El flyg
Mycket snack om elflyg just nu, inte minst ifrån våra okunniga politiker. Elflyg över 20 pax kommer inte att finnas på väldigt länge, pga batteriernas vikt bl.a.
En annan sak är,vart ska elen komma i från. Vår ignoranta regerings politik medför att alt mer av kärnkraften monteras ner, utan att ersättas med tillräcklig annan elproduktion.
Enda möjligheten är att importera smutsig el, vad har man då uppnåt?
Samtidigt hänger inte kraftnätet med, behöver byggas ut vilket tar tid.
Kanske div. beslutsfattare bör komma ihåg att flygets utsläppGLOBALT är TVÅ procent av allt utsläpp av drivhusgasar.
svar
@Kurt: Jag håller med dig om att väte är en väg framåt om man kan hitta smarta sätt att få fram den ganska stora mängd elenergi som behövs. Som du antyder har jag oxå läst att väte kan ingå som del i och effektivisera tillverkningen av miljöbränsle. Jag tror inte att vi ska räkna bort ren el eftersom man kan ladda regionalflygplan smart och slipper omvägen via flytande/gas-bränsle.
Jag sitter själv och flyger TP regionalt och tror att mycket av att våra operationer skulle kunna fungera med elflyg.
Vägen fram innehåller säkert en kombination av olika tekniker där inblandning av miljöbränsle är en bra start. Det viktigaste är att lobba/jobba FÖR miljöteknikutveckling både politiskt och inom flygindustrin. Det är så vi kan tvätta bort miljöbovsstämpeln och driva utvecklingen framåt.
@Skyvandrare Klart att nånting ska göras, men en bättreide än batteridrift, som på inget sätt kan vara framtiden, vore att använde den el som alla vindkraftverk producerar nattetid, där konsumptionen är låg för att tillverka väte från vatten, vätet kan då användas som antingen en komponent i flygbränslr eller användas som flygbränsle. Dessutom är består el motorer av järn och koppar som helt säkert inte är lättare än jetmotorer med samma effekt.
Det är väl ingen som tycker att flyget INTE behöver att förändras.
Problemet är politikerna, som inte begriper något. Det är bara plakat politik man sysslar med.
Man inför en flygskatt, som försvinner in i statskassan.
Om en flygskatt skall vara effektiv för miljön – Då borde den också gå till miljö förbättrande åtgärder.
En flygmotor driven av fotogen ger en verkningsgrad på ca 30% medan samma turbin med en ångpanna påkopplad ger en verkningsgrad på ca 90%. Teoretiskt vore det alltså mer energieffektivt att bygga kolvätedrivna kraftverk vid flygplatserna för att ladda elflygplan. Jag förstår att batterierna är ett problem både vid tillverkning och kapacitetsmässigt, men det uppvägs delvis av att en elmotor är mycket lättare och enklare än en turbinmotor.
Att sticka huvudet i sanden och säga att flyget inte ska behöva ändras och anpassas är ett säkert sätt att späda på den smutskastning som sker av flyget.
Uppmuntra och satsa istället på elflyg regionalt och tillverkning av miljöbränsle. Sverige har alla möjligheter att ligga i framkant i miljöteknik som kan resultera i minskat oljeimportbehov och ökad teknikexport. Denna teknikutveckling blir heller inte unik för flyget utan samma teknik används inom hela fordonsindustrin. T ex så är Flygfotogen och Diesel så lika att jag vågar gissa att samma miljöbränsleanläggning kan producera bränsle till både flygplan och lastbilar.