Grönare flyg skapas i Norrland
Publicerad den 3 mars 2009Swerea Sicomps huvudsakliga verksamhet är forskning i samarbete med industribranschen. För närvarande arbetar de med ett tiotal flygrelaterade EU-projekt.

– Det vi övergripande jobbar med är att göra flygplanen miljövänligare och effektivare utifrån Acares policydokument där målet är att buller och utsläpp ska minska med hälften till år 2020, säger Hans Hansson, Swerea Sicomps vd, till Flygtorget.
Som institutets namn avslöjar är forskning och utveckling av kompositmaterial företagets fokus. De kompositmaterial de utvecklar för konstruktionen av själva flygplanskropparna har kolfiber som viktigaste material.
– Kolfiber har extremt bra egenskaper och väldigt hög hållfasthet och styvhet. Jämfört med stål och aluminium är det tre till fyra gånger så starkt vid samma vikt, förklarar Hans Hansson.

Kolfibret består av sig självt av långa, tunna fibrer, cirka sju tusendels millimeter i diameter. Enkelt förklarat sammanbinds kolfibersträngarna med högvärdig plast och blir till ark. Arken, bestående av kolfiber i en enda riktning, läggs/"tejpas" i en mängd skikt, på en metallform. Arken placeras utifrån formens (den blivande flygplansdelens) belastningsvinkel. Efter härdning i en ugn avlägsnas formen. Man optimerar materialet där den högsta belastningen sker, och lägger inte mer än nödvändigt där det inte behövs, vilket gör delarna lätta.
Hans Hansson tvekar en stund inför reporterns fråga om hur stor viktminskning det rent konkret kan medföra för ett enskild flygplan.
– Ungefär tio till trettio procent, säger han till sist.

Hans Hansson ger också två exempel på plan vars kroppar till mer än 50 procent konstruerats med hjälp av kompositmaterial: Boeing 787 och Airbus A350.
Swerea Sicomp arbetar främst mot svensk och europeisk flygindustri. En av de namnkunnigaste kunderna är Airbus med underleverantörer.

Förutom utveckling av själva flygplanskropparna är arbetet med att effektivisera och göra flygmotorerna mer miljövänliga en stor del av verksamheten.
– Motorn behöver vara större i diameter för att bypass-flödet ska ökas, förklarar Hans Hansson. Ökat bypass-flöde gör motorn bränslesnålare och tystare.
Men större motorer medför förstås en högre vikt och därmed ökad bränsleförbrukning. För att motverka en viktökning behöver motorerna tillverkas av lättare material, även här bland annat kompositmaterial.
Vad gäller motorerna har Swerea Sicomp bland annat samarbeten med Volvo Aero och Rolls-Royce.
På frågan om vilka konkurrenter de fightas med svarar Hans Hansson att de "både har konkurrenter och kollegor" men han upplever att man inom den Europeiska flygindustrin försöker utnyttja och samordna de olika resurser som finns.
– Vi har ju våra specialiteter också, berättar Hans Hansson och exemplifierar genom att nämna företagets möjligheter att simulera samtliga delmoment i själva tillverkningsprocessen.

Simuleringen sker genom att de, med hjälp av avancerade dataprogram, kan simulera en fullskalig tillverkning och även beräkna materialets hållfasthet efter tillverkning. Utifrån resultatet tillverkar andra företag till exempel en fullskalig vinge för att prova egenskaperna "på riktigt".
Fullskaleprov i en provrigg är oftast både dyra och komplicerade. Med hjälp av simulering kan processen förkortas och kostnaderna hållas nere.
Ett par företag som konkurrerar inom ungefär samma områden är flygforskningsinstitutet i Holland, NLR, och till viss del Tysklands nationella centrum för flyg och miljö, DLR.
Hans Hansson berättar att lågkonjunkturen lite smått börjat märkas i deras bransch.
– Frågan är vad det får för genomslag för vår forsknings- och utvecklingsverksamhet. Kanske får vi dra ner på aktiviteterna men ännu har vi inte märkt så väldigt mycket.
En av anledningar kan, enligt honom, vara att de i många fall arbetar inom långa projekt. Och än så länge har de inte behövt dra åt svångremmen. Bland annat siktar Swerea Sicomp på att i år nyanställa fyra personer.
FAKTA: Swerea Sicomp har ett 30-tal anställda och en årlig omsättning på cirka 30 miljoner kronor. Företaget har funnits i närmare 20 år och startade i samband med Aseas fusion med Brown Boveri. Asea garanterade då att inte flytta ut betydande delar av den svenska forskningen ur landet och startade dessutom två forskningsinstitut, varav Swerea Sicomp var det ena.
Företaget ingår i Swerea-gruppen som omfattar fyra bolag.
Kommentarer
Hej! Vill inte vara någon gkädjedödare och är själv en stor förespråkare för flyget men dina 0,36 liter/10km/pass kan inte vara helt korrekt. Enligt SAS Flight operations drar en 737 New Generation 800:an 034 samma värden per säte detta kan inte vara beräknat på 70% kabinfaktor utan som det står per säte. Visst kan du räkna av en del av de tomma sätena men inte allt och då kommer inte ens NG ner i de värdena. Jag håller dock med om att det ändå är bra värden och det kommer att bli ännu bättre me
Bra! Men varför finns inte samma press på bil- och markbunden transport vad gäller viktminskning och utsläpp, då det segmentet faktiskt kan stanna vid vägkanten om nått strular med ny teknik? Nått i stil med “Vi kommer minska antalet vägar tills lastbilstillverkarna bytt ut alla chassin till kolfiber och bilar går på el!” Senast jag flög Riga-Rom med 71% kabinfaktor i 737 Classic drog det 0,36 liter/10km/passagerare. Det är mkt bättre än en person i en Toyota Aygo (“miljöbil”) som skulle köra RA
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten