
Full fart på Kastrup – SAS och Air France-KLM kan ge Köpenhamn fler långlinjer
Publicerad den 9 juli 2025Copenhagen Airport upplevde en junimånad med högtryck på solresor till Spanien, Italien, Frankrike och Grekland. Spanien stod för nästan en av tio passagerare i juni med 240 000 resenärer från Köpenhamn till klassiska mål som Malaga, Mallorca och Barcelona.
Chartertrafiken var ännu mer koncentrerad: över hälften av alla charterresor från Kastrup gick till Grekland, med Kreta och Rhodos som favoriter. Samtidigt är Köpenhamn också en viktig port för internationell inresande turism. Nästan 40 procent av resenärerna är utländska besökare – med tydlig tillväxt från Storbritannien (18 procent av internationella resenärer) och USA (12 procent).
Så står sig Arlanda i jämförelse
Även Stockholm Arlanda hade en stark juni, med drygt 2,3 miljoner resenärer – en ökning på sju procent jämfört med 2024. Utrikestrafiken ökade tre procent, medan inrikesresandet stack ut med en kraftig uppgång på 43 procent. Totalt nådde Arlanda 95 procent av sina nivåer från 2019.
Trots att Kastrup drar stora volymer från både Danmark och södra Sverige, visar Arlandas siffror att det svenska navet fortsätter återhämta sig – särskilt på inrikes, där efterfrågan vänt trenden uppåt för första gången i år. Men när det gäller långlinjer är Arlanda fortfarande mindre konkurrenskraftigt än Kastrup, som har fler interkontinentala avgångar.
Ny linjekarta och ökade långlinjeambitioner
Sommarens linjenät från Köpenhamn omfattar 317 direktlinjer till 171 destinationer i 52 länder. I juni öppnades dessutom 13 nya rutter, inklusive SAS nya linje till Nuuk i Grönland och FlyOnes linje till Chișinău – Moldaviens första direktlinje från Köpenhamn sedan 2019.
Långlinjetrafiken stod för cirka 330 000 passagerare – ungefär 10 procent av den totala volymen – med nya linjer till Seattle (SAS) och Minneapolis (Delta). Men frågan är om det räcker. Air France-KLM:s koncernchef Ben Smith har öppet sagt att SAS är underrepresenterat på långlinjer från Köpenhamn och att ett övertagande ska ändra på det.
Air France-KLM:s SAS-planer kan förändra Kastrups karta
Air France-KLM planerar att öka sin ägarandel i SAS från 19,9 procent till 60,5 procent före slutet av 2026. Den danska staten behåller samtidigt 26,4 procent av SAS och sina platser i styrelsen.
För Köpenhamn kan det betyda stora förändringar. Air France-KLM vill göra Kastrup till sin tredje strategiska hubb vid sidan av Amsterdam och Paris – något som skulle innebära fler långlinjer, större passagerarflöden och ökad konkurrens i norra Europa.
SAS har redan sagt att Köpenhamn är navet i dess strategi och att man vill växa widebody-flottan med fler Airbus A330. I en allt hårdare konkurrens med lågprisaktörer och andra europeiska nätverksflygbolag gäller det nu att SAS och Kastrup visar att de kan förverkliga sina stora planer.
Kommentarer
Låt sas fortsätta med sin satsning på Kastrup. Sverige och Swedavia borde erbjuda andra bolag bättre villkor och möjligheter till direktlinjer från Arlanda och förlåt, be sas dra åt helvete. Inrikesflyget borde ges till andra bolag än sas. Sedan sas tog över BRA har biljetterna till t ex Visby blivit både dyrare och med färre avgångar. Sas har inte längre några intressen för Sverige. Låt danskarna ta över konkursboet.
Vet inte ens om Swedavia är så intresserade av att Arlanda ska bli större? Det känns inte så i alla fall om man tänker på hur dom försvårar lämning och hämtning av folk på flygplatsen. Bitvis dålig vägbeskrivning när man kommit in i röran av rondeller och andra hinder. Kommer dessutom vänstern till makten igen i nästa års val så lär det bli om möjligt ännu sämre förutsättningar för flyget i Sverige
..att kanske satsa på GOT då 🙂 hehehe
ständiga gnället om sorgebarnet ARN.
Att SöderT
Swedavia har inte en susning, om hur man ska driva och utveckla en internationell flygplats.
Att Arlanda flygplats skulle bli ledande i Norden är bara patetiskt pladder som ingenting har med verkligheten att göra. Ugf som politrukernas idiotiska ” klimatmål”
ARN är ingen konkurrent till CPH på långlinje marknaden. ARN är, har altid varit och kommer att förbli vara en regional matar flygplats till olika hubs i Europa. Inget fel på det, men det gäller att ledningen inser att det är så, och gör det bästa av situationen.
Vissa debattörer gnäller på SAS och påstår, att det är SAS fel att ARN aldrig har blivit något långlinje hub. Detta är inget annat än verklighetsfrånvänd trams. Om andra flyg bolag vill satsa på att ARN ska bli ett långlinje nav kan dom göra det. Inga bolag verkar dock köa för att få göra detta. Sanningen är att marknaden för massor med långlinjer från ARN inte finns i verkligheten.
Bra nyheter för oss nordbor! Bättre att vi har en större flygplats i skandinavien än tre halvdanna.
Danskarnas krav i början var att de ville ha navet på Kastrup. Svenskarna ville ha HK och norrmännen vet jag inte vad de ville ha. Men tråkigt att se ruttkartan kastas tillbaka till 70-80 talet igen. Och nu lär det väl inte ske någon förstärkning på ARN såvida inte CPH har svårt att öka takten och bygga ut. Och det tror jag inte de har. ARNs räddning är utländska aktörer som etablerar sig. Men det brukar vara sånt som kommer och går förutom Air China, Ethiopian Airlines, Thai Airways. Skulle vara intressant om Swedavia håller fast vid att bli Leading Airport i Norden. Hur skulle det gå till?
Det kommer aldrig att hända att Arlanda blir någon större hub. Bara att titta på en karta. En kombination av transfer inom Europa och mellan Amerika/Asien och Europa är idealiskt. Det första fungerar med i större utsträckning via CPH men inte via ARN. Nu har svenska inrikesflyget också kollapsat även om Brommas nedläggning? bidrar till mer trafik, men totalt sett gör det inte att underlaget blir bättre.
Hur lyckades då Finnair? Trafiken byggde på att massor med asiater flög in via Helsingfors, för att åka med ren eller att åka vidare i Europa. Det var också möjligt att ha ett effektivt utbyttjande av LH-flottan tack vare Hfors geografiska placering. Under överskådlig tid lär vi inte ha några flyg över Ryssland, så arlanda är inte intressant för Asientrafiken.
Vi har faktiskt aldrig varit särskilt duktiga på att driva flygbolag i Sverige. Självklart vill jag också att Arlanda ska fungera som en stor hub med ett svenskt flygbolag som kan erbjuda linjer till världens alla hörn…nu är det inte så. Vi får vara glada att SAS finns och förser oss med flyg ut i Europa och inom Sverige/ Skandinavien. Norge har Norwegian och Widerö. Danmark har SAS, Sunclass, Jet Time etc. Vad har vi kvar som är ”svenskt”? Tui och Amapola (PopulAir). Sen tycker jag vi är duktiga på att klaga på det som finns…många skriker alltid..jag åker hellre med LH, KL eller typ Ryanair. Regeringen eller Swedavia har inte heller särskilt stort intresse. Jag tror det här med AF/ KL i CPH blir positivt även för oss. Det enda jag saknar i Köpenhamn är fler linjer till typ norra Sverige på helår.
Vad säger ni nu alla som envisas med att hävda SAS är det svenskaste som finns bl.a pga att huvudkontoret för tillfället ligger kvar i Stockholm och några maskiner är SE-registrerade. Lika lite nu som då är SAS svenskt. Hade det varit så, skulle vårt land inte vara flygmässigt utrotningshotat.
Grattis Danmark, ni gjorde det, fullföljer det snart 80 åriga ägandet och ledningen av ert nationella bolag.
Kul om Air france och KLM lyckas få SAS på fötterna igen och utöka Köpenhamn till sin tredje största bas. Kommer bli många jobb tillfällen som ökar inte bara i Köpenhamn men även södra Sverige