Ticket säljer Ryanair men inte FlyMe
Publicerad den 26 april 2004Hur mycket Ticket tar i provision för tjänsten vill Tickets VD Lennart Käll inte avslöja. I stället säger han:
-När vi säljer Ryanair-biljetterna så hoppas vi samtidigt kunna sälja annat , som t ex hotell och hyrbil. Det märks f ö en tydlig trend att människor alltmer vill plocka ihop sin resa själva.
Lennart Käll säger att han tror att Ryanair snart kommer till en kritisk punkt, ett slags tak för hur mycket man kan sälja via sin hittills enda distributionskanal, d v s egen försäljning via nätet och per telefon. Därför kommer Ryanair att behöva vidga sig genom att också sälja via resebyråer genom att sluta avtal dessa.
Har ni talat med Ryanair om ett avtal?
– Nej, vi har bara börjat sälja Ryanair, som en test.
FlyMe säljer Ticket dock inte.
–Vi har inte känt någon efterfrågan på FlyMe från kunderna, säger Lennart Käll. – FlyMe måste också först kunna visa att de inte är ännu en dagsslända. Ticket är och ska vara en kvalitetsgarant. Därmed inte sagt att vi inte kan komma att börja sälja FlyMe längre fram.
Ticket säljer f ö också lågprisflygbolagen Sterling, Norwegian, Snowflake och Nordic Airlink.
–Vi säljer de lågprisflyg som uppfyller tre kriterier, soliditet, kvalitet och långsiktighet, säger Lennart Käll.
Lennart Käll vill inte uppge hur mycket lågprisflygen nu betyder för Tickets totala försäljning. Chartern svarar dock för 65 procent av Tickets totala försäljning.
I Tickets rapport från första kvartalet i år konstateras att lågprisflyget nu har 25 procent av Europatrafiken och 11 procent i mars av flygtrafiken på svenska flygplatser.
Ticket skriver, helt neutralt:
–Flertalet lågprisbolag är leverantörer till Ticket, varför Ticket har del av den växande lågprismarknaden.
Att lågprisflyget populariserar resandet överhuvudtaget tror man dock:
– Utvecklingen skapar förutsättningar för fler resenärer och tidigare undersökningar att lågprisflyget utvidgar marknaden.
Vidare hakar Ticket på människors ökade vilja att paketera sin resa själv. Under slutet av förra året introducerades ett flygbokningssystem på Internet, ett första steg på vad man kallar en offensiv satsning på Internet :
–Under 2004 kommer Ticket att erbjuda kunderna en mer dynamisk paketering där kunden själv kan paketera sin resa genom att välja flyg, hotell och hyrbil.
Ni säljer alltså både lågprisflyg och charter. Hur är det, om en kund frågar er om billigaste och enklaste sätt att flyga till ett ställe dit det både går lågprisflyg och charter, erbjuder ni nu med automatik också en charterstol?
–Vi säljer alla produkter våra kunder vill ha. Men charter och lågprisflyg ställs inte med automatik emot varandra idag, men jag tror att utvecklingen går emot att de tydligt ställs emot varandra. Som sagt, spelplanen är i ständig förändring.
Lennart Käll tror inte ett ögonblick att resebyrån är i utdöende vilket hävdats.
–Spelplanen ritas om hela tiden. Jag tror att resebyråer får en ny renässans. Det talrika utbudet och alla valmöjligheterna ökar kundens behov av någons hjälp att välja rätt. Vi märker att alltfler finner det värt att söka denna hjälp.
Vilka tydliga trender inom resandet ser ni?
– Resandet ökar och eftersom resandet sägs vara en av de säkraste konjunkturmätarna så bör det betyda att konjunkturen är bättre. Långresandet ökar, fler reser på weekendresor. Fler har råd att åka oftare. Och vi blir alltså allt viktigare i rollen att sortera bland allt detta för kunden.
Vilka hot ser du emot resebyråerna i allmänhet och emot Ticket?
–Främsta hotet är lågkonjunktur, ökad arbetslöshet och höjda räntor. Terror och oro på populära resmål.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten