Har vi något att lära av utvecklingen i Storbritannien?

Publicerad den 23 mars 2009
Kommentarer
Ett väntat besked kom föregående vecka från brittiska konkurrensverket; samtliga av de tre förutspådda flygplatserna ska säljas och även om beslutet ger utrymme för ett val vad det gäller de skotska flygplatserna så är det en tydlig markering. Mattias Sjölund, VD Uppsala Airport AB, skriver...
Förutom Gatwick skall alltså även Stansted och Edinburgh (eller Glasgow) säljas då det anses att BAA:s dominans är för stor på de största av de inhemska marknaderna. 
 
Beslutet kunde för BAA ej komma i ett mer olämpligt läge, den ursprungliga värderingen för Gatwick på cirka £ 3 miljarder har krympt avsevärt och den sammanfattade prislappen för alla tre objekten ser nu ut att landa på drygt £ 3,5 miljarder. Hur de kvarvarande konsortierna i budgivningen av Gatwick faktiskt skall klara finansieringen och vilka som skulle köpa de övriga flygplatserna är några frågor bland flera som fortfarande står obesvarade. 
 
British Airways A319
Oavsett detta så är grunden för beslutet från det brittiska konkurrensverket viktig att belysa, i synnerhet då situationen är identisk på flera andra Europeiska marknader.
 
Dominansen av exempelvis ADP i Paris eller Berlin Flughäfen på den tyska huvudstadsmarknaden är total och kan komma att bli föremål för granskning. En naturlig utveckling, till följd av utvecklingen i Storbritannien, är att EU granskar den övergripande situationen i hela Europa.  
 
I Sverige råder inte alls samma situation som i Storbritannien, samtidigt kan vi konstatera att över 90% av alla passagerare som flyger till eller från huvudstadsregionen i Sverige gör det via en gate som ägs av LFV. Situationen i rikets näst största stad är likvärdig.
 
Sundsvall, terminalbild

Att LFV nu säljer sex stycken flygplatser förändrar inte denna situation. Och även om försäljningar av exempelvis Arlanda eller Landvetter inom en överskådlig framtid ej kommer att aktualiseras, så finns det detta till trots all anledning för det svenska konkurrensverket, i nära samarbete med statens tillsynsmyndighet för den svenska luftfarten, att bevaka utvecklingen på dessa, för Sverige så vitala marknader. 

 
Luftfarten har en signifikant betydelse för att bibehålla och kontinuerligt förbättra vår plats i den internationella konkurrensen. God kapacitet, ett rikt utbud av linjer till och från huvudstadsmarknaden samt ett antal olika flygplatsoperatörer är en av flera viktiga hörnstenar för att ligga i framkant av denna utveckling. 
 
Mattias Sjölund
VD Uppsala Airport AB
Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten