Varför satsar inte SAS på Business inrikes?
Av det senaste evenemanget med SAS ledning att döma kommer “europabusiness” inte gälla på inrikes. För det första, varför? För det andra, ska blockade mittstolar, gardiner, catering och serviceutbud ändra sig mellan varje leg för en A320, bara för att destinationen är Helsingfors istället för Göteborg? Make it make sense, Eurobiz borde införas på samtliga linjer (med varierad catering)
svar
SAS hade aldrig 8 första klass stolar i DC9-21 utan bara i DC9-41. Dessutom var detta flygplan som flög i hela systemet men fösta klass såldes aldrig som produkt på inrikes. De som hade tur kunde sitta där på inrikes men det var allt.
Genmäle till@Bertil 1.
SAS flög under 1970 talet inrikes med Douglas DC9-21 som hade 8 första klass säten. Linjer som trafikerades var ARN-LLA, ARN-GOT å ARN-MMA.
@Berra, instämmer helt i ditt inlägg.
Nu är det just Eurobiz som SAS ska återinföra under 2025…
Jag vill slippa se detta bolag på svensk mark och vad jag anser har bedragit vårt land i decennier.
Så efterfrågan är alltså både för stor och för liten på samma gång av tråden att döma, intressant.
BTW, har de övervägt att införa boardingmusik? Hade varit trevligt!
Nu handlar inte allt om biljettpriser. Tyvärr vill majoriteten av passageranrna betala lite men helt gratis mat och dricka ändå……
Inrikes är i stort sett bara point-to-point medan trafiken till europa och vidare ser annorlunda ut.
1: Köper man en business biljett till exv RIO via Amsterdam eller Paris uppskattar man inte att börja eller avsluta denna långa resa i economy och behöva köpa mat m.m. Produkten måsta hålla hela vägen.
Enkelt.
Det är inte lönsamt helt enkelt.
Med Anko vid rodret så har man förhoppningsvis återfått en hel del common sense i bolaget. Eurobiz är förlegat. Servera drycker ombord å köp den macka du vill äta ombord på flygplatsen. Enkelhet är ordet för dagens transport som skall vara billig.
Nuförtiden är det ingen skillnad att flyga inom Europa med SAS – Norwegian eller Ryanair om man ska point-point. SAS och Norwegian erbjuder biljetter som tar en från a – via b – till c. Det är skillnaden. Men ombord är det ingen skillnad. Ofta är Ryanair billigare och Norwegian har ok priser. SAS är dyra om man bokar sent men det går att hitta vettiga priser om man är ute i god tid.
På en morgonflygning från vissa destinationer till Arlanda sägs det att SAS kan ha upp till 10 Pandion och 100 Guld bara i egna medlemmar. Gissningsvis får SAS så bra betalt för snittstolen att de inte kan blocka några mittstolar eller erbjuda en premiumprodukt till ett stort antal passagerare utan flera extra besättning ombord. Den som sitter på sista raden framför skynket betalar för samma service som den som sitter på rad 1. Skulle man enbart ha 5 rader Business och sätta de flesta frekventa resenärerna bakom skynket p.g.a. platsbrist skulle steget över till konkurrenter inte vara så stort för dem.
En biljett till Luleå och Berlin kostar oftast lika mycket, så jag tror att det kopplas till SAS nya avtal med BRA och ev begränsningar i service osv på ATR-maskinerna. Utbudet blir fortsatt spretigt, men hoppas att nuvarande plus åtminstone levlar upp. Många som byter på ARN,CPH el CPH kommer tro att de hamnat på Ryanair av misstag annars
Bäste Bert.
Det du skriver kan verka rimligt men du missar att väldigt få har råd, tycker det är värt eller för sina respektive företags policy inte får flyga Business på inrikes sträckor. Många interna företags policies säger att det är ok för personer i viss ställning alternative kopplat till längden på flygningen. På inrikes fyller PLUS det behovet alldeles utmärkt.
Det är ju meningslöst att ha business på inrikeslinjer. Vilket företag skulle vilja betala dyrare biljetter åt sina anställda för att åka business. Det fanns inte ens business på inrikes när Jan Carlzon introducerade bussinesklass en gång i tiden. Visst, det skulle vara skönt med en mittstol tom även på en inrikesflygning. Ännu bättre skulle det varit med bredare stolar i business på Europalinjerna.
Har du missat att inrikesflyget som helhet kollapsat?
Få människor flyger till Stockholm för ett möte som de gjorde 2019.
Det som återstår är transferpax och norrlandsflyg. Visst det skulle väl vara fint om man kunde erbjuda samma klass på anslutningsflyget till Luleå som på anslutningsflyget till Kastrup. Men jag tror inte det är prioriterat, mer så att paxen ska vara glada att det ens finns något flyg alls.