Farväl till Tempelhof
Publicerad den 30 oktober 2008Flygplan har startat och landat på Tempelhof sedan 1923, men den kända terminalen i neo-klassisk stil uppfördes under andra världskriget, av Hitlers arkitekter och fångarbetare.
Efter kriget var Tempelhof centralpunkten i de allierades luftbro till västra Berlin, en livlina som trotsade den sovjetiska blockaden genom att föra in två miljoner ton mat och andra förnödenheter under närapå ett år, mellan 1948 och 1949.

Den kommersiella flygtrafiken frodades på Tempelhof mellan 1950 och 1975. Men eftersom flygplatsens relativt korta banor förhindrade nya, större plan från att starta och landa, flyttades trafiken till den nya flygplatsen Tegel.
Tempelhof öppnades återigen 1985, främst för kortare affärstrafik. Men antalet resenärer räcker inte till. Bara 350.000 resenärer använder Tempelhof varje år, jämfört med 19 miljoner passagerare som årligen använder Berlins två andra flygplatser.

Stängningen har varit aktuell sedan mitten på 1990-talet, men förlusten av en av stadens främsta ikoner har inte varit lätt att acceptera. En folkomröstning i april lyckades inte rädda flygplatsen, deltagandet var för lågt. Rikskanslern Angela Merkel har sagt att hon vill att flygplatsen ska vara kvar.
Men för huvudägarna, staden Berlin och den tyska staten, kostar det för mycket att behålla Tempelhof, vars förluster uppgår till mellan 10 och 15 miljoner euro varje år.
Källa: BBC, DW
Foto: Wikimedia, Creative Commons Public
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten