SHSAT, EASA OPS för hkp, GAS, ETS, Flygtorget
Publicerad den 20 april 2009SHSAT – helikopterflygsäkerhetsutredningen som påbörjades i fjol – går vidare med månatliga möten för att analysera de haverier som förekommit.
Evert Lyckeborg och Stig Aggevall rapporterar från mötena att arbetet går framåt och att det nu återstår sju haverier att analysera på de kommande mötena 7 maj, 22 maj och 4 juni.
Diskussionerna har varit och är bra och det kan redan konstateras att mänskliga tillkortakommanden oftast varit orsaken till de flesta haverier. Om piloter höll sig till de regler som upprättats – regler som tillkommit till stora kostnader – skulle många haverier inte behövt hända. Konsekvenser av att bryta mot regler saknas både från TS och finansiella aktörer, vilket också borde tas med i bilden.
När utredningen är klar kommer analysen av de svenska helikopterhaverierna att sammanställas tillsammans med analyser från övriga Europa.
Därefter vidtar arbetet med att dra slutsatser av materialet och föreslå förändringar för att nedbringa haverifrekvensen.
EASA OPS för helikopter bearbetas i en särskild arbetsgrupp där också TS deltar med Karl-Axel Edén som ersatt Ragnar Boge.
Hittills har det hållits tre arbetsgruppsmöten för att kratsa ut och i synnerhet tillvarata aerial work- frågeställningar som anses som de mest akuta att påverka i det nya och kommande EASA-regelverket.
Nästa arbetsgruppsmöte kommer att hållas den 27-28 april för att förbereda resmissvaret till EASA. I en separat skrivelse till TS har SFR krävt (som tidigare redovisats på SFR NYTT) allt underlag på svenska samt förlängd remisstid. Svaret från Lena Byström Möller finns att läsa på SFR NYTT och det kommer förmodligen att bli en förlängd remisstid, dock ej allt underlag på svenska.
Arbetsgruppen består av: Mats Bernelind/Arlanda hcp., Mattias Nilsson/Laroy, Michael Åkerlund/Norrlandsflyg, Tomas Rönnkvist/Westhcp., Ulf Grinde eller Trond Renå/Jämtlandsflyg, Ulf Cassel och Stefan Bodo/Cassel Aero. Evert Lyckeborg/SFR (ordförande), Per Töörn/SF samt Karl-Axel Edén från TS.
GAS (Gemensam Avgift Security) är ett annat problem SFR försöker påverka eftersom TS har flaggat för en ytterligare avgiftshöjning! Frågan om en ytterligare avgiftshöjning i år är nu under utredning och TS kommer att, efter SFRs påtryckning, analysera de kalkyler ett flertal flygplatser har presenterat för att motivera ökat avgiftsuttag. Vi följer upp!
ETS – Handel med utsläppsrätter i praktiken: Tisdag 21 april håller Naturvårdsverket tillsammans med TS en andra informationsdag. Rapport från det mötet kommer. Läs också den rapport med praktiska tips som finns från mötet den 9 december på SFR NYTT.
www.flygtorget.se = Flygtorget AB som ägs av SFR sedan i somras: Flygtorgs-siten utvecklas så sakta och i den takt som ekonomin tillåter. Glädjande är att antalet besökare/läsare har ökat väsentligt sedan SFR övertog siten från föreningen Svenskt Flyg.
Intäkterna kommer huvudsakligen från reseförsäljningen genom Travel Partner samt annonserna. Samtidigt vill vi uppmana alla SFR-medlemmar att utnyttja Flygtorget mera för information om era respektive företags olika förehavanden!
SFR Styrelsemöten planeras hållas 11 maj. Kom med era frågor och funderingar!
2009-04-20 /pt
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten