Fullbokat Ryanair vill ha mer konkurrens!

Publicerad den 21 augusti 2002
Kommentarer
Jag träffade Ryanairs försäljningschef för Europa och UK, Sinead Finn som ville presentera Ann Helén Eriksen (bilden)som skall sköta Ryanair i Skandinavien. Det finns en hel del av den skandinaviska kulturen som Ryanair behöver lära sig, sade hon. Och visst är det så - en hel del kritik mot marknadsföring och passagerarservice m m har riktats mot bolaget.

De ville också berätta om hur bra det går – nästan för bra om man får tro informationen – och Ryanair brukar inte vilseleda om sånt. När andra aktörer – charterbolag och Goodjet t ex – flyger tomma stolar i augusti uppger Ryanair att man sålt 88% av sitt utbud hittills under månaden när det är 10 dagar kvar. Fyllnadsgraden hos bolaget mellan Sverige och London bör alltså bli 90% under denna månad! – Vi behöver inte ens annonsera, nästan allt är slutsålt, säger Ann Helén Eriksen.


Ryanair kommer att passera 500.000 resenärer mellan Sverige och London vid utgången av augusti. De redovisar intressanta siffror där nästa 45% av resorna köps i Storbritannien och marknadsandelen London – Stockholm (Västerås/Skavsta) är 28% , London-Göteborg är 52% och London-Malmö är 100% (och tillägger att även danskar flyger från Malmö numera). Skavsta har i särklass flest passagerare- 156.000 t o m juli – och Västerås är mer blygsam med 57.000. Sturup och Göteborg har båda dryga 100.000 resenärer till London under årets 7 första månader.


Jag frågar Sinead Finn: Hur skall Ni nu kunna expandera med nästa fulla flygplan?
Det enklaste är med fler frekvenser och vi talar med flera flygplatser om detta. -Beslut tas före jul och besked kommer till nyår. – Sen byter vi också ut de mindre och äldre Boeing 737-200 mot 45% större Boeing 737-800. -Vi får 13 nya sådana under innevarande budgetår! (t o m mars 2003)


Jag frågar även Sinead Finn om hur hon ser på risken att andra lågkostnadsbolag – som t ex easyJet/GO, Virgin Express eller Goodjet – kommer före med start av lågkostnadstrafik på nya marknader från Sverige till Tyskland och  Belgien. – Det är givetvis en fördel att vara först, men vi ser inte dessa bolag som ”head on” konkurrenter. EasyJet har 60% högre kostnader än Ryanair och GO har en gång konkurrerat med Ryanair från Dublin – och de är inte kvar där! Vi flyger från flygplatser där vi har lägre kostnader och kortare markstopp, vilket sänker kostnaderna.
– Men vi välkomnar mer konkurrens – det är bra för resenärerna,
avslutar Ryanairs försäljningschef för Europa Sinead Finn.


Och visst finns det konkurrens. SAS har sänkt sina priser till London till 895 SEK t&r och uppger att man sålt 60.000 sådana biljetter hittills.


Ryanair ger inte mycket för resebyråer. Det är för dyrt. Ryanair visar siffror från sin årsredovisning som visar att man sänkt kostnaderna för försäljning och distribution med 42% det senaste året. Samtidigt håller Ryanair själv på att bli en resebyrå. Man har ökat inkomsterna från försäljning av hotell, hyrbilar och resförsäkringar med 35% via sin hemsida!


Även om Ryanair har mycket att lära om Skandinavien så har de också en hel del att lära ut att döma av resultaten.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten