SAS blir lönsamt 2011

Publicerad den 29 mars 2010
Kommentarer
Core SAS är ett ambitiöst program med många parallella åtgärder. Risken för SAS är att programmet tar för lång tid att genomföra och att man tappar fokus på de kritiska områdena.

Core SAS

I SAS årsredovisning 2009 beskrivs flera åtgärder för att vända SAS till lönsamhet 2011. Core SAS, som är samlingsnamnet för den strategiska inriktningen, är uppbyggd kring fem pelare:
1. Fokus på den nordiska hemmamarknaden
2. Fokus på affärsresenärer och ett stärkt kommersiellt erbjudande
3. Förbättrad kostnadsbas
4. Besluts och kostnadseffektiv organisation med förstärkt kundfokus
5. Förstärkt kapitalstruktur
Kritiska områden

Ett sådant område är förbättrad kostnadsbas som i klartext innebär att anpassa de interna kostnaderna till intäkterna. Om SAS misslyckas med att skapa ett positivt kapitalflöde 2010 fortsätter problemen med ytterligare nedskärningar och kapitalbehov 2011.

Core SAS bör tydligare inriktas på flygaffären som genomförs av de tre kvarvarande flygbolagen Scandinavian Airlines, Widerø och Blue1. Det enklaste sättet att förstå flygaffären är att titta på intäkt, kostnad och resultat per producerad flygstol. Detta påtalades av Danska Pilotföreningen på 1980-talet under de svåra förhandlingarna vid SAS inhyrningar av kapacitet i skarven mellan DC9 och MD80.
Förbättrad kostnadsbas redovisar att kostnadsprogrammet har utökats till 7.8 BSEK varav 3.5 BSEK har genomförts. Av de 4.3 BSEK som återstår är 1.8 BSEK gamla åtgärder från 2009 och 2.5 BSEK nya från 2010. Då åtgärderna berör såväl nedskärningar i produktionen som förbättrad effektivitet i koncernen är det svårt att analysera effekterna. Under 2009 ökade SAS tom sina kostnader per producerad flygstol. Engångskostnader 1 BSEK under 2010 och 2011.

SAS struktur
Inom flygindustrin jämförs olika bolag. Analysen korrigeras med hänsyn till flygplanstyper, flygsträcka, affärsmodell, valuta, lokala kostnader mm. SAS har gjort flera jämförelser (benchmarkings) under årens lopp och har god kännedom om var man har för höga kostnader. Det är inte okunskap utan förmågan till åtgärder och anpassning som brister i SAS.

En orsak är politisk hänsyn från de tre statliga ägarna med det dubbla budskapet om affärsmässig styrning utan bråk. Rädslan för interna konflikter har stoppat och fördröjt normala industriella åtgärder, vilket lett fram till nuläget. Flera artiklar har skrivits om behovet av ny ägarstruktur för att få in mer kunskap och energi i ägardirektiven. Jag hoppas det är så Maud Olofsson menar när hon säger att SAS ska kläs upp till försäljning.

SAS uppsida är marknadsplattformen som ger en hög enhetsintäkt. SAS nedsida är produk¬tionsapparaten som ger en hög enhetskostand. De affärsmässiga åtgärderna finns i Core SAS. SAS strukturen avgör hur fort anpassningen kan göras till marknadens förutsättningar.

Börsvärde
Nuvarande börsvärde är c:a 7 BSEK. En tumregel säger att börsvärdet är 10 gånger framtida vinsten. Marknaden värderar alltså åtgärderna i Core SAS till en framtida vinstmöjlighet på 700 MSEK. Det bör vara en liknande analys som ägarna gjort för att stödja nyemissionen under 2010 på 5 BSEK.

Läs hela artikeln här! 
Lars Bryielsson
Amisab

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten