Nervös väntan på flygutredningen

Publicerad den 3 juni 2010
Kommentarer
I dagarna skulle Rikstrafikens trafikutredning inför det nya flygavtalet ha presenterats. Utredningen ligger sedan till grund för vilka flyglinjer som ska upphandlas för åren 2011 - 2014. En upphandling som sedan kan betyda överlevnad eller nedläggning för både flygplatser och flygbolag.

Men utredningen är försenad och behöver kompletteras med ytterligare fakta.

Rikstrafiken har till uppgift att säkra tillgängligheten till kommuner och regioner där det inte finns kommersiell bärkraft för interregional kollektivtrafik. Stöd kan sedan sättas in för resande med tåg, buss, färja eller flyg.

På flygsidan innebär det att svenska staten anser att det i nuläget behövs subventioner för att hålla flygtrafiken igång på sju sträckor: Östersund-Umeå, Arvidsjaur/Lycksele-Arlanda, Hemavan-Wilhelmina-Arlanda, Gällivare-Arlanda, Torsby/Hagfors-Arlanda, Pajala-Luleå, Sveg-Arlanda.

Att just dessa destinationer måste utrustats med subventionerad flygtrafik, har Rikstrafiken kommit fram till i en s k tillgänglighetsanalys.

– Den bygger på sju olika kriterier, säger Ulf Lundin, generaldirektör på Rikstrafiken. Det handlar bland annat om näringsliv, turism, kommunikationer. Kanske finns det också särskilda behov. Sammantaget gäller det hur kommunerna kan leva och utvecklas så utredningsarbetet är mycket komplext.

I sin tur gör det att beslutet, vilka områden som ska få subventionerad trafik, har stor betydelse. Storumans flygplats tappade sin Rikstrafik vid den senaste upphandlingen 2007, något som äventyrade hela verksamheten vid Gunnarns flygfält. För att behålla flygtrafiken till Stockholm tog kommunen själva över ansvaret och upphandlade det lettiska flygbolaget Avion Express. Allt för att hålla flyget i gång i väntan på den nya upphandlingen. Där väntar man nu nervöst på beskedet från Rikstrafiken. Målsättningen är att hålla flygplatsen igång.

– Vi har ju allt som behövs för att driva flygtrafik, så det vore tråkigt att behöva lägga ner, säger Erik-Abel Ejderud, ordförande i Storumans Flygplats AB. Men det beror på vad de beslutar.

Det faktum att Storumans kommun själva tog över det ekonomiska ansvaret för flygtrafiken till Arlanda, skapade problem för Next Jet som upphandlats av Rikstrafiken för att flyga sträckan Hemavan-Wilhelmina-Arlanda. Konkurrens måste alla bolag räkna med, men den ska inte subventioneras med skattemedel. Next Jet klagade därför hos Rikstrafiken över att förutsättningarna för avtalet ändrats och fick också kompensation för intäktsbortfallet som trafiken på Storuman orsakade.

– Det är riktigt, säger Ulf Lundin. I det fallet hade inte staten skött sina åtaganden och därför var de berättigade till ersättning.
Men det är inte bara staten som kan "bötfällas" om avtalen bryts. De flygbolag som upphandlas av Rikstratiken, idag är det Next Jet och Scandinavian Air Ambulance som flyger de sju linjerna, måste leverera den produkt som avtalet bestämt vad gäller turtäthet, tidtabell, flygplanstyp o s v. Att byta flygplanstyp, ändra tidtabell eller liknande räknas som avtalsbrott.

Enligt planerna skulle flygutredningen ha presenterats denna vecka men har blivit försenad och beräknas vara klar den 28 juni. Därefter ska upphandlingen ske under andra halvåret i år, avtal skrivas under våren och den nya avtalstrafiken vara igång från hösten 2011.

– Vi behöver komplettera materialet, säger Ulf Lundin. Det är som sagt ett komplext arbete som betyder mycket för alla inblandade och vi arbetar brett och förutsättningslöst.

Det innebär att de sju flyglinjer som Rikstrafiken idag upphandlar mycket väl kan bli fler. Vilka flygbolag som får uppdraget är lika öppet det, i princip kan det bli ett bolag på varje linje.

– Det är anbuden och utvärderingen som styr.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Kalle
2010-06-05 10:18

Jag bor på Lilla Essingen. Vi har 4647 invånare. Varför har inte vi fått en flygplats? Jag tycker att det är orättvist! Dessutom saknas det också flygplats på Stora Essingen. Det kan väll ändå inte vara meningen att vi skall behöva åka ända till Bromma för att flyga? Skandal!

Anna
2010-06-05 09:59

“Jämförbart skulle det finnas sex flygplatser på Åland!”

Med en flygplats per 5000 invånare skulle det bli 166 flygplatser i Stockholms Kummun och desutom 16 i Botkyka, 6 i Danderyd, 5 på Ekerö, 19 i Huddinge, 13 i Solna, 7 i Sundbyberg, 17 i Södertälje, 7 på Värmdö osv.

Kalle
2010-06-05 09:43

Om du slår ihop Gällivare, Pajala, Hemavan, Vilhelmina, Lycksele, Arvidsjaur, Sveg, Torsby och Hagfors har de totalt ca 40 000 invånare. Jämförbart skulle det finnas sex flygplatser på Åland!

Varför skall små byar ha en egen flygplats, betald med våra skattepengar, när ingen har mer än 15 mil till närmaste större flygplats? Och vad är det som dör? Många av dessa hålor är redan stendöda.

Hela Sverige!
2010-06-04 23:24

Varför så negativa till att låta hela Sverige leva?
Ska vi låta stora delar av Sveriga dö ut bara för att vi ska snåla på några hundra miljoner?
NEJ!
Däremot kan man ju fundera att undvika subventioner till t.ex. Storuman,Hagfors o Torsby som har bra alternativ tycker jag…

Anna
2010-06-04 16:50

Det är svårt att hoppa framför ett flygplan!

Tror på flyget
2010-06-04 08:54

Flyg i Sverige betraktas som något som katten släpat in. Skulle svenskt inrikesflyg subventioneras lika mycket som SJ så kunde svenskarna flyga gratis! Säkerhet hur många omkommer i olyckor inom flygtrafiken i Sverige/år jämfört med spårbunden trafik ?

Gustaf
2010-06-04 08:03

det är väll det kommunpolitikern är trött på. Nu kan han flyga till Stockholm och gå på bio och äta på den gyllene måsen.

Anna
2010-06-04 07:37

Jag jobbade för många år sedan som värdinna på dessa linjer. Många av oss som arbetade i trafiken pendlade från kuststäderna upp till inlandsflygplatserna fem dagar per vecka för att flyga inlandsbor till Stockholm. Varför kan då inte passagerarna åka till kusten de enstaka gånger de ska flyga? Samma passagerare åker 35 mil när de vill gå på bio eller äta på Mc Donalds!

Pernilla
2010-06-03 21:00

Det är viktigt för mindre orter med dåliga kommunikationer att dom får det här stödet!
Att låta hela Sverige leva är inte att slösa med skattepengar!
Och vad jag förstår så har t.ex. linjen Arlanda-Mora-Sveg bland de mest positiva siffrorna i landet för tillfället gällande antalet resande. Dessutom har Sveg Linje till Köpenhamn vintertid. Där satsas det friskt!

jjj
2010-06-03 20:39

bo i torsby och kan inte fasställa någon nyttan av flygtrafiken alls. biljetter koster minst det tredubbla jämfört med Karlstad och frequenzen är så lute att man nächstan alltid är snabbare med sj. istället bör man kunba ta sig kollektivt till oslo gerdesmoen som ligger bara 14 mil bort.

Kalle
2010-06-03 20:08

Sträckan Östersund – Umeå subventionera så att Östersundsbor skall kunna få vård på sjukhuset i Umeå. Vore det inte smartare att de fick vård i Uppsala eller Stockholm? Väldigt mycket lättare att nå via Arlanda.

Finns det någon som kan förklara för oss skattebetalare varför Gällivare/Pajala/Arvidsjaur/Lycksele/Vilhelmina/Torsby/Hagfors skall ha flyg morgon och kväll i båda riktningar när betydligt mer framgångsrika Kiruna tydligen inte behöver det?

Kalle
2010-06-03 20:07

Gällivare-Kiruna Flygplats 12,1 mil
Arvidsjaur-Luleå Flygplats 12,1 mil
Lycksele-Umeå Flygplats 13,9 mil
Torsby-Karlstad Flygplats 10,2 mil
Hagfors-Karlstad Flygplats 9,8 mil
Som en jämförelse; Stockholm-Skavsta 10,3 mil.
Hemavan, Vilhelmina, Pajala, Torsby, Hagfors och Sveg har så löjliga trafiksiffror att de inte ens borde ha en flygplats.

as
2010-06-03 14:24

Kanske dax för föränding på dessa linjer

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten