Vilsen flygtekniker
Nybliven tekniker här, kommer om cirka en månad gå ut med en B1.1 basic training CoR och känner mig lite vilsen. Vill helst jobba civilt för, vet inte men känns lite slöseri att ställa sig på Saab/försvarsmakten och börja skruva gripen. Sen är det väldigt svårt att få in en fot på den svenska marknaden har jag märkt, alla säger att de ska vara så lätt att skaffa ett jobb som flygtekniker.
Har sökt flera jobba som både tekniker/mekaniker, men inte fått något svar på något. Trodde de skulle vara relativt lätt då jag även har gått mek på gymnasiet och har alla moduler klara där och sedan gått vidare direkt till tekniker och har alla moduler färdiga. Är det någon som har något tips på vad man kan göra, eller ska man kolla ute i Europa, för har sett att flera större bolag söker nyexaminerade tekniker/junior tekniker. Vad hade ni gjort?
svar
Läs in Helikopterlära så har du betydligt fler möjligheter inom Sverige. Vi är konstant i behov av helikoptertekniker (civilt). Skillnaden blir att du får ett extra år praktik (basic examination) om du väljer att gå direkt för B1.3 istället för B1.1 och konvertera till B1.3 (då blir det totalt 2.5 år med först 2 år för utfärdande av B1.1 och sedan 6 månader konvertering till B1.3.
Många helikoptertekniker som jobbar på Line (inklusive mig själv) har ett schema där man jobbar 7 dagar och är ledig 7 dagar. Man kör ett liknande uppläg hos vissa arbetsgivare även på Base. Lönerna har gått upp drastiskt senaste åren.
Jag har flera i samma klass har sökt bland annat Norwegian (ARN, OSL), SAS (ARN, CPH), och vi alla har alla moduler klara, men inte har fått något svar från de på flera månader. Till och med SAAB, har inte svarat på fleras jobb ansökan, fast man trodde att de skulle ta in nästan vem som helst. Verkar som branschen har kommit in i en period, där man inte vill ta in ny examinerade.
Kan de vara så att företagen, väljer beroende på vilken skola man kommer ifrån. För känner flera från andra skolor, som har fått jobb mycket enklare flera månader innan de tar examen i jämfört med de i min klass.
Sök som mekaniker hos Norwegian i Oslo. Många svenskar som jobbar där.
I reklamen för skolorna nämns hela världen kan bli din arbetsplats. Inte så kul verklighet när frugan från Hjo är på smällen eller man inte vill pendla längre pga hälsa eller familjeskäl. Därav bristen på Flygmekaniker och Flygtekniker över hela världen. Vanligt man är underbetald samt jobba borta hela livet. Sikta på en Base Maintenance MRO i England eller centrala Europa så kommer du få en bra start på karriären. Jobba där 4-8år så kommer det vara lättare att få en tjänst i Sverige då det söks folk med lite erfarenhet som kan vara självgående till de lite tyngre Line verksamheterna i Sverige. Grattis att du gått klart skolan. Den betyder egentligen ingenting nu då det riktiga livet börjar nu. Bygg erfarenheter och se till att få jobba med olika flygplanstyper och system för din s.k praktiklista du ska fylla i kommande åren. Sen kan du be MROn att nischa dig mot till exempel plåtreparationer. Något det är brist på i Sverige. Lycka till.
Hej. Har jobbat sedan 1983. Det har alltid varit brist på duktiga flygtekniker och så är det även nu. Sök Norwegian i Oslo eller Arlanda.
Du skriver om SAAB och Gripen men SAAB har väl också Civila delar både i Linköping och Nyköping värt att kolla med dom
Det är alltid svårt i början av karriären, oftast får man en fingervisning var jobben kan finnas där man gjorde praktik. I Sverige har du. Sen ska du inte vara rädd att söka dig ut i Europa. Bygg upp erfarenhet, sen kan du alltid söka dig tillbaka till den Svenska marknaden om det är där du vill vara. Men ge inte upp. Du kommer hitta jobb.
Ge inte upp.
Skicka ändå ett mejl till alla flygbolag oavsett om de annonserar.
Skriv en kort resumé och berätta om dina visioner.
Det värsta som händer är att de skickar mejlet till papperskorgen.
Kolla även norska bolag och ambulansflyget i Norge, som är betydligt större än i Sverige.
KLM söker till AMS. Likaså Lufthansa till FRA/MUC. Inget av bolagen kräver att man talar nations språket, utan engelska räcker.