Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Kostnad för överflygning per land?

Tråden startades av PAX

Hej,

Det pratas mycket om överflygningskostnader i många olika forum, alltså de kostnader ett flygbolag betalar för andvända ett annat lands luftrum och flygledning. Bland annat flyger det färre Long-haul från/till Asien över Sverige numera, utan tenderar att flyga över Östersjön (Polskt luftrum?)

Finns det någon sammanställning över till exempel EU vad det kostar?
Är det Trafikverket i Sverige som sätter avgifterna?
Betalar flybolagen per flugen kilometer och/eller flyplansstorlek?

Tack för seriösa svar.

Publicerad den 2013-11-06 13:27
Skriv ett svar
Antal svar: 15

svar

Parlamentarikern
2013-11-10 22:37

Jag tycker svenska staten ska gå in och betala en stor del som många andra länder gör, så kan vi också sänka våra avgifter och locka hit fler flyg… Jag blir inte riktigt klok på varför det är så korkat!

Flanders
2013-11-10 08:40

För rates kikar du här (lämpligen i .pdf-format)
http://www.eurocontrol.int/services/monthly-adjusted-unit-rates

Kostnaden beror på följande:
MTOW
Distans i luftrummet
Den månatligt bestämda taxan enligt ovan

Kostnaden för en zon = rate*distans*(MTOW i ton/50)^(1/2)
Exempel:
http://www.eurocontrol.int/sites/default/files/content/documents/route-charges/reference-documents/example-of-charge-calculation.pdf

Riktig flygledare
2013-11-09 23:58

Bara för att din sektor inte blir överbelastad betyder ju inte att en annan flygledares sektor kan blir det pga att du gör fel… 🙁

Kalle flygledare
2013-11-09 20:41

För egen del skiter jag i flödeskontroll och en-routeavgifter. Ju bättre direkt jag ger desto mindre tid spenderar planet i min sektor och ju mindre blir risken att piloten säger mayday eller något annat jobbigt.. Så jobba alltid för bästa direct!

Dalton
2013-11-09 20:26

Du får nog läsa igen…
Just nu (när den svenska kronan är stark och vi vill ha tillbaks vår skuld från flygbolagen) är den svenska enrouteavgiften hög. Därför färdplanerar tex SAS i danskt luftrum (en längre flygväg) och hoppas på direktrouting in genom svensk luftrum. Eftersom flödesplanering blir helt verkningslös om man gör detta så låter man dom gå den långa vägen… 🙁
Det är en helt meningslös siffra som varierar kraftigt beroende mycket på valutan. Dessutom ingår helt olika saker i avgiften i de olika länderna. I Sverige är INGET skattefinansierat men i många andra länder är stora delar skattefinansierat och då kan man hålla lägre priser. Rätt eller fel…? Jag tycker nog att dom som brukar tjänsten ska betala, alltså passagerarna och inte skattebetalarna.
Det verkar vara väldigt svårt för en del att förstå hur meningslöst det är att jämföra enrouteavgiften! För flygbolagen kan jag förstå att man färdplanerar efter var det är billigast men kom inte och snacka miljövänligt! Ta då hellre debatten med EU som tillåter detta vansinne!

pf
2013-11-09 19:47

Flere tar til orde for at Sverige er et billig land for underveisavgiften, det er FEIL-

I følge Eurocontrols info-skriv har Norge en Unit rate på EUR 58,34 og Sverige 78,23.

Danmark har forøvrig EUR 73,62….
Godt at Norge er billigere enn Sverige på noe, det skyldes nok den store trafikken til/fra/i/over vårt luftrom.

Dalton
2013-11-09 16:53

Det sker varje dag, många gånger om dagen!
Exempelvis SAS från Norge till Köpenhamn. Färdplanerar en längre väg väster om Sverige och hoppas att få direkt SVD tidigt. Tyvärr förstör detta möjligheten till flödesplanering och därför får dom då gå den långa vägen.
RYR är typexemplet på detta och gör det ofta, väldigt ofta.
Inte sällan flyger en del norr om Rhein/Bremen FIR och flyger i det något billigare svenska luftrummet.
Även trafik från öster om Sverige färdplanerars det söder om i förhoppning om att få direkt tidigt.
När kronan är billig mot euron är det precis tvärtom…! 🙁
Åker du long haul ligger du kanske på marginalen när det gäller soppa och då kan man ju inte färdplanera en längre omväg.

Det är helt absurt att det fungerar så här men miljö är bara intressant så länge det inte kostar något! Men jag håller med om att det borde vara en enhetlig kostnad för trafiken genom Europa.

Micke
2013-11-09 15:57

@Dalton,
Det du beskriver känner jag inte igen. Flyger själv long haul och aldrig har vi valt att flyga “runt” Sverige pga av undervägsavgifter. Gissar att bränslet idag är så dyrt att det knappast skulle löna sig att flyga en omväg vad än dessa avgifter skulle vara…

Dr.Watson
2013-11-09 15:30

Schablon 100 SEK per minut.

Jimmy
2013-11-09 15:07

Enrouteavgiften är egentligen en neutral kostnad. Att ha olika avgifter för samma tjänst beroende vilket land man flyger igenom är ju helt befängt. Om det visar sig att vissa flygningar tenderar att ta “omvägar” till förmån för en billigare enrouteprovider motverkar ju detta hela iden med raka flygvägar. Det ska va en enhetlig avgift inom åtminstone hela eurocontrolområdet. Avgiften skall dessutom vara momsbefriad.

pf
2013-11-09 10:23

??, vektfaktoren er fartøyets maks godkjente startvekt i metriske tonn dividert på 50, av dette tar man kvadratroten (square root)
Således blir en 747 med 450 tonn/50= 9, vektfaktoren blir da 3(3X3=9)

Antall pax ombord har ingen betydning.

Dalton
2013-11-07 11:06

Tyvärr är en route avgifter helt meningslösa att jämföra mellan olika länder. Vad som ingår i dessa avgifter skiljer väldigt mycket.
Pensionsavgifter, utvecklingskostnader, kostnader för flygplatser osv osv bekostas i tex Sverige av dessa avgifter medans i många andra länder så betalar respektive stat detta och får därmed mycket lägre en route-avgift.
Just nu i Sverige ingår dessutom den så kallade “flygakuten” i enroute-avgiften, där flygbolagen betalar tillbaks den skuld dom har till LFV. LFV sänkte priserna kraftigt under förra lågkonjunkturen mot löfte om att detta skulle betalas tillbaks senare med höjd en route-avgift. Problemet är bara nu att då väljer en del att flyga runt svenskt luftrum för att undkomma detta…! 🙁
Den starka svenska kronan är ju också ett stort problem just nu men det var ju precis tvärtom tidigare.
Det är iofs inget problem, det flygs som aldrig för över svenskt luftrum! Dock är det väl inte så smart med tanke på miljön!
Det var precis likadant när det var tvärtom, flygbolagen flög långa omvägar för att flyga i det billiga svenska luftrummet. Så länge det lönar sig så skiter man i miljön!

Mr Brown
2013-11-07 10:39

En 747 som kommer in höjd med göteborg och ut via åland kostar ca 12000sek i enroute kostnad. Allt breor på flygplanstyp och vikt.

??
2013-11-07 10:31

530kr per vad? Passagerare, km, eller hela flygplanet över hela Norge?

pf
2013-11-06 16:17

De aller fleste europeiske land er tilknyttet Eurocontrol, og fakturering m.v. skjer via denne organisasjon slik at brukerne(bolagene) får en regning for all overflyging av medlemslandene.

Den korte versjoner er:

Det er en vektfaktor, en distansefaktor og en prisfaktor, som multipliseres for hver flybevegelse. Eurocontrol tar en liten avgift for å gjøre arbeidet, resten oversendes landene. Central Route Charges Office er avd i Eurocontrol som utfører dette arbeid.

Hvert land kalkulerer en cost-base for noen år fremover, det er kostnadene forbundet ved de overflygende tjenester. Så estimeres hvor mange km justert på vektfaktor, kostnadene divideres på antall “tonnasjekm” for å finne pris. Denne beregnes per 100 km.

Går medlemsstatene med pluss eller minus, trekkes dette fra eller legges til costbasen to år frem i tid.

Det første antall km, samt de siste inn/ut av en flyplass er ikke med i kalkulasjonen. Ofte er disse en egen terminalavgift, medlemslandene kan dog
overlate dette arbeid også til Eurocontrol.

For trafikk i norsk FIR var enhetsprisen i år 2011 NOK 530,04, i år 2012 NOK 475,06 og i inneværende år NOK 430,28. Den kraftige prisnedgangen må skyldes kraftig trafikkøkning, dvs at flere flyginger bærer kostnadene til å drifte systemet.

For mere informasjon,v.g. google Eurocntrol Central Route Charges Office.

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500