Nya arbetstidsregler
Läser om att det ska röstas in nya arbetsregler (kanske).
Flygbolagen jublar, piloterna suckar. Känner igen det.
Någon insatt som vet vad som skiljer mot Subpart Q?
svar
Tack för ditt svar.
EU-parlamentet röstade ju ner EASA’s förslag till ny Subpart Q till piloternas glädje!
Det är svårt att berätta exakt vad som skiljer från SubQ då det regelverket tillämpas på olika sätt i olika länder.
I stort kan man säga att EASA-FTL innehåller några små förbättringar jämfört med SubpartQ som i ursprungsdokumentet, där den “bästa” skillnaden kanske är att man drar ner maximal tillåten arbetstid över natt från 11:45 till 11:00. Det införs också specifika krav på inflight-rest facilities vid augumented crew vid (främst) långlinjeverksamhet.
De flesta andra övriga förändringar görs i avsnitt där det idag är upp till respektive myndighet att själv tillämpa eller avgöra hur reglerna skall se ut. T.ex. vid split-duty, både vad gäller FDP-påverkan och vila efter split-duty, men för att säga vad som faktiskt skiljer måste man ta ett lands tillämpningar och titta på det.
I Sverige har vi t.ex. idag ingen “cap” på hur många sektorer som minska maximal tillåten FDP. Flyger du 7-8-9 sektorer på en dag som fortsätter max FDP att minska med en halvtimme, något den inte gör i de flesta andra länder där det efter leg 6 inte fortsätter reduceras, alltså 6 leg ger max 11:00 i grunden medan 9 leg också ger max 11:00 i grunden.
Sveriges tillämpningar vid SB är också mer begränsande än vad nya FTL innebär, där idag de första 4 timmarna av en SB inte behöver räknas som FDP, medan det i nya förslaget är de första 8 timmarna som inte räknas.
Grundproblemet med EASA-FTL är dock inte att det är bättre eller sämre än Subpart Q. Subpart Q var ett dokument som infördes trots att inga vetenskapliga rön fanns för att säkerställa att reglerna var förenliga med flygsäkerhet. När reglerna infördes gjordes de det med en brasklapp att de skulle ersättas snarast med nya regler som låg i linje med etablerad forskning och vetenskapliga rön. Om inte EASA och kommissionen lyckas med detta, är Supbart Q som lagstiftning egentligen “void” och krav ska ställas på de nationella myndigheter som 2008 valde att införa reglerna att återställa sina regelverk till någonting som är bevisat säkert. (I Sverige då BCL). Vissa länder har inte ens infört Subpart Q utan ligger kvar med de regler som gällde innan 2008 (UK, med CAP371) och kommer med EASA-FTL att se en markant försämring av flygsäkerheten på alla plan.
Det första utkastet till SubQ sa ju t.ex. att max FDP skulle vara 12 timmar. Efter stark lobbying från flygbolagen utökas denna dock snabbt till 13 timmar, med möjlig extension upp till 15 (Commanders), helt utan vetenskaplig grund.
Vad många insatta det fanns…