Kollektivavtal Braathens – SPF
Nu har SPF gått ut till sina medlemmar på Braathens att det ska förberedas för en konfliktomröstning.
Dags att sätta kontoret under press och få upp avtalen.
svar
Dessa frågor har varit ständigt aktuella hos alla SAS underleverantörer, sedan Golden Air körde S2000, genom Jettime, FlyBe, Regional Jet – Xfly och nu Braathens.
Exakt samma frågor:
För låg lön, pressade scheman med mycket övernattningar och alla har haft stor personalomsättning och kort om folk. Man startar med att köra sin personal stenhårt sen blir det små förbättringar med tiden och vips är det inte hållbart, någon annan kommer in och tar över och börjar om från ruta ett med lägre löner. Ser ni mönstret.
Så detta är absolut ingen ny fråga för SPF. Tråkigt att de inte kan göra bättre i sakfrågan. SPFs ansvar är att upprätthålla sjyssta villkor för piloter, inte underlätta för SAS att ha billiga underleverantörer.
Braathens pilotlöner är för tillfället bara snäppet bättre än vad som betalades 2012 när de flög S2000 för SAS. Löneutvecklingen har i stort sett stått still och inte ens följt den allmänna indexjusteringen eller märket.
Det finns mer än lönen att strejka om. Exempelvis våra extremt långa dagar utan raster och knappt möjlighet att äta. Eller för få lediga dagar per månad. Företaget vill försämra och öka arbetstid per vecka, men de vill inte ge mer ledighet tillbaka.
Men man kan jämföra mot kollektivavtalen Xfly tidigare hade på sina baser för sin SAS produktion.
Danska BRA piloterna fick behålla i stort sett samma avtal och löner i Köpenhamn och Billund.
I Stockholm ligger BRA piloter långt ifrån det avtal som Xfly hade.
Att lönen blir lite högre i Danmark, visst.
Men att en Styrman i Danmark tjänar mer än en Kapten i Sverige inom samma bolag inser alla att det är fel.
Så visst kan man jämföra.
Pilotlönerna i Stockholm är under all kritik.
Lönekostnad DK, att löner är olika mellan löner gäller många yrken. Så mkt bör man förstå att det inte går att hänvisa till vad någon tjänar i Köpenhamn i sin löneförhandling i Stockholm.
SPF = SAS Pilot Förening.
De är föga intresserade av annat än SAS. Men ser gärna lite medlemsavgifter trilla in som senare kan stötta SAS gänget.
När SAS gått i strejk vill man ha sympatiåtgärder från alla sektioner i SPF.
det handlar om att pilotfacket på BRA inte kan gå ut själva och varsla om strejk eller andra åtgärder. det måste gå via centrala organisationen dvs SPF och de är inte direkt på hugget tyvärr. SPF har en del att lära av utländska organisationer.
Värt att notera är att en dansk kapten tjänar 70 000dk i månaden.
Det man skall ta till beaktning är hur mycket hangar 5 sätter in varje månad i SEK som skall motsvara 70 000 DK, glöm inte att AAP är en mellan hand som också skall tjäna pengar.
Vi pratar alltså i runda slingor 110 000+ SEK.
Är det då rättvist att svenskar skall tjäna mellan 50 – 60 000 sek?
Trodde aldrig jag skulle säga det, men SPF är numera en gul fackförening därav de sämsta villkoren i Europa.
Om detta vore Danska piloterna hade det redan varit strejk om förhandlingarna bara drog ut på tiden.
Svenskarna sitter snällt i båten.
En av anledningarna till att Danskarna fick ett mycket bättre avtal direkt när BRA öppnade baser i Danmark.
… verkar vilja dra ut på det. Då kan de så fint utnyttja piloterna till det gamla avtalet ändå till efter semestrarna.
Parterna verkar stå långt ifrån varandra i kollektivavtalsfrågan. Långsamma och sporadiska förhandlingar vilket bolaget inte har något emot. Kanske krävs ett strejkvarsel för att något ska hända.
Tippar på att det kallas in en medlare som förhandlar fram ett lönelyft enligt industrimärket på 6,4% över två år. Första året 3,4 andra 3,0. Det är nog inga större förbättringar att förvänta sig i ett nytt k-avtal.
Spännande och se om BRAs piloter vågar strejka för sina villkor.
Jag sitter i “ett fack” men även så har jag stor insyn i företaget.
Det kommer naturligtvis leda till vilda strejker precis som nämnts då den stora majoriteten inte ställer sig bakom detta. Undra hur övriga SAS kommer se på det.
Det är väl bara ta Xflys tidigare Kollektivavtal, justera lönerna med nya märket och sen tuta & köra.
Vad är problemet och tar sån tid?
Vill BRA att kaptener ska sitta med 49’/mån. Borde vara vilda strejker.
Är man borta mycket bör det avspegla sig på lönespecen i slutet av månaden och man ska även ha rimligt med tid hemma.
Att arbeta i stort sett 5-2 som BRAs piloter gör för tillfället, mestadels borta är inte hållbart. Det fungerar inte för folk med familj och bolaget får hög personalomsättning, vilket i stort sett alla SAS underleverantörer har haft.
Det blir flygskolor. Så fort folk får erfarenhet går de vidare. Bolaget får höga träningskostnader men på pappret är det låga löner. Det är billigare att ge vettiga villkor.
Se till att få ordning på nya kollektivavtalet!
Nej det är inte det normala. Att arbeta 4-5 dagar, ja. Men inte ligga ute. Och gör man det ska det kompenseras i lön och längre ledighet, typ 4/3 och 5/4 eller 5/5 som Norwegian lutar åt.
@ RYR FO jag vet att Ryanair inte har övernattningar eller slingor där är ni rätt unika i reguljärflygbranchen eftersom ni uteslutande bara utgår från er bas och kommer tillbaka dit då tjänstgöringsdagen är slut. Det finns säkert några fler flygbolag med samma koncept.
Men trafikprogrammet för de flesta andra innebär att det blir övernattning i olika stränder, personligen gillar jag det. Sen beror det på vad man som pilot vill få ut av sin karriär i flygbranschen. Se nya länder och världsdelar, flyga Shorthaul eller Longhaul mm mm. Ska alla besättningsmedlemmar komma hem till sitt varje tjänsgöringsdag så innebär det en hel del olika baser och då håller det inte ekonomiskt och ger minskad flexibilitet.
Innan man ger sig in i flygbranschen så måste man vara medveten om att det är så här det är.
@Captain X
Det beror helt på var man jobbar. Att flyga regionalt [BRAs SAS produktion] ska inte behöva betyda 5 dagar borta konstant, det är bara dålig schemaläggning.
Jag jobbar själv på Ryanair och trivs kanon. Vi har i stort sett inga övernattningar. Blir någon vid sim/recurrent. Förra året hade jag 5 dagar på en annan bas. Resten var hemmavid. Klockrent. Stabilt 5-4 schema med 2 eller 4 legg per dag med normalt 1-2 dagar standby per block. Mindre standby på sommaren.
Lider med er som jämt ska packa väskan.
Se till att få ordning på ert kollektivavtal.
Att ligga ute på slinga är helt normalt i flygbranschen såvida man inte flyger åt något litet lokalt flygbolag. En slinga på 4-5 dagar är väl inget att gnälla över med 3 dagar ledigt på hemmabas.
På en del kommentarer här så förefaller det vara några som är vana att komma hem varje arbetsdag, men så här är det i flygbranschen och så har det varit i många många år. Slingor på upp till 12 dagar borta finns på andra stora flygbolag så att gnälla över 4-5 dagar är konstigt.
Nu tjänar ägarna äntligen pengar igen! Men på personalens bekostnad verkar det som. Tråkigt att det blev en så stor omställning från att alltid sova hemma till att nästan aldrig sova hemma. Ska kontoret behållas på Bromma? Verkar väldigt dyrt! Lycka till i sommar och med nya avtal!