Featured article image

Norwegian-koncernen rapporterar rekordmånad – vad ligger bakom framgången?

Publicerad den 8 juli 2025
Kommentarer
Norwegian och Widerøe satte nya passagerarrekord i juni, med totalt 2,8 miljoner resenärer och stigande kabinfaktorer. Samtidigt markerar resultatet en tydlig milstolpe i Norwegians resa bort från pandemikrisen och stora skulder. Hur har bolaget lyckats vända den negativa trenden – och vilka utmaningar väntar framåt?

Rekordsiffror för juni
Norwegian hade sin bästa junimånad sedan före pandemin, med drygt 2,37 miljoner passagerare. Widerøe noterade sitt högsta passagerarantal någonsin under en enskild månad, med nästan 394 000 resenärer. Tillsammans hade koncernen över 2,76 miljoner passagerare. Kabinfaktorn steg med fyra procentenheter för båda bolagen – till 88,4 procent för Norwegian och 81,1 procent för Widerøe.

Det här är starka siffror, även för en högsäsongsmånad, och det verkar som att Norwegian återvunnit resenärernas förtroende efter år av tuffa neddragningar och rekonstruktioner.

Satsar på Sverige
En viktig del av strategin har varit att fokusera på kort- och medeldistanslinjer i Europa. Under sommaren trafikerar Norwegian och Widerøe över 400 linjer till mer än 170 destinationer. För Sverige är utvecklingen extra tydlig: här har bolaget sin största kapacitetstillväxt i år. Från Arlanda erbjuds ett 50-tal internationella linjer, och även Göteborg Landvetter, Skavsta och Växjö har internationell trafik.

– Det finns ett stort intresse att resa i sommar och vi är glada att kunna erbjuda ett stort och varierat linjenät till konkurrenskraftiga priser, säger Norwegians kommunikationsdirektör Charlotte Holmbergh.

Fokus på lönsamhet efter svåra år
Den starka trafiksiffran för juni är ett bevis på att Norwegian har lämnat krisåren bakom sig. 2021 tvingades bolaget till en omfattande rekonstruktion som bland annat innebar att den norska staten tog en ägarandel på 6 procent. Den posten såldes i juni 2025, och Norwegian har dessutom betalat tillbaka de lån som kunde göras om till aktier från rekonstruktionstiden. Borta är de aggressiva expansionsåren fram till 2018, då stora långlinjesatsningar och höga skulder nästan fällde hela bolaget.

Widerøe – en strategisk pusselbit
Förvärvet av Widerøe har varit en annan del av Norwegians omställning. Med Norges största regionalflygbolag i koncernen får Norwegian bättre inhemsk täckning och kan mata trafik till större linjer. Widerøe visade stark kapacitetstillväxt i juni och en rejält förbättrad kabinfaktor, vilket stärker gruppens totala resultat.

Spanien populärast – men konkurrensen hårdnar
I sommar är svenskarna framför allt intresserade av att flyga till Spanien, med destinationer som Malaga, Alicante och Barcelona i topp. Men Norwegian konkurrerar här både med andra lågprisbolag som Ryanair och med charterbolag som satsar hårt på solresor. För Norwegian blir därför bra punktlighet och konkurrenskraftiga priser viktiga konkurrensmedel. I juni låg punktligheten på 81,6 procent för Norwegian och 89,1 procent för Widerøe.

Vad ligger bakom Norwegian-koncernens comeback?
Norwegian har lyckats med något som många dömde ut som näst intill omöjligt för några år sedan: att sanera en enorm skuldbörda, bygga upp förtroende på nytt och samtidigt växa lönsamt i en stenhård marknad. En tydligare och mer realistisk strategi, fokuserad på Europa och Norden, har varit nyckeln.

Samtidigt står branschen inför utmaningar: stigande kostnader, brist på personal i delar av flygkedjan och hård konkurrens om priskänsliga resenärer. Norwegian har fått en stark start på högsäsongen – men frågan är hur väl rustade man är för att hålla kursen även när konjunkturen bromsar in.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500