Askmolnet drog ned resandet i april
Publicerad den 6 maj 2010Utrikes minskade med 19 procent till en miljon passagerare och inrikes med 32 procent till 0,7 miljoner. Nedgången beror på det flygstopp som drabbade Sverige och stora delar av Europa efter vulkanutbrottet på Island.
– Första delen av april visade en stark utveckling men trafikstoppet till följd av askmolnet 15 – 21 april orsakade ett passagerarbortfall på cirka 600 000 resenärer vid Swedavias flygplatser. Även efter att trafiken började komma igång förekom ett antal förseningar och inställda avgångar, säger Mats Sigurdson, chef för Swedavia Flygmarknad.
Totalt för perioden januari-april 2010 minskade antalet passagerare på Swedavias flygplatser med fyra procent jämfört med samma period föregående år. Antalet utrikespassagerare minskade med tre procent och inrikes med fyra procent.
Alla Swedavias flygplatser visade en minskning av antalet passagerare i april. Stockholm-Bromma minskade med 27 procent och Stockholm-Arlanda med 23 procent. Göteborg Landvetter minskade med 21 procent.
– Vi ser den minsta nedgången i det interkontinentala resandet. Dels på grund av mindre känslighet mot förseningar och trafikomläggningar men också för att Sverige fick ta emot flera avgångar då Kastrup höll stängt, säger Mats Sigurdson.
Antalet landningar i linjefart och charter minskade med 22 procent i april jämfört med motsvarande månad föregående år. Utrikes minskade med 16 procent och inrikes med 27 procent. Ackumulerat för perioden januari-april 2010 uppgick antalet landningar till 59 500 vilket är en minskning med åtta procent.
Kommentarer
Det är alltid en del som vill vältra sig i potentiell olycka. Men nu har flygindustrin och luftfartsmyndigheterna sett över problematiken med aska. Betänk att BA 747:an som fick motorstopp flög rakt genom askplymen från vulkanen medan askhalten i luften i Sverige har mycket låg densitet. Det är en minimal risk att flygtrafiken här påverkas framöver. Och förresten, säkerheten är mycket god!
Det är långt ifrån fritt fram. Eyafjallajökull fortsätter att spy ut aska. Vi får hoppas att säkerhetsföreskrifterna får råda om när flygbolagen ska upp i luften. När kommer vulkanen Katla att vakna ? Det är med spänning och bävan som flygindustrin följer händelseutvecklingen.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten