Avitrans på finalen
Publicerad den 26 mars 2010– Det är tråkigt men samtidigt ett klokt och övervägt beslut, säger vd:n.
I förra veckan såldes en av Avitrans SAAB 340 till Direct Aero i Rumänien. Den kommer att följas av fler. När Sverigeflyg i början av året bestämde sig för att säga upp kontraktet och köpa flygtrafiken på annat håll, blev det dödsstöten för Avitrans som så sent som för ett och ett halvt år sedan placerade sig bland de 20 bästa Gasellföretagen, alltså de bästa tillväxtföretagen, i Sverige.
– Det är riktigt, säger vd Mikael Wångdahl. Vi gick från 65 miljoner i omsättning 2006 till 240 miljoner förra året. Men nu är det stopp. Vi hade valet att göra en kontrollerad avveckling nu eller fortsätta och hamna i en situation i höst utan förutsättningar till lönsamhet. Vi valde det förstnämnda.
Framför allt är det de ekonomiska svåra tiderna som påverkat beslutet. Ett produktionsbolag som Avitrans har en ständig omsättning av kunder. Länge var det heller inte svårt att hitta nya, bland annat i Finland och Lettland men när konjunkturen gick i stå och tillkomst av nya verksamheter uteblev, minskade antalet möjliga uppdrag. Lägg därtill en allt hårdnande konkurrens som skapar en ohållbar prissituation.
– I princip flög vi 50 procent för Sverigeflyg, och 50 procent för andra flygreseorganisationer, fortsätter Mikael Wångdahl. Ett normalt tapp på 20-25% hade vi klarat att kompensera genom nya uppdrag eller anpassning av verksamheten, men inte 80 procent som nu är fallet.
Sverigeflygs verksamhet har fortsatt tillväxt vilket gör att flertalet linjer har behov av större flyplan.
– Det kan verka lite märkligt att Sverigeflyg, som ju äger Avitrans, väljer att inte längre köpa flygproduktion av oss. Men det är ett företagsekonomiskt beslut från deras sida och inte så konstigt eftersom Avitrans framåt kommer ha små möjligheter att återfå lönsamhet inom rimlig tid.
– Europa är ju en enhetlig marknad numera och på sina håll finns bolag som lämnar helat andra offerter än vad vi klarar, bland annat med tanke på ett högre kostnadsläge för personalkostnader.
De andra leverantörer som Mikael Wångdahl talar om återfinns utomlands, främst i östra och sydöstra Europa.
Tankarna fanns dock på att växa ur flottan av SAAB 340 till förmån för en större maskin och därmed komma upp i de 50 – 70 sätens kapacitet som ägarna var i behov av. Men också det skrinlades med hänsyn till marknadssituationen. Att växla upp till en ny typ hade inneburit investeringskostnader som det idag inte är realistiskt att få tillbaka under överblickbar tid.
– Det intressanta är ju egentligen inte storleken på flygplansflottan utan möjligheten att tjäna pengar på produktionen.
Beskedet från Sverigeflyg var "tuffa puckar" som Mikael Wångdahl uttrycker det. Därefter var det inte så svårt att konstatera vad det innebar för den framtida verksamheten i Avitrans. De efterföljande besluten om avveckling fattades på affärsmässiga grunder och med hänsyn till omvärldsfaktorerna.
– Men visst är det tråkigt. Avitrans lyckades på kort tid etablera sig som en stor aktör på regionalflygmarknaden och vi skapade ett bra varumärke. Den 31 augusti är det slut och vad som kommer därefter det vet jag inte.
Kommentarer
Roffe som skrev under rubriken “Naturligt” har förstått precis vad det handlar om! Inlägg från skribenten “flygande” betackar sig nog de flesta från… Vad flyger du? En hängglidare? Tror att få på detta forum har mer insikt i aktuellt bolag än undertecknad…
“Östersundsflyg under ständigt nedläggningshot”…Vad baserar du det på? Grupptryck från konkurrenten NextJet? Eller du kanske bara ogillar Östersundsflygs takitk??? En förklaring tack!
Oavsett om Avitrans är seriöst eller inte, så är det synd att volatiliteten i efterfrågan gör att fristående bolag utan oljepengar från Norge eller statligt stöd har svårt att klara sig till dess konjunkturen vänder uppåt. Avitrans kan ju inte be om pengar från skattebetalarna som t.ex. SAS gör. Hoppas att det ordnar sig för de anställda. Hoppas också att de utan insikt i bolaget slutar skriva massa strunt baserat på skvaller.
Så här i slutet av lågkonjunkturen är det naturligt att de svagaste bolagen försvinner.
Det visar också svajigheten i Sverigeflygs koncept som inte lyckas driva verksamheten så deras eget flygbolag kan utvecklas.
Trycket lättar och kvarvarande bolag får bättre förutsättningar att leva vidare in i nästa högkonjunktur.
Sista dödsrycket för Avitrans kan mycket väl bli ett krystat försök att överleva med hjälp av något marginalbolag från Europas bakgård.
Sorry, men det där är en utopi. Det märks att du inte är i branschen.
Att avveckla Avitrans är att se som en självsanering i flygsverige. Förhoppningsvis leder detta till någonting bättre, linjerna skall opereras av någon, och jag tror inte det minsta på att det kommer att göras under någon längre tid av något bolag öster ifrån.. Det betyder att för de piloter som var seriösa och duktiga på Avitrans, kommer det att erbjudas jobb i andra bolag med en förhoppningsvis bättre personalpolitik..
…att som Majjaen som skriver inlägg här vet så mkt mer ang. flysmålands och gotlandsflygs framtida plantyp och operatör än bolagens anställda?! Rykten och spekulationer el fakta…och isf från vem?
Vilket bolag/flygplanstyp/flygplansantal flyger vilka linjer?
Jag bor i Östersund och här är deras “Östersundsflyg” under ständigt nedläggningshot såvida de lokala ägarna inte skjuter till mer pengar. Något de antagligen inte kan göra i all evighet. Hur ser det ut på övriga baser?
Kalmar ?
Växjö ?
Ronneby ?
Ängelholm ?
Sundsvall ?
Visby ?
Östersund 1 x Golden SAAB 2000
Intressant att se de olika inlägggen om ev. “problem” för Sverigeflyg. Tror inte att vare sig Flysmåland eller Gotlandsflyg kommer att ha problem. Dom kommer att flyga Fokker50 via Lars-Åke Bertilssons nya bolag. Sahlen tjänar mer pengar på flygplanen än Brovalls “resebyrå”. Kan verka konstigt att gamla fiender skulle göra detta men pengar luktar som sagt var inte illa och eftersom det inte längre heter Skyways så är det inga problem…
Vi får se!
Sunt förnuft att avveckla företaget!!. Att lönerna är för höga,utspel i Willie Walsh stil, försämra avtal/löner. Wångdal visar vad han lärt alla dessa år han varit i branschen och kör en Ryan air .Sparka besättning, erbjuda ett kontraktsjobb för en bråkdel, den anställde får betala försäkringar/arbetsgivar avgifter/pension själv gm att starta bolag där man anställer sig själv,din egentliga arbetsgivare undviker den kostnaden och du står för den själv.
Vilka ska flyga för Flysmaland nu?
Och kalmarflyg
Sundsvallsflyg flygs av Golden Air så de drabbas inte… De biljettförsäljare som har valt att byta operatör är flysmåland och dels gotlandsflyg
vad händer med sverigeflygs bolag nu vilka skall exempelvis operera för sundsvallsflyg
Hur många piloter blir drabbade?
Bra artikel. Mera sådant.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten