Tråden startades av: student  2024-05-27 20:53:20
flygutbildning på Uit i Norge  
Hej,

Har gått vidare till andra steget i urvalsprocessen för Uit i Tromsö, någon som har tips inför dessa tester på plats?

Drömmen är att komma in på TFHS men har tyvärr inte lyckats än. Vad är positivt respektive negativt med dessa två flygskolor? Vilken hade ni valt om ni fick chansen och varför? Berätta allt!

Vet att man får MPL på TFHS och CPL på Uit tillsammans med en kandidatexamen, hur skiljer sig detta i arbetslivet senare?


Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Student
2024-06-05 12:07:13
SV: flygutbildning på Uit i Norge
Tack för era svar!

Ska öva så mycket jag kan online och så får vi väl se hur det går..


Lukas
2024-05-28 08:40:09
SV: flygutbildning på Uit i Norge
I Tromsö flyger du inte första året. Var beredd på mycket plugg, fysik, matte osv. Mpl hos tfhs går fortare och större chans till jobb med en rating. Studentlivet i Tromsö är säkert roligare samt flygmiljön. F.d. flygstudenter från bägge skolor återfinns som piloter hos de större flygbolagen i norden. Så jag hade hoppat på första bästa.

Yrket i sig bör dock ifrågasättas mer, då bolagen pressar piloterna till det yttersta i nuläget och även om du går en gratisutbildning kan resan bli dyr om du blir arbetslös.. Extremt känslig marknad och det är värt att ta sig en ordentlig funderare innan man tackar ja till platsen och tänka på vad man värdesätter här i livet. Ditt sociala liv kommer bli mycket ansträngt och piloter mår allt sämre idag.
TFHS16
2024-05-28 08:33:09
SV: flygutbildning på Uit i Norge
Andra steget på UiT är två pc-tester där de testar olika förmågor som reaktionsförmåga, minne och rumslig förståelse. Försök att öva detta på nätet.

Både UiT och TFHS är bra skolor, tidigare studenter flyger både för SAS och Norwegian.

Det finns fördelar och nackdelar med MPL vs CPL. Under corona fick inte TFHS-studenterna några jobberbjudanden och heller inte LIFUS (Line training under supervision). Med MPL är arbetsmarknaden mer utmanande och du är beroende av att flygbolag känner till MPL om du inte får jobb direkt efter utbildningen. CPL är mer flexibelt i Europa och alla flygbolag känner till det. CPL är också mer flexibelt i den bemärkelsen att du kan ta andra jobb om arbetssituationen är utmanande. CPL ger ingen typerating, det gör MPL. MPL = Multi Crew Pilot License, och du kan bara ta jobb i multi-crew operationer. Det är möjligt att ta CPL-behörighet på ett MPL, men det är en krävande process.

Lycka till!
 

Tillbaka

Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev