…alla får ställa sig i kö och söka jobb precis som alla andra. Det är väl samma sak med alla på Frösundavik, dom hade väl kunnat söka jobb i Sveg eller Indien…där it-avdelning och bokningen tydligen sitter. Det finns ett stort kontor på Irlands också…dom expanderar så det knakar.
KB
2021-10-01 00:53:52
SV: SAS återanställer på SAIL men icke på main
Det SAS skulle behöva är en omstart om dom ska få ordning på allt.
Och då menar jag en ”riktig” omstart på alla fronter.
Annars är dem nog bortom all räddning.