Featured article image

SAS stänger ner Kina

Publicerad den 3 maj 2025
Kommentarer
Enligt SAS har Skandinavien gått miste om försäljningen av 1,2 miljoner flygstolar på grund av det stängda luftrummet över Vitryssland, Ryssland och Ukraina. SAS har bekräftat att de inte kommer att ha direktflyg och stänger därmed sin trafik till Kina under 2025, men i september vågar man sig på att lansera en ny linje till Seoul i Sydkorea. Men vad händer med resten av Europaflyget till Kina, är det på väg att stänga ner på en bredare front?

SAS-rapport: Europeiska flyglinjer till Asien kan försvinna helt.
Det stängda luftrummet över Ryssland innebär ytterligare två timmar i luften på resor mellan Skandinavien och Asien. SAS rapporterar att Skandinavien gått miste om 700 000 sålda flygbiljetter till Ryssland, Vitryssland och Ukraina mellan 2019 och 2024, och cirka 500 000 biljetter till Asien och Mellanöstern under samma tidsram.

– Så länge det ryska luftrummet förblir stängt kommer obalansen finnas kvar. Vi anser att branschen behöver lika villkor för att säkerställa rättvis konkurrens och pålitlig förbindelse för våra kunder, säger Mads Brandstrup Nielsen, Senior Vice President Public Affairs på SAS.

Den 9 november avslutade SAS sin sista direktflygning från Shanghai till Köpenhamn, vilket markerade slutet på en långvarig linje som till och med lyckades fortsätta att trafikera under covidpandemin. SAS har bekräftat att de inte kommer att ha direktflyg till Kina under 2025 och därmed följer de i fotspåren av flera av sina europeiska konkurrenter.

Sedan början av året har Virgin Atlantic, British Airways, Lufthansa och LOT Polish Airlines antingen minskat eller ställt in sina linjer till Kina. Även Air France-KLM minskar antalet flygningar. Från och med nästa månad kommer KLM att minska antalet flygningar per vecka från Amsterdam till både Peking och Shanghai, noterade Flygtorget utifrån en undersökning från Cirium som analyserar flygmarknaden.

Men samtidigt som europeiska flygbolag stänger ner sina linjer till Kina, så ökar de kinesiska flygbolagen kapaciteten på samma rutter. Kina har fått en enorm konkurrensfördel i och med att de kan fortsätta flyga över de luftrum som är blockerade för europeisk trafik och det verkar som att de enda nya rutterna mellan Europa och Kina är de som kan fungera i ryskt luftrum. Faktum är att idag är Air China det enda flygbolaget som erbjuder direktflyg mellan det kinesiska fastlandet och Danmark.

Trots dessa utmaningar planerar SAS att öppna en ny linje till Seoul i september 2025 – en linje som förväntas förbli konkurrenskraftig även under nuvarande överflygningsrestriktioner, eftersom alla flygbolag här konkurrerar på samma villkor.

Ett annat resultat av de stängda luftrummen är att nord- och östeuropeiska städer har förlorat sin roll som förbindelselänk mellan Europa och Asien. SAS-rapporten noterade att Helsingfors tidigare var den absolut viktigaste knutpunkten för skandinaver som flög österut till Kina, men sedan Finnair förbjöds att flyga över Ryssland har mycket av trafiken flyttats söderut till hubbarna i Dubai, Doha och Istanbul, där flygbolagen fortfarande kan använda ryskt luftrum. Denna trend förvärrades av att en linje mellan Frankfurt och Peking som trafikerades av Lufthansa ställdes in i november 2024.

SAS och andra västerländska flygbolag har också begränsat rutter till vissa områden i Mellanöstern på grund av konflikten mellan Israel och Libanon och missilattacker mellan Israel och Iran. SAS upphörde med sina flygningar till Teheran 2021 och Tel Aviv 2023.

Avslutningsvis nämner SAS-rapporten att stängningar av luftrummen har lett till en ökning av fraktkostnaderna för gods som transporteras mellan Europa och Asien.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500