Landa i storm
Hej
Var nyligen med om en landning i starka vindar. Enligt SMHI blåste det över 30 m/s i byarna vid tiden för landningen. Kan ju säga att det var inte en speciellt kul upplevelse, men när vi väl var nere med livet i behåll var vi mest lättade att vi överlevt. Efterår har jag funderat lite på vad som gäller egentligen. Vem fattar det slutgiltiga beslutet att landa i liknande förhållanden, piloten eller flygtornet? Hur kan man verkligen lita på att det är rätt beslut…? Om man måste avbryta en landning när planet lutar och far i blåsten, är det alltid möjligt att gasa på och göra detta då?
/CH
svar
Tack för klippet
Här finns bättre lyckade exempel, även exempel på ett pådrag.
Det blir inte så snyggt o skönt alltid. I sådant väder är det viktigare med en säker landing, rätt plats och rätt attityd. Om banan är blöt så definitivt ingen mjuk landing då man riskerar att få vattenplaning och då evenduellt börja glida med vinden i sidled på banan.
Minsta tvekan på att man inte är nöjd så full gas o upp igen. Ibland får man jobba hårt, särskilt om det är mörkt, ösregn, dålig sikt och låga molm samtidigt.
/A
Som sagt man kan dra på rätt sent vilket syns i detta klipp:
http://www.youtube.com/watch?v=aYiLaK5bIJo
Att doppa vingen i backen är dock inte att rekommendera.
Och där kommer frågan om ” egen företagaren ” in – så kallad kontrakspiloter ( aka Ryanair mfl lågpris bolag)
Fattar dom ett riktigt beslut efter säkerheten eller är det ” det går annars får jag ingen lön” typen av beslut? Jag tror det finns båda typerna, Men risken ökar betydligt när man börjar blanda in privat ekonomiska beslut i vad som ska vara rena säkerhetsbeslut.
Hoppas jag har fel, faktiskt.
… och därav kan piloten förmodligen göra ett sundare beslut (inte bara ta ett beslut som kostar bolaget minst -> men som kanske tullar på säkerheten)
Det är en intressant och relevant fråga du ställer.
Det har hänt olyckor där sådana faktorer du nämner spelat in. Både inom privatflyg och även kommersiellt flyg.
Det finns nog sådan “press” i bakhuvudet på alla piloter. Att lyfta/landa i tid, att ta med lagom med bränsle (“onödigt” mycket bränsle->mer vikt -> sämre prestanda-> kostar mer pengar), att landa på destinationen etc.
Den riskfaktorn skulle jag dock vilja påstå är liten inom merparten av dom europeiska bolagen då de brukar ha god säkerhetskultur (man är inte ute efter att straffa personer).
//Nalle
Naturligtvis förstår jag att ingen pilot genomför en landning på chansning och att både flygplats och besättning sätter säkerheten först. Men (vilket egentligen är en annan diskussion) det finns väl också stora krav både från flygplatsen och flygbolaget att man ska t ex landa på flygplatsen enligt planen. Kan man garantera att t ex sådan press inte påverkar ett beslut ändå? Som sagt, en annan diskussion… Min fråga var ingen kritik mot piloten.
Ingen vettig pilot skulle genomföra en landing “på chansning”, dvs att det kan gå – den här gången.
Det övas givetvis på sidvindslandingar när man som pilot “testas” i simulator var 6e månad (krav från myndigheterna), detta bl.a. för att en sådan landing du var med om kan göras på ett säkert sätt – varje gång.
//Nalle
Tack igen för era svar! Det låter enkelt när ni beskriver det så jag får lita på att piloten visste vad han gjorde, även om det ett tag kändes omöjligt att landa PÅ landningsbanan utan att någon vinge skulle slå i backen. Piloten fick nog jobba ordentligt för lönen, men han fick också väldigt många “tack” och “bra jobbat” av de som gick förbi cockpit på väg av planet.
Det går att dra på och gå runt även efter det att hjulen når backen om man så vill.
Ja, för att sammanfatta din fråga enkelt. Du kan faktiskt landa, och sedan dra på och gå runt, så kallad “studs och gå” på fin svenska.
Tänk när man släpper upp en ballong i luften, den följer vinden eller hur? Det gör ett flygplan med och om man inte korrigerar kursen landar man på en åker..
När man kommer in mot en bana och det är en väldig sidvind, (nu hoppas jag att du kan kompassen lite ) säg att banan ligger rakt nordligt för enkelhetens skull, dvs 360 grader, blåser det kraftigt måste du hålla upp nosen mot vinden för att inte driva av, så du kanske flyger på en kurs som är 340 grader eller 020 grader beroende på från vilket håll vinden kommer, så i rejäl sidvind kan vissa passeragere se banan genom deras fönster och det kan vara obehagligt när det känns som man är på väg helt åt helv… när man i självaverket är på väg raktfram.
När man sedan är över banan lägger man rätt så nosen pekar ut efter banan, släpper ena vinger så man landar med ett hjul i taget, hjulet mot vinden först.
Jag hoppas du förstår, svårt att beskriva utan att ha möjligheten att rita och “vifta med händerna” 😀
Så, hur som helst, att landa i sidvind är knepigt, ett hjul i taget och gärna en positiv sättning (Hård men inte för hård… )
Hålla en bra kurs mot flygplatsen samtidigt som flygplanet åker bergodalbana genom lufthavet, det är skoj men kan ibland vara en utmaning. Blir man inte nöjd, full gas och börja om från början. It´s just that simple..
Tack för ditt svar. Vi har landat förrut när det skakat och hoppat ordentligt i planet och det är väl inte kul, men funkar ändå. Denna gång kändes det verkligen hur vinden tog tag ordentligt i planet när vi kom ner under molnen och var nära marken. Planet lutade rejält från sida till sida plus att det samtidigt stod väldigt snett i färdriktningen. Är det då fortfarande möjligt att dra på trots att man är så nära marken och planet känns som det ska slå vingarna i marken och landa i tvärs emot landningsbanans riktning??
När det kommer till landningar i hårdvind räknar man ut vad sidvindskomposanten blir. Det är en rätt enkel Sinus ekvation, alternativt räknar flygdatorn ut det åt en.
Sedan måste medelviden vara under max sidvind som flygplanstypen är byggd för. Låt oss säga 30knop (Det varierar från typ till typ lite ).
Säg i ditt fall där det blåser 30 m/s, det är nästan 60knop, om all den vinden ligger med 90graders vinkel till banan dvs 60knop sidvind, landar man inte. Vid så “extrem” vind kan flygplatsen besluta att stänga, men det är sällan flygplatser stänger enbart pga vind.
I ditt fall blåste det säkert mer eller mindre parallellt med banan, iaf så pass att sidvinds vektorn blev mindre än det som flygplanet är byggt för.
Befälhavaren är den som har det slutgiltiga beslutet, och ja, en go around som kallas är alltid möjlig i sådana förhållande (givet att flygplanet fungerar som det ska)
Att det rister och skakar är i sig inget farligt, mest obehagligt för passagerna.
Enkelt uttryckt kan man tänka sig en båt som är ute under hård sjö, det kränger och flänger också rätt bra. Vatten och luft fungerar i princip likadant.