Swedavia hjälper Thailand med nytt system för flygledning

Publicerad den 3 september 2008
Kommentarer
Thailands luftfartsverk Aerothai tar hjälp av svenska experter för att utveckla ett nytt nationellt flygledningssystem. Sture Ericsson, vd hos Swedavia som fick kontraktet, säger att det är en fjäder i hatten som kommer skapa eko i branschen.

Arbetet påbörjas redan nästa månadsskifte och kommer att pågå under ett år. Projektet kommer att ledas av en grupp på fem personer från Swedavia och moderbolaget LFV (Luftfartsverket).

sture_ericsson_2

– Kontraktet skrevs i slutet av augusti och är värt ett antal miljoner, säger Swedavias vd Sture Ericsson som förklarar att han på grund av sekretess- och konkurrensskäl inte närmare kan ange värdet på affären.

Swedavia fick kontraktet i konkurrens med större Europeiska aktörer.

– Det är en fjäder i hatten och öppnar för ytterligare uppdrag i framtiden.

Aerothai behöver ett modernt flygledningssystem och hoppas att det nya systemet ska sättas i drift under 2012 och därefter klara nödvändiga kapacitetsökningar under minst tio år.

Förebilden är Sveriges nya trafiksystem som sattes i drift år 2005.

– Det är den kompetensen vi kommer att använda i Thailand. Vi återanvänder delar av kunskapen som vi skaffade oss under processen, säger Sture Ericsson.

arlanda_flygledning

Flygledning på Arlanda – nu på export till Thailand.

För Swedavia innebär arbetet med att ta fram ett operativt koncept att de ska beskriva hur flygtrafikledningen i landet ska utvecklas med hänsyn till trafikutveckling, luftrum och andra variabler, till exempel militära behov och förväntningar från grannländerna.

Samtidigt ska Swedavia förbereda upphandlingen av trafikledningssystemet. Såväl tekniska som funktionella delar ska beskrivas och formuleras i en kravspecifikation som skickas till potentiella leverantörer.

– I det arbetet är vi oberoende och räknar också med att på något vis spela en aktiv roll i urvalet, säger Sture Ericsson.

Det är ett stort arbete som ska vara klart inom ett par år.

– Tiden är väldigt kort, Thailand behöver ett nytt system och vill få i gång upphandlingen. Jag tror att tidsramen också speglar kraven på systemet, vi har erfarenhet av att upphandla ett system som är mer komplicerat än det man förväntar sig att köpa i Thailand.

Prislappen för investeringen blir ett par hundra miljoner kronor, beroende på hur många arbetsstationer Thailand väljer att installera.

Aeronautical Radio of Thailand, som är beställarens fulla namn, drivs som ett bolag och ägs till 90 procent av den Thailändska staten. Den svenska motsvarigheten är Luftfartsverkets ANS division.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten