Apollos grundare: ” Kuoni manipulerade bokslut !”
Publicerad den 14 september 2003Apollos förra ägare, Fotios Costoulas, anklagar den schweiziska resejätten Kuoni för att med en falsk bokföring ha försökt tillskansa sig mångmiljonbelopp i samband med köpet av researrangören Apollo.
- Kuoni manipulerade siffror och bokförde förluster på över 80 Mkr från de första fyra första månaderna år 2001 år 2 000, säger Fotios Costoulas till @irmail. - Syftet var att jag och Thomas Rosenqvist (10 procent) skulle få mindre betalt för försäljningen av Apollo. Men samtidigt vilseförde alltså den stora resekoncernen Kuoni sina aktieägare.
Bilden: Apollos grundare Fotios Costoulas mottar pris för jämställda resor. Foto Björn Lindahl
En dom från skiljedomstol är inte offentlig. Skälet till att Fotios Costoulas nu beslutat sig för att ta bladet från munnen är, att resebranschmagasinet Travel News i sitt senaste nummer hade en artikel med rubriken Costoulas förlorade tvist mot Kuoni.
–Av innehållet i artikeln så är det helt klart att uppgifterna kommer från min motpart, säger Fotios Costoulas. -Bl a står det att man sökt mig för en kommentar. Det står inte att man sökt Kuoni för någon kommentar, vilket man ju inte behöver göra om man fått sina uppgifter från Kuoni.
Enligt Fotios Costoulas är bakgrunden den här: När Kuoni köpte Apollo-koncernen, inklusive flygbolaget Novair, av Costoulas (90 procent) och Thomas Rosenqvist, så var avtalet att bolaget skulle vara nollställt, alltså utan skulder vid utgången av år 2000.
–Den totala förlusten för året uppskattades till 300 Mkr, berättar Fotios Costoulas. –Eftersom vi och Kuoni redan hade reserverat 140 Mkr för att täcka den förlusten, så sattes ytterligare 160 Mkr undan på ett bankkonto, tills att bokföringen för året var klar och vi då visste exakt hur stor förlusten blev.
Fotios Costoulas säger, att enligt avtalet med Kuoni, skulle han som säljare få del av den färdiga bokföringen för år 2000 den 15 februari år 2001.
–Men Kuoni dribblade hela tiden. Vi fick se en del av bokföringsmaterialet, men hela bokföringen fick vi se först i november 2002, alltså mer än ett och ett halvt år efter vad som avtalats.
Fotios Costoulas berättar att räkenskaperna nu plötsligt visade att Apollo skulle ha gjort en förlust år 2 000, inte på runt 300 Mkr som köpare och säljare gemensamt hade beräknat, utan på över 400 Mkr. Kuoni krävde då, med stöd av sina räkenskaper, över 100 Mkr ytterligare av säljarna av Apollo, Fotios Costoulas och Thomas Rosenqvist.
–Jag ansåg att det var omöjligt att förlusterna plötsligt skulle ha kunnat bli så mycket större och när vi och våra revisorer granskade Kuonis räkenskaper, så visade det sig alltså att Kuoni lagt in kostnader från det första kvartalet år 2001 i räkenskaperna för år 2 000.
–Den börsnoterade, stora, schweiziska resekoncernen Kuoni försökte alltså som billiga småtjuvar lura oss säljare på stora pengar. Dessutom vilseförde man vad jag kan förstå också sina aktieägare genom att för dem presentera ett felaktigt bokslut.
Tvisten mellan köpare och säljare hänsköts, i enlighet med avtalet, till skiljedom i Stockholm.
Dom avkunnades den 28 mars i år.
–Vi som sålde Apollo är inte, vilket Travel News påstår, några förlorare, säger Fotios Costoulas. –Faktum är i stället att domstolen inte accepterade Kuonis bokföring där kostnader, som man hade under 2001 på sammanlagt över 80 Mkr, stoppats in i bokföringen för år 2000.
–Det som Kuoni tilldömdes i skiljedomen var ungefär så mycket som vi föreslagit att Kuoni skulle ha när vi utgick ifrån att Kuoni skulle presentera en riktig bokföring. Att skiljedomstolen inte accepterade Kuonis felaktiga bokföring betyder alltså att vi som är säljare är nöjda.
Kuoni kommer snarast av beredas tillfälle att i @irmail kommentera Fotios Costoulas uppgifter.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten