Uppdatering av krishanteringen – nytt möte med ND 3 maj
Publicerad den 29 april 2010I tisdags (27 april), publicerade Europeiska kommissionens vice ordförande Siim Kallas sin första rapport om effekterna av askmolnet på trafikflyget. Han publicerade också ett pressmeddelande och uttalande. Mer information hittar du här där finns också en länk till Kallas rapport:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kallas/headlines/news/2010/04/20100427_statement_en.htm
Kommissionens rapport understryker de ekonomiska och operativa kostnaderna för händelser i samband med askmolnen. Den lägger fram en rad åtgärder på kort och medellång sikt för att hantera de ekonomiska, rättsliga och praktiska konsekvenserna av krisen.
Kommissionens rapport innehåller en första bedömning av de ekonomiska konsekvenserna för flygbolag och andra relaterade aktörer under perioden 16-21 april vilket då också pekar på att man inte bara ser till flygbolagens beräknade förluster utan även har flygplatsers, charteroperatörers och handlingbolags förluster i åtanke.
Rapporten pekar tydligt på att det medlemsstaternas ansvar att hantera de ekonomiska konsekvenserna. Kommissionen kommer att stödja positiva åtgärder från medlemsstaternas för att kompensera flygbolagen som direkt påverkats av stängningen av EU: s luftrum.
Utöver de ekonomiska effekterna tar man upp andra effekter som nedstängningen av luftrummet medförde bl.a hur man bör få tillgodoräkna de slottider man inte använde och hur påverkar det tilldelningen av utsläppsrätter.
Kommissionen rekommendationer kommer att diskuteras vid ett extra möte med EU: s transportministrar den 04 maj. Det är oerhört viktigt att de europeiska medlemsstaterna ta sitt ansvar för att hitta alternativ för att kompensera flygbolagen för effekterna av krisen.
Det är inte troligt att några ersättningen kommer att utbetalas på ad hoc-basis så det är viktigt att alla flygbolagen fortsätta att övervaka och dokumentera de ekonomiska konsekvenserna som underlag för eventuella framtida fordringar. Rapporten pekar också på att förordningen om kompensation till drabbade passagerare gäller fullt ut men påpekar att under de extraordinära omständigheterna som rådde i inledningen av krisen var det svårt att till fullo kompensera all drabbade fullt ut.
Vi förutsätter att Transportstyrelsen, Luftfartsverket och Swedavia acceptera de förlängda kredittiderna som utlovats och att det kommer att gälla fram tills de ekonomiska konsekvenserna av vulkanutbrottet har utretts flygbolagen har fått sin kompensation.
Näringsdepartementet förbereder nu Sveriges kommentarer och inställning till de föreslagna åtgärderna som kommer att läggas fram vid ministermötet på tisdag. SFR och SAS kommer att träffa Näringsdepartementet på måndag 3:e maj, för att diskutera detta och ännu en gång lägga fram våra behov av ekonomisk kompensation.
//Janne
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten