TUI fly nordic har det tufft
Målet har nåtts genom nya pilot- och kabinavtal med lönestopp, fler flygtimmar och en 30-procentig minskning av den administrativa personalstyrkan.
– Charterflyget har levt lite i en skyddad bubbla tidigare. Men det är inte längre ett självändamål för charterbolag att ha ett eget flygbolag om vår produkt är mycket dyrare än det som andra kan leverera. Om vi inte anpassar oss finns vi inte kvar om några år, säger Alexander Huber, som tillträdde som vd för TUI Fly Nordic i höstas med uppdraget att få ner charterflygbolagets kostnader.
Lågprisflygbolag som Norwegian och danska Jet Time är mycket offensiva konkurrenter. I dag flyger TUI Fly Nordic hälften av Fritidsresors nordiska gäster, vilket är mindre än för några år sedan. Exempelvis har Fritidsresor sedan två år ett omfattande samarbete med Norwegian.
Målet för TUI Fly Nordics ledning var att sänka kostnaderna med 250 kronor per erbjuden flygstol, vilket man har lyckats med även med lite marginal. Det innebär 6–7 procents lägre kostnadsnivå jämfört med tidigare eller 160 miljoner kronor per år i besparingar.
– Det låter kanske inte så mycket mätt i procent, men en stor del av flygbolagets kostnader är bränsle, som vi har svårt att påverka. Men vår insats kommer att påverka nordiska TUI:s vinst positivt, säger Alexander Huber.
Det är många tuffa beslut som har fattats. 20 personer har sagts upp inom administration, och kollektivavtalen för den flygande personalen har ändrats. TUI Fly Nordic ska dessutom fokusera sina flygningar från de större städerna i Norden, medan flighterna från regionala flygplatser sköts av externa flygbolag. Diskussionerna har dock förts i hamn med fackföreningarna utan konflikter.
– Våra medarbetare har uppfattat allvaret i situationen. Vi har varit väldigt öppna och tycker att vi har lyckats skapa förtroende. Nu är utmaningen att hitta ett sätt där vi konstant kan förändras och effektiviseras, för det gör våra konkurrenter, säger Huber.
svar
@TQ
jag är skittrevlig men alldeles för insatt och därmed realist. Om du väljer att vara bitter och grinig och blunda för fakta så fine!
En kapten på TUI som jobbar på fridag får ca 15.000 kr för varje påbörjad dag. Checkin kl: 21:30 check ut kl: 07:00, arbetstid 9 Tim 30 min ger alltså ca 30.000 kr extra i fickan för berörd. Nu kan man ju fråga sig varför så många är ute och flyger på sina fridagar när timuttaget för flightdeck per år är långt under övriga. Kanske vore på tiden att någon tittade på Planning och schedulering så att det blev lite ordning och reda. Mycket pengar läcker ut via scheduleringen och mycket dålig planering.
Vad är du för en ärkefjant? Vad är det för fel på dig och varför är du så extremt otrevlig hela tiden? Vad är det för hemskheter du har råkat ut för som har gjort dig så bitter och osjälvkritisk?
Mongo
Så personalen ställer upp på fridagar för att flygen skall komma iväg… Hur naiv och d_m kan man vara? Jag jobbar gärna på mina f-dagar för det tjänar jag bra på. Om flygen kommer iväg eller ej är banne mig inte mitt ansvar.
Piloterna jobbar oxå mycket gärna på sina f-dagar. Gissa varför…
Anders1: Tror knappast att det är de anställda som gapat efter för mycket, snarare tvärtom. De ställer upp till 100% och jobbar lediga dagar för att flygen ska komma iväg osv. Det är snarare en penningkåt ledning som snabbt vill visa framfötterna och ge ägarna det dom vill ha. DVS mera pengar i plånboken.
Och gnäll gärna om benutrymmen osv.. ytterligare en sak som personalen inte kan göra ngt åt, det är bestämt högre upp hur många stolar som ska in i varje kärra. Och dålig service,,… nja det kan jag knappast hålla med om men alla får tycka olika…
BLX är rätt mycket ett fasadbolag och har nog alltid varit det. Värst var det på Britanniatiden…
Eller så är det de anställda som har gapat efter för mycket och inte ger bolaget någon annan möjlighet?
Tråkig utveckling, man gör sig av med anställda: för mycket vill ha mer. Vissa ännu större vinst, få sin bonus, och förhoppnings viss få flytta till de stora pojkarna i utomlands. Om de anställda inte ställer upp och flyger på sina fri dagar, så skulle ett antal flyg inte komma iväg. De som ställer upp, har förhoppningar att få vara kvar, men strecket kryper bara längre och längre upp på listan.” Ställ upp idag, borta imorgon.” MEN VÄLKOMMEN TILLBAKS PÅ KORT TIDS KONTRAKT.
@Hmmm.. Gäller inte det bara Arkefly, Jetairfly och TUIfly? Skulle det alltså också gälla Corsair och Thomson? Varför har man i-så-fall inte även integrerat Tuiflynordic?
Enligt säkra källor skall man nu flytta HK till annan ort söderut.
@Anders1
Det låter väldigt insatt det du skriver men faktum är att de har ett och samma OP för de övriga europiska bolagen och har haft ett tag…!
Högsta betyg för service ombord?
Hur 17 tänker man då?
Vilka har man tillfrågat? Enbart svagbegåvade hjon vars idé om service begränsar sig till Landstinget och Ryanair?
Kan någon förklara för mig vad man menar med “bra service” så som BLX påstår att de har?
Min egen erfarenhet är att en flygning med BLX innebär:
*Ont i knäna eftersom jag har 100kg pax framför mig, som sitter tungt över mina knän. Att det inte går att fälla ned stolen upplyser jag vederbörande om redan vid boarding. Men med BLX pitch så hjälper det inte att sätet är i upprätt läge. Avstånd mellan knä och framförvarande säte är likförbannat ett negativt värde.
*Sömnbrist, eftersom CC genomför sitt så kallade “serviceprogram” med hög och klämkäck stämma alldeles oavsett tid på dygnet. Om klockan är 03 eller 18 spelar ingen roll.. Lottterr! Lotterr! Här ska säljas Lotterrr!!!!
*Låååångsam servering om man vill köpa något, eftersom alla ska köpa jättemycket sprit, CC måste ta jättemycket betalt varje gång och paxen måste strula jättemycket med betalningsförfarandet.
Slutsatsen är att jag enbart flyger BLX om jag verkligen sparar enormt mycket tid och pengar jämfört med att flyga med Ryanair, SAS, eller vem som helst.
Men återigen, vad fasen menas egentligen med “bra service” på BLX?
As if I care 🙂
Översittare? Absolut!
Besserwisser? Absolut!
Det finns flera olika varianter av verkligheten – det märks inte minst i detta forum. Låt oss säga såhär; låt oss avvakta och se utgången…
När det gäller stålbadet så kommer det fler så kah är inte det minsta rädd för att jag inte kommer att få rätt.
Bitter? Inte det minsta, realist? Absolut!
Det som lever får se…
TQ lägg ner! har du inget med bolaget att göra behöver du inte lägga upp saker här som du TROR är sant, som du har fått hört från någon gammal SAS pilot.
TQ
Om du nu redan läst vd brevet så utgår jag ifrån att du är anställd på TUI?
Då borde du även veta att bolaget går och har domsenaste åren gått med bra vinst.
Stålbaden kommer från en önskan om större vinstmarginaler. I get annat.
Anders.
Du har helt rätt i vi har en produkt liknande lågpris produktionen. Så mycket folk som möjligt ombord och sälja så mkt som möjligt till dom under flygninge. Men det finns två stora skillnader.
Fast anställning och k-avtal! Och högsta betyg på service om bord. (Den mäts och gämförs det andra bolag som Norwegian SAS Thomas Cook etc) Om du hamnat på en flygning med dåligt service är det bara att beklaga. Troligen var det nog TQ som tröttnat på att hälla upp kaffe och vara snäll. Han verkar ju iaf förlänge sedan blivigt bitter på bolaget och sitt jobb.
Håller Inte heller med om att det skulle vara mycket effektivare att slå ihop bolagen.
Vi har mycket olika operationer i våra bolag då vinner vi på att ha en vd för varje land som kan se till att skräddarsy operationerna för det som funkar i det landet. Storskalighets vinsterna finns ju där iaf med tex inköp av flygplan till hela TUI group samt förmånlig wetleas av kapacitet mellan bolagen.
@ Kalle
Jag förstår ditt resonemang att en 736 med 100 pax är billigare att flyga än en 738 med 100 pax när de endast ser till en enskild flygning. Men personligen tror jag kalkylen ser ut så här. ” I snitt säljer vi 100 stolar per flygning. På var femte flygning (peak) är dock efterfrågan 180 stolar och de extra 80 betalar ett högt pris för sin resa.” Ingen på flygningen med 100 pax kommer att klaga då alla mittsäten och en del ytterligare säten är tomma. Om du också tar med kostnader för att operera båda typerna blir det kanske inte lika stor skillnad. En 736 har egna specifikationer/utbildningar och du kan säkerligen inte lönsamt fullboka den med charteruppdrag under helger och lov. Har du bara en flygplanstyp med samma konfiguration kan du låta passagerarna köpa tilläggstjänster som t.ex. extra benplats eller sitt favoritsäte redan vid bokning (och inte när flygplanstyp är bestämt). Jag tror att de flesta flygbolag snart även kommer att kräva matbeställning/betalning i detta skede och därmed avsevärt minska sitt/underleverantörens svinn. Bolag som Air Arabia och Pegasus gör det redan.
Anders1
Håller med dig till 100%; bilden av TUI som du ger kan jag skriva under på – helt klart fler än oss.