Tråden startades av: Anders  2019-10-17 16:17:25
Rekrytering flygledarutbildning LFV 
Är det någon som ansökt till flygledarutbildningen hos LFV nu under hösten som fått något besked? Beskeden är nu snart 3 veckor försenade för kandidaterna verkar det som. Någon som fått besked överhuvudtaget?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

ESOS
2019-11-05 12:06:11
RE: Still climbing
"Att skriva ned anställningen som flygledare bidrar inte direkt till att öka personalstyrkan,"

Ska vi ljuga då...?!
Descending
2019-11-04 11:41:55
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Vi har dom nog på varje arbetsplats, den där kollegan som inte helt är i synk med övriga personalen och som försvarar sin arbetsgivare oavsett vad som händer.
Rätt irriterande men som väl är så är dom inte så många.
Ny kollega
2019-11-04 11:19:40
Svar Still climbing
"Seså kollegor, bli inte upprörda nu..... :)" Att skriva så efter påstådda 35 år i yrket...
Nedvärderande och lite hånfullt!

Som ganska ny kollega kan jag konstatera att LFV har tagit emot oss på det sämsta tänkbara sättet.
Omvägen via Norrköping kan man tycka vad man vill om men de flesta verkar överens om att det var en onödig omväg.
Inget garanterat jobb var ju också en försämring jämfört med tidigare. Vi blev anställda för att sen sägas upp. Sen fick en del återanställning över sommaren och sen blev dom åter uppsagda.
En del sökte jobb utomlands, några gick arbetslösa några månader och sen fick en del anställning igen.
Redan där tycker jag LFV har diskvalificerat sig för att kunna kalla sig en attraktiv arbetsgivare.
Sen tycker jag inte om att bli beordrad att jobba övertid. Mina äldre kolleger är innerligt trötta på detta och menar att tvingad övertid inte är något nytt.
Mina äldre kolleger menar att avtalen numera tolkas på dess sämsta sätt och att deras närmsta chefer aldrig tar deras parti.

Att kunna få bra semester vart 8-10 år menar dom också är en försämring mot tidigare.
Sommartid förväntas man jobba ett stort antal helger, också detta en försämring tydligen.
Man kan tycka olika om dessa försämringar men att vara nedvärderande och hånfull mot sina kolleger tycker jag är onödigt och visar att man inte har förstått att ganska många av ens kolleger faktiskt mår dåligt.


Still climbing
2019-11-03 18:55:58
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Seså kollegor, bli inte upprörda nu..... :), Ingen av er har ännu uttryckt vad ni är missnöjda med förutom förtroende för ledning och pågående projekt, typ, rätt stora generaliseringar. Under de 35 år jag jobbat nu har det alltid funnits och kommer förmodligen alltid finnas synpunkter på diverse ledningsstrukturer och ”ja-sägare”, men kärnproblemet ligger enl min mening inte där! Därmed inte sagt att det är rättfärdigat. Så länge ”missnöjet” inte drivs av/genom förtroendevalda är det uppförsbacke för den enskilde att påverka förändringsarbetet, så tillvida det inte gäller flygsäkerhet, för det ändamålet finns rutiner som gäller bägge parter.

Klart att pengar inte är allt, rätt så, men vägen dit har varit lång där vi är idag, gällande samtliga villkor. Det är m största sannolikhet inte bättre inom andra företag, särskilt inte inom flygbranschen. Det går att söka sig till andra företag om det inte känns rätt inom flygledningen.

Att skriva ned anställningen som flygledare bidrar inte direkt till att öka personalstyrkan, så det är kanske inte rätt att ventilera i ett anonymt forum för framtida intresserade kollegor hur arbetsgivaren uppfattas, vilket i sig utgör personliga värderingar. Alla tycker inte lika. Låt intresserade själva inhämta den ev informationen. Förändringsarbetet måste vara organiserat, Ni vet ju hur mkt ni betalar månadsvis till de förtroendevalda. Ställ krav på att de gör sitt jobb.

Jobbet som flygledare är och har alltid varit ett toppjobb, det är något att glädjas över. Välkomna Ni som klarar testerna och utbildningen!
FL ACC
2019-11-03 18:29:44
RE still climbing
Jag jobbar på acc och tycker du är helt ute och cyklar! Du måste tillhöra chefsgruppen eller den lilla klick runt ikring som inte riktigt har koll på hur folk mår.
Olle S
2019-11-03 12:46:35
Re: Still climbing
Det är din fulla rätt att tycka så men du måste förstå att du också blir lidande när folk sjukskriver sig i större utsträckning, börjar studera för att slippa kommenderingar, flyttar utomlands, tar ut barnledighet som skydd, söker andra jobb mm mm.
Det blir du som blir kvar och får det ännu jobbigare än tidigare.

Det är många som försöker påverka men med en ledning som befinner sig på en annan planet så är det svårt! Utöver det har valet av mellan/småchefer de senaste åren varit sådana som bara är ja-sägare. Dessa chefer tar oftast jobben för att slippa just de problemen som de sen är med om att förvärra!
Mitt lönekuvert ser ut som det gör idag för att jag har varit med och påverkat!!! Men som sagt, lönen är inte allt!
T Rex
2019-11-03 11:15:25
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Helt rätt att man skall vara med och påverka, inte bara tyst åka med om man ser att det är på väg åt fel håll. Kom dock ihåg att om ni har synpunkter som inte överensstämmer med ledningens, så kommer ni förr eller senare att utsättas för någon form av repressalier, mer eller mindre otrevliga sådana. Men ju fler som vågar desto större chans till trygghet för anställningen, det blir dessutom svårare att "städa undan" medarbetare i takt med att resurserna tryter. Det finns just nu pågående förändringsprojekt som orsakar stor skada på förtroendet till verksamheten och processer , som bygger på just förtroende till att dessa förhållanden inte missbrukas av ledningen.
Still climbing
2019-11-03 11:10:14
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
@Planflykt; ja du kollega.... känns som att du inte jobbar inom enroute sektorn iaf, berätta vad du är så missnöjd med.
Planflykt.
2019-11-02 22:15:29
@Still Climbing
När du mognat lite så kommer du också märka att lönen inte betyder allt... det finns andra saker som betyder mer. Trygghet, personlig utveckling, gott ledarskap, teamkänsla etc etc. Där finns det att jobba på inom svensk flygtrafikledning. Dock håller jag helt med om att det är bättre att VARA MED och påverka än att bara åka med och gnälla.
Still climbing
2019-11-02 16:52:56
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Mycket text om dåliga villkor i forumet. Så förbaskat kass är det inte, får man en tjänst inom enroute (kontrollcentralerna) el Arlanda TWR, är lönen, övriga villkor och fortbildningen säkrad. Tornen, bortsett fr Arlanda TWR bör nog undvikas om det nu inte är så att RTC lockar av någon anledning. Ni inom LFV som tycker att det mesta verkar dåligt just nu, försök vara med och påverka ist för att enbart kritisera. Alla beslut behöver inte vara populära, men det behöver inte vara dåligt just därför. Tänk efter ni som vet hur lönekuvertet ser ut, var får ni den lönen för motsvarande arbete?? Inte långt kvar till ytterligare en nolla i kuvertet.....
FL 2
2019-11-02 14:15:53
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Precis som någon skrev tidigare så är jobbet riktigt kul och bra betalt, men ändå har folk börjat sluta under de sista åren. Antagligen är det en följd av arbetsmiljön och ledningen som är rent bedrövlig. I tornen verkar dessutom RTC ställa till det vilket är helt förståeligt. Projektet har stora säkerhetsmässiga och ekonomiska brister men måste av prestigeskäl drivas igenom till vilket pris som helst. Det ser ut som att ACR också har problem men av annat slag?

Jag håller med om att man bör undvika utbildning och jobb i Sverige för tillfället. Det måste finnas mycket bättre möjligheter utomlands, och vill man vara kvar här hemma finns det andra mer breda utbildningar med otroligt mycket ljusare framtidsmöjligheter.

Gustaf
2019-11-01 12:54:54
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Inte bara LFV som har stora interna problem. På Swedavia är det också turbulent och personal på ledningsnivåer söker sig därifrån. Känns som att staten och sittande regering inte kan driva företag där verksamheter behöver bli mer affärsorienterade och kostnadseffektiva. Arlanda skulle bli så mycket bättre ur ett kundperspektiv ifall flygplatsen ägdes av någon som vet hur kunder och leverantörer vill bli serverade och hanterade. MP vill nog hellre att Arlanda stänger ner om några år och när vi har eldrivna bussar som kan transportera svenskar och turister runt om i Sverige på håliga vägar.
Dennis
2019-11-01 10:49:55
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Att "Linda", "Petrapilot" och "Gullan" mfl har åsikter om RTS, flygledare mm är tämligen ointressant men tyvärr har vi en liten klick kvar i verket som fortfarande inte förstår att RTS är gammal teknik förpackad så att det ska se modernt ut.

Det är ju uppenbart att denna lilla klick har ett egenintresse i att detta ska fungera. Chefer inom SDATS och för nya centralen i Stockholm har karriärsintresset att ta hänsyn till och de som har testat och utprovat hela konceptet har ju sina jobbtillfällen att tänka på. Om det inte fungerar så försvinner arbetstillfällena i Sundsvall...!
Ett tråkigt sidospår i teknikutvecklingen som är svårt att förhindra men som gör att vi inte lägger pengar på att utveckla modern teknik som faktiskt är bättre än traditionell flygtrafikledning.
Vi, personalen, måste vara högljuddare och kräva chefer (på alla nivåer) som vågar vara kritiska och inte acceptera alla de beslut som kommer. Vår ledning har ALDRIG varit längre från verkligheten. Helt uppenbart när GD på en direkt fråga inte nödvändigtvis anser att flygtrafikledning är kärnverksamheten!
Som någon skrev tidigare,"Godnatt LFV"!
HKL
2019-11-01 08:12:21
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Precis som Andersson skriver så är det valfritt om man vill flytta eller inte och som med vilken verksamhet som helst där företag eller andra myndigheter väljer att flytta verksamheten så får man vara glad om man får med sig 25% av de anställda. Att bryta upp hela familjen för att flytta till en ny ort lockar inte. Att det finns andra jobb på orten där man bor väger tyngre även om lönen inte alltid är i samma nivå. LFV i synnerhet är en arbetsgivare som inte längre är attraktiv, utan har istället visat sig ha en ledning som är naiv och hänsynslös. Få lockas av detta. Och som Andersson säger, det sminkade fenomenet RTS är redan avslöjat sedan länge.
Andersson
2019-10-31 18:05:53
Re:Linda
Det är uppenbart att du inte riktigt har koll på vad RTS är! Det måste väl vara valfritt om man inte vill flytta till Stockholm! Om dessa då slutar blir ju bristen ännu värre.
Inte ens LFV bästa (orimliga) scenario kommer ge någon brist på flygledarjobb!

RTS är gammal teknik som man sminkar för att verka vara något annat.

Linda
2019-10-31 15:35:38
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
RTS implementeringen kommer lägligt när landets flygledare visar sitt ointresse till förändring. Om några år så kommer det vara ett stort överskott av flygledare. RTC behöver färre och färre flygledare över tid. Blir tufft när man inte är beredd att flytta från orten eller till utlandet. Kommer bli huggsexa om jobben på RTC. Som man bäddar får man ligga finns det de som säger......
FL TWR
2019-10-31 10:56:04
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Hur många fl har lämnat LFV nu? I de tornen som "drabbats" av RTS verkar ju folk ha slutat helt. Utlandsflyttar från Stockholm och Malmö? En del jobbar deltid för att kunna studera. Känns som om det börjar bli ganska många nu!
ACR verkar också ha det tufft! Västerås...? Kalmar...?
Lilla chefen
2019-10-28 10:12:32
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
En kris som startades av förra GDn O. S. Hyllad av "alla" mellan/småchefer för att han hade varit flygledare...!
Den naivitet som våra ja-sägande mellan/småchefer uppvisar gör att vi aldrig kommer att få en organisation som fungerar.
Rätt konstigt egentligen, de flesta av dessa mellan/småchefer har ju möjligheten att återgå till operativ tjänst och borde kunna vara lite mer kritiska.
Fl
2019-10-28 06:46:50
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
För 10 år sen stoltserade man med en hög successrate runt 85% på elever. För ett tag sen gjorde satca en koll på de senaste 100 eleverna, då låg den omkring 60%. Så det beror väll på vilken verklighet man lever i
Andersson
2019-10-27 18:58:46
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
600 miljoner... 40 flygledare per år... några blir avskilda... Hur många flygledare går i pension under dessa år?! Hur många flyttar utomlands?!
Godnatt LFV!
Joppe
2019-10-27 17:28:46
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Under kommande referensperiod 2020-2024 har LFV i sitt kostnadsunderlag till Transportstyrelsen begärt hela 600 miljoner kronor för utbildning av nya flygledare. Sug på den!

Även åtskilliga 100 miljoner till utveckling, dvs RTS. Projektet går inte i närheten ihop ekonomiskt utan stora pengastöd från bl a flygbolagen via kostnadsunderlaget för enroute. I andra branscher kallar man det otillåtna subventioner. Men inte när mottagaren heter LFV.

Snart även dags att syna LFV sätt att upphandla sin utbildning av flygledare. Myndigheter får inte göra direktupphandlingar. Eller? LFV äger bara 33 procent i Entry Point North. Dvs inte dotterbolag sen många år. Mästerligt!!!
Klimpen
2019-10-26 20:57:40
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Kanske är lättare att byta ledning än att byta språkkrav men vad vet jag. Sen allt detta snack om robust flygledning när handen bakom ryggen gör allt för att göra den så orobust det bara går. Man kan ju undra hur länge tålamodet räcker hos högre makter? Som det brukar kanske, tills allt ofog offentliggörs. Men usch vad trist att även en tråd som handlar om att nya krafter vill söka sig till LFV mynnar ut i en kollektiv förlösning om hur fruktansvärt illa skött affärsverket är. Dags för Gullan eller Petra pilot att liva upp stämningen lite här! Digitalisering och centralisering löser väl allt eller?
Ludvig1
2019-10-26 15:48:35
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Att försöka få igenom ett borttagande av språkkravet visar att GD inte förstår vilket jättearbete med förändrade regelverk mm detta skulle innebära, för att inte tala om det gigantiska flygsäkerhetsarbetet det skulle kräva. Att försöka öka kannibaliseringen mellan ANS-providers på detta sätt istället för att ta sitt eget ansvar och utbilda efter behov är oseriöst. GD och hennes ledarskara har visat för länge sedan att de behöver bytas ut. Det ser alla i verket förutom den lika inkompetenta styrelsen.
Dennis
2019-10-26 10:08:06
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Först var det Polen, sen balter men så insåg man nog att lönen för flygledare är betydligt bättre i dessa länder.
Rumänien var väl nästa hopp men flygledarna i Rumänien lever som kungar med tanke på lön i förhållande till köpkraft. Ungefär samma lön som i Sverige men klart mycket bättre köpkraft.
Det är skrattretande att vår GD inte är bättre påläst och förstår att Sveriges flygledarlöner inte kommer locka hit några flygledare. Ta hand om de du har istället och utbilda i jämn takt så hamnar vi inte, återigen, i detta kaos.
Att GD lägger energi på att försöka få bort språkkravet svenska är bara så onödigt och korkat. Det kommer inte att göra någon skillnad.
Bobby
2019-10-24 22:42:23
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
@Andersson; vad menar du med det, var får du det ifrån m Bulgarien?
Andersson
2019-10-24 21:13:56
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Kommer inte att behövas någon rekrytering enligt vår GD, hon hämtar alla från Bulgarien. När ska någon berätta för henne hur verkligheten ser ut?!
Frans
2019-10-24 20:44:53
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Lite intressant läsning, intresset i världen växer, bra tycker jag.
https://edition.cnn.com/travel/article/scandinavian-mountains-airport-remote-air-traffic-control/index.html
jens
2019-10-22 14:37:28
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Svar till Fundersam. Utbilda dig till ingenjör eller tekniker istället. Flygledaren har snart ingen framtid då allt ska opereras och styras digitalt. Tornen läggs ner, även om väldigt dyrt, och master, kameror, kablar, skärmar mm ersätter. För att detta ska fungera behöver LFV minst 2 tekniker/ingenjörer per flygledare. Money talks!!!
Fundersam
2019-10-22 12:11:44
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Fick besked om antagning i fredags och blev inte erbjuden plats tyvärr, trots att jag har godkända FEAST-tester (och genomfört intervju med LFV) och godkänd Medical. Antar att de letar efter en väldigt specifik skara av personer i LFV. Lycka till för er som blev antagna.
Martin F
2019-10-21 23:15:00
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Skulle inte rekommendera LFV. Historiskt sett har man inte haft mycket att säga till om när det gäller placering efter utbildning eller val av inriktning (torn/kontroll). Standard verkar vara att lotta ut platser till eleverna.
ole..
2019-10-21 15:15:41
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
så tipset är att LFV kan vara värt att söka.. men se för guds skull till att du hamnar på en ACC kurs.. annars är det stor risk att du fastnar i RTC fällan....
Andersson
2019-10-21 11:27:06
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Danmark, England, Tyskland, Holland, Norge... Tror det finns ganska många ställen att söka till.
Tyvärr försöker LFV lösa sin kris genom att behandla sin personal ännu sämre och det får bara till följd att folk flyttar, studerar eller ser sig om efter andra jobb.
Just nu tror jag inte så många skulle rekommendera LFV som arbetsgivare.

Så har det inte alltid varit och förhoppningen är väl att det ska bli bättre igen men det ser mörkt ut just nu!

Tror aldrig vi tidigare har sett så många lämna sitt flygledarjobb för att söka andra jobb! Trots allt bra betalt och inte helt lätt att hitta ett annat jobb men det händer nu.
Utöver det så lämnar många för andra länder, stor brist i princip överallt.
JE
2019-10-21 10:17:58
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Kaos eller inte, det behövs folk på hemmaplan och en del av lösningen är mer personal. Sök! Ni kommer att vara efterlängtade om ni blir klara.
Anders
2019-10-21 09:32:13
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Svårt med Eurocontrol med deras 25-års gräns för mig personligen, tyvärr.
FL
2019-10-18 19:19:01
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
https://atco.eurocontrol.int

Rätt mycket kaos i LFV nu tyvärr.
Bobby
2019-10-18 14:55:46
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
@FL utomlands, var ngnstans t ex?
Billie
2019-10-18 11:25:44
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Menar du antagningsbesked eller besked för att bli kallad till tester?
FL utomlands
2019-10-18 11:11:04
SV: Rekrytering flygledarutbildning LFV
Sök utbildningen utomlands istället!
 

Tillbaka

Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn