Kan flygsäkerheten upprätthållas?

Publicerad den 22 februari 2010
Kommentarer
I en intervju i SVT-Rapport ifrågasätter STs Peter Lennartsson om flygsäkerheten kan upprätthållas om flygtrafikledningstjänsterna vid svenska flygplatser – i kontrolltornen – får skötas av andra organisationer än statliga LFV. ACR tycker att Peter Lennartsson bör ”tänka efter före”, innan han uttalar sig.

ACR vill upplysa om att flygsäkerheten inom flygtrafikledningsområdet numera styrs av gemensamma regelverk som ges ut av EUs flygsäkerhetsmyndighet i Köln. Efterlevnad och tillsyn av flygsäkerheten övervakas och utförs av de nationella tillsynsmyndigheterna (National Supervisory Authorities, NSA). I Sverige har Transportstyrelsen denna roll/uppgift.

Vad beträffar Lennartssons oro för företagens rapportering är detta inte relevant eftersom flygtrafikledningspersonalen har ett regelstyrt personligt ansvar för att rapportera avvikelser och störningar – även egna misstag – i verksamheten under tjänsteutövning. Detta oavsett arbetsgivare/företag.

Vem ifrågasätter idag att det skulle vara riskfyllt att flyga med lågprisbolagen Norwegian och Ryanair eller med förlusttyngda SAS frågar vi oss? Det är samma luftfartsmyndighet som godkänner och utövar tillsyn av flygsäkerheten i luften (flygbolag) som på marken (flygtrafikledningsorganisationer). I Sverige ger Lennartsson med sitt påstående ”en känga” till Transportstyrelsens förmåga och även sina kollegors förmåga – Lennartsson är flygledare – så dessa skulle följaktligen vara beredda att ”tulla” på flygsäkerheten om de får en annan arbetsgivare.

En ökad konkurrens eftersträvas på olika sätt inom den europeiska luftfarten och i några länder drivs flygtrafikledningar redan i privat regi, så utvecklingen i Sverige är ingen nyhet. Konkurrensen bidrar till att verksamheten effektiviseras eftersom ny teknik och nya arbetsmetoder utvecklas snabbare i privata företag än vad som är normalt inom statliga monopolorganisationer. I slutändan kommer utvecklingen att vara till gagn för flygresenärer av alla kategorier genom lägre priser på flygbiljetter.

Wilhelm Wohlfahrt
Aviation Capacity Resources

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

f.d. Flygsäkerhetsdirektör.
2010-02-27 00:02

Med mina 55 år i den Internationala Flygindustrien må jag få belysa att ditt inlägg har ingen substans ifrån verkeligheten; det är ett direkt inlägg for å bevara dagens bemaning av ATC personal i Sverige och icke ett dugg å gjöra med flygsäkerhet hvilket her tydligen i andra inlägg är behandlat.
Derimot så är inlägget en skada for FLygsäkerheten som skapar unödiga misstro for
den resande almenheten i framtiden.

joflin
2010-02-26 23:45

Redan för 30år sedan,uppstod problem med ATC:s upphackade luftrum.Sedan tyckte dessa flygtrafikledare sig vara förtjänta av ersättning,där resenärer/medborgare ända upp till presidenten till slut hade”little sympathy for individuals whose earnings…above the national average”
http://eightiesclub.tripod.com/id296.htm
Nu bör också dito fransmän skärpa till sig i helgen,enligt
http://www.aviation-civile.gouv.fr/html/actu_gd/100223.html
och börjar samarbeta med omvärlden,med bl a miljöfördelar

Jonas
2010-02-26 14:09

jag vet inte om jag missat något inslag, men det jag såg i rapport så talades det om att regeringen måste se till att man ser om det får konsekvenser för flygsäkerheten innan lagen går igenom. Är det något konstigt med det? är författaren emot det? jag som flygresenär ser det som självklart!

Säkerhetsinsider
2010-02-26 13:47

Tele-/ El-/ Post-marknaden avreglerades. Avregleringens pris= Dyrare!!! Alla betalar för sig själv och ingen delar kostnad med annan.
Nu diskuteras; skall alla ha rätt till fast telefoni? El? Det är inte säkert att alla flygplatser får flygtrafikledning i en privatiserad framtid? Det blir åt helsike för dyrt.
Detta är vårt nya egoistiska samhälle vi skapar. Ingen vill dela kostnader för att alla skall få el, telefon, post, flygtrafik mm.

Gustav
2010-02-25 16:49

Håller med författaren att Lennartsson är ute och cyklar i sina argument, har även sett inslaget i TV4. Tråkigt för flygledarkåren att deras fackliga ordf inte litar på sina “egna” och inte kan komma med något bättre som skulle kunna motarbeta en nödvändig konkurrensutsättning av flygtrafiktjänsten.

Staten ska inte äga eller driva företag. LFV som bolag hade inte klarat sig om inte riksgälden stöttat affärsverket med en kreditram på dryga två miljarder.

Är inte så säker,
2010-02-24 17:57

Apoteket som just har blivit privatiserat har fått sämre service. Om jag ägde ett företag så skulle jag inte ha mer personal än vad som absolut behövs. Staten kan överväga med argumentet att skapa fler jobb och en bra samhällsservice som ingår i sjukvården.

Per/Konsult
2010-02-24 16:56

Det finns inget som säger att privata bolag driver en bättre effektivisering av säkerhetskritiska organisationer. I många flygbolag står säkerhet och ekonomiska nyckeltal i direkt konflikt till varandra. Jag är helt säker på att det går att privatiseras och drivas effektivare än vad som görs idag. Det blir inte sämre med privatisering bara för att det är en privatisering. Däremot tycker jag inte att argumentationen av författaren är särskilt trovärdig

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten