Tråden startades av: Högstadieelev  2021-06-05 19:08:34
Hur finansierar man en svensk pilotutbildning?  
Hej

Jag undrar hur man får alla pengar ifrån för att gå pilotutbildning. Jag är en högstadieelev som går på Nyköpings Högstadium, siktar på att bli pilot. Ska försöka komma in på tekniklinjen (har hört att det är bra att gå där för att kunna komma in på pilotublidning). Jag bor med en familj som har pengar mat och dricka osv.. Men inte tillräckligt för en pilotutbildning skulle jag tro, eftersom de kostar (vad jag har sett och kollat) 500 000- 1 000 000 kronor. Vart får man pengarna ifrån, är det endast lån? Hur har andra gjort med ekonomin?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

SFO
2021-06-17 22:37:19
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Och min story...
Natur på gymnasiet. Sommarjobb på flygplats. Fick senare fast jobb. Jobbade och betalade utbildningen utan lån. (modul) Styrman/kapten på liten sedan heavy long haul. Tyvärr utan jobb nu pga covid.

Ingenting är omöjligt..

Modul FO
2021-06-13 17:00:33
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Min lilla story om det hjälper.

Kom inte in statligt körde eget direkt efter gymnasiet(Teknik)

Gick i Västerås på airways och då gick det att få CSN på modul. Jobbade samtidigt när jag kunde och blev klar på 2 år. Totalt 500 tkr i CSN skuld och har tur att ha jobbet kvar i dessa tider.

Kan rekommendera modul starkt och jobba under tiden
Högstadieeleven
2021-06-10 21:47:38
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Tack för alla svar! Mycket uppskattat

Högstadieeleven
hotshot
2021-06-09 21:47:50
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Håller med de föregående och summerar:

Om jag hade varit 13-15 så hade jag satsat såhär:

1. Flygvapnet
2. TFHS
3. OSM
4. Tromsö

Natur eller Teknik på Gymnasiet och kämpat gärnet för bra betyg.
Börjat segelflyga när jag är 14.
Spelat minst en lagidrott. Gärna två.
Regelbundet tränat på koordinationsövningar logik och dyl.

Du har ett par år på dig att forma dig själv så att du har alla förutsättningar att bli pilot.
Jervejint
2021-06-09 13:09:38
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Sök i första hand till flygvapnet. Om du lyckas bli utvald, så står dig lyckan bi.
YH - Den bästa gåvan
2021-06-09 10:50:53
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Jag går en YH utbildning på OSM nu så bortsett från böcker och atpl prov som kostar ca 20000kr sammanlagt så är det staten som betalar. Jag kom in både här på OSM och även på TFHS första försöket. Det är inte jättesvårt, förr i tiden har jag hört att det verkligen var stort om man kom in. Jag kände som du gjorde att jag bara vill plugga till pilot, även om det är att man måste betala, men den ångesten att man har ett lån o betala när man är klar och att man måste hitta jobb sen är ingenting jag hade velat gå runt på skolan med. Utbildningen i sig är stressig nog, lägg inte mer press på dig själv. Köp skytest preparation, eller liknande program som förbereder för antagningstesterna när du söker till yh och så slaktar du testerna när tiden är framme. Nu när jag tänker tillbaks på innan jag började här så hade det verkligen varit jobbigt för mig om jag hade betalat. Tänk också på att antagningarna för ett bolag är inte helt annorlunda från detta, så du har ett stort plus sen när du söker jobb då du redan vet att du är duktig och har vad som krävs!

Önskar dig all lycka till, och glöm det där med lån ;)
Hm
2021-06-07 20:36:46
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Vart kan du tänka dig att jobba? Flyttar du dit jobben finns eller är det Skandinavien som gäller? Är det Skandinavien du har i åtanke bör du ha med dig att en mycket stor del av de piloter som arbetade i Skandinavien innan covid-19 är arbetslösa. Tar marknaden lång tid till återhämtning är det dessa piloter man konkurrerar med om jobben de närmaste åren. Det är alltså en onormalt tuff konkurrens om jobben i en bransch som normalt är väldigt tuff konkurrens i. Om det ens blir konkurrens överhuvudtaget för att bolagen helt enkelt bara återställer de som arbetade på bolaget tidigare.

Du bör verkligen inte betala din utbildning idag. Börja plugga något helt annat så att du har en backup plan. Under tiden kan du söka till de statligt sponsrade utbildningarna.

Jag är otroligt glad idag att detta var min bana. Idag jobbar jag med ett annat kvalificerat yrke med bra lön som jag kunde falla tillbaka på nu i dessa tider. I denna bransch tror jag att det är sunt att ha en plan B.

/En före detta Arlanda pilot
FTS
2021-06-07 10:22:02
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Jag gick på Flygteoriskolan och Airways i Västerås, kunde inte valt en bättre utbildning. Väldigt dukitga instruktörer som inte är ute efter pengar utan för att man ska bli en grym pilot! Jag jobbade parallellt och fick ihop det...
Dani
2021-06-07 09:10:01
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Jag gick modulutbildning och jobbade samtidigt. Gick även en utbildning som var CSN berättigad så det hjälpte också till.
Men jag pluggade 100% och hade ett heltidsjobb men det gick.
Ex YH student
2021-06-07 06:05:13
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Det finns tre olika utbildningar i Skandinavien som är statsfinansierade. Bruk tid och gör research på hur du ska söka och komma in på dom:

https://www.osmaviationacademy.com/sv/yh-integrerad-trafikflygarutbildning
https://www.tfhs.lu.se/utbildning/trafikflygarprogram/
https://uit.no/utdanning/program?p_document_id=275406

Det är fullt mulligt att förbereda sig testarna dom olika utbildningarna har. Gör research på nätt för pilot aptitude, gruppövning och intervjuförberedelser. Det finns ingen pilotbrist. Pilotbildning är en professionell utbildning och är inte användbar utanför tyvärr i arbetslivet, det kan vara svårt att få jobb. Vis du inte kommer in första gång kan du alltid prova igen. Jag vill rekommendera så långt det går att inte betala för en pilotutbildning.
Calle
2021-06-07 02:12:29
SV: Hur finansierar man en svensk pilotutbildn ...
Hej!

Det finns statligt finansierad pilotutbildning (gratis). De har förhållandevis få platser, totalt 40 om året i Sverige, men det har blivit betydligt enklare att komma in än för 20 år sedan. TFHS hade bara drygt 120 sökande denna och förra antagningen. Tror OSM hade knappt 200. Visst, det är fortfarande konkurrens om platserna, men man får söka hur många gånger man vill. Själv kom jag in på en av skolorna på andra försöket, och har inte ångrat mig en sekund! Med lite vilja, engagemang och tålmodighet kommer du förhoppningsvis kunna fixa en plats!

Länkar till utbildningarna här under:

https://www.tfhs.lu.se/
https://www.osmaviationacademy.com/sv/yh-integrerad-trafikflygarutbildning

Ska dock sägas att de flesta fortfarande betalar för sin utbildning i Sverige, och det är så klart upp till var och en, men jag kan säga dig att det känns bra mycket skönare att inte behöva sitta på ett lån på en miljon för sin utbildning i dessa tider. Ingen vet hur flygmarknaden kommer återhämta sig, nu är det förvisso ganska lång tid tills du ska ut, men ändå.

Angående gymnasielinje så bör du främst välja mellan teknik eller natur. Jag valde en annan linje så jag fick läsa fysik på komvux. Det går bra det med, men det innebär ju också att du inte hinner söka till antagningen "direkt" efter studenten.

Har inte så bra koll på den egenfinansierade delen, så jag lämnar det till någon annan. Jag tror dock att man gör sig själv en otjänst om man inte åtminstone prövar att söka till de statliga platserna ett par gånger innan man överväger att finansiera sin egen utbildning.

Lycka till!
 

Tillbaka

Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn