
Svenskt flyg på väg mot fossilfritt
Publicerad den 10 juli 2025Den svenska flygbranschen fortsätter att ta steg mot sina högt ställda miljömål. Nu har även Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport blivit godkända på den allra högsta nivån i Airport Carbon Accreditation (ACA) – nivå 5. Det gör att sju av Swedavias tio flygplatser i Sverige nu är certifierade på den nivån, vilket är en internationell bekräftelse på att svenskt flygplatsarbete ligger i världstopp för klimatomställning.
– Det här är ett tydligt bevis på vår långsiktiga och målmedvetna satsning på att driva klimatomställningen i flygbranschen. Vi visar att det går att kombinera viktig infrastruktur med klimatledarskap, säger Fredrik Jaresved, chef för strategiska initiativ och innovation på Swedavia.
Swedavia var redan 2020 först i världen med att göra sina egna flygplatsdrivna verksamheter fossilfria på samtliga tio flygplatser. Nu är nästa steg att alla markoperationer på flygplatserna ska vara fossilfria senast 2025. Bland annat jobbar man med markoperatörer, flygbolag och bränsleleverantörer för att säkerställa att alla fasar ut fossila bränslen.
Högsta klimatcertifieringen – vad innebär det?
Airport Carbon Accreditation är det ledande internationella certifieringssystemet för flygplatsers klimatarbete. Nivå 5, som infördes så sent som 2023, innebär att flygplatsen ska ha en fullständig färdplan mot nettonollutsläpp för alla utsläppstyper till 2050, samtidigt som den redan nu ska ha fasat ut fossila bränslen i egna operationer.
De tre nya svenska flygplatserna på nivå 5 följer efter Göteborg Landvetter, Malmö Airport, Stockholm Arlanda och Ronneby Airport som redan tidigare nått samma nivå. Kvar att certifiera på högsta nivån är Bromma Stockholm, Umeå och Luleå – och Swedavias plan är att även dessa ska nå nivå 5 senast 2026.
Svenskt flyg på väg mot fossilfritt
Den svenska flygbranschen har tillsammans i sin färdplan för Fossilfritt Sverige satt målet att inrikesflyget ska vara helt fossilfritt till 2030, och utrikesflyget till 2045. Här spelar flera tekniksprång in – biobränslen, elflyg och vätgasflyg nämns som viktiga pusselbitar i omställningen.
Europa ställer om tillsammans
Samtidigt som Sverige ligger långt framme internationellt har även hela den europeiska flygplatssektorn skärpt sina klimatmål. Enligt den europeiska branschorganisationen ACI EUROPE har nu 314 flygplatser i 36 länder publicerat färdplaner för nettonollutsläpp senast 2050 – och fler än 120 av dem har satt ännu mer ambitiösa mål med sikte på 2030 eller tidigare.
ACI EUROPE:s generaldirektör Olivier Jankovec säger att flygplatsernas åtaganden är avgörande för flygets framtid:
– Flygplatser visar att de inte bara pratar utan faktiskt agerar. Transparensen och de offentliggjorda planerna är ett bevis på att branschen tar ansvar för att minska utsläppen och säkra framtidens flyg.
Swedavias flygplatser med ACA nivå 5
– Stockholm Arlanda Airport
– Göteborg Landvetter Airport
– Malmö Airport
– Ronneby Airport
– Visby Airport
– Åre Östersund Airport
– Kiruna Airport
Vem utfärdar klimatcertifieringen och vad innebär det?
Det är Airport Carbon Accreditation (ACA) som ligger bakom klimatcertifieringen. Programmet drivs av branschorganisationen Airports Council International (ACI), som representerar flygplatser globalt.
Certifieringen är ett internationellt erkänt system som mäter, hanterar och reducerar flygplatsers koldioxidutsläpp. Nivå 5, den högsta, visar att flygplatsen har nått netto nollutsläpp från sina egna verksamheter och har en plan för att påverka och minska även de indirekta utsläppen – som kommer från flygplan, passagerare och leverantörer.
Kommentarer
Dessa onödiga certifieringar av än det ena och än det andra kostar enbart samhället en massa onödiga pengar. Ytterligare ett sätt för konsulter att tjäna pengar på något som inte är till någon nytta.
Tänk om flygplatserna kunde fokusera på att få fler flyglinjer istället för att
vara PK och hålla på med detta koldioxidfjanteri.