Featured article image

Trendbrott i svenskt flyg – inrikesresandet ökar för första gången i år

Publicerad den 7 juli 2025
Kommentarer
För första gången i år visar den svenska inrikestrafiken positiva siffror. En ökning på sju procent i juni jämfört med förra året är ett rejält trendbrott, men räcker det för att lyfta hela det svenska inrikesflyget ur pandemins skugga? Samtidigt rapporterar ACI EUROPE att Sverige är ett av länderna med fortsatt svag direktanslutning till Europas flygnät.

Sommaren har fått en flygande start. Över 3,2 miljoner resenärer reste via Swedavias tio flygplatser under juni – en ökning med tre procent jämfört med samma månad förra året. Framför allt sticker inrikestrafiken ut, som för första gången i år visar en positiv utveckling med en ökning på sju procent.

Inrikesflyget vänder upp – starkast i norr.

Det är särskilt Swedavias norra flygplatser som bidrar till uppgången: Kiruna +26 procent, Luleå +16 procent och Umeå +8 procent jämfört med juni 2024. Även Göteborg Landvetter Airport visar en uppgång i inrikestrafiken, medan utvecklingen fortsatt är svag i södra Sverige. Stockholm Arlanda rapporterar dessutom ett kraftigt lyft i inrikesresandet – upp 43 procent jämfört med juni i fjol.

Utrikesresandet växer långsamt – men ligger nära 2019

Utrikestrafiken ökade också, om än mer blygsamt – upp två procent. Arlanda når 95 procent av nivåerna före pandemin. Totalt ligger utrikesresandet nu på 94 procent av 2019 års nivåer, medan inrikestrafiken fortfarande släpar efter på 64 procent.

Europa: Anslutningen haltar – särskilt i Norden
Enligt branschorganisationen ACI EUROPE har Europas flygnät inte hämtat sig helt och Sverige är ett av länderna med fortsatt svag direktanslutning. Enligt ACI EUROPE:s färska Airport Industry Connectivity Report 2025 har passagerarvolymerna överträffat nivåerna från 2019 – men den faktiska flyganslutningen i Europa ligger fortfarande nio procent under pre-pandeminivåerna.

Sverige är ett av de länder där återhämtningen av direkt flygförbindelse gått trögare, tillsammans med bland andra Finland och Tyskland. Enligt ACI är faktorer som höga flygskatter, förändrade resebeteenden och geopolitiska händelser några av orsakerna bakom utvecklingen. Dessutom fortsätter lågprisbolagens nätverk att växa kraftigt.

Sedan 2019 har lågprisbolagens direkttrafik vuxit med 19 procent, medan traditionella nätverksbolag har minskat sin med 15 procent. Det har gynnat länder som Grekland, Portugal och Cypern som ökat sin anslutning till Europas flygnät.

ACI EUROPE är branschorganisationen för Europas flygplatser och företräder över 500 flygplatser i mer än 50 länder. Organisationen arbetar med att samla in statistik, följa upp branschtrender och driva frågor som rör flygplatsutveckling, hållbarhet och europeisk flygpolitik.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500