Flygtrafiktjänsten behöver konkurrens
Publicerad den 11 september 2008Mellan vilka stolar har konkurrensutsättningen av flygtrafiktjänsten hamnat?
I september 2008 drivs fortfarande flygtrafikledningstjänsten i Sverige av ett monopol som kostar flygbranschen flygresenärer dyra pengar.
Infrastrukturminister Åsa Torstensson sade under sitt tal på Transportforum i Linköping den 10 januari 2007 att sund konkurrens på flygmarknaden medför en effektivisering av verksamheter.
Se ett axplock från ministerns tal som berör flyget:

"I dagens alltmer globala värld får flyget en utökad betydelse för rörlighet, nya företag och nya jobb, samtidigt som klimatförändringarna gör sig ständigt påminda och är den stora utmaningen. Flyget är en till stora delar avreglerad bransch inom EU. Detta är bra. Sund konkurrens på flygmarknaden medför en effektivisering av verksamheten till förmån för den enskilda flygresenären med sjunkande priser och bättre utbud."
"Ett exempel är flygtrafiktjänsten som idag bedrivs av Luftfartsverket vid våra flygplatser. Jag menar att det borde vara fullt möjligt att konkurrensutsätta delar av flygtrafiktjänsten för att stimulera företagandet och skapa effektivare tjänster. Luftfartsstyrelsen har konstaterat detta i en utredning förra året och jag delar deras bedömningar. Vi går nu vidare med denna fråga med inriktningen att marknaden ska konkurrensutsättas, förhoppningsvis redan under nästa år."

Nästa år, dvs 2008 om vi tolkat ministern rätt? Under Transportforum 2008 nämndes inget om flyget men vi tolkar rubriken och ordföljden, "Det talade ordet gäller"?
Under tiden som regeringen har varit passiv i frågan har det blivit allt tydligare vilka negativa verkningar ett monopol på flygtrafikledningstjänsterna har. Det tydligaste tecknet på hur dåligt marknaden fungerar är flygledarkrisen som uppstod mitt under löneförhandlingarna under våren och försommaren 2007. Dvs bara några enstaka månader efter talet i Linköping.
Senaste avtalet som slöts mellan LFV och flygledarnas fackförbund ST innehåller en löneökning på drygt 40 procent under en treårsperiod fram till 2010. Den första höjningen har redan genomförts och gäller retroaktivt från och med den 1 april 2007.
Det är en ökning som är fyra gånger så stor som andra jämförbara yrkesgrupper på arbetsmarknaden.

De kraftiga lönehöjningarna ger inte bara ökade kostnader för LFV utan de drabbar även andra parter. Det kommer ofelbart att öka kostnaderna för de redan pressade kommunalt och privat ägda flygplatserna i landet som är hänvisade till LFV:s tjänster.
Det kommer även att drabba flygbolagen i form av högre flygplats- och en-routeavgifter som i slutänden ger flygresenärerna högre priser på flygbiljetterna. Frågan är vad de redan hårt pressade flygbolagen tycker om att få ökade kostnader på grund av ett dåligt fungerande gammalt monopol?
Branschen efterlyser nu handlingskraft av regeringen så att konkurrensen kan börja gälla redan från 2009. Det finns stora belopp för landets flygplatser att spara och för vissa flygplatser är det ett måste då hela flygbranschen står inför tuffare tider.
ACR
Wilhelm Wohlfahrt
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten